Dobrý deň,
Chcem sa spýtať či sa tu nájde dieťatko, ktoré nestornozkovalo cez skríženy vzor? Ľavá ruka-prava noha a prava ruka-lava noha? Aké cviky vám pomohli na rozdiferencovanie nôh? Ako dlho to trvalo?
Mám 9,5m syna s ktorým od 7m cvicim pod dozorom fyzioterapeutky lebo mal slabé bruško. Chýbalo mu druhé vzpriamenie. Pred mesiacom sa dal na 4 a začal sa pohybovať spôsobom, že rukami ide dopredu, pekne ich strieda ale nohy má stále skrčene pod sebou a hopká ako zajko. Už je to skoro mesiac a má to ako pohybový vzorec zafixované.
Cvicime už v podstate 3. mesiac, cviky aby jedna noha robila iné ako druhá, taký bicykel, gulam ho na fitlopte a posilňujem s nim bruško, robím mu prekážky z vankúšov, aby bol nuteny preliezat a stále nic. Neviem mu ten pohybovy vzorec rozbit.
Naše fyzio centrum je teraz kvôli Covidu zatvorené (spadajú pod ministerstvo školstva), oslovila som súkromné fyzio centrum kde odporučili Vojtovku metódu. Cvičíme druhý týždeň zatiaľ.
Prosím len maminky, ktoré majú skúsenosť s nesprávnym štvornozkovanim deti. Ďakujem.
http://www.rl-corpus.cz/absolventi-kurzu/certif...
pozri na tejto stránke fyzioterapeutov, ktorí robili kurz v Olomouci v reh. stredisku Corpus. Nájdeš tam aj fyzioterapeutov zo Slovenska... Doporučujem .
@deti95060810 dakujem, pozerala som ten zoznam, ale fyzioterapeutka ku ktorej chodíme cvičiť Vojtovku tam nie je. Našla som tam ale fyzio ktorých mám v okolí, čiže môžem potom ešte v budúcnosti zmenit.
@e1i teším sa že vám pomohla. Pamätáš si, od akého veku ste ju cvičili? Mňa trošku fyzio vystrasila že to bude dlho trvať keď sme začali až teraz keď mal 9m a už ma mesiac zafixovaný nesprávny pohyb. Máme dva cviky, jeden na boku (reflexné otáčanie) a jeden na bruchu (reflexné plazenie). Cvičím s ním 3-4x denne.
@moncich Nas presne tak hopkal zo zaciatku ale nie dlhsie ako 1-2 tyzdne. Ukazovala som... posuvala nohy a ruky ale myslim ze na to prisiel sam, nastastie.
Drzte syna na boso. Ani ponozky nie. Potrebuje citit zem bosimi nohami. Ucte ho stornozkovat tak aby mal prsteky vytocene do vonka. Ak bude nosit ponozky, bude ich krcit dole. On teraz asi vytaca prsteky dovonka, kedze hopka, ale ked prejde na to klasicke stvornozkovanie, je nutne aby mal tie prsteky stale vytocene von (tak ako ma dietatko na lavej nozke na obrazku).
Ak sa vam da cestovat, skuste osteopatku... je na vychode ale zevraj je skvela. Je to specialna fyzioterapia. Tu kde zijem je to velmi popularne aj ked na Slovensku len v zaciatkoch ale vrelo odporucam.
https://milotasvacova.webnode.sk/
Nasa osteopatka mi vravela ze spravne stvornozkovanie je nesmierne dolezite pre vyvoj mozgu. Je to prvy pohyb pri ktorom sa strieda lava a prava strana a napriklad deti ktore preskocia stvornozkovanie alebo ho nerobia spravne mozu mat problemy rozlisovat pravu a lavu stranu (ja tak mam)... proste ten pohyb co dietatko robi, podporuje vyvoj mozgu a nervovych spojeni.
Robis velmi dobre ze sa snazis aby spravne stvornozkoval.... drzim palce aby sa to coskoro naucil.
@moncich to si len nepochopila....
1. ty si môžeš kľudne zaobstarať aj iného fyzioterapeuta - samozrejme zaplatíš si ho z vlastného vrecka
2. to že tam nie je, tak to značí že kurz si vaša fyz. v Olomouci nerobila....tí rodičia ktorí chodili do Olomouca by ti vedeli povedať rozdiel medzi cvičením vojtovky na SK a v Olomouci....😉
Skrátka - veľmi veľa ľudí cvičí takmer zbytočne, pretože fyz. na sk cvičiť vojtovku nevedia.... máme aj vlastnú skúsenosť....
V MT sme cvičili viac ako rok - takmer žiadny posun vpred, v Olomouci nám postavili dieťa po necelých 3 mesiacoch na nohy....a to je sakra rozdiel...
@deti95060810 aha, chápem, už teraz. Idem teda obvolat fyzioterapeutov čo sú v zozname, aj túto súkromnú platím tak je mi jedno kde budem platiť. Ďakujem za radu
@andreatytler o osteopatii som veru ešte nepocula. Pozriem to, ale pravdu povediac, je to pre mňa ďaleko, bývame v Bratislave a za súčasnej situacie je cestovanie narocne.
Staršia dcéra začala stvorkovat síce až v 10m ale hneď šla pekne. Ani mi nenapadlo že pri synovi tak nebude. Najskôr som čítala že 1-2t môže byť nezrelé stvornozkovanie ale že to sa upraví. Podľa fyzio kde cvičíme nemá nohy ešte rozdiferencovane a keďže rozumovo je v poriadku, hlava chce ísť vopred a telo si našlo spôsob ako to urobiť. Aj keď nesprávne.
Som odhodlaná nech sa nauči stvornozkovat správne, viem aké je to dôležité, deti som nikdy nenahlila vo vývoji, neposadzala kým nesedeli samé, nevodila za ruky, nechala som ich nech idú svojim tempom.
@deti95060810 zatiaľ cvičíme druhý týždeň a teraz v utorok si sám sadol do sikmeho šedu cez jednu stranu a dnes ráno v posteli uz skúša aj druhú stranu. Ide pomaly vpred, možno aj bez Vojtovky by začal sedieť, ťažko povedat.
Podľa toho čo píšeš tak sú v Olomouc ozaj odborníci, škoda že teraz kvôli Covidu je to s cestovaním veľmi náročné. Pozriem aspoň fyzioterapeutov ktori robili kurz tu v Bratislave a skonzultujem stav s nimi.
@moncich áno...Olomouc je top čo sa týka vojtovky... chodí tam veľa Slovákov. Vlastne oni prešli z Mníchova do Olomouca resp. po otvorení hraníc spravili pobočku v Olomouci....
@moncich Ved to ze niektori krpci su tak zhavi sa hybat ze idu hlava nehlava.
Mozno najdes aj v Blave nejakeho osteopata... skus.
@moncich skus s nim plazit, len nech posúva ruky a ty mu nohy prekladaj. Aby pochopil, ze ich ma striedat. Niektorym detom treba ukazat ako na to.
Skus mrknut fyzio mama na fcb, radia rozne cviky, tusim aj v BA cvicia s detmi.
Ale ked mate reflexne plazenie, príde do toho. Len musi pri tom cviku tymi nohami pohybovat.3x do dna vam kazali cvicit? Ono ho to stimuluje, neboj. 😊
@zibi áno 3x denne cvičíme reflexné plazenie. Keď sa sa hýbe vpred, tak mu striedam nohy tak akoby mal stvornozkovat. Väčšinou sa už jeduje že mu nedovolíme pohybovať sa tak ako chce a najnovšie ako prišiel tento tyzden na čaro sikmeho sedu, tak keď sa mu len dotknem nohy, tak už rýchlo sada, aby som mu nenapravovala ten jeho štýl :D prekukol ma :D Aj 4 ročná dcéra lozi pred ním aby to videl.
Fyziomamu som pozerala, nie všetko od nich stíham aplikovať popri vojtovke ale silno dúfam že keď budúci týždeň už otvoria škôlky, a mala pôjde do škôlky, budem sa mať čas venovať sa mu na zemi viac. Ďakujem za tip.
Verím že na to dojde, tak ako píšeš. Nohami pri vojtovke pohybuje, skrca kolienko a vystiera nohu. Vo štvrtok ideme znova cvičiť s fyzioterapeutkou, verím že cvičíme dobre a pôjde to pekne vpred.
Minimálne odkedy cvičíme tak za pár dní začal skúšať šikmé sedy, do jednej strany v pohode, do druhej len na posteli a vidno že začal viac skúšať čo dokáže s telom a nohami.
Pozerala som aj fyzioterapeutov, čo si robili kurz Vojtovky v Olomouci. Na jednu som zohnala v piatok kontakt tak tam budem v pondelok volať, čo by mali voľny termín aspoň skonzultovat či cvičíme správne.
@moncich a kto s vami cvici vojta? cvicite s fyzio?
no on pri tom reflexnom plazeni ..ma pohybovat nozkami ako pri plazeni, tak ako keby medlit nozkami..neviem to inak nazvat..raz jednu raz druhu. Myslime ten cvik na bruchu, co mu chytis rukov hlavu a druhou rukov stisnes ako je laket ??
no sikmý sed sa stimuluje tym cvikom zboku. Ked to robi sam je to super.
ale podla mna on do toho pride. Na to plazenie, treba prepojenie tych hemisfer, aby si to deti uvedomili a nie vsetky deti su vyzrete .napr. moja lozi, dviha sa na nohy, pomaly by uz chodila , no sediet sa jej velmi nechce. Ma svoje tempo. Cakam kedy jej spevnie aj viac chrbatik.
este ma napadlo, ci maly pivotoval?
este sa odporucuje taky cvik , ze ty mas hracku v rukach a dotykas sa jednou rukou pravej ruky babatka a druhou rukou lavej nohy babatka, a zasa naopat...aby si dieta uvedomilo , to prepojenie medzi rukou a nohou. Niekedy je to ako hranie na klaviri, kde hrajes jednou rukou jedno a druhou druhe.
@moncich vojtovku sme cvičili, tretí cvik reflexné plazenie a pekne išla potom. Tiež sa mi zo začiatku zdalo ze to nejde ako ma a nakoniec sa to naucila