Ahojte, prosim poradte, co pomaha na bronchitidu (zapal priedusiek). Dcera (4r.) 3dni a noci dusivo kasle, cez den zvysena teplota, v noci horucka mierne nad 38C. Dnes sme boli u lekarky, diagnostikovala toto s tym, ze jej dala ATB.(bez CRP) a ventolin inhalator. V noci dostala dusivy, zachvatovity kasel, trval asi 10min. pri ktorom ju natahovalo a vykaslala hlien. Vyzeralo to, akoby sa dusila ☹ Problem je, ze si nechcela dat ten inhalator. Ako na to presvedcit ju, prip. co robit, ked ju zachvat chyti v noci opat a neda si ho? Je velmi unavena, ospala po 3 nociach s dusivym kaslom. Ako podporit vykasliavanie a odhlienenie? Dakujem za kazdu radu.
@flower24 A nieco proti kaslu na noc dostala? Cez den moze nieco na zlepsenie odkaslania (v lekarni je fakt vselico), ale na noc by take nemala mat, naopak, mala by mat nieco proti kaslu. A, mozno by jej potom pri zhorseni pomohol studeny vzduch, skuste vtedy aktualne vyvetrat, a tiez kortikoid Rectodelt alebo nieco podobne pri takom zachvate by nebol zly, ked to tak dramaticky vyzera, ale to asi nemate doma.
mna tu asi ukamenuju, ale tu masku by som dala nasilu, nevadi, ze bude revat, hlavne, ze vdychne ten liek, lebo bronchititida sa dokaze skaredo skomplikovat.
Cize ak ma slecna 4r, musi uz pochopit, ze hold tento liecik sa pouziva takto a basta. mozno ked zbada, ze jej to nic zle neurobi, tak si to dalsi krat da aj bez boja
Moja dcetka tiez revala ako tur. Inhalovat jej dali na pohotovosti. Po chvilke sama zistila,ze to len dycha a nic ine tak sa skludnila. Daj jej to ako pise maminka nasilu. Drz ju jednou rukou na svojicj kolenach a druhou drz ihalator pri tvari. Pojde to. Drzim palce nech je lepsie ☺
My mame tiez masky a ked sme boli v nemocnici so zapalom priedusiek tak ich dostaval prvykrat syn, a hovorili nam, ze ked place je este lepsie, lebo sa mu viac roztvoria dychacie cesty a sprej sa lepsie a lahsie dostane ku prieduskam. Takze odvtedy ked je potrebne davat masky, tak davame, ked aj nasilu, chvilku si poplace a je vsetko ok.
pokus sa dat inhalacnu masku - moj maly ked kaslal, tiez to bol s maskou boj, no potom sa to zlepsilo. Nemal sice nejaky silny zapal. Ale ked ho dusilo, ja som mu davala bylinne pastilky - cukriky, kamaratka mi poradila. Dostat ich v lekarni, ale nie je to ziadna chemia - su normalne sladke s medom a iba cisto bylinky - aj mu chutili, Himalaya sa volaju. Su pre deti od 2 rokov. Velmi mu to pomahalo, tlmilo to kasel a podporovalo vykasliavanie. Mala som pocit, ze mu to zaberalo viac ako inhalator. Hlavne sa im nebranil, lebo to bral ako cukrik. 🙂 🙂
skus popytat od dr. ventolin sirupcek. Moja mala ho uzivala, ked mala zapal priedusiek a dokonca jej chutil 🙂 Hovorila, ze chuti ako kofola 😀
@flower24 Este skusit slanu vodu do izby Vriacu vodu a kuchynsku sol nechat v izbe aj to nam trosku pomohlo mali sme to iste pred týždnom plus stoptusim na kasel a fenistil iba na noc lebo ked sme ho davali aj cez den to bolo strasne To je moja skusenost a natierat na hrudnik jazvecu mast a tymianovy krem a zabalit
Dat na hrudnik ci uz maslo ci bravcovu mast ak jej k tomu piska na prieduskach alebo husaciu mast.mna tak mamka pred nemocnicu uchranila doktor len kukal.a ventolin u nas vzdy zaberie hlavne najmladsiemu tomu caato piskavalo riadne.
Ak mate inhalator s maskou, tak by som jej dala, aj ak place, lebo sa tym padom nadychne. To bola aj rada nasho doktora - dajte aj ak place, aspon vdychne liek. Pripadne mozete ukazat na nejakom mackovi, ze nic to nie je, ze maco kasle a potrebuje liecik a tak mu streknete sprejcek a macko zhlboka dycha. Treba dva tri razy vydrzat a potom si to uz dietatko da robit. Nasa mala skveleho doktora ktory nam rodicom vysvetlil na co Ventolin je, a co po podani robit. Dieta ma dusivy drazdivy kasel lebo ma stiahnute bronchy. Zaroven je zahlienene ale hlien nema ako von cez tie stihanute bronchy. Ventolin je na to, aby ich uvolnil. Neposobi teda proti hlienom, len na uvolnenie plucnej svaloviny. Po podani ventolinu treba asi minutu pockat, kym zaucinkuje a podporit vykasliavanie naklepavanim na chrbatik aj hrud. Silou asi ako ked jemne tlieskame preklepkat dietatku chrbatik aj hrud. Aby ho to nebolelo, moze sa prilozit uteracik alebo deka. Moze pri tom lezkat, nam najlepsie bolo, ak mala obkrocmo na mne sedela pritulena a pobubnovala som jej po chrbatiku akoby pri hre... to naklepavanie ale nema zmysel, pokial tie bronhcy uvolnene nie su. A potom naucte dietatko co najviac smrkat a vypluvat tie "zle slinky" do vecka alebo do umyvadla... a este nas doktor zakazoval mliecne veci, sladke vci a dokonca aj ovocie, lebo to vsetko vraj podporuje tvorbu hlienu. Mala mavala aj tak nechutenstvo...
A este ma napadlo, nasa neviem, ci od tej masky alebo Ventolinu samotneho mavala take vyhadzane okolo pusky, aj pery mavala velmi vysusene, tak som ju zvykla po podani umyt tvar a nakremovat, tak sa jej to nerobilo. Lekar povedal, ze ak ma v noci dusivy kasel, urcite streknut, aj ak "by to bolo mimo poradia". Uz potom sama chapala a citila, ze jej to pomaha, mozete sa po podani aj spytat, ci je to lepsie, ci jej to pomohlo, ze kaslik neboli... a potom jej to vzdy zdoraznit, ze liecik treba, aby kasel nebolel.
ahoj, naša 2r9m stará Zuzka je prieduškárka, v 9m dokonca ležala v nemocnici so zápalom pľúc. Odvtedy sme už zápal pľúc nemali, ale priedušky má chytené pravidelne. Takže naše pravidelné lieky sú - ak Zuzka píska, dávame sprej ventolin, ak je zle tak aj ecobec, ráno a večer. Ráno a večer najneskôr o 18,00 aj sirup Erdomed na vykašliavanie a večer pred spánkom Stoptussin na zmiernenie dráždivého kašla, ale nezabraňuje vykašliavaniu. Veľa z nášho kašľa robia aj zatekajúce soplíky, tak to čistíme pravidelne morskou vodou Dr. Max a potom dávam Olynth. Keď nepomáha, náš pneumoalergológ nám predpisuje aj Rhynocord Aqua. A takto dokolečka aj niekoľkokrát za sezónu. Práve sa z jednej takejto epizódy dostávame, už sa teším na jar, kedy tieto sople kašle pominú.
Dakujem vsetkym za rady. Napokon na druhy den po mojom prispevku po horucke a zvysenej teplote ani stopy (na 3.den choroby) a aj kasel vyrazne ustupil. Po tyzdni uz nekasle. A to sa nam ventolin do nej podarilo dostat len raz. Uzivala nasivin sinus, bylinne kvapky a sirup na priedusky a vdaka nim krasne vykasliavala a cistila priedusky az sople a hlien uplne ustupili.
@jumama: tie suche pery asi neboli z ventolinu, kedze aj nasa teraz mala a neuzivala to. Mozno zo zvysenej teploty?
@flower24 a aký sirup na priedušky ste používali? Na predpis alebo voľnopredajný?
vidim, ze uz mate po, a necitam ani vsetky prispevky... ale do buducna, keby nahodou... my mame s laryngitidami a bronchitidami skusenosti az az... casto vetrajte, aj v noci, ked zacne kaslat, vyvetraj! pred spanim ziadny sirup na vykasliavanie, skor ten stoptussin alebo nam veeeeelmi pomohol aj stopkasel sirup, on je na vsetky druhy kasla... co sa tyka ventolinu, masku daj nasilu. my sme polroka bojovali, kym bol ochotny bez placu inhalovat...
@lenka_samorin Sirup a kvapky na priedusky sme mali od bylinkara, ktory sa tomu venuje 20r. Je to zmes bylin podporujucich vykasliavanie a odchod hlienov z priedusiek + tisenie kasla.(prvosienka, duska materina, lipa, slez atd.) Som si ista, ze vdaka nim sa tak krasne, rychlo odhlienila. Dnes sme boli po tyzdni na kontrole a priedusky uplne ciste. Ziaden sopel a kasel. Castokrat je priroda silnejsia ako vsetka chemia z lekarne 🙂
@matrix87 Dakujem, vsetko to robime, kedze s laryngitidami mame uz zial tiez skusenost. Ventolin zapal priedusiek nelieci, len pomaha otvorit dychacie cesty v plucach a tym ulahcit dychanie, s tym problem nemala. Ak by som ho mala vtedy, ked mala ten nocny zachvatovity kasel, urcite by som jej ho podala aj nasilu, inak to nemalo zmysel. Tie kvapky a sirup jej krasne pomohli aj bez stresu.
Ahojte, viem ze je tema stara, ale snad nam niekto poradi.. som so 6t dcerou v nemocnici kvoli obojstrannemu zapalu pluc, dnes jej vysadili ventolin.. ale neviem, podla toho co citam na nete to moze len pomoct, nie? Mame ho doma, zajtra nas mozno budu pustat, tak myslite ze jej ho mozem doma davat? Alebo jej moze dako uskodit? Dakujem
@sssimikkk Toto je otazka na lekara, nie na Modry konik! Ved na to su tam lekari, aby vam aj po odchode z nemocnice nastavili liecbu. Hlavne ako sa jedna o tak malinkate babo. Ak jej vysadili Ventolin, mozno testuju, ako to pojde bez neho, ci sa bude este stale dusit. Mozno jej ho vratia. A ak sa nebude dusit, preco by si sama chcela s Ventolinom pokracovat?
Nas pediater nam vysvetlil ucinok Ventolinu takto: Ventolin nelieci zapal, neriedi hlieny, neovplyvnuje hlieny njako. Ventolin je na to, aby uvolnil svalstvo pluc. Zapal pluc znamena, ze je v nich vela hlienov, ktore bohuzial nejdu vykaslat, preto je taky dusivy kasel.... Bronchy pluc sa po inhalovani Ventolinu uvolnia, otvoria. Do 5 minut po podani mas dieta naklepkat po chrbate a malo by co najviac vykaslat, vysmrkat. Neskor sa zase tie bronchy zavru. A zas moze mat drasavy kasel.
Cize Ventolin je silny liek! Moze ovplyvnovat hladke svalstvo - aj srdiecko. Neexperimentovala by som s jeho podavanim mimo predpisu lekara!
Daj si dobre vysvetlit ucinky liekov. Popros lekarov, nech ta ustia, co malicke babo potrebuje, ako postupovat, ked sa vratite domov, ako ma vyzerat liecba. A zapis si to.
Vacsinou je mamnnka, ked je dieta chore v takom strese, ze polku z toho, co povedia lekari zabudne. Ak to budes mat na papieri, lahko si to vzdy precitas a ziskas istotu, ze postupiujes spravne.
@flower24 ahoj,moja 6 rocna dcera mala v lete zapal priedusiek, brala az dve antibiotika,nepomohli ani jedne,az kombinacia sprejov ventolin,atrovent a flixotide. Nemas tu masku,cez co striekas tie spreje?