Strach z ľudí

anastazia14
9. sep 2016

Dobrý deň. Ja som sem už písala, ak si na mňa pamätáte. Volám sa Anastázia a mam šestnásť rokov. O mojom ďalšom probléme sa mi rozpráva ťažko. Ale prejdem už k téme. Zistila som ze mám strach z ľudí. Proste sociálna fóbia... Som z toho veľmi nešťastná. V skole som vždy taká tichá, bojím sa ozvať, s nikým sa nerozprávam, nemám kamarátov.
A keď sa už s niekym rozprávam tak, sa bojím, červenám sa, trasiem sa a bojím sa že sa strapnim.
Chcela by s byt taka ako ostatní. Taka sebavedomá. Aby som mohla voľne rozprávať o čom chcem. Aby som už viac nebola taká zakomplexovana. Nikto o tom nevie a to ma trápi. Nemám sa komu vyrozprávať.
Prosím veľmi by som ocenila vaše rady lebo ja už fakt neviem ako ďalej. Mam pocit že som beznádejny prípad...
Každý deň to chcem zmeniť a ráno si stále poviem ze hneď ako prídem do školy sa budem s každým rozprávať smiať sa a na hodine byt taka uvoľnená. Ale keď prídem do školy a chcem to urobiť, niečo ma brzdí. Mam pocit ze nič nedokážem. A zdá sa mi ze o mne každý hovorí. Učitelia ma majú radi lebo som tichá a múdra. Ale... Ja to už viac nechcem. Prosím dajte mi rady ako sa zmeniť. Som z toho veľmi smutná. Budem vám veľmi vďačná aspoň za prečítanie... ☹

sam2
9. sep 2016

@anastazia14 skus navstivit psychologa...
Inac aj ja som introvert, hanblivka, ja zvyknem tvrdit, ze som najradcej sama so sebou, ale nemat ziadnych kamaratov tiez nie je dobre... Rozmyslala si preco si "zakomplexovana"? Vsetko je to len v tvojej hlave... Treba aby si si uvedomila ze si plnohodnotna a uzasna ludska bytost, ktora ma urcite co druhym ponuknut 😊☺️

katuska19
9. sep 2016

Ahoj, tvoj problém v niečom prameni,v niečom negatívnom z detstva? Môžeš napísať aj IP, ak nechceš verejné. Lebo najprv treba odstrániť ten problém. A potom prejsť k niečomu, čo by ti zdvihlo sebavedomie, nieco v čom si dobrá, mas nejaký koníček, záľubu, šport, čo by ťa mohlo spojiť trebárs so spolužiakmi? Začni na sebe v niečom pracovať a uvidíš, zíde sa ti to aj do budúcnosti. Skús si nájsť v triede nejakú spriaznenú dušu, ale aby ťa ťahala k niecomu dobrému a nie k zlému.

mariamayi
9. sep 2016

Ako Ti uz radila mamina predomnou ..Urcite navstiv psychologa, ci psychologicku, ale predtym si na nete zisti, kto ma ake referencie a zajdi k tej najlepsej..Uvidis..budu sa diat zazraky ..Normalne najdi na nete cislo a zavolaj tam, mozno ti zdvihne sestra, mozno sama pszchologicka a povedz jej, ze sa potrebujes objednat ...Mzslim, ze budes potrebovat aj vymenny listok od svojej obvodnej lekarky, vtedy sa nic neplati ..Neboj sa ..Si na najlepsej ceste sa z toho dostat, hlavne musis chciet a nenechat sa znechutit, ci odradit ..Ver mi, viem o com hovorim 🙂

lintu
9. sep 2016

Možno by ti pomohlo nechcieť byť tak veľmi ako iní a byť jednoducho sama sebou. Neviem posúdiť, aký je tvoj skutočný problém, ale skús si pozrieť niečo o introvertoch. Možno sa medzi nimi nájdeš 🙂
Ono niekedy to "tlačenie na pílu" medzi ľuďmi vyvoláva presne opačný efekt, ako by sme chceli. Neplánuj si dopredu, čo ako bude, čo ako povieš.... Keď príde na realitu, ono to aj tak všetko bude úplne inak. Skutočný priebeh udalostí jednoducho nevieš predvídať. Zrazu tvoja predstava nezapadá do reality a.... prichádza stres, sklamanie, pocit beznádeje... No načo? Nesústreďuj sa na to, čo ti nejde a čo nemáš. Také myšlienky ťa po psychickej stránke budú vždy len ubíjať. Skús sa naprogramovať trochu pozitívnejšie, venuj sa tomu čo ťa baví.... K nejakej zmene už len dozaista príde časom.

sugarfree999
9. sep 2016

My ti bohužiaľ určite nepomôžeme. Byť introvertom nie je choroba, ale bohužiaľ sa to nedá len tak "odnaučiť". Určite by ti pomohlo navštíviť psychológa, ktorý by ti dal tipy, ako pomaly krok po kroku naučiť sa byt sociálne odvážnejšou.

valentina5
9. sep 2016

@anastazia14 Tiez ti odporucam navstivit odbornika. Niekedy idu ludia na hypnozu, ktoru vie robit skuseny psychiater, ale aby bol overeny.
Rozpravala mi raz jedna doktorka o svojom synovi ako mu pomohla hypnoza, tiez mal nejaky problem, robila mu ju nejaka pani, ktora sa v tom vyznala, nebola lekarka, ale bola dobra, overena.
Drzim ti palce, aby si nasla pomoc. 🙂

taylor23
9. sep 2016
papricka33
9. sep 2016

@anastazia14 Neboj sa, nie si sama. Aj vela dospelych ludi su strasni tremisti. Vo firmach sa napriklad zamestnanci skolia, aby sa naucili rozpravat pred vacsou skupinou ludi. Ti, co sa ti zdaju najviac sebavedomi, su mozno v kutiku duse viac vystraseni, ako ty. Naozaj 🙂 Bolo by fajn, keby si sa nejako donutila to porozpravat aspon svojim blizkym. Mame, sestre... neviem, ako si na tom. A keby ti pomohli najst nejakeho psychoterapeuta, ktory by ti pomohol, ako tuto neistotu zvladnut. Nech si akakolvek, vysoka, nizka, stihla, tucna... 🙂 si plnohodnotny clovek. O nic horsi, ako ostatni. Mas urcite vela pozitivnych vlastnosti, ktore by nejaka kamaratka ocenila. Len ich dostan von. Bud pozorna voci inym, neskryvaj sa, zaujimaj sa o zivot inych, uprimne... a ocenia to. Najst si dobreho priatela je tazka vec, a nie kazdy sa s tym moze pochvalit. Realita je ina ako v romanoch 🙂 Take rozhovory si mozes trenovat aj hocikde v obchode, v autobuse... Pokecaj so starsimi ludmi, ti sa velmi radi porozpravaju a tebe to doda sebavedomie. Mas byt preco na seba hrda. Uz len fakt, ze si zosumarizovala svoj problem, uvedomujes si ho a chces ho riesit, znamena ze si rozhodna a dokonca dost samostatna 🙂 A to, ze si to dala na MK svedci aj o tom, ze si nebojacna 😉 Tu veru nemam odvahu sa spytat nieco ani ja a to mam 40 na krku 😉 😀

papricka33
9. sep 2016

@taylor23 to vyzera byt dobra technika 😉... ale ja osobne som sa zasekla hned na jednotke. Neviem si nikoho predstavit 😀

matricia
9. sep 2016

Hlavne sa nelutuj a netrap, nestresuj, bud kamaratska, snaz sa spriatelit, najst si nejaku milu skupinku, particku, s ktorou bude veselo. Mozno to nizke sebavedomie sposobili problemy v rodine, ale urcite aj prechod na strednu a novy, nepoznany kolektiv, neboj, kazdy si tym prejde, ale ak sa citis zle, hladaj aj odbornika, s ktorym sa mozes porozpravat. Drzim palce, urcite sa to casom zmierni alebo prejde, aj komunikacia a zvladnutie tremy sa da trenovat🙂

luciannka83
10. sep 2016

určite navštív psychológa. 😉

vilma7
10. sep 2016

socialna fobia - mal ju moj byvaly priatel, nasla som mu dobreho hypnoterapeuta, ale za mojim chrbtom zrusil Termin, tak som vztah s nim ukoncila, lebo ked on nemal silu a volu riesit Problem, nemala som zaujem ani ja. On tiez presiel nejakymi psychologmi, ale kedze sa mu to nezmenilo, nicomu uz neveril. A tam je problem- treba si verit, ze sa to da zmenit, ze sa da na Tom popracovat. Ja by som urcite skusila Silvovu metodu a dobreho hypnoterapeuta- urcite Problem nezmizne sibnutim prutika, ale da sa na nom popracovat a da sa to urcite ovela zlepsit 🙂. Drzim palce.