Stratia sa alergény z jablka varením?

sisiska
17. jún 2013

Prosim o radu, mala je alergicka a nedavam jej zelene jablka, vcera vsak nedopatrenim zjedla kolac s postruhanymi zelenymi jablkami...boli vsak udusene a potom zapecene v kolaci...myslite si alebo mate skusenost, ze sa mozu alergeny takymto sposobom minimalizovat?

sissy27
17. jún 2013

@sisiska keď ten koláč zjedla včera, tak by sa alergia prejavila hneď, nie na druhý, tretí deň alebo o týždeň... ak reakcia nenastala, tak je jasné, že alergény tepelnou úpravou zmizli... a teda neviem, či máš odskúšané práve tie surové zelené jablká alebo jej ich nedávaš preventívne vôbec?

grettka
17. jún 2013

pokial mam info od imunologicky, tak alergeny z jablka, ci mrkvy sa varenim zmiernia. Pozor vsak napriklad na zeler, u toho aj po uvareni zostavaju.

mimikas
17. jún 2013

@sisiska zevraj sa varenim alergeny eliminuju, aspon to nam tvrdi nasa alergologicka

sisiska
autor
17. jún 2013

@sissy27 zelené jablká nedávam preventívne vôbec...a mám odskusane, ze alergia sa u nej neprejavi v ten den, ked nieco spapa, ale az na druhy a niekedy dokonca aj treti den...a preto je tazke presne urcit, na co je vlastne alergicka...

delideli
17. jún 2013

@sisiska : u vacsiny ludi alergickych na jablcka sa jedna o alergiu na alergeny ,ktore sa tepelnym spracovanim (varenim, pecenim) zmenia tak, ze uz nerobia problem..

sisiska
autor
17. jún 2013

@grettka
@mimikas
@sissy27 dakujem, dufam, ze naozaj sa nic nestane...

sisiska
autor
17. jún 2013

@delideli dakujem, potesili ste ma , kocky, vsetky, tak dufam, ze to naozaj tak bude...

@grettka
@sissy27
@mimikas

nikolet_89
17. jún 2013

@sisiska ahoj tazko povedat, u nas v rodine mame 3 co maju potravinovu alergiu...moja mama nemoze ziadne ovociein cerstve co ma duzinu, jahody, jablka, ceresne atd. a stryko zas moze cerstve, no nemoze tepelne upravovane...kazdy inak, ono ked nevyskusas nezistis

mirka_aa
17. jún 2013

ja mam asi alergiu na viacero druhov ovocia napr jablka,nektarinky ,broskyne,visne,hrozno a pod...ale neviem co to za alergia lebo nic mi neni len par minut po ziedeni ma svrbia pery,jazyk hrdlo...ale tepelne upravene mozem vsetko taze varenim sa urcite eliminuju alergeny :P inac neviete niekto co to mam ja za alergiu,stretol sa s tym niekto,ja som s tym na alergo nebola...

demo
17. jún 2013

@mirka_aa ten prejav - svrbenie jazyka, hrdla apod. je dost nebezpecny. Od toho je uz iba krocik k opuchu dychacich ciest a v takom pripade hrozi udusenie. Isla by som na alergo a tymto potravinam by som sa teda poriadne vyhybala. MOze ist o alergiu na travy, stromy a pod. ktore sa zvyknu krizit aj s ovocim.

mirreckall
17. jún 2013

@sisiska ono je to individuálne, ja mám ťažkú potravinovú alergiu, kombinácia, ovocie, zelenina, orechy, a do toho trávy, stromy....väčšinou mi varené nerobí zle nič, ale je to naozaj individuálne, jedna odroda jablká môže byť v pohode druhá nie, treba si na to dávať pozor a veľký...ak už aj má chuť na niečo také, tak si dať iba trošku a ak zistí, že v pohode, tak potom si dať viac...a v každom prípade to treba riešiť na alergológii.... mne tak zistili veci o akých som ani netušila, že mám na ne alergiu... postupne sa mi to upravuje.... a ja sa radšej tým druhom ovocia a zeleniny vyhýbam ako by som do seba mala pchať tabletky 🙂