Dobrý den, viem že je to totálne nezmyselné riešiť a že si moja hlava vymýšľa scénáre ktoré nemusia vôbec nastať, ale môj mozog mi podsúva neustále také to čo ak. Najprv som mala strach, že nebudem môcť mať deti. To som prekonala, zmierila som sa s tou možnosťou. Ale teraz mám zas vtierave myšlienky, že čo ak moje dieťa bude ťažký autista, alebo inak postihnutý. Mám pocit že v poslednej dobe je tých auti detičiek veľa, neviem či za to môže len lepšia diagnostika alebo je ich skutočne viac. Ale jednoducho keby si mám vybrať, či budem mať dieťatko s nejakým ochorením, radšej by som nemala žiadne. Už predstava zdravého dieťaťa mi niekedy robí problém, pretože je to obmedzenie na celý život, ale s tým by som sa dokázala nejak vysporiadať, obetovať svoje pohodlie. Mám z toho neuveritelny strach a to ešte ani tehotná nie som. Keď otehotniem podľa mňa mi z toho už je*ne načisto. Ako to prekonať? Ja viem, že proste keď to bude mať prísť príde to, že sa môže stať nešťastie aj neskôr a dieťa bude na mňa odkázané, že sa môže stať niečo môjmu mužovi a o neho sa budem musieť starať. Ale s tým som ako keby viac zmierená. Plne si uvedomujem že mám úplne hlúpe strachy len sa zbytočne stresujrm ale neviem sa toho zbaviť a občas ma chytí až panika.
lebo aj ked sa narodi a bude uplne zdrave aj tak sa už cely život budete o neho bat...každa teplota, sopel, ci ho auto neprejde, ci sa nedostane do zlej partie, ci ho dobre vychovate....
ty si nemusis vybrat iba z moznosti, ze budes mat chore dieta, alebo ziadne.. mas na vyber aj moznost, ze budes mat zdrave dieta.. ze budes mat zivot bez problemov.. a naozaj si to mozes tak vybrat .. TY .. nikto iny to za teba ani nemoze urobit, jedine, ze sa svojej moznosti vyberu vzdas a niekomu ju venujes.. ci uz dakej sile, ktora je nad tebou a rozhoduje o tom, co sa ti v zivote stane, alebo bezduchemu 'vesmiru', kde sa veci deju nahodne a bez zmyslu.. az si uvedomis, ze o svojom zivote a o tom, co sa ti stane, rozhodujes ty, mas po problemoch.. inak sa budes bat cely zivot a len sa to budes snazit nejak zvladat.. ano, su rozne techniky, lieky a pod.. ale to je taky zivot.. no
Prečo sa tu stresuješ s autizmom keď ešte ani dieťa nemáš?
Budeš robiť všetko preto, aby bolo zdravé. Dodržiavať zdravý životný štýl....
A aj keď sa dieťa narodí zdravé, celý život budeš mat strach. Zdravie dieťaťa sa môže kedykoľvek zo sekundy na sekundu zmeniť.
A čím dlhšie budeš váhať, tým viac zvysujes riziko.... aj vek je faktor....
mozno je nacase zacat brat zivot aky je. plnymi duskami si vychutnavat to dobre, dat sancu novym veciam a nestresovat sa tymi vecami ktore sa zmenit nedaju.
zivot nie je len neustaly boj. nepritahuj si myslienkami negativne veci. vsetko je o uhle pohladu. roky som pracovala s postihnutimi ludmi a naucilo ma to strasne vela. vsetko co ti do zivota pride ta ma nieco naucit, niekam ta posunut.
vacsina nasich obav sa vobec nikdy nestane. a ak sa aj stanu ten stres predtym nas na to aj tak nepripravi pretoze realita je nakoniec aj tak ina.
ak ta stresuje myslienka deti tak ich jednoducho nemaj. nemusi mat kazdy deti aby zil plnohodnotny zivot. tato scestna dogma by uz mala byt tiez prekonana. svet praska vo svikoch, ludi je ako maku. nemusi sa kazdy mnozit. ved si uzivaj zivot po svojom
je uplne zbytocne takto uvazovat..
lebo to potom moze byt aj moznost, ze dieta sa narodi zdrave, vsetko bude tip top, parada,.. a zrazi ho nejaky blbec, a dieta ti ostane ochrnute, alebo sadne s kamosom do auta a havaruju (vcera som zachytila v spravach, chalan sadol s kamosom (opitym) do auta, havarovali, opity prezil, ten druhy chlapec zomrel, sofer ide teraz do basy na smiesne 3r
o dieta sa budes bat uz cely zivot, aj ked uz dieta bude dospele a stat sa moze hocico hocikedy, alebo aj vobec nic
deti nemaj a stres z dietata mat nebudes - jednoduche
A nechces ist na diagnostiku radsej Ty ako dospelak? Lebo mne tie myslienky nepridu ok, podla man smer psycholog a ak mas prvky autizmu ( si divna, obsedantne myslienky), tak rovno diagnostika pre dospelych s autizmom. A budes vediet na com si. Tie obavy su iracionalne, ak nemas autizmus priamo v rodine ( muz, mama, otec, surodenci) , pripadne podobne ochorenia ( Rhettov syndrom, tazke formy ADHD, ADD, retardacie a anomalie v mentalnom vyvine). Pokial toto nemas v rodine, tak mas taky sancu na dieta s autizmom, ako ze Ta dnes zrazi auto, alebo na Teba spadne tehla z domu. Proste velmi mala sanca.
pozri ešte ani nemáš bábo a už máš strach. Je tu možnosť, že ak by náhodou bolo zle - žeby sa ozaj potvrdil autizmus, tak lepšie je potom žiť v zahraničí, kde sú o moc lepšie možnosti ako na sk...
lebo na sK je v súčasnej dobe situácia priam hrozivá. Nemáš mš, ani školy, zariadenia - nič.
štát čaká že toto všetko začnú zriaďovať rodičia....
a ešte čo sa týka diagnózy, diagn. nie žeby bola lepšia, len ako hovoria odborníci - autizmus je už pandémia.... vyskytuje sa na každom kontinente, v každom štáte, poznajú to všetky rasy...
ešte skús si zohnať prednášky od Zuzany Maštenovej -Zvolen....popr. pani robí prednášky ešte aj v tomto období....kontakt mám.
Mať dieťa nie je tvoja povinnosť, je to voľba, a ver, že tvoj život potom už nebude ako predtým😉už teraz máš strach, a to máš deti ešte vo hviezdach, keď budú reálne tu, to už sú celkom iné strachy..možno skús odborníka na pokec, tento tvoj strach nie je celkom ok. To, že dieťa bude zdravé ti nikto nikdy nezaručí. Nejde len o autizmus, je kopec ďalších diagnóz..ale to vieš určite aj sama. Ak sa rozhodneš byť mamou, budeš svoje dieťa milovať nech bude akékoľvek, ak bude mať nejakú diagnózu, budeš hľadať možnosti ako jeho život urobiť lepší...
Ja osobne si myslím, že tvoj neovládateľný strach a nutkavé negat. myšlienky pramenia z toho, že máš veľkú túžbu po bábätku a veľmi sa bojíš že sa niečo pokazí..niekedy nie je dobré vedieť všetky komplikácie a čo všetko sa môže počas tehu. a pôrodu stať do predu .. zbytočne sa vo všetkom rýpať a čítať..
Myslím si, že túžba tam je ale ešte si neni na to pripravená..ver mi, že raz to príde a budeš to tak veľmi chcieť, že ťa žiadny strach a obavy nezastavia. Po pôrode keď uvidíš to krásne zdravé bábätko si už na tie myšlienky a zbytočné trápenie ani nespomenieš 😍.
A nech by bolo akékoľvek tak ho budeš milovať najviac na svete už len za to že JE a je tvoje 🥰.
Pekny vecer... No moc sa mi nepacia odpovede, co su tu, Lebo potieraju strach, ktory ty objektivne mas. Takze za mna by som akceptovala strach a pozrela sa o objektivnych veciach Ako ho znizit. A - umele oplodnenie, kde sa vajicka vyberaju (to si zacvakas za vlastne), potom je moznost Po otehotneni absolvovat odber plodovej vody alebo tripple testy (tiez si zaplatis), nasledne sa opriet o statistiku - v CR je to 10tis/10mil, no a v uplne poslednom rade konzultacia s prijemnym Psychologom, ktory ta nauci so strachom pracovat. Uprimne - mam 2 deti a clovek moze pisat zoznamy, co clovek ma strach, aby jeho dieta nemalo...
ahoj, ja mam autizmus, adhd, dyslexiu a nevedela som o tom cely zivot, teda oficialne, a zistila, az ked boli moje deti "divne", mam teraz doma tri svoje kópie, kedze nemaju mentalnu retardaciu, tak chodia normalne do skolky a skoly, akurat ich vediem specialne podla ich vnimania, nie su mucene mimo ich sposobu myslenia 🙃 ak to nemate geneticke, je velmi, velmi mala sanca, ze budes mat doma autistu si myslím...
@nela6 ahoj, prosím ta , ak ta neobťažujem , ako si na to prišla, že máš autizmus? A taktiež tvoje detičky? Ja mám taký problém, že mám 10 dňového chlapčeka novorodenca a mám neskutočný strach z diagnózy autizmus, neviem prečo práve z tejto, v tehu som absolvovala trissomy test complete a Sono v Martine, ale ten autizmus neodhalí asi žiadny test, mame už 5 ročne dievčatko zdravé, sikovne(aj napriek komplikovanému pôrodu- zelena voda, apgar 2 v 1 minúte) možno odtiaľ mam traumu aj teraz napriek tomu že teraz bol pôrod plánovanou sekciu, všetko prebehlo hladko, myslis si že pokiaľ to nemáme geneticky v rodine ako si napísala , nemám sa strachovať?
@michaela2117 clovek moze mat autisticke dieta aj ked v rodine dovtedy autizmus nebol. A ano v takomto mladom veku sa autizmus este nepreukaze. Nestrachuj sa predčasne, užívaj si bábätko a nesleduj ho neprimerane veľa.
tak jednoducho nemajte deti a mate pokoj a nemusite riesit