Strach, že syn je autista

27. jún 2021

Dobry vecer. Chcem sa len trochu vyrozpravat. Chodime so synom po lekaroch este nema uzavretu diagnozu no vyzera to na autizmus neviem este aka forma no ja som hotova. Ja teraz myslim len nato ako to vsetko bude. Ja myslim len na neho. Co ho caka aky zivot ze sa bude mozno trapit. Ja ho tak strasne milujem a urobim vsetko preto aby bol v zivote stastny no strasi ma mata co s nim bude ked sa mne a muzovi nieco stane. Uz teraz rozmyslam ze jeho mladsi brat sa musi onho po nasej smrti postarat. Tieto myslienky ma strasne trapia a strasia ja som navyse na antidepresivach konecne sa moje depresie dostali pod kontrolu bola som stastna ze to zle obdobie je za nami a teraz zas toto a toto je stokrat horsie ako moje problemy. Co mam robit aby som sa nezblaznila ?

babajaga
27. jún 2021

Treba brat zivot ako ide,tiez som na liekoch..ucim sa netrapit sa,nerozmyslat...ked ma berie uzkost predychavam..idem vonku...nezmenis co sa zmenit neda.Budes ho lubit aj ked sa diagnoza potvrdi,inu volbu nemas len si zvyknut.

silvus138
27. jún 2021

Napíš do skupiny Autizmus

tosomja
27. jún 2021

Neviem čo by som robila, priznávam. Nie je jednoduché vychovávať choré detičky, iné detičky.
Ale určite by som v myšlienkach nezomierala a nemyslela na to, čo s ním bude keď ja pominiem.
Zatiaľ sa snažte mu dať do života všetko, čo ste schopní a užívajte si chvíle spolu.

tomasko27
27. jún 2021

Ahoj.Ja mám doma 14ročného autistu.Bude teraz 2roky čo mu to potvrdili atipický autizmus.

jajo1
27. jún 2021

Treba sa upokojiť, aj keď zo začiatku je to asi ťažké. Syn, 16 ročný autista, k diagnóze sme sa dostávali veľmi ťažko, pretože pred toľkými rokmi to ešte nebola taká bežná diagnóza. Ale od istého veku som si uvedomovala, že syn vykazuje známky autizmu a prijímala som to postupne. Je to inak telesne zdravý chalanisko, veľmi inteligentný, len komplikovaný a tvrdohlavý. Ale život s ním je pre nás všetkým veľkým prínosom a ľúbime ho nadovšetko. Jeho stav je však taký, že sa dokáže o seba postarať, takže problémy o jeho budúcnosti ma netrápia až tak, že by som bola z toho v silnej depresii. Odporúčam pokoj, rozvahu, odhodlanie pomôcť mu a hlavne odvahu prijať jeho inakosť.

pininka1
27. jún 2021

Ja s asutistami pracujem a kazdy je uplne iny. No je to krasna praca. Pokroky su niekedy velmi male, ale my sa tesime ako male deti. Drzim ti prsty, aby ste to prijali a pracovali so synom co najskor a co najviac.

staskadexter
27. jún 2021

@pininka1 Ahoj, ako dlho uz pracujes s autistami ?

celka12
27. jún 2021

Neviem, odkiaľ si, ale skús si vyhľadať a oslovit v okolí svojho bydliska Centrum včasnej intervencie, poradkyne navštevujú rodiny deti so znevýhodnením, sprevádzajú rodiny, poskytujú poradenstvo, stimuláciu detičkám. Pomôžu v neľahkej situácii v rodine, odporučia odborníkov s poskytnú mnoho odborných rád rodičom, ako s dieťatkom pracovať.

etela_1
27. jún 2021

Viem presne čo zažívaš, rovnako som pocítila "tú dýku" do srdca s jeho diagnózou......a žiaľ okrem autizmu aj iné diagnózy......
Som členkou SPOSA KYSUCE autisti ak chceš napíš IP ak potrebuješ "čokoľvek" prebrať.
Zatiaľ len jedna rada: Si jeho mama, miluješ ho tak, že zrútiš aj celý svet, aby bol šťastný a prežil prekrásny život, neustupuj z tohto cieľa nech sa deje čokoľvek! Nie si v tom sama, nie je to útecha, no ruky čo sa vystrú k tebe až sa zachytíš keď budeš padať sa nájdu.!
Nedaj sa! Si mama a to znamená OBOR a SILA to chápe len matka.

anjelicek26
27. jún 2021

Ale ved kazdy autista je uplne iny...to spektrum je tak siroke, ze mas aj vysoko funkcnych jedincov a aj ludi, ktori su odkazany na pomoc rodiny cely zivot. Nie kazdy je ten tazky pripad. Nas syn je len na kraji spektra, ostava nam neskutocna tvrdohlavost, nema rad zmeny rutiny, naviazany len na par ludi a miest, neakceptuje a nechape zakazy, k tomu porucha kratkodobej pamate...ale toto som nechcela - je to neskutocne dieta, vnimave, inteligentne, funkcne, v kolektive oblubene... ma slabe stranky, ale aj tie silne, ja neverim, ze v zivote bude mat realne problemy. Ma osem rokov a za posledne roky spravil obrovske pokroky. Ano siel rok neskor do skoly. Ano stale sme casto u riaditela, stale riesime uteky zo skoly, stale riesime to, ze zas spravil nieco, co nemal... ale toto chce nadhlad, empatiu, stat nad vecou... ma uzasne citenie ku zvieratam, zaujima sa o medicinu, dokaze sa tomu venovat cele hodiny...raz s neho bude lekar, zachranar, zdravotnik pre ludi ci zvierata... Posledne, co si myslim, ze by to nezvladol...trochu bude burat system a burat pravidla, ale no a? Kolko takych ludi je a v podstate svojim inym pohladom na vec zmenili svet? Je ich viac ako dost. Hlavne ty daj do poriadku svoje depresie, musis sa naucit mysliet pozitivne. Maly potrebuje mamu, co ho podpori za kazdych okolnosti.

andrejka1974
27. jún 2021

netrap sa uvidis ze ho budes milovat takeho aky je a na buducnost nemysli zi teraz ja mam doma autistku 9 rocnu a je to s nou sice tazke ale vieme co sa s nou da co nie a je to uz teraz spokojne vesele dievcatko , ktore sice je neverbalne, plienkovane , rychle ale stastne

kacena4
27. jún 2021

ahojko tak ako pise andrejka zivot ide dalej len ma dieta pridelenu diagnozu, tiez milujem a fungujem so synom autistom, obcas divne, problemovo ale je sikovny prave zmaturoval a chysta na VS, nestresuj zbytocne, zi pre dany den a okamin, zbytocne sa nezatazuj buducnostou... drzim ti palceky nech sa dokazes vysporiadat s touto zivotnou situaciou - stale si hovori, ze su ludia na tom aj horsie ako ja - nechodiace deti, nevidiace, nepocujuce... moj je len "trosku" iny a som stastna mama z kazdeho jedneho jeho uspechu

pininka1
28. jún 2021

@staskadexter priamo s nimi dva roky

zuzka10175
29. jún 2021

koľko má rokov? kedy sa to začalo u neho prejavovať?

bazarikdenisa
30. jún 2021

Ahojte vidím že sú tu čerstvé príspevky, ja riešim niečo podobné, a rada si s niekym o tom pokecám alebo popíšem, tiež ideme na diagnostiku až v septembri, ale psychologička je presvedčená že to tam je. a poprípade už fakt neviem kde a koho sa mám pýtať skúšali ste pri týchto detičkách nejaké diety? a aké sú vaše skúsenosti, ja to chcem každopádne skúsiť, chcem mu pomôcť ako len viem.

mamkamaria89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikinka70
5. jún 2022

@bazarikdenisa Ahoj, aj my to riešime so synčekom,v auguste bude mať 3, nerozpráva,ideme na diagnostiku tiež v septembri, ku komu idete?

noemi125
2. júl 2022

@nikinka70 dobry, mozem sa spytat ake mate priznaky ?

lenik888
27. jún 2023

@nikinka70 ahoj riešim niečo podobné. No diagnostiku ideme v októbri po dovŕšení 3rokov. Tiež malý nerozpráva. Môžem sa spýtať ako ste na tom.dnes

lenik888
27. jún 2023

@bazarikdenisa ahoj riešim niečo podobné. No diagnostiku ideme v októbri po dovŕšení 3rokov. Tiež malý nerozpráva. Môžem sa spýtať ako ste na tom.dnes