Štvorročné dieťa sa bojí doktorov

16. dec 2020

Moj 4 rocny chlapček sa veľmi boji doktorov. Stále mu vysvetľujem že ho napr pôjdeme len popocuvat a nič pichat ale veľmi sa boji. Minule sme boli na prehliadke a nedal sa ani odvazit. Pritom je dosť veľký že by to mohol chápať.
Ale viem že strach ma odkedy bol v nemocnici ako 2 rocny. Úplne chytá paniku keď vidí už len sestričky a place už len keď vojdeme do čakárne pri dr. Dokonca jeho babka robí sestričku a keď sme ju raz stretli v pracovnom, bielom, maly sa jej bál.

autor
16. dec 2020

Da sa mu nejako pomôcť? Nejaké typy aby sa zbavil toho strachu, ako mu to vysvetlit.

adalmba
16. dec 2020

Všetky moje deti sa boja Dr. Aj ja sa bojím a to som stará krava. Moji plačú už keď uvidia budovu doktorky. Myslím si že skoro všetky deti sa boja. Aj psy keď ideme k veterinárovi musím brať na ruky čo nechcú ísť ďalej.

autor
16. dec 2020

@adalmba a nic Vám na to dr nepovedala? Alebo sestričky? Pretoze na mna ta sestricka až vyšla že to nie je normálne aby tak reval a bál sa keď nič nerobia

simkids
16. dec 2020

moja starsia mala to iste, proste biely plast hocikto hocikde panika, preslo to. Mala z toho aj nocny des ked mala 2 roky, tak vtedy sme si pozreli video detskej preventivnej prehliadky na youtube, deti inac pred prehlaidkou doma vazim a meriam, aby som to cele eliminovala. Starsia ma uz skoro 6 a preslo ju to, dr bola v soku, dcera si aj sama vysadla v 4 rokoch, aby ju popocuvala, robili jej aj crp. Mensia sice nema paniku az tak, ale dr nezvykneme navstevovat, takze sa tiez boji a minule na kardio to bola des a hroza kolko vrieskala nasilu, takze nie si v tom sama. Dieta to jednoducho musi pochopit.
A k pristupu sestricky, zmenila by som dr, aby dieta bolo spokojne, lebo taka sestricka zjavne nema trpezlivost a nijak to cele nezlepsuje. Mne sestricka a dr este na to nic nepovedali, len sa snazili furt, aby z toho dieta nemalo este vacsiu paniku, pripadne niektore veci urychlit, moja dr ma aj detsky kutik priamo v ordinacii, ten nam tiez dost pomohol

adalmba
16. dec 2020

Nie, dnes som bola očkovať najmladšieho a reval celý čas, odkedy sme vošli dnu. Ukludnil sa až von. A jedno z dvojčiat sme v piatok držali 4 tak sa vspieral, keď kontrolovali ,, guľky,, ešte si robili srandu koľko má síl

autor
16. dec 2020

Teraz ma už dlho kašeľ tak sa chystám navštíviť tu dr no až sa mi tam nechce ísť keď si predstavím čo to zas bude. A už to vidím ako dr povie že nič nepočuje keď ho bude pocuvat a reve. Ale trochu ste ma upokojili že v tom nie som sama lebo mne naozaj davaju pocitit že mám “nenormálne dieťa” lebo iné takto nevrieskaju :(

ankare
16. dec 2020

Neboj,máš úplne normálne a zdravé dieťatko. Asi zažil niečo zle ohľadom doktora, chudáčik. Takže rečami druhých premudrelych sa nezapodievaj, Tvoj synček je úplne v poriadku. Držím palce,nech ho to čím skôr prejde.

0silvia0
16. dec 2020

môj syn mal to isté po hospitalizácii, ale on bol oveľa starší (okolo 8 rokov), v tomto veku to bolo horšie, nakoľko od takéhoto veľkého dieťaťa sa už očakáva, že si dá rozumne vysvetliť. Nedal si a mal paniku. Muselo to prejsť samé

nini1010
16. dec 2020

Neviem povedat co zaberie iba co zabera pri mojej extremne uzkostlivej dcere.Samozrejme doma narovinu vysvetlit vcas ze ideme k dr,preco,co ju caka co jej bude robit.Musime minimalizovat akekolvek prekvapenie a situacie ze by nevedela co sa bude diat.Zvyknem ju na to pripravovat aj tyzden vopred.Veeelmi sa mi osvedcilo najst na youtube video toho co jej idu robit,idealne ked to v tom videu samozrejme absolvuje dieta.Takto sme pozerali odber krvi,pocuvanie srdiecka,osetrenie i zubara,videi je kopec.Potom vie uplne presne do coho ide a minimalizujeme akekolvek sceny.A este jedna vec sa mi osvedcila.Ked som s niu isla do ambulancie ja alebo manzel tak stratila zabrany,no sceny pri odbere krvi sialene.Napriek tomu ze je uz prvacka tak sme ju museli drzat 2 a dr brala krv.Naposledy vsak s nou musela ist na ockovanie do ambulancie babka a mala sa na to ze ide s nou tesila.Trvalo im to presne 5 minut a z ambulancie vyslo vysmiate dievcatko s obrazkom v ruke.Rozpravala mi ake to bolo uplne v pohode a doma mi hovori.Mami vies preco skm bola taka statocna?Nechcela som aby si babka myslela ze som nevychovana 😁😁 Takze niekedy asi pomoze aj zmena cloveka s ktorym tam ide.Dieta sa sprava rozne pri roznych ludoch.No a samozrejme odmena za staticbost musi byt.Kinderko alebo casopis potesia vzdy 😊

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
16. dec 2020

Mozno si to uz skusala ale ak nie, urcite daj odmenu za statocnost. Aj ked bude plakat, povedz ze plakal ovela menej ako pri poslednom a ze si na neho velmi hrda ze je taky hrdina a teda si zasluzi odmenu. Proste urobit velke halo o tej statocnosti a ako dobre mu to slo (aj ked v skutocnosti to nebolo az take dobre). Ale ked bude vidiet ako ho chvalis za neplakanie, hadam to bude motivacia do buducna.
Ja ked som bola mala a isli sme k zubarovi, zubar vzdy pred vrtanim otvoril okno a vravel ze to je na to aby usiel kaz... ze pri vrtani sa on nalaka a ujde cez okno. Odvtedy muselo byt pri vrtani otvorene okno. Mozno tiez mozete vymysliet nejake placebo. Ze mu kupis nejaku vecicku a povies ze ak to bude silno drzat v ruke, bude ho injekcia boliet ovela menej.

andreatytler
16. dec 2020

@nini1010 Super napad s tym videom... dakujem.

autor
16. dec 2020

Ďakujem Vám krasne ❤️ Budem skúšať všetko čo ste napísali snad sa to zlepší

sandri
16. dec 2020

Ja mam stastie, moje deti nevyvadzaju. Ale ja im vzdy poviem pravdu - ked sme boli na ockovani, deti vedeli, zw ich caka injekcia. A zase ked sme boli na kardiu a povedala som, ze to nie je boleative, vedeli, ze to tak je. Ziadne tie kecy, ze to len trosku stione a pod. Poviem vzdy pravdu - u zubara vedel starsi, ze mu budu trhat zub a v pohode. U pediatricky vedel, ze bude injekcia a bez problemov. Teraz bol na pcr teste, povedala som mu, ze vyter z hrdla je v pohode, ale z nosa je to velmi neprijemne. Ani nemukol 🙂 zato ja som ako decko robila strasne sceny. Predchadzala tomu velmi zla skusenost v 3 rokoch, ked sa lekarke podarilo zobrat mi krv az na 4-ty pokus. Dodnes mam fobiu z ihiel a ked mi maju brat krv, najradsej by som usla. Sceny, ked mi mali brat krv, som prestala robit az ako cca 10 rocna.

leuchtturm
16. dec 2020

moja dcera vždy spustila strasny rev, ked sa objavil lekar vo dverach a skoncila az ked odisiel.

slavka2010
16. dec 2020

U nas nas starsi mal paniku z doktorov od malicka. Chodili sme na kontroly a vysetrenia kvoli oblicke. V osmych rokoch sa to extremne zhorsilo po jednom zazitku z nemocnice. Nic nepomahalo. Ma uplne amoky ked sme isli k lekarke. Nakoniec som s nim zacala chodit k psychologicke a to pomohlo. Cca po roku chodenia k nej sa to zlepsilo. Dokonca zvladol zubarku aj ockovanie. Co bol pre nas uplny extrem. Takze ak to bude pretrvavat odporucila by som detskeho psychologa. A drzim palce.

dzulik_
16. dec 2020

Naša 2r tiež vyvádza, má traumu od očnej, kde ju zviazali do plachty, aby jej mohla dr pozrieť do očí a odvtedy amok u každého lekára. Dokonca jedna dr mi povedala, že už vyšetrila tisícky detí, ale žiadne nerobilo také scény ako naša 🤦‍♀️ ale nič si z toho nerobím, lebo neterka v rovnakom veku je u dr rovnaká, tiež amok. Takže jedine počkať, kým z toho vyrastie, prípadne ako radili baby vyššie, u nás zatial nič nezaberá 🤔

tani777
16. dec 2020

Ja len par veci dodam..nehovorit ze "ved ti nic nebudu robit"..lebo oni budu..uz len to,ze ho dr.pozrie,popocuva,trebars brusko prehmata,do hrdla pozrie..to nieco robi..treba mu vysvetlit,nazorne ukazat.mozno kupit doktorsky kufrik a pohrat sa...uznat emociu,pomenovat to..doslova "ano,viem,ze sa bojis,ani ja nemam rada doktorov,aj ja som sa bala,ale pomohlo mi toto..." pripadne "co by ti pomohlo,aby si to lepsie zvladol?" Skusit to aj dodrzat,v ramci moznosti..ak sa napr.bude napr.bude bat injekcie,a povie,ze by mu pomohlo drzat za ruku,tak ho chytit...
My sme boli s 3rocnou na prehliadke,dlho nebola u dr.a trochu sa bala..mali sme aj neprijemnu sestricku..presne sme jej vsetko povedali,co sa bude diat,dohodli sme sa,ze pojde s tatikom,a ze ak sestricka dovoli tak ju odmeria a odvazi tatik..suhlasila,tak bolo..
Niekedy sa staci opytat dietata..
A dalsia vec,nikdy nestrasit dieta nemocnicou/lekarom (ked nebudes papat,pojdes do nemocnice na injekcie a pod..)

simkids
16. dec 2020

@tani777 taketo veci u dietata ktore sa boji lekarov nezabera, lebo akonahle zbada ambulanciu alebo lekara, tak na toto vsetko zabudne a mozem vtedy hovorit co chcem, to dieta ma v hlave len to ze chce ist prec a nechce tam byt, kazde dieta je ine a ide len o to aku ma o tom predstavu. Moju som teraz tiez tyzden pripravovala na kardio a bolo mi to na figu, ale ked sme odchadzali videla babatko ako ho tam kludne vysetruju a vtedy akokeby jej to az docvaklo ze to nic nie je.
Za mna je naj video alebo nazorna ukazka na niekom inom, este mj napadlo ze moja starsia co sa bala lekarov, tak som ju tahala povinne na kazdu poradnu s.mensou, aby si zvykala aj na prostredie

tani777
16. dec 2020

@simkids jasne,ze kazde je ine,ale za pokus to stoji..nasej napr.to pomohlo..a napr.k zubarke ju berieme stale so sebou,ci ide muz alebo ja,alebo ona..vzdy ideme spolu,a spravi jej preventivu vtedy,ked si necha pozriet zubky..no k lekarom my nechodime,tak nema ako..chcela som ju vziat s malickou sestrou na poradnu,no dr.nedovolila (len 1 dieta s 1 rodicom)..treba skusat,co plati na ktore dieta 🙂 ale naozaj sa niekedy staci opytat toho dietata..to sa mi velmi osvedcilo,vela razy som hladala rady u kde-koho,co s malou..a ked som sa jej opytala,povedala mi,a bolo vyriesene 🙂

okydana
16. dec 2020

Syn tiež vyvadzal, doktorka kázala kúpiť detsky lekársky kufrík a hrať sa s ním...odvtedy je pokoj...doma sme natrenovali pozeranie do hrdla s paličkou, počúvanie dýchania...uz sa nebojí, dokonca si ho berie so sebou k doktorke aby sa pochválil že aj on ma take 🙂

0silvia0
16. dec 2020

@okydana toto je vyborny napad

lululucy
16. dec 2020

Mne ako 3 rocnej tahali mandle,mam 33 a pamatam si ten den. Bojim sa doktorov, krce v bruchu mam aj ked idem len po nejake potvrdenie 😁

babi81
16. dec 2020

to sj este nepocula nasu!obycajna prehliadka a akoby ju z koze drali, vsetci ma mna zazerali, ale tazko vysvetlit.teraz naposledy som ju doma zacala pripravovat 3tyzdne dopredu, aby sme to zvladli s mensi
krikom.neviem si to tiez vysvetlit, len spomenies dr a krik

evkamotka
31. dec 2020

Ale nemas nenormalne deti. Manzel robi v nemocnici, ze im tam bezne chodia deti na vysetrenje stylom, ze preventivne placu uz od dveri na chodbe a placu az kym neodidu, drzat ich musia pri pichani atd. A dokonca aj mnohi pubertaci im totalka stresuju, boja sa injekcie

oblecenie99
31. dec 2020

Môj otec (ročník 1965) ma takú paniku z lekárov,že keď je v nemocnici,hoci len ako návšteva,ma hlas úplne do plaču.Este aj z toho,keď mu idu merať tlak...doma!Zubara sa tak boji,že bol schopný sám sebe vyškriabať aj koreň zuba.

iwesska
31. dec 2020

On za to ale nemoze,nerobi to umyselne. Ma to zapisane od tych 2r. v emocnom mozgu ako negativny zazitok,ktory pri opatovnom styku s clovekom v bielom (syndrom bieleho plasta) spusti panicku reakciu. Mam pred 40-tkou a trpim tym cely zivot,ma to aj moja babka a uz ma 85. Z mozgu to nevygumujes,akurat casom sa s tym moze naucit pracovat. Skus ho namotat na nejaku odmenu,ktoru vezmi so sebou,ukaz mu ju a povedz,ze ked bude pekne spolupracovat,bude jeho. Je to silny motivator. Ja som stara koza a vzdy si nieco po neprijemnej navsteve lekara kupim😁
A najhorsie,co mu mozes v tejto situacii povedat,je "Neboj sa", to je akoby si niekomu povedala "Nepoť sa toľko" 😁

vafinka
31. dec 2020

Ahoj inac aj moj je desny pripad v necnici to moje dieta co dokazalo v tomto veku ako to nik neprekona.....dokazal sa mi zgrcat cely na totalku od revu.uz ma 6.5 a je o kusok lepsie

andreatytler
31. dec 2020

@oblecenie99 Moj otec omdlie pri kazdej navsteve zubara. Aj ich dopredu varuje ked sa posadi do kresla ale neveria 🙂

kandrea
15. nov 2023

Zlepšilo sa vám to prosím? Máme rovnaký problém. Dcéra ale už veľká ale ona hneď odpadáva pri odbere. Dokonca aj odber z prsta. Potom je odber na nič lebo sa krv vždy zrazií. Keby len plakala neriešim ale proste nedá sa jej vziať krv. Keď ideme k dr. zbledne je jej zle už v čakárni. Ja už neviem čo robiť aj psychologickú som skúsila nepomohlo. A také že povedz dopredu príprav ju na to že idete? Potom aj týždeň nespí a už je jej doma zle. A vkuse len myslí na to.