Štvormesačný syn drží hlavičku nakrivo

zuzkamacken
5. sep 2013

prosim vas, ma niekto skusenosti s krivym drzanim hlavicky u babatka? ked je na brusku, drzi ju pomerne rovno, avsak na rukach, ked ho drzim chrbtom k svojmu telu mu pada do strany.. neviem ci je to ok, ci sa to spravi casom ci co.. dakujem za vase postrehy.

m_ij_ka
5. sep 2013

@zuzkamacken ja osobne som sa nestretla s niečím takým, a pochybujem , že ti tu niekto aj povie, čo by to mohlo byť, alebo čím to je spôsobené. Ale odporučila by som ti ísť hneď za pediatrom a tomu povedať, že dáva hlavičku do strany keď ho máš na rukách , ukázať jej to a lekárka potom posúdi či je to v norme alebo nie, poprípade ti môže odporučiť nejaké cvičenie na doma. Prajem veľa šťastia

zuzkamacken
autor
5. sep 2013

@m_ij_ka
dakujem za "postreh" .. 😲

linda20111
5. sep 2013

@zuzkamacken ahoj, ja som sa sice s tym tiez nestretla, ale ak mu pada stale len do jednej strany tiez by som s tym isla k lekarovi. moj maly napr. otacal hlavu vzdy pri zaspavani len na jednu stranu a sme si robili starosti, nakoniec sme zistili ze to robi preto lebo tam videl na strope svetlo 🙂 🙂 dufam ze aj u vas to bude len taky maly problem a rychlo z toho vyrastie. drzim palce.

gabika2206
5. sep 2013

@m_ij_ka AHOJ ,NEMUSIS SA VOBEC BAT , niekto si to ani nevsimne , jednoducho vzdy naprav tu hlavicku rovno ,zrejme sa otaca viac na tu stranu kde mu ta hlavicka pada a ten sval ,ktory je na krku je natiahnuty viac ako ten druhy , presne to robil aj nas maly a ako som mu ju napravala ,napravilo sa to....ale pre svoju vlastnu spokojnost si to over u lekara ,ja pisem vlastnu skusenost 🙂

marcelatje
5. sep 2013

@zuzkamacken nevšimla si si či to má od narodenia? Môže ísť o torticollis - skrátenie svalu, máva to dosť bábätiek aj my sme mali ale upozornili nás na to už v pôrodnici tak sme masírovali a relatívne rýchlo to prešlo. Existujú aj cviky. Ak je to toto tak nejde o nič vážne, treba len trpezlivosť, polohovať a cvičiť. Konzultuj lekára odporučí ti čo treba 🙂

janinkad
5. sep 2013

@zuzkamacken zatial ti pislali ze sa nemas bat,ale podla mna ries to,upozorni pediatra!,a mam vlastnu skusenost.moja mala tortikolis,teda skratený krcný sval hned od narodenia,od 3 dna hned v porodnici jej to zbadalija som to nespozoroval vôbec,ze to mala uz z polohy v brusku,,hlavku si kladla viac na jednu stranu,na druhej ju to tahalo,a samozrejme ze ju otacala na tu stranu kde ju to nebolelo a musela som s nou asi do 3 mesiacov(poctivo 3*denne) cvicit vojtovou metodou .chvalabohu sme to rozcvicili ale keby som to zanedbala si predstav ze by mala hlavku nabok,to by mohlo zostat.u teba mi je divne ze maly ma 4 mesiace a doteraz si to lekari nevsimli.inak som aj zdravotná sestra preto nebagatelizujem

marcelatje
5. sep 2013

@janinkad veď nikto nepísal aby to neriešila skôr naopak 🙂 Ale mám pocit že chyba asi bude na strane lekára. Ako ty vravíš mne to tiež povedali v pôrodnici, ale ja som si to vôbec nevšimla, len sa mi malá trošku horšie prisávala na jednu stranu inak nebolo nič vidno. Čiže prvý kto by si to mal všimnúť je lekár ale nevšimol si čo je divné 😖 😖 😖 😖 😖 a tiež smutné ☹

salome_82
5. sep 2013

@zuzkamacken Tá poloha na rukách, ktorú opisuješ, je podľa mňa taká celkovo krivá a nie príliš dobrá na chrbticu. Skús malého položiť na chrbátik na rovnú podložku a postav sa nad neho. Ak aj vtedy uvidíš, že ťahá hlavičku k jednému ramienku, môže ísť o asymetriu. Dieťa by malo v polohe na chrbátiku ležať rovno - malo by mať hlavičku, hrudníček, panvu a nohy v jednej rovine. Z tejto roviny sa môže dieťa dočasne vychýliť pokiaľ sa učí novú zručnosť, no do cca dvoch týždňov by to malo zvládnuť a opäť ležať v jednej osi.

michalllkkkaaa
5. sep 2013

@marcelatje presne, máte pravdu...aj mne to povedali este v porodnici...malú som mala tri mesiace zostupenu v porodnych cestach-hlavu mala v panve a nevyvinuli sa jej svaliky na jednej strane...a tiez sme cvicili, ale my sme to mali trosku "na dlshie lakte" ale podarilo sa a mala je v pohode. takze ak zacnete cvicit, tak to prejde

michalllkkkaaa
5. sep 2013

@janinkad aj my sme cvicili vojtovu aj bobathovu metodu

jankatt1
5. sep 2013

Ahoj...my sme síce takýto problém nemali, ale moj synček zas spinkal a ležkal len na jednej strane, v konečnom dosledku je to to isté, zrejme ide o skrátený resp. slabší sval. My sme hn eď navštívili lekárku, tá nás poslala na detskú ortopédiu, každý týždeň sme absolvovali rehabilitáciupo dobu tuším 5-6 týždňov. Cvičili sme 1 cvik /Vojtova metoda/, po mesiaci bolo všetko v poriadku. Odporučila by som rehabilitáciu.

ziggina
5. sep 2013

Ahoj my sme mali s dcérkou ten istý problém ale už od novorodenca,riešiť som to začala asi v dvoch mesiacoch pediater nás odporúčil k ortopedovi ale chválabohu nebol to ani sval ani hrce chodili sme na kontroly hlavičku som jej stále upravovala podopierala ukladala som ju spať na opačnú stranu ako jej padala hlavička a ono to časom prešlo,dúfam že to bude aj u vas tak ☹ ☹

zuzkamacken
autor
6. sep 2013

@ziggina
no nas spi kazdy raz na inej strane, pri lezani neuprednostnuje ziadnu stranu.. len ked je na rukach tak ho "bere" do jednej strany...

maminalenka
14. sep 2013

@zuzkamacken moja presne tak ako tvoj, nezdalo sa mi to, vydupala som si vysetrenie v nemocnici na fyziatrii, zistili jej torticollis. Bolo nutne cvicit Vojtovu metodu, pol roka. Cim skor pojdes, tym lepsie, neskor uz ako dospeli s tym mavaju problem, v krajnom pripade to riesia operativne. Drzim palce.

samantha223
23. okt 2013

@zuzkamacken nasa to mala ked spala iba na jednej strane postielky, zevraj sa deti vykrucaju k smerom k mamicke a predlzi sa sval, treba striedat raz hlavu do prava a raz do lava aby sa raz vykrucal do jednej strany za vami a potom z druhej.