Štvormesačné bábätko má reflux a je nepokojné

marfa333
28. jan 2022

Ahojte, okrem toho že ma náš maly reflux zacal mi plakat po papaní. Uz tyzden je cele dni nepokojný, po papaní plače, sam zaspinka málokedy, niekedy odmieta prsník úplne, keď vidí ze ho idem priložiť začne hrozne plakať, poriadne sa napapa len ked je v polospánku. Nemáte s takým niečím skúsenosti? Je to tym refluxom? Alebo to moze byt nieco ine? Čítala som, ze ho môžu bolieť ušká, pozerala som mu ich má tam viac ušného mazu ale neviem ci to je niečo "nenormalne". Nieje ani chvíľu pokojny a spokojný :(

inana11
28. jan 2022

Skús skupinu laktačná poradňa… pripadne dojčenie… nikdy som to nezažila ale hovoria tomu štrajk … tam sa ti budú vediet lepsie vyjadrit… môže byt problem v toku mlieka,či už slabý alebo silný,môže byt problem v prisati,dokonca môžu už aj zubky omínať aj keď ešte po nich nechyrujete…

ivana126
28. jan 2022

Tiež by som poradila osloviť laktačnú poradkyňu, my sme mali podobný problém kvôli silnému toku mlieka.

marfa333
autor
28. jan 2022

Laktačná nám povedala že to moze byt štrajk ale ze na to nic nieje, ze to treba len vydrzat kym to prejde. Ale zhorsuje sa to z týždňa na týždeň a obávam sa ze je to nieco iné, neviem čo :/

pribinak
28. jan 2022

@marfa333 kľudne to môžu byt sj zuby. Nesllinta? Nedáva sú ručičky do pusinky? Nie je viac placlivy ako obyčajne?

inana11
28. jan 2022

@marfa333 keď by to bolo silným tokom tak keď by si si drzala prsnik, tak by malo tiect plynulejšie… tuším cigaretový uchop tak nad bradavkou trochu vyssie…

ivana126
28. jan 2022

@marfa333 aj sa bola pozrieť realne ako prebieha dojcenie? Lebo napríklad ja keď som mala problem tak vtedy zacinal covid a nechodila do rodin lebo sa bala a cez telefón mi ani raz nepovedala o silnom toku mlieka. A ked uz potom neskôr prišla, lebo sa to nezlepšovalo, stačilo, že videla jedno dojcenie a hneď povedala o čo ide a čo máme robiť.

marfa333
autor
28. jan 2022

@pribinak slinta viacej uz cca mesiac , ale dasienka nema opuchnute ani červené práveže :/

marfa333
autor
28. jan 2022

@ivana126 nebola, tiez kvoli covidu, ale hovorila ze to moze byť silný tok alebo praveze mi mohlo klesnúť mlieko, ale neporadila nic konkretne. Ze len vydržať kym to prejde.

ivana126
28. jan 2022

@marfa333 Ťažko sa im radí, keď to nevidia, aj my sme sa dlho trápili. Malý nestihal prehltat, potom sa odtahoval, prehltol vela vzduchu a bolelo ho brusko z toho, kolotoč. Ak by to bol silný tok, stalo sa mi ze malemu vytekalo mlieko ked papal. A ked zacal tahat a hned po chvíľke sa odtiahol tak som si skusila odstreknut do plienky mimo a naozaj som vtedy videla, ze mlieko az vystreklo. Paradoxne odsavackou som neodsala ani kvapku, vzdy to musel spustit maly.

betulinka1
28. jan 2022

@marfa333 mozu to byt zuby alebo prdiky. Na prdiky Skus davat espumisan tak dva tri dni podla davkovania v navode, nejde do krvy iba prechádza crevom. Takze sa nemusis bat. Ak zúbky skus mu dat trošičku nurofenu, ak sa ukludni, tak začínajú úradovať zúbky. Niekedy treba vyskusat a uvidis. Tieto tráviace veci prejdú casom. Davaj mu pit vodičku. Ak to neprejde, tak treba skocit na gastro a doktorka ti tam poradi. Moze to byt mliečna intolerancia alebo aj nic. Este ma napadlo mas dost mliečka? Ma 4 mesiace uz mu moze byt aj malo.

marfa333
autor
28. jan 2022

@betulinka1 s kolikami sme si tiez uzili svoje a myslim, ze priblizne viem ako sa správa ked ma koliku. Toto je iné. Aj to mi napadlo ci uz nemam malo mliecka.. prve dva mesiace som ho dokrmovala aj umelym, tretí mesiac bol uplne super a tento štvrtý mesiac je to všetko horsie. Musim asi tu laktacnu dokopat nech sa pride na nás pozrieť.

diamond007
28. jan 2022

@marfa333 ako priberá? Neprejedas ho? Ako často mu nukas?

diamond007
28. jan 2022

@marfa333 tiež mám 4mesacne bábo, síce po papani neplače ale tiež odmieta papať, pripisujem to tomu že viac nukam ako je hladná...nerobím z toho ťažkú hlavu, po papani ju polhodinu nedávam na bruško, vždy ju dávam cez deň aj odgrgnut, v noci nie keďže spinká na brušku, grgne kedy potrebuje. Sama mi mala nezaspí nikdy už cez dva a pol mesica, to nie je nič výnimočné. Potrebuje už ten impulz takže treba uspavat. Ako často je malý hore?nieje nepokojný tým že je unavený? Ako cez deň a koľko spinká a čo v noci?

Čo znamená že je nepokojný? Ako sa to prejavuje?

marfa333
autor
28. jan 2022

@diamond007 no on je veľký jedak, ked sa narodil mal 4200g a pribera pekne, az nadmieru by som povedala, teraz ma 9kg . Manžel sa narodil 5 kilovy a tiež dobre priberal ked bol bábätko, takže ma to mať po kom.. prsnik mu davam prakticky na požiadanie, co je priblizne každé 2-3 hodinky niekedy ked cez den zaspinka na dlhšie tak je ta pauza este vacsia. Prečo?

marfa333
autor
28. jan 2022

@diamond007 ja ho dávam odgrgnut aj v noci. V noci je to v poriadku, budi sa len raz a potom až ráno okolo 8. Cez deň spinká cca 2-3 krat po pol hodinke, niekedy viac niekedy menej, no od vtedy ako byva takyto nepokojny je to ovela menej ako zvykol spinkavat cez den. Nepokojný no stale sa hmiri, vrtí, mrzka sa narieka, ani na rukach nechce byt dlho, ani lahnut, ani do kolisky ani do posielky, ani v kresielku nevydrzi dlho, pritom ho stale nejak zabávame.

marfa333
autor
28. jan 2022

@marfa333 aj ked ho len položíme a nezabavame tak sa mu nepaci.

noami12
28. jan 2022

@marfa333 mali sme reflux, pediater odporučil aby som ju dávala ležať do vyvýšenéj polohy a odvtedy spavala v kľude, palila ju zaha. Mňa tiež keď v tehotenstve zaha palila som si musela ľahnúť do vyvysenej polohy a bolo dobre 🙂 možno že to je ten dôvod

betulinka1
28. jan 2022

@marfa333 uz ma 4 mesiace uz sa zacina s príkrmami a k tomu aj davaj svoje mliecko, uplne idealne. Vyskusaj pridat nieco v strave a uvidis. Hladné dieta nervózne dieta 😉.

andreatytler
29. jan 2022

@marfa333 Porozmyslaj ci sa nieco nezmenilo pred tym ako zacal so strajkom. Nezacala si mu davat nejaky caj alebo nezacala si ty pit caj alebo nieco ine? Nieco v rodine, stahovanie.
To ako to opisujes, ze je nespokojny mne pride ako zuby.

ivangeline
29. jan 2022

Je to dietatom a povahou Moja druhorodena taka bola. Prezivala vsetko strasne Pri kazdom spanku plac. Max 30min. Malokedy viac. Jedlo len v polospanku a v noci. Tj kazdu hodinu az hodinu a pol hore. Vela krat o 4tej sa zobudila uplne. Bol to boj so spankovou rutinou. Aj neskor sa rozpapkala ale strava a cas pomoze. 🙂 Od 10m to bola pohoda...az na tie nalady. xD

marzuz89
29. jan 2022

4m babatko ti spinka dokopy hodinu az hodinu a pol cez den? To je zalostne malo, moze byt nepokojny, lebo je preunaveny, skus ho par dni vziat v case spanku von do kocika, na prechadzku v nosici, cokolvek, len aby spinkal viac..

diamond007
29. jan 2022

@marfa333 tak ak spinká 2-3x po polhodinke tak to je extrémne malo. Takéto bábo by malo spinkavat každé 2-2.5h. takže je nepokojný možno že je unavený. Ako uspavas? Bábo same keď je unavené nezaspí a keď je PREunavene tak už vôbec nie a vtedy zaspáva aj naša strašne dlho ak sa tak stalo. Naša spí 2 dlhé spanky (1-1.5h), a dva krátke 30minutove cez deň... Večer ukladám o 8 a spí do cca 6-7.

diamond007
29. jan 2022

@marfa333 uspavat, uspavat a uspavat poradim... Ja som takúto chybu robila pri prvej dcére ... myslela si že keď chce spať tak zaspí a ak nezaspala hneď, neuspavala som moc ak zamrnkala. Teraz viem že aj keď druhá mrnka, sama sa tak ukludnuje a uspava a do minúty či dvoch prestane. Daj mu aj ty čas, nemyslím ak plače ako túr, ale čas sa ukľudniť v jednej polohe a uspať. Moja staršia sa len na rukách a v kočíku do jedného roka a druhá ruky ani za svet na spanok, len kočík,nosič alebo v posteli zaspí pri kojeni alebo bielom sume teraz už 😁😁

diamond007
29. jan 2022

@betulinka1 kojene nezačínajú s prikrmami v štyroch

diamond007
29. jan 2022

@marfa333 ak ho nevieš uspať, chod kocikovat, uvidíš ako ti tam pekne zaspinka a pospi oveľa dlhšie ako obvykle 🙂

marfa333
autor
29. jan 2022

@noami12 ma klinovy vankus, a aj ho kojim vo vyvysenej polohe

@betulinka1 príde mi skoro začínať s prikrmamy ked ma len 4 mesiace, pokial nam to neodporuci pediater tak stym určite este pockam

@andreatytler zmenilo sa akurat to ze som pozvolna prestala v noci odsavat zvysne mlieko, odsavala som si po nociach 2 mesiace v kuse a vraj to nieje dobré tak postupne som odsavala menej a menej mliecka. Chvilu to bolo v pohode ked som uz neodsavala a zrazu zacal ten štrajk.

@ivangeline snazime sa ho ukladat niekolko minut po kazdom papaní, niekedy zaspinka hned, niekedy to trvá a niekedy sa mu proste spinkat nechce, tak ho nenecham v postieľke so zaduslivym placom, ale bud ho nosím a ukludnujem alebo si ho položím vedla seba na gauc a hrame sa . A v noci praveze spinka pekne by som povedala. Budí sa len raz a potom až ráno.

@diamond007 vecer ho uspavam pri kojeni, no malokedy sa stane ze zaspinka pred 11 vecer. Hlavne ked cez den viacej spinka. Kocikovat chodime skoro kazdy den, v kociku spinka pekne pocas prechadzky. Prechadzame sa cca pol hodinu , hodinu niekedy aj viac a ked prideme domov niekedy dospinka este v kociku cca hodinu a niekedy je hned hore ked prideme domov. Skusim ten nosic, mozno to je naozaj spinkanim, lebo ako vravím malokedy sa stame ze zaspinka vecer pred 11 a to asi nieje dobre. Ale zase ked zaspinka takto neskoro tak rano potiahne. Myslim tak ze ked zaspi okolo 11 vecer, v noci sa zobudí raz a potom az okolo pol 8 rano a ked sa trochu napapa tak pospinka este pri mne v posteli aj do 9-10 .

ivangeline
29. jan 2022

@marfa333 Tak ak ma dobre noci...az take dobre...je to len povahou a nie silnym refluxom. 🙂 Vsak ked sa napapa v noci,tak sa mu nemoze dobre spat. Je to asi zivsie babo a ked sa presvihne cas spanku,tak sa tazko uspava. Potom je uz leb velmi nervozne,nepokojne a vela sa vrti a puci...vtedy aj viac vygrcka a viac prdka...ale to odide. Vyrastie. Bude uz papat hustejsie a potrebovat spat menej.

diamond007
29. jan 2022

@marfa333 detičky potrebuju režim... Skús mu postupne posúvať čas nočného spánku a dať režim... Napr.my keď vstaneme, o necelé dve hodiny uspavam malú vzdy pri kojeni. Spinká cca 40-90min, podľa toho aká bola noc. Ak spí krátko, nechám ju hore 1.5h a idem s ňou min.na hodinku do kočíka aby mala dlhý spánok .. potom dôjdeme domov, zväčša potiahne okolo hodky vyše, občas aj dve a vstáva Max okolo 2_pol 3 orientačne. Odvtedy jej už nedávam dlhé spanky, poobede už iba jeden krátky cca napr. Od 4 Max 40min. A potom ju už nechávam hore dve a pol hodku pred spaním, cca o pol siedmej kupem, o siedmej kojim a pritom už je unavená a spinká.
Občas ma poobede od tej tretej dva krátke spanky, stačí že kočík zastaví a je hore, prip.vylozim z nosiča.
To len pre upresnenie, pre detičky je dobré už mať režim, jasné že sa stane že nie vždy to vychádza a zaspí o ôsmej až, ale to málokedy. Držím palce skus mu to nejak nastaviť,zmeny prídu až o pár dní. Večerný spánok posúvaj o cca 10min denne skôr, nie nárazovo.aby sa nestalo že ho uspis o 7 a o 11 ti vstane vyspatý a v noci hore.

marfa333
autor
29. jan 2022

@diamond007 aj ked ma dobru noc, rano sa zobudi dam mu papat chvilku je hore a uspim ho znovu, pospinka max pol hodinky a je hore, ponuknem mu prso chvilu potaha ale fakt ze len 3 minuty a pusti sa a potom uz ani za toho sa znovu prisat, len plače a plače a zacina kolotoč. Upokojim ho - ponuknem prso - rozplace sa - upokojim ho - znovu ponuknem - rozplace sa. A uspat ho v tomto stave nieje mozne. A takto to ide az kym nieje uplne unavený vtedy mu ponuknem prso a zaspi pri nom a zo spanku ťahá a papa. On kym sa poriadne nenapapa tak nezaspi proste. Mozem skúšať všetko. Len nechapem preco nechce papat, preco odmieta prsnik. Za tie 3 minuty tahania sa napapat nemôže.

marfa333
autor
29. jan 2022

@diamond007 a režim ma prakticky kazdy den rovnaky práveže. Aj tak to robi :(