Štvrtáčka je často chorá

januelik
4. feb 2015

Ide o to že moja dcera stvrtacka zacala byt dost casto chora.Tyzden v skole a tyzden doma.Nic ine len sople unava.Teraz sa trosku rozpisem.Do triedy im dali spoluziaka z inej skoly.Po mesiaci sa mi mala zacala v noci budit s tym ze ona nepojde do skoly.Trva to uz mesiac ale nie pravidelne.ked ma ist do skoly zacne robit sceny place krici a cela sa trasie.Snazila som sa zistit co sa deje nic mi nechcela povedat az jedneho dna ked mi jej kamaratka z triedy povedala ze jej spoluziak robi stale zle.Vysmieva sa jej nadava jej zhadzuje peracnik stale riesi co ma oblecene a nici jej topanky aj skolsku tasku.Zasla som za ucitelkou ze co sa deje tak ma uistila ze to vyriesi.Ten maly tvrdi ze on jej nic nerobi(on nic on muzikant)Moj dieta je z toho uplne na dne a tieto dva dni rano sa tak vyhecovala ze dostala horucku a hnacku .tak skola opat nehrozi.moja otazka znie moze mat dieta az tak znicenu psychiku ze sa jej telo brani tym ze je casto hora?S manzelom riesime ze ju preradime do inej skoly

sue
4. feb 2015

@januelik neriešila by som to prestupom na inú školu. Všade sa môže niekto nájsť. Treba pracovať s dcérkou a naučiť ju zvládať ťažké situácie. S blbcami a zlými ľuďmi sa bude stretávať celý život - nemôže to vždy riešiť odchodom zo školy / práce či sťahovaním 😉

Ste z Bratislavy, istotne nájdeš odporúčania na dobrého detského psychológa, ktorý dcérke poradí ako zvládať manipulátorov a podobne 😉

Držím palce !!!

agnes28
4. feb 2015

tak to je hrozná situácia. bohužiaľ Ti neviem poradiť, ale myslím si že psychika je veľmi mocná a verím tomu že tie choroby môžu mať pôvod v psychických problémoch... ja by som skúsila zájsť za psychologičkou možno jej niečo povie... alebo nech s ňou pohovorí niekto z rodiny komu dôveruje, možno povie viac

maznacik007
4. feb 2015

zajdi za riaditelkou daj oficialne spisat zaznam o sikane ... a uvidis ci to budu riesit ...

a ano moze mat ... moja dcera mala kvoli sikane (a to je sikovna sama jednotkarka, slusne mile dievca) a dost jej to zhorsovalo vysledky a stav jej autoimunitneho ochorenia... snazili sme sa to riesit ale skola bola na to slaba resp. to nechcela riesit len obhajovala agresora... posledna kvapka padla ked dceru vypocuvali pred celou triedou aj agresorom viaceri ucitelia ... a ona z toho bola uplne hotova.
Na druhy den uz do tej skoly nesla a o dva dni sme mali najdenu novu skolu ... a je to neporovnatelne .... je to sukromna skola kde sa ucia po anglicky takmer vsetko ale taketo problematicke deti tam ani neberu a prip. vylucuju.

Dcera je uplne v pohode aj psychicky aj zdravotne je to omnoho lepsie... ja nelutujem ... resp. lutujem len ze som to neurobila skor ... a davala tej prvej skole sancu to riesit ... inak problemy so sikanou sa tam co viem len a len prehlbili ...

bosoriak
4. feb 2015

@januelik Tak v prvom rade, ak ma dieta fyzicke prejavy, tak je jasne, ze sa tam nieco deje. To ako prebiehalo, ze ucitel sa spyta daneho ziaka, ci robi zle tej a tej, on povie nie a vec je vyriesena? Sikana je nebezpecna prave preto, lebo ju ostatni zlahcuju a prave sikana je pre dieta to najvacsie peklo. Rozhodne by som isla vyssie, ak ucitel nic neriesi, isla by som za riaditelom. Pokojne, ale dorazne. Podla reakcie riaditela by som sa potom rozhodla. Skus si vyhladat pokyny pre riesenie sikany v skole - je toho plny google. Kazdopadne uz len tvoja reakcia, ze stojis za dcerou jej podla mna velmi pomoze.

Ale skutocne - netreba hned utekat, je dobre to riesit, aj dietatu sa da vzor do zivota, ze pred problemami nestaci utiect, treba im celit.

felycity
4. feb 2015

neviem ti poradiť, ale hnačka je u niekoho prejavom stresu a nervozity, ale môže to byť aj zhoda náhod, keďže teraz je veľa zas rotavírusov.

bonaqa2013
4. feb 2015

Moja bývalá kolegyňa rozprávala, ako jej dcéru v prvej triede učila učiteľka, ktorá si akosi sadla na jej dcéru. bola to staršia p. učiteľka. Dcéra každú nedeľu večer plakala, mala horúčky a ona nevedela čo s ňou robiť. Neviem ako sa to skončilo, či učiteľku trafilo, alebo dieťa preložili do inej triedy. bolo to dávno ešte v 70 rokoch. Tebe by som odporúčala navštíviť aj s dcérou psych. A samozrejme ja by som si neodpustila rozhovor s učiteľkou a s riaditeľkou školy.

piacere
4. feb 2015

ja by som myslela aj na tú alternatívu, že práve stres v škole spustil nejaké skryté ochorenie (celiakia, alergia na BKM, či HIT).
@januelik

eeffka
4. feb 2015

@januelik a ked inde bude dalsi hajzlik tiez pobezite?
pisomny zaznam zo skoly, rodicom dat preplatit skody a pripadne mladému jednu poriadnu deku za rohom. Kkso ak by mi siahol daky zasran na dceru bolo by to posledne co by svojou paprcou spravil
@sue ja ked pocujem slovo psycholog mi dviha tlak, co to je dnes za moda? kazdy by len ku psychologovi chodil, daky debil ma problem a okolie bude chodit po lekaroch aby zvladli jeho spolocnost ?

Tu je jasna necinnost ucitelky, tak sa to ma riesit pisomne a vyssie. 4tacka je uz vo veku ze davno ma byt zaskolena ze v kolektive sa najdu aj taketo typy a v skratke vyskakuju len do toho kto im to dovoli, moze chodit slecna kolko chce k psychologovi na takýchto ludi plati jedna dobre mierena a druha na to aby si zapamatal do koho nema skakat, nie ze "psychoreci" o manipupovani...

lucianakoniku
4. feb 2015

@januelik ja si myslim ze psychika je priamo prepojena s telom a dcerine zdravotne problemy pravdepodobne vyplyvaju z toho ze je vystresovana zo sikanovania spoluziakom. Ved aj my dospeli by sme chodili do prace s odporom a bruchabolenim keby nam nejaky kolega dobrak robil pred celou firmou napriek a psychicky nas deptal... Niektore deti taketo situacie zvladaju lahsie a vedia si mozno poradit, tie citlivejsie s tym mozu mat vazny problem, co je asi aj vas pripad...
Pre dceru je toto asi prva vazna a velmi neprijemna skusenost s negativnym spravanim inej osoby namierenej voci nej, takze toho detskeho psychologa by som vyhladala bez ohladu ci sa rozhodnete dceru preradit do inej skoly alebo nie a to co najrychlejsie. Snad poradi a pomoze vasej dcere tak, ze sa nauci spoluziaka zvladat a prestup nebude treba riesit.
Samozrejme ze odchod zo skoly moze byt len ciastocnym riesenim, vsade sa moze najst clovek ktory ju moze psychicky deptat ale ak by mala zo skoly vela vymeskat a jej psychicky stav by sa mal zhorsovat, prestup je najrychlejsie riesenie...
Velmi drzim palce vam aj dcere, nech vyjde z tejto tazkej situacie ako vitazka ona a nie nepodareny spoluziak.

dadka28
4. feb 2015

@januelik podla mna to moze byt psychic.razu...
napr sudim len podla seba,ja sa bojim o sv.deti/respektive co bude...ako to vsetko vyzera vo svete alebo blizko nas..vid ukrajina...a mne staci ze len nieco zahlasia v spravach ze co sa moze stat...hned v noci hnackujem od nervozity,mozno budem tu nasmiech,ale tak to je...preto sudim ze urcite bude to mat nieco so psychikou...
ja by som to riesila s riaditelkou,ak s tym nepohne{pockam 1-2dni max}...ako pise @maznacik007
spisat ten zaznam.. popripade nejak napisat na skolstvo..posl.moznost prestup do inej skoly..necakal by som dlho...a nehovoriac tu psychologicku urcite treba riesit...hlavne necakajte,lebo pozeram ze to vyustilo do dost velkych psychickych problemov
drzim palce

stangb
4. feb 2015

my sme mali problem minuly rok v skolke, 3 rocna dcera mala kamarata ktory ju raz objimal a hladkal a o 5 min ju uz bil,ucitelky si nevedeli dat rady,jeho rodicia sa nam len ospravedlnovali,ale na chlapca nic nezaberalo,raz som prisla do skolky pre dceru a pani ucitelka mi povedala pred vsetkymi detmi ze sa zase do nej pustil,tak som sa pekne milo usmiala a povedala mu ale to sa nerobi Jozko,pani ucitelka ma doplnila ze presne lebo raz ti to deticky vratia a budes plakat,na to som sa ja na neho razne pozrela a povedala som ze nie deticky,ale ak ju este raz zbijes tak pridem ja a tiez dostanes na rit odo mna, potom som sa usmiala a vzala dceru z triedy,ucitelka ani nevedela ako sa ma tvarit,ale toto tusim zabralo lebo odvtedy je pokoj.tiez si myslim ze na niektore deti dohovarabie a oficialne cesty nezaberaju,zvlast ak rodicia takeho dietata len jojkaju ale realne nic s tym dietatom nespravia.ja som taka povaha ze by som asi isla rovno za tym dietatom a dphovorila mu sama,okrem teda tych oficialit s ucitelom a riaditelom.

jankapo
4. feb 2015

ked ti mozem poradit, z vlastnej skusenosti ako dieta- velmi som chcela ist na jazykovu skolu (v tretom rocniku),urobila som prijimacky, vsetko ok, zacala som chodit, ale velmi tazko som si zvykala, kolektiv mi nesadol, v podstate som bola sama, co dochadzala, ostatni sa poznali, a tym jak som sa v triede necitila dobre, nedarilo sa mi, prospech sa mi zhorsil, strasne som trpela, pamatam si to akoby to bolo vcera, ☹ nechcela som nasim nic povedat, lebo sak oni mi vyhoveli, ja som tam chcela ist a proste som chcela byt hrdinka...nasi nastastie videli ze to nie je dobre, ze sa so mnou daco deje, po porade s nasim rodinnym znamym- psychologom, mi navrhli navrat na povodnu skolu....strasne som im zato vdacna, ze to vycitili a poriesili takto...nastal u mna obrat, konecne som sa tesila do skoly, na kamaratov, a vobec zo zivota...nepamatam si na nejake chorobne stavy z toho, lebo ja som bola chorlava vzdy, ale pamatam, ze napriek tomu ze som bola vzdy dobry jedak, vtedy som kazdu jednu desiatu komplet vyhadzovala, ako som nebola schopna sa v skole ani najest... 🤐 takze ja by som radila citlivy rozhovor s dcerkou, kde jej date najavo, ze vidite ze nie je spokojne dievcatko a velmi jej chcete pomoct, ze jej navrhujete to a to- nech si vyberie....ci obetuje uz tie vztahy co ma (aj kamosky, aj ucitelky), alebo sa povznesie radsej nad chalana nejako (bolo by dobre kebyze ma nejake konzultacie u psychologa, ktory jej pomoze ako pristupovat ku spoluziakovi)....nesuhlasim s tym ze "si ma zvykat a moze to byt horsie", proste su niekedy situacie, ked sa neda zvyknut si, ked to uz je na hrane so zdravotnymi potiazami, je to varovny signal....ani nie som zastancom toho, aby sa pri kazdom probleme decka presuvali zo skoly na skolu (preto je potrebne zistit, ci nema aj iny problem v skole a mozno chalan uz je len tou "poslednou kvapkou" v pohari a cele to pretieklo...v prvom rade to rieste nejak citlivo doma, aby dcerka nemala pocit, ze to riesite s kdekym (triedna, riaditelka) a nie s nou...mozno jej bude stacit, ze sa tato tema prevali doma a ona bude moct kazdy den dojst, a "ponadavat si" na spoluziaka, a takto sa doma vnutorne ocistit od stresu, co ma z neho...aj to bude podla mna velka ulava....drzim vam palce a vobec nezavidim ani dcerke, ani vam....urcite ale daco vymyslite a bude to dobre!!!

bellamafia
4. feb 2015

Ak ti mozem poradit isla by som do skoly ja a toho zasrana si chytila...ja som to takto riesila ked mi tretiak udrel moju dceru prvacku do spanku ze aj vecer to mala cervene...ucitelia casto s tym nic nerobia bohuzial.....co sa tyka tych chorob moze byt ,z dovodu ze je narusena rovnovaha ,stres a casto sa tymto oslabuje imunita a preto je chora.....mala ked sa cez prestavku nahanali po chodbe a nechtiac zhodila spoluziacku dostala poznamku cez sest riadkou....ten chlapec vtedy malu udrel pastou do spanku a ucitelky sa robili,ze nic nevidia...ale ja som vecer videla,pri kupani...na druhy den som nabehla do skoly a zasrana som chytila a povedala mu ze akho nevedeli rodicia vychovat tak ja ho hned vychovam!ucitelka za mnou mi povedala ze to budu riesit....povedala som jej kedy?ked mi ju ten agresor zabije?.....nakoniec sme to s mm riesili aj z vedenim skoly a 2.mesiace pred koncom roka sme ju dali na druhu...tak chod to riesit aj s tym malym aj z vedenim ak nic,ine ti neostava...drzim palce a malej hooooodne zdravicka 🙂

nicemary
4. feb 2015

my sme riesili podobne problemy so synom, tiez to dlho nechcel povedat, chcel si to vyriesit sam. Byval chory, zle sa citil, nevedel zaspat atd. Ja osobne nemam dobru skusenost s tym, riesit to len s triednou ucitelkou, mam pocit, ze oni to niekedy skor ututlavaju... Rodicia toho chlapca to budu pravdepodobne zlahcovat a mozno presvedcia aj triednu, ze o nic neide, ze mas precitlivelu dceru, ktora nechape zarty ... Presne tak, ako to robi ich syn. Urcite to rieste cez riaditela a este by som na Tvojom mieste poslala muza, aby si na dotycneho spoluziaka pockal a dal mu jasne najavo, za ak neprestane, vyriesi si to s nim on sam. To urobili nasi znami a odvtedy mala ich dcera pokoj.

januelik
autor
4. feb 2015

Velmi pekne vam dakujem za rady.Volala som s pani riaditelkou a ideme sa stretnut s jeho rodicmi,dufam ze sa to vyriesi.S dcerou som sa v klude porozpravala tak mi povedala viac ako som sa dozvedela od jej kamaratky.Slubila som jej ze jej pomozem tak je kludnejsia.drzte mi palce.

lauricka
4. feb 2015

@januelik ano, moze. Aj ste povedali ucke, ze jej riesenie nepomohlo a spytali ste sa jej konkretne, ako to riesi? Chcelo by to rozhovor - ona alebo riaditelka, Vy, jeho rodicia, pripadne aj tie deti...dohodnut postup so skolskou psychologickou. Vsetko aj oficialne dat na papier. Ved rieste poriadne.

maznacik007
4. feb 2015

@januelik len ked budes s riaditelkou a s jeho rodicmi trvajte na tom aby bol z toho urobeny zapis ... a najma povedz nech tam daju ze si neprajes aby bola dcera vypocuvana v pritomnosti agresora ... prip. pred celou triedou ...

tichanska1
4. feb 2015

Ja som to zažila na vlastnej koži a ver mi, že by som bola rada keby ma rodičia preradili do inej triedy alebo školy.

simona24
4. feb 2015

uz to tu bolo pisane, ale poznam pripad kedy stres v skole spustil u maleho chlapca druhacika cukrovku, skoncil na inzuline ☹

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucianakoniku
4. feb 2015

@januelik este mi napadla jedna vec - pisala si, ze toho chlapca im dali do triedy z inej skoly. to bolo na zaciatku skolskeho roka alebo prestupil pocas sk. roka? podla toho co si pisala, to casovo vychadza skor na to ze prisiel az neskor. ak prestupoval az po zaciatku skolskeho roka, patrala by som tiez po tom, aky bol dovod. mozno je to problemove dieta ktore malo problemy uz na predchadzajucej skole. tym duplom by pred vasim problemom nemala zatvarat oci skola ani jeho rodicia a budete mat aspon jasny argument keby niekto chcel vas problem ututlavat s tym ze sa nic nedeje, ze chalan je v poriadku a vy mate len precitlivenu dceru.

gabrielasofia
4. feb 2015

@eeffka ja s tebou plne súhlasím a dodávam, prečo vždy má ísť k psychológovi to normálne, nekonfliktné dieťa namiesto toho debila ktorý šikanuje????????? na toto chcem odpoveď... príde dieťa, povie že ho spolužiak šikanuje a to týrané dieťa má ísť k psychologovi?? sa mi zdvihol tlak velmi... moja malá keď bola prváčka, tak jej jedna malá sviňa robila zle, od začiatku, malú napínalo každé ráno na vracanie a to sa strašne do školy tešila, táto malá jej to v priebehu mesiaca pokazila... moja malá potom cez prestávky plakala.. za mnou. keď som to bola riešiť, tak učitelka si samozrejme nič nevšimla ( dotyčná mala na škole rodinu - učitelku), ale vraj si všimla že moja malá sa velmi zle adaptuje!!!! veď bodaj by sa neadaptovala, keď jej robila zle... malá zmija všetko poprela, pomaly moju obvinili v 6tich rokoch že klame!! bože, také decko ešte ani klamať nevie. prestala jej síce robiť zle, ale dodnes ma srdce bolí keď si na to spomeniem a malú zmiju keď vidím tak by som ju zbila, dnes sú štvrtáčky. inak mám deti rada 🙂 ale ju ozaj nemusím, dodnes...

lucianakoniku
4. feb 2015

@gabrielasofia suhlasim, k tomu psychologovi by malo rozhodne ist aj dieta ktore sikanuje, pretoze ma tiez nejaky problem ktory si ventiluje prostrednictvom sikany inych deti. ak budu jeho rodicia a skola zatvarat pred jeho konanim oci a nic s nim nespravia, je to strasne a idu len sami proti sebe, taketo deti mozu byt casovana bomba.
ale sikanovanemu dietatu by mala byt zo strany psychologa pomoc poskytnuta nie pre to ze ono nie je normalne, ale pre to, aby sa s celou situaciou co najrychlejsie vyrovnalo a naucilo sa podobnych nespratnikov zvladat bez toho aby sa zo situacie psychicky polozilo, pre kazdeho je sikana velke susto a nie kazdy ho zvladne sam, nie este male dieta...
ved k psychologovi sa sikanovane dieta ani fyzicky nemusi dostat, v niektorych pripadoch staci ak sa poradia s psychologom iba rodicia a ten ich uz nasmeruje ako konkretne dietatu pomoct aby sa so sikanovanim vyrovnalo.

gabrielasofia
4. feb 2015

@lucianakoniku ja viem, čo myslíš, ja to chápem, len ja by som v prvom rade vždy poslala k psychologovi, ak nie k psychiatrovi to dieťa, ktoré šikanuje, až potom to šikanované 🙂 to len taký môj postreh..

lucianakoniku
4. feb 2015

@gabrielasofia hej hej, uplne chapem 🙂

januelik
autor
5. feb 2015

dobre ranko.Tak ucitelka povedala ze nic take nespozorovala a ten maly tiez tvrdi ze jej nic nerobi tvrdil to mame a tvrdil to aj ucitelke.Tak moje dieta je precitlivele a zrejme si to vsetko vymysla.....Ano maly nastupil na zaciatku skolskeho roku az teraz vyslo na povrch co sa deje.Ja som si na malej vsimla ze je utiahnuta a nesmeje sa tak ako pred tym.Celu tu dobu to v sebe dusila a nic mi nechcela povedat.Co nechapem pretoze mam super vztah s nou.Az ked mi jej spoluziacka povedala co sa deje v triede tak mi to priznala.Choroba spojena s psychikou by ma vobec nenapadla keby mi svokra aj jej triedna nepovedala.Este triedna sa ma pyta ci je vsetko u nas doma v poriadku.No problem nieje u nas ale v skole.Neviem co bude dalej mala mi povedala ze ma z neho strach a este mi podotkla ze ak sa jej ucitelka bude pytat ze ona jej to nepovie lebo aj tak jej nebude verit lebo Ten spoluziak to aj tak poprie.

maznacik007
5. feb 2015

@januelik zmen skolu .... najdi si taku kde nepopieraju ze je u nich sikana /ta je vsade / ale ju aj riesia... ten ktoj u nepriznava tak ju zameta pod koberec

pripadne mozes ist s dcérou do CPPP kam patri skola podla obvodu ... a povedat aky mate problem ... oni by to mali ist riesit do skoly metódami ktore su vhodne na zistenie sikany

ale ak si triedna v 4 triede co je s nimi dost casu si to nevsimla tak sa zmene skoly aj tak nevyhnete....

otazka je preco chlapec menil skolu ... ktovie ci nemusel....

januelik
autor
5. feb 2015

dozvedela som sa od jednej mamicky,ze ten maly menil skolu lebo na starej skole ho nechceli kvoli tomu ze bol nezvladatelny.A zas jeho mama tvrdila ze jemu sa krivdilo ze jemu bolo robene zlo.Ale z vlastnej skusenosti som presvedcena ze to je tak ako mi to ta mamicka povedala mam sto chuti ist na tu skolu kde chodil a zistit,ale co mi to bude platne ked aj tak viem ze triedna musi vediet co sa dialo a preco ho prehodili na nasu skolu.ako tu bolo spomenute od skor sikanu zametaju pod koberec ako ju riesit

lanczi
5. feb 2015

Maju tu pravdu baby,ma ten stres suvis s chorobou..ak je duša chora,ochorie aj telo..

nicemary
5. feb 2015

@januelik u nas to malo rovnaky scenar - triedna nic nevedela, rodicia sa uskrnali a chalan - grazel vsetko poprel a prekrutil... Nepomohlo nam ani vyjadrenie psychologicky, ze syn je obetou sikany. potom som sa dozvedela, ze ten chalan je pribuzny jednej ucitelky, tak co hovorit...
Ked jeho mama povie, ze jemu krivdili, tak ona sama ho chrani a prave preto si to ten maly dovoluje...
Skuste si to s nim este vybavit ako rodicia medzi 4 ocami, je len stvrtak, tak by to mohlo zabrat. A ked nie, tak mozno zmenit skolu. Nie je pravda, ze to znamena, ze budete utakat pred kazdym debilom. Dieta sa s tym nevie tak vyrovnat ani bojovat ako dospely. A vy ho musite ochranit, ked to inak nepojde, tak v krajnom pripade aj prelozenim.