Sú autisti hanbliví?

3. sep 2023

Myslim tak ze niekto sa na nich usmeje a on sa usmeje a skloni hlavku .. jedna sa o male dieta.dakujem

pribinak
3. sep 2023

Nie. Môj syn sa istú dobu hanbil aj sám seba v zrkadle

sara07
3. sep 2023

jeden znak nejaký neznamená že dieta je pas, je tam vela suhrnných vecí a prejavov v rozličných oblastiach a sú rôzne rozložené pri každom
takže ak sa pre jednu vec obávaš tak do pohody, tam toho musí byt viac

autor
3. sep 2023

@sara07 nie nejde o jeden znak. Len ci byvaju autiati hanblivy alebo nie. Viem ze tych znakov by malo byt viacej

jumama
3. sep 2023

Su taki, ktori sa vyhybaju ocnemu kontaktu. Byva to popisovane tak, ze autista nevie odhadnut dlzku pohladu a preto radsej rychlo sklopi zrak alebo sa ocnemu kontaktu vyhyba. Ak aho poucite, ze ludia sa pri rozhovore pozeraju do oci, zase si moze zafixovat tento fakt a pozerat sa do oci az prilis dlho, ze moze to jeho protajsku byt az mierne neprijemne.

autor
3. sep 2023

@jumama toto je skor ze sa pozrie na nas alebo na muza usmeje sa nanho a sklopi hlavku (zrak)

zuzuliennka1
3. sep 2023

normalne spravanie kazdeho dietata

jumama
3. sep 2023

Minule som pocuvala prednasku o vztahovej vazbe a tam bol taky zaujimavy fakt uvedeny. Existuje Still Face Experiment - mozno do slovenciny sa to da prelozit ako Kamenna tvar. Ze mama ked s prihovara dietatu, neukazuje ziadne emocie, alebo odvracia zrak. A babatko okamzite zacne putat jej pozornost. Najprv tak ako sa hrali predtym, ale ked mama nepozrie, tak je frustrovane a zacne vyskat a neskor az plakat. (Bolo to o babatkach, daju sa najst na youtube videa.)

No a tam potom vysvetlovali, ze ked sa mama a dietatko pozeraju do oci, tak dietatko vacsinou uhne pohladom prve, ze proste naslo to spojenie s mamou, uistilo sa o naladeni mamy na neho, ale nechce sa divat dlhsie. Cize mozno toto je presne to co popisujes, dietatko sa uistilo, ze sa na neho divate a nevie v tejto chvili prejavit viac je stastne, ze pohlad bol opatovany, ze ste si ho vsimli, ze ste tam pre neho.

Kdezto ak sa babo a mama na seba pozeraju a prva pohladom uhne mama, (alebo nebodaj si ho ani nevsima), tak to dieta si to uchova ako frustraciu - suvisi to nejako s vyvinom mozgu u babatiek. Ta mama ak uhne skor je to ako ten still face experiment vnimane tym babatkom, ze babatko este nie je socialne zrele, aby rozoznavalo myslienky a pohnutky mamy, preco nepozera, a akoby si to vezme ako svoj nedostatok...

petamich
3. sep 2023

podla mna je to uplne normalne spravanie, nas ma 2 roky a tiez to zacal robit pri cudzich ludoch

denuss
3. sep 2023

nie toto co popisujes mi pride normalne u zdraveho hanbliveho dietatka...casom to bude ovladat...mam syna autistu a 3zdrave deti. Autik sa nehanbi ani nahodou, naopak, je uplne bezprostredny. Ocny kontakt, to je trochu ine, on sa do oci pozera, ked s nami chce on sam komunikovat. Ked napr. len odzdravi, podakuje, do oci nepozrie. Nie je mu to prijemne, ale nehanbi sa.

deti95060810
3. sep 2023

nie.

thereisabear
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mikadooo
3. sep 2023

Áno, štandardne sa môžu javiť ako "hanbliví". (Neopätujú očný kontakt, nechcú sa rozprávať, stiahnu sa pri cudzom človeku). Pri malých deťoch je však táto reakcia úplne bežná, preto lekári neradi dávajú takéto diagnózy pri deťoch do 3r., lebo mozog sa prudko vyvíja a to, čo sa mame nezdá "normálne" v konečnom dôsledku nemusí absolútne nič znamenať (mozog sa dovyvíja a dieťa sa samo od seba "znormálni").

luciazahornadska
6. sep 2023

My máme 5-ročnú autistku a vôbec nie je hanblivá. Očný kontakt síce neudržiava, ale je to čistý extrovert. ;)