Streptokok v nose 4-ročnej dcérky

3. jún 2024

Ahojte,

Konečne po opakovaných soploch, kasloch som si vydupala u dr vytery z nosa a úst. Ústa ok a v nose streptokok pneumonie. Dostala ATB penicilin na mesiac na preliecienie ale stále je fufnava. Ja už som z toho zúfalá neustále problém so soplikom, mesiac v škôlke a minimálne dva týždne doma 🤦
Dá sa tej pliagy vôbec zbaviť?

anavixy
3. jún 2024

Da aj neda. Zbavit sa ho iste da, ale aby ho za tyzden znova nechytila, musela by zit v izolacii a sterilnom prostredi. Druha vec je, ze ani potvrdena pritomnost bakterie v nose nie je zaruka, ze problemy naozaj sposobuje ona a nie nejake ine patogeny, virusy…

autor
4. jún 2024

@anavixy no žiaľ v izolácii byť nemôže, keďze obaja pracujeme a naozaj nie je v našich silách byť mesiac či viac vkuse doma.

anavixy
4. jún 2024

No ved prave.. nikto nemoze byt v izolacii a ani mesacna izolacia by nepomohla, to som tym chcela povedat.. ze sa da vyliecit, ale pokial nebudu prelieceni vsetci a bude normalne v kolektive, tak nie je mozne zabranit tomu. Preto aj niektori pediatri nechcu robit vytery (a tak je to spravne) a predpisovat stale atb (nemyslim teraz vas…). A ako som pisala, pritomnost bakterie v nose neznamena, ze problemy robi ona. Ak ted atb nezaberu (a boli nasadene podla citlivosti), tak mozno by bolo dobre hladat pricinu aj inde, orl, imunolog, posilnit imunitu. Ale mozne je aj to, ze ide o beznu skolkarsku chorobnost a casom sa to zlepsi.

autor
4. jún 2024

@anavixy na imuno chodíme už od jej roka a pol, tam dostávame len preventívne bronchovaxom, a robí raz do roka testy na alergie. Inak ma všetko ok, a na ORL ísť chcem tiež, ale dostať sa tam je na čakacku tak na dva mesiace a viac keďže u nás zrušili ambulanciu 🤦 no ona je vážne aj mesiac dva ok a potom je doma dva týždne niekedy aj mesiac 🤦 berie aj vitamíny ale to je asi tiež na dve veci 😀 ale skúsime hľadať príčinu aj inde a uvidíme. Ďakujem za odpoveď 🙂

selenka7
4. jún 2024

skuste toto https://www.rinogermina.sk/, tento sprej obsahuje tie "dobre" streptokoky s probiotickym ucinkom, nam to odporucala nasa pediatricka, planujem nasadit dcere v auguste, pred nastupom do skoly.

autor
4. jún 2024

@selenka7 ďakujem, určite skúsim 🙏 všetko čo môže pomôcť ocenim 🙏

mima172
4. jún 2024

Moja (tiež 4r) ma tiež potvrdeného streptokoka. Dr navrhla neliečiť to atb, nakoľko podľa jej slov ho ma v nose takmer celá škôlka, čiže po návrate do škôlky bude do par dni naspäť aj streptokok. Som za tento prístup veľmi rada, tak bojujeme ale teda prírodnejšie. Skúšali sme aj spomínanú kúru s rinogerminou, no dosť zle to malá znášala (tak zvláštne smrdí a keď stiekol sprej do hrdla, tak ju napinalo).Každopádne po liečbe atb je dobre spraviť dieťaťu tú kúru.
A ešte píšeš, že ti dcéra vydrží aj mesiac v škôlke - ved to je na 4r dieťa super, u nás sú to tie 2 týždne max 😄

autor
4. jún 2024

@mima172 nebola som nadšená, že sú to znova ATB, ale dr tvrdila, že to treba preliečiť. Tak som pristúpila, ale už nechcem, aby brala ATB 🙂 len vážne nemôžem si dovoliť byť neustále doma s malou, veď to ma z práce rovno vyrazia 😀 v septembri ideme aj na kontrolu k imuno a od augusta znova kura bronchovaxom na tri mesiace a skúsim teda aj toto čo mi odporučila mamička vyššie. Ale inak dr má asi pravdu že každé dieťa to v nose asi ma, takže niečo natom bude 🙈