Dobrý deň, mám 14 rokov a asi pred 9 mesiacmi mi začali bolesti brucha, najskôr to bolo také pichanie pod pravým rebrom a neskôr ma začalo bolieť brucho tam kde je žalúdok, niekedy ma boli aj ľavá lopatka a tie bolesti žalúdka sú teraz také že prídu z ničoho nič, sú dosť silné ale trvajú len asi 5 minút a opakujú sa niekoľkokrát za deň. Raz sa mi stalo že som mal tak trochu dozlata sfarbený stolicu. Za tých deväť mesiacov mi asi 10 krát spravili sono brucha, urobili mi aj endoskopiu pažeráka, žalúdka a dvanástnika. Tam mi našli mierny zápal na konci žalúdka a začiatku dvanástnika. Mal som aj lieky na ten zápal ale nepomáhali a gastroenterologicka povedala že taký zápal by som nemal ani cítiť. Robili mi taktiež rôzne odbery krvi. A chodil som už ku dvom gastroenterologom. Bolí ma taktiež pod pravým rebrom a keď si to tam trochu stojacim tak ma začne akoby bolieť pečeň. Od začiatku bolesti brucha sa dosť stresujem a doktori mi hovoria že to mám už zo stresu. Mám super mamu ktorá so mnou pobehala všetky tieto možné vyšetrenia. Ja sa ale stále hrozne bojím rakoviny pankreasu a neviem čo mám robiť keďže má brucho stále bolí. Mal niekto podobnú skúsenosť? A je nejaká pravdepodobnosť rakoviny pankreasu alebo to mám len zo stresu? Ďakujem za všetky názory
Mala som 2 x zapaleny pankreas a rakovinu teda nemam. A este mam aj inu tazsiu chronicku diagnozu a tiez ju nemam. Ja viem ze vela ludi ma,no nechcem aby si si nieco take pripustil tak prosim Ta nestresuj aj ked chapem ze je to tazke zit s bolestami, vazne viem o com hovoris. Zlcnik nic ? Pankreas ked uz,boli nalavo, pripadne v strede.
Sfarbena stolica ak bola do zlta, moze znacit podrazdeny zlcnik alebo pankreas. Dobre ze vysetrenia mas za sebou. Krv brali na pankreaticke enzymy?
Dietu si skusil tak na 2tyzdne aspon?
Nie je tam nejaká diétna chyba? Skúsi vylúčit nejakú skupinu potravín, najskôr asi mlieko, mliečne, syry aspoň na 2-3 týždne a uvidíš. Popri tom určite tráviace emzymy-pankreolan po každom jedle.
Nemôže byt problém zlé držanie tela? Nechodíš zhrbeny, dlho v zlej polohe s mobilom?
To ti naozaj kazdy mesiac niekto napise ziadanku na sono brucha? Mas vysetreni ako 8 ludi,nic ti nezistili. Mal by si sa obratit na ineho odbornika. Myslim, ze si nasa stara znama a nie 14 rocny chlapec. Zo spominanych vysetreni a negativnych vysledkov sam vidis, ze potrebujes minimalne psycholiga.
@kameraman213 uprimne mi je luto, ze uz 14rocne deti toto musia zazivat, strach z rakoviny ? Citas vela diskusii na Mk!
Co budes robit ked budes dospely? Budes kopka nervov , neschopny fungovat v normalnom zivote
@kameraman213 ahoj, ja si myslím, že to naozaj bude zo stresu. Mala som čosi podobné. Kým som sa sledovala, dávala som si diéty, čaje, neviem čo, stále som sledovala žalúdok, nervy v háji a stále to nebolo dobré. Potom som povedala, že kašlem na už na to, takto sa žiť nedá a normálne som sa vybodla na sledovanie toho, čo mi robí a nerobí dobre, začala som normálne jesť všetko, akurát opatrne ovocie zeleninu, ale prestala som sledovať čo ma kde pichne (resp. štýlom no a čo, tak ma pichlo). A o mesiac som zistila, že vlastne všetko ok. 🤷 Naozaj si a možno sám seba vystresoval natoľko, že tvoja tráviaca sústava je v neustálom kŕči... Nejak podvedome. Neviem to vysvetliť laicky. Ale je to naozaj možné. Skús nejake meditácie prípadne, alebo niečo na uvoľnenie mysle, vždy, keď ťa napadnú myšlienky na rakovinu, tak skús nejakú dychové cvičenia, zhlboka dýchať a vedome myslieť na niečo príjemné, ja neviem, dovolenka pri mori a ty na nafukovačke, alebo čo. Je super, že máš pochodené vyšetrenia a že nič neobjavili. Skús si naštudovať čosi na internete o takom psychickom uvoľnení a daj tomu nejaké dva tri týždne, či to nepomôže.
Veľmi pravdepodobne stres. Ale môže to byť aj od chrbtice - držanie tela máš v poriadku? Skús nejaky vhodný šport, to ti pomôže aj na psychiku. Ak by si mal rakovinu pankreasu, tak už by si tu asi nepísal.
Ďakujem za všetky odpovede
Ešte som zabudol že mám dve zväčšené uzliny na krku pohyblivé nebolestive a robili mi usg aj brali krv kvôli tomu a vraj v poriadku lenže sa už asi 4 mesiace nezmensili avšak prekonal som mononukleozu