Studený zápal pľúc, suchý zápal pľúc

veveronikaaa
11. dec 2023

Ahojte baby .

Chcela by som sa opýtať, má tú niekto skúsenosť alebo počul už niekto o suchom alebo studenom zapele pľúc? Je to momentálne rozšírené.? Mam 18 mesačnú dcéru neskutočne kašle nič nezaberá je bez teploty alebo max zvysena do 37.4 . Kasel je xez den sa mi zda ze aj s hlienom no v noci suchy drazdivy mam aj uteraky na radiatoroch a oed j to chyti otvaram ventilacku . Dr povedala ze viroza . Ako nestresujem len sa pýtam, že či náhodou nemáte o tom info . A nebaví ma to stále.sediet doma s detskom , čo by som mohla ešte skúsiť od kašlú nejaké radu a tipy.
Ďakujem

lenkakravcova
11. dec 2023

@veveronikaaa 2 týždne kašľu, potom týždeň antibiotiká, potom týždeň Triffed, týždeň Isoprinosine, ďalší týždeň kašľu a potom ďalšie antibiotiká. Potom to začalo prechadzať. Teraz to je všade. Držím palce k rýchlemu vyzdraveniu, v okolí sa to ťahá a ťahalo strašné dlho.. a dávaj ak môžeš vitamíny čo najviac (aj pre bábätká sú nejaké)

majamat
11. dec 2023

ani silnejsi kasel, ani pretrvavajicu kasel nemusi hned znamenat zapal pluc.
je bezne, ez pri viroze sa vyskytuje kasel a teraz virozy pretrvavaju dlhsie. po viroze moze zostat zvysena aktivita riasiniek dychacich ciest a preto sa stava, ze kasel pretrvava aj 2-3m. pripadne sa moze rozbiehat alergicky kasel, ci astma prejavujuca sa kaslom.
pri infekcii su dychacie cesty citlivejsie a moznost vyskytu alergickej reakcie je vyssia, ako ked je clovek zdravy. pripadne vadia zlozky ovzdusia, ktore zdravemu clvoeku nevadia.

dolezite je odpozorovat ine priznaky,a ke dieta ma.

tinka_1807
11. dec 2023

@veveronikaaa Existuje suchý zápal pľúc, áno. Ale pretrvávajúci kašeľ môže byť aj pri dlhej chorobe. Je pravda, že teraz sú také choroby s naozaj dlhým kašľom. Sama som taký mala pred mesiacom a pol. 2 týždne som kaslala že veľmi veľmi a potom postupne sa to začalo zlepšovať.
Synovi našťastie kašeľ trval kratšie a nebol taký intenzívny. Ale čo pomáha nám z prírodných veci:
- inhalovanie - máme inhalator, ale dá sa aj bez neho nad obyčajnou slanou varenou vodou
- Zábal z masti na hruď na niekoľko hodín - všelmi uvoľňuje kašeľ
- cibuľový sirup ( ale ten si pre staršie deti)
- vitamíny

Ešte teda k tym rizikovým faktorom pri kašli. Zle je ak by si videla, že dcéra zle dýcha - sypí, píska (na hrudníku) alebo prilis sa akoby trápi tým dýchaním.
V auguste mal syn akútnu bronchytidu a práve kvôli kašľu sme skončili v nemocnici, ale u neho nastalo prudké zhoršenie a prejavovalo sa to práve tým pískaním a takým syčanim. A ešte veľkou únavou - akoby už ani nevládal dýchať.

mamatroch
11. dec 2023

@veveronikaaa mne 4-rocny kaslal pomaly mesiac v kuse ako tuberak, suchy kasel drazdivy, x-krat sa vyslovene pozvracal z toho kasla. Teplota ziadna, max 37,1... inak dieta vitalne, jest mu chutilo, spokojne sa hral... na pohlad zdravy. Uz som fakt nevedela, co mu davat, nic nezaberalo, uz som to potom aj vselijako kombinovala, ale vsetko jedno... sla som s nim po tyzdni k doktorke a ona ze ved mu nic nie je, dychanie ciste, hrdlo nezapalene, CRP negat... tak ok, po tyzdni siel do skolky, po dalsom tyzdni, co si uz v skolke ktovie co mysleli, lebo ved kaslal fakt otrasne, ale tak ked aj doktorka povedala, ze je zdravy... som s nim sla zase k doktorke, o dalsi tyzden zas... to uz sestricka rovno na mna, ze: "Potrebujete OCR-ku?" ...som sa citila ako daky simulant, co hlada dovod ako nechodit do prace... no nie, nepotrebovala som OCR-ku, ale tak uz som fakt nevedela, co s tym dietatom robit... nakoniec mu dala ATB a Trifed a po dalsom tyzdni bol konecne bez toho kasla... cely cas inak vyzeral uplne zdravo, v pohode, len ten kasel... co mu bolo, netusim doteraz...
ale co z okolia pocuvam, tak nie sme jedini, co maju taketo na pohlad zdrave dieta s nejakym takymto problemom, ktoreho sa nie a nie zbavit a to sa clovek ozaj citi uz blbo, ist k lekarke "len" s kaslom, ked normalne je kasel bez teploty vec, co do tyzdna vieme sami poriesit...
ja som tiez na jesen kaslala vyse mesiaca, sla som si pluca vykaslat, manzel uz bol nervny zo mna, lebo ked ma to v posteli chytilo, taky zachvat, tak to aj 15 min v kuse som kaslala a nepomahalo mi nic, ani napit sa, ani ziadne lieky... po mesiaci to preslo, ale to som uz vyuzivala neviemkolko baleni vsetkych moznych liekov...

marianarem
11. dec 2023

@veveronikaaa No treba ist na vyter, nemusi to byt vobec zapal pluc. Syn mal na jar taky kasel, ze odrhal uplne nonstop od rana do vecera (tym myslim kazdych 5-10 sekund) a v noci sa budil na zachvaty..Inac bez teploty, normalne vitalny. Ale neprechadzalo to, takze sme isli k Dr., ta mu spravila vyter z nosa, nasla moraxellu, dala ATB kvapky a do 24 hodin bolo po kasli. A nocny zachvat neprisiel uz v ten den; co sme prvykrat kvapli. Ak by vas nahodou Dr. obdila, na vyter sa da ist aj ako samoplatca.

drahomirrra
12. dec 2023

Mame skusenost. Kasel strasny, neustaly cca 2 tyzdne, bez teploty, max 37,4. Decko blede, pod ocami kruhy, proste mi bolo jasne ze toto nie je ok. U lekara ako na klaviri, jeden sirup, druhy, hento toto. Decko sa pomaly dusilo kaslom, nic nezaberalo. Vzala som ho na pohotovost, vsetko ciste, dychanie ciste, hladeli na mna ako na blazna. Zrevala som tam na tu doktorku, ci si mysli, ze som vadna a nepoznam si decko a ze okamzite ziadam RTG pluc. Tam krutila hlavou, akoze hystericka mamka. Zosmimkovali a uz aj sme valili na hospitalizaciu. Zapal pluc obojstranne.
Saturacie 89-90. Decko hotove.

idemo
12. dec 2023

Momentálne mám takú skúsenosť. Dieťa pred 2 týždňami klasika 3 dni teplota, potom sopeľ, kašeľ. Boli sme u dr crp nízke, dýchanie ok - vitamíny a sirup na kašeľ. Chvalabohu sa ho to nedržalo dlho ale nakazil aj mňa a manžela. Ja som týždeň bola úplne mimo dutiny, nos, kašeľ. Išla som si pľúca vykašľať. Písala som mojej dr že sa chcem objednať že si neviem rady už. Napisala mi urobte si covid test potom môžete prísť. A zrazu bum covid-pozit! Syn chvalabohu to dal celkom v pohode ale aj teraz zakašle ale ja stale mám kašeľ ako tuberák a hlieny idu asi z každého otvoru. Takže kľudne to može byt aj covid. 🤷🏻‍♀️

20erika07
12. dec 2023

@drahomirrra aj kamoska to mala skoro na vlas rovnake so synom ako u vas. Tiez zapal pluc, dovtedy som ani nepocula o takom ,ze suchy zapal pluc ale existuje to

majamat
12. dec 2023

@drahomirrra och boze, ved ale to na decku vidnol ked nevyzera dobre.
ak sa stav nelepri, dieta vyzera evidentne chore az tka, ze ta to donuti ist na pohotovost a ked uz ste tam boli, tak mohli rovno zaal pluc urobit. a k tomu este ta znizena saturka.

erikavesela
12. dec 2023

Ja som suchy zapal pluc mala...bola som bez teplot, iba som neskutocne kaslala...az tak, ze som myslela, ze vyplujem pluca, napinalo ma z kaslu...rtg potvrdilo zapal pluc, dostala som atb

drahomirrra
12. dec 2023

@majamat Ani nehovor, ja som tam uz potom tak ziapala, a bolo mi jedno, ze co si o mne pomyslia. Za tie dva tyzdne sme boli u lekara asi 5x, zakazdym dychanie ciste, vsetko ciste.
Ja som dovtedy oximeter nemala doma, ale uz mam. A davam si na toto sakra pozor. Styria lekari na posluch nepoculi zapal pluc, neuveritelne, sa tam na nas cumeli ako na raritu.

majamat
12. dec 2023

@drahomirrra no teda, to muselo byt hrozne. ani si to neviem predstavit.

veveronikaaa
autor
12. dec 2023
mircalla
12. dec 2023

@veveronikaaa Len ti poviem, ze som kaslala mesiac. Som na tom az tak, ze mam uz poskodene asi nervy ci svaly a boli ma pod rebrami ako prasknute rebro keby som to mala z toho kasla.
Syn kaslal tiez mesiac, 2 tyzdne antibiotika, absolutne nezabrali. Segra detto. Neviem, co to je, ale trvalo to strasne dlho. Okrem kaslu nam nic nebolo. Ale nas uplne napinalo

mircalla
12. dec 2023

@drahomirrra Uf...my inak tiez dychanie ciste.

drahomirrra
12. dec 2023

@mircalla Pevne verim, ze ste ok. Moj maly uz potom zaspaval, kade chodil, lebo proste nevladal dychat. Keby nespravim bordel na tej pohotovosti, tak ja neviem. Este tam sestricka sa na mna priblblo usmievala, ze ci mamicka nevie, ze teraz su krute virozy. Ty kokos, do mna sto certov vtedy.

mircalla
12. dec 2023

@drahomirrra Dychalo sa nam v pohode, tento problem nemame. Ale ten kasel bol des a ani dalacin (ant) nezabral. Doteraz ma bolia rebra jak cert. No hlavne, ze ste uz v pohode. Nam inak tiez nediagnostikovali, co nam je.

kristina0307
12. dec 2023

Ahojte.nasa dcerka tiez ma uz velmi dlho kasel,viackrat sme boli u lekara,v skolke nebola uz mesiac a do konca roka sme si ju veru aj nechali domka.Lebo odkedy nastupila do skolky,tak je skoro stale chorucka ale to urcite zazivate mnohy.Ale mam tiez obavy z toho studeneho zapalu pluc.mala je bledunka a kruhy pod ocami.Neviem ci je to ztoho,ze je teraz dost domka,kedze sa lieci furt.neviem.doktor vzdy vravi ze dychanie ciste.Vyter z nosteka a hrdla bol OK.
Co myslite mamicky,doktor nas posle na rentgen aj ked si to vyziadam uz sama?Najhorsie je ze ked clovek ide s kaslom k dokt.,tak pomaly vas vyhresia,ze ste prisli.Achjaaj

drahomirrra
13. dec 2023

@kristina0307 Pytaj si snimok, ak sa ti hocico nezda. Ale najskor si v lekarni kup oximeter pre deti a meraj jej saturacie.

kristina0307
13. dec 2023

@drahomirrra dakujem.mame to doma .prosim ta tie hodnoty u dietata ake maju byt.dnes sme boli u lekara veru,lebo dcerku aj usko zacalo boliet,sopliky nechcu prejst huste.a kasel.doktor mi vravel,ze ten studeny zapal pluc,byva suchy kasel.dcerka ma taky skor vykasliavaci stale.uz dlho je poprechladana.taky zacarovany kruh.strasne.uz mame ine lieky a uz aj antibiotikum.ja mam uz dlhsie tiez kasel a doktorja mi dala antib.v piatok a hned uz to zabera.asi to bolo treba uz.

drahomirrra
13. dec 2023

@kristina0307 Saturacie u zdraveho dietata nesmu klesnut pod 96%.

kristina0307
14. dec 2023
sussah
16. jan 2024

Som rada ze sa tu otvorila tato tema.My sme sa trapili s kaslom od novembra do januara...vseobecna lekarka nas opat poslala na odborne vysetrenia...dali nam zatial spreje na astmu kym sa dostaneme n vysetrenie..na gastre nam dali tabletky na reflux...kasel neprestaval ale mesiac po sprejoch aspon sa v noci nedusila...Ale kasel tam bol...potom sme sli do solnej jaskyni..na druhy den ziaden kasel ...3 dni na to dostala anginu...vybrala lieky ..kasel nema a buduci tyzden nas caka alergo a plucne...ale mne sa to fakt nezda....aj muz hrozne kasle

matiska15
16. apr 2024

@erikavesela dobry den a to ste kaslala sucho ??

erikavesela
16. apr 2024

@matiska15 ano, uolne sucho, bez teloty, az som si isla vyplut pluca