Stretli ste sa s alergiou na zemiaky?

veronsk
11. aug 2012

Ahojte, nasa ema (5,5 mesaica) je atopic... uz od 4 mesiaca skusame prirmy ale v podstate sa s tym len zoznamuje a hra... tekvicu a brokolicu uz jedla a vsetko ok... vcera mala brokolicu so zemiakom.... vecer okolo ustociek ekzem aj na nosteku.... do rana to preslo ale ja som jedla cernice tak som myslela ze to z toho.... tak som im dala pokoj..... dnes jedla na obed zemiak s tekvicou isla buvat a zobudila sa zas cela ekzemova.... moze to byt prejav alergie na zemiaky??? je to nieco ojedinele ci nie? cim sa to potom da nahradit? dakujem vaaam

dankapap
11. aug 2012

ahoj-ano alergia na zemiaky existuje-ja ju mam-a prejavy take iste ako tvoja dcerka- ☹ daj jej urobit testy -aby sa to potvrdilo ci vyvratilo-a skus zahustit ryzou-drzim palce...

xlucia
11. aug 2012

moze to byt aj alergia na zemiak. teoreticky moze byt dieta alergicke na vsetko.. ved chod na to logicky a rozmyslaj. ked jej prejde ekzem okolo ust, daj jej samostatne tekvicu. ak sa nic nestane, daj samostatne zemiak. uvidis kedy sa ekzem znova objavi. ak sa neobjavi ani raz, problem je inde..
a inak nerozumiem otazke o nahradovani. ak nebude moct zemiak tak jej ho proste nedas. jednoduche.
moj nemohol zemiak, psenicu, bielok, orechy atd...... no tak som mu to nedavala a jedol to co mohol....

anjelicek26
11. aug 2012

Moze mat a nemusi, nateraz by som to vylucila a skusila o mesiac-dva,, ono sa to zvykne menit. Alergolog ti take male dieta aj tak nevysetri, prave aj kvoli tomu, ze vysledok nemusi mat o ten mesiac-dva uz vypovednu hodnotu ziadnu.

pastelka74
11. aug 2012

u mňa sa alergia na zemiaky prejavuje iba ked sú v surovom stave...teda ked ich šúpem alebo strúham....musím mať vtedy rukavice,inak by mi tá šťava z nich doslova" vyžrala"kožu až do krvy....a veľmi ale veľmi to svrbí a nekonečne dlho sa to hojí.....tiež bojujem s atopickým ekzémom....podne som na tom aj s paradajkamy,tie aj pri krájaní ale aj jedení...okamžite mám vyhádzané ruky a nohy... ☹ ☹ ....moja mladšia dcéra takto nejak reaguje na jablká a jablčnú šťavu... 😢

kusni
11. aug 2012

Moja mala ma tiez atopicky ekzem a tiez mame alergiu na zemiaky ,vajecný bielok, soju ,arasidy,jablko,paradajku.

lili_mia
11. aug 2012

šťava so surových zemiakov, škriabem sa, preventívne mám antihistaminiká denne

lili777
11. aug 2012

Alergia určite existuje, môj malý má tiež hraniče pozitívny zemiak z krvi, ale prejavy žiadne. Tiež som pozerala.

anika11
11. aug 2012

aj nas maly ma alergiu na zemiaky,ale nie nejaku strasnu.varene zemiaky napriklad moze normalne jest.a surove nekonzumujeme 😅 vyslo mu to z testov na alergu..

sendy182
11. aug 2012

ahoj alergia na zemiaky existuje............no ja by som porozmýšľala o aj tej tekvici............

drnduliak
11. aug 2012

ja mam tiez atopicky ekzem a na zemiaky reagujem hlavne ked ich surove supem alebo krajam, vtedy sa mi okamzite vyhodi ekzem na prstoch, strasne svrbi...ale jest ich mozem kolko chcem, len kontaktna alergia

uankab
11. aug 2012

podla mojej skusenosti, dieta moze reagovat na vsetko!!! Moja mala reagovala aj na ryzu! Doteraz mame velmi obmedzeny jedalnicek, niektore veci uz toleruje, niektore vobec stale nie... (napr z mrkvy sa mi ako 7mesacna cela vysypala a tyzden bola cervena, teraz ju uz toleruje vo varenom stave)... ak mas na nieco podozrenie, tak vysad a skus o 3 mesiace zase.. a vobec si z toho nerob velku hlavu, da sa na to zvyknut (a to mi ver ze viem o com hovorim!)

boska79
12. aug 2012

ak ma atopicky ekzem, tak nieje asi v poriadku, prikrmovat od 4teho mesiaca..

karamel
12. aug 2012

Najhorsie ekzemy su zo skorych prikrmov. Detsky zazivaci trakt nie je este vyzrety na takuto stravu 😒 Prikrmy treba dietatu zavadzat az od pol roka 😉 Ak dovtedy pekne pribera len z mlieka, treba to vydrzat.

dena2343
1. dec 2012

Ahojte.... ja mám alergiu na zemiaky, vyšlo mi to aj z krvných testov. Len mne najprv klesla imunita, alebo skôr nemala som žiadnu, potom som dostala alergickú nádchu a vkuse opuch hrdla, ale to som ani netušila čo mi je. a nakoniec mi zistili túto alergiu na zemiaky, a samozrejme kým som čakala na výsledky z krvných testov, som mala diétu, takže som papala zemiačiky... a tak strašne som si škodila.. :( a teraz mám ten ekzém po tele hlavne na bruchu a vnútorná strana stehien a rúk.. som zúfalá, lebo neviem čo s tým, a ani masť čo mi predpísala kožná (robenú) mi nezaberá... ak máte niekto skúsenosti, čo by mi naozaj zabralo, tak mi prosím poraďte. beriem FIXIT na nádchu a vraj by mi to malo pomôcť aj na ekzém, no nejako nič nezaberá. Keď ono sa to vyhodí rýchlejšie ako to zmizne ☹

adulikpu
23. aug 2013

mojej malej,ma 3,5roka teraz zistili alergiu na zemiaky,ryzu,jablko,mrkvu,soju,raz siatu,psenicnu muku,arasidy,orechy a kopec vseliakych lucnych trav :((( okrem kychania,soplikov,ked sme vonku je v pohode.akurat,ze obcas sa jej vyhodia drobne vyrazky na brusku...tiez neviem,co jej mam davat papat :( poradte maminky,co mate skusenost.dakujem

zigzag
23. aug 2013

---iba ked ich trebalo okopavat :D

salome123
23. aug 2013

a kojis ju? nemoze to mat z toho co si zjedla ty? skus zbehnut k alergologicke, zoberu jej krv a presne zistia.

jarka2007
25. okt 2014

ahojte babule mojej 2,5r. dcerke zistili z krvy alergiu na zemiaky, vaječný bielok, mlieko a jablko má aj atopický ekzém od 5 mes. mali sme už aj 1/2 roka vysadený zemiak a ten ekzém sa nestratil iba zmiernil tiež nám maste nepomáhajú a berie aj zodac, fenistil kvapky a montelukast, som z toho zúfala. Sofinka je dobrý papač a teraz som jej musela nahradiť mlieko bezlaktozovým alebo ryžovým to je ok, vaječný bielok neviem ako nahradím a zemiaky sme nahradili bataty to tiež zje. dilema je že chodí do škôlky ja robím na 3 smeny a musím jej variť stravu doma lebo v strave je každý deň nejaký alergen takže asi tolko myslela som si že sme sami, držím vám všetkým palčeky,pa. Jarka 🙂

janito8
22. nov 2014

Ahoj Jarka. Treba si v prvom rade uvedomiť, že kožný lekári riešia následok a nie príčinu. Mne osobne od narodenia dávali kadejaké mastičky a lieky na atopický ekzém. Nezmizol. Mám 25 a z času na čas sa objavuje. A následky sú z tých minulých liečení také, že z kortikoidných mastí mám miesta po aplikácii nadmerne ochlpené a kožu veľmi tenkú, ktorá sa ľahko poškodí. A ešte niečo, potravinová alergia sa mení, raz môže byť alergická na jeden druh, o rok zas na iný, to z vlastnej skúsenosti. Prosím ber to ako výstrahu, ako to môže dopadnúť s Tvojím dieťatkom, keď budeš vyhľadávať kožných lekárov. V tomto smere je medicína ešte veľmi smiešna... V prvom rade treba začať posilňovať imunitu. Na to je ovocie, zelenina,,chia semiačka, goji...aj aloe vera, no to sa pri deťoch nedoporučuje. Ďalej zaradiť ryby do jedálnička aspoň 2x do týždňa, rybí olej, marhuľový olej, ľanový olej, ...všetky za studena lisované. Je toho kvantum. No a vyvarovať sa zatiaľ potravinám, ktoré škodia, vyradila by som aj múku a rafinovaný cukor, pretože ten naozaj znižuje obranyschopnosť organizmu. Ekzém je problém trávenia, keď upravíš trávenie a zvýšiš imunitu, ekzém zmizne. A ešte jedna rada, ekzém majú detičky a ľudia, na ktorých príliš lipnú ich rodičia 🙂 neber to v zlom prosím, maminky sú už také, no skús sa odosobníT tdošku. Držím Ti silno palce, aby sa Ti dcérka vyliečila čo najskôr <3 <3 <3

misula89
14. mar 2017

@karamel :viem,ze je to uz davno,ale prave pri atopickom ekzeme treba prikrmovat od ukonceneho 4teho mesiaca.boli sme na to upozorneni.treba eliminovat mliecnu stravu.ak dotycna koji tak od 6teho a ona by mala mat prisnu dietu,ale pri um treba zacat vtedy.

zuzulikmichalik
27. apr 2020

@dena2343 pozdravujem vás, ako vyzerali u vás tie vyrážky po zemiaku? Riešim to teraz pri malom ☹

dena2343
28. apr 2020

@zuzulikmichalik mala som atypický ekzem. Najprv to bolo ako vyrazka ktorá časom vyschla a odlupovala sa. Kým mi zistili čo mi je mi naordinovali dietu zemiaky varene a tak no mne sa to tým rozsirilo po celom tele mapy ktoré boli suche a supali sa. Nesvrbelo ma to vôbec. Treba uplne vysadiť zemiakovy skrob, je úplne vo všetkom. Na toto pomaha slnko. Keď bude teplučko, treba maleho na slnko davat, tým sa mu to bude liečiť.

zuzulikmichalik
10. jan 2021

@adulikpu ako sa u vas prejavovala alergia na ryzu?

lenka0419
15. jún 2021

@adulikpu Dobrý deň. Prosím Vás, viem, že je to už zopár rokov 🙂 ale momentálne som so synom na podobnej "vlne". Ako ste si poradili? Čo robíte malej jesť?
Ďakujem za Váš čas. L