Ahojte je tu niekto z podobnym problemom dcerka 3 roky ma strabizmus a hypermetropiu predpisali nám okuliare +3 dioptrie nie je to veľa? Nezacina sa najprv z menšími? Neviem len sa pýtam
Nám tiež zistili strabizmus u dcérky na 3,5 roka. A áno presne začínala s dioptriou na ľavom oku +3 a práve +1(pricom Dr. Vravela, že detské oko dioptrie 1 tky nevníma ako záťaž, keďže sa to oko stále vyvíja. Okuliarky nosí pol roka je vidieť zlepšenie. Na premiéravanie budeme chodiť každý pol rok.Dr. nam vravela ze okuliarky by mala nosiť pravidelne aspoň 3 roky.
Práveže sa začína na silnejšej dioptrii a postupne sa znižuje. Doplnkom liečby je aj nosenie okluzora. Dôveruj lekárovi, on je za liečbu zodpovedný.
Zacina sa takymi, ake oko potrebuje. Mozog prestava vnimat signaly z oka, ktore nevidi, uvolnuje svaly, lebo ho vlastne nepotrebuje a to potrebujete napravit. Cize oko musi vidiet, na to spravna dioptria a pripadnym doplnanim liecby okluzorom zase nutite mozog pouzivat to ocko. Plus ako samoplatca na ocnu kliniku cvicenia pod vedenim zdravotnych sestier. Ale to vsetko najskor po pol roku, kedy si dieta zvykne na okuliare.
Pri pluskach je predpoklad,, ze rastom dietatka sa dioptrie budu znizovat
@8853 ďakujem, len sa chcela uistiť keďže nemám s tým skúsenosti, ta liečba okluzorom je vlastne čo? To nám nespomínala dr
Nieje to vela, nasa ma +7 🙈 a okluzor - prelepovanie oka,ktore je zdrave, aby sa to slabsie oko posilnilo. Prv si dieta zvyka na okuliare a dioptrie a potom sa zvykne davat okluzor, kedy mate kontrolu?
Ako pise @nyphadora bud je navliekaci, plastovy alebo prelepovaci. Zakryje sa zdrave ocko na dve tri hodinky denne a dieta pracuje s tym slabsim ockom. Napr vymaluvava, kresli, obkresluje, hraje sa s legom, sklada puzzle. Nieco, kde sa musi sustredit na blizku vzdialenost a motoriku.
Niektorym detom vsak pomoze uz len spravna korekcia dioptrie a posilnovacie cvicenia nemusia byt potrebne. To realne zhodnoti az dr. pri kontrole, potom to bud navrhne, alebo sa mozes priamo spytat a uistit sa, ze naozaj to nepotebujete. Zatial nech si zvyka na okuliarky, kedy skladat dole, ako ulozit, ako vycistit atd. Uz to je dost vela pre takeho drobceka. Drzim palce
@nyphadora včera sme boli na očnom a v júni kontrola...ešte musíme ísť vybrať okuliare
@8853 ďakujem tak už len vybrať okuliare...viete mi aj poradiť do akých rámov ísť? Počula som ze sú aj gumenne také aby nepolamala
My sme prve vyberali v piatich rokoch... Urcite vam poradia v optike, prejdite ich viac, vsade maju nieco ine. Tiez niektore poistovne maju príspevok na ram a sosovky, nezabudnite poziadat o preplatenie.
Podmienky pri vybere by mali byt
- musia sa dietatu pacit, inak nebude nosit, je este male na pochopenie, ze musi
- najlepsie velka sosovka, nie obdlznikovy ram, ten prekaza v zornom poli, pozeraju ponad pripadne rovno cez neho
- za mna urcite s klipom na leto, kde viete magnetom prilepit slnecnu clonu pri vodnych plochach
- po tyzdni nosenia sa vratit do optiky a znova upravit ram podla potreby (moze sa zosuchavat, tlacit za uskami)
Inak vacsina detskych ma tie pantiky ohybne tak, ze je dost tazke ich nechtiac ulomit.
Chodte do značky nano vista, maju rozne ramy, určite Vam nejaky bude sedieť. Dcera je buldozer a okulky raz tyždenne lietaju po izbe, zatiaľ prežili, už ich nosi skoro rok. Jedine čo sa poškrabe su skla, tie treba meniť podľa potreby. Najlepsie je isť do detskej optiky, tam vam poradia.
@nyphadora tie rámy sú gumenne? No budem sa pýtať u nás v optike snáď ich niekde budú mať...prosím vás asi aká je cena rámov?
Ano maju gumičku v spoji, cena zavisi aky ram, od 70 -100e.
@nyphadora ďakujem
@8853 viete mi poradit aj ako vybrať kvalitne sklíčka?
Detom urcite odlahcene z tvrdeneho plastu
@nyphadora neviete či k týmto rámov Nano vista dostávajú aj puzdro ci handricku alebo treba kúpiť ešte zvlášť?
Naša začínala na dioptriách 2,5 a 2 tuším a k tomu okluzor - prekrývanie očka podľa potreby. To záleží od stavu, presne ti povie lekárka. My sme mali pravé 5 dní 2 hodiny denne, potom ľavé 2 dni dve hodiny denne a tak sa to rôzne menilo. Malá začínala nosiť okuliare 4 ročná. Teraz bude mať 8 a má dioptrie 1,5 a 1 tuším. Okuliarky u detí neslúžia len na korekciu ako u dospelých, u detí sa nimi vie veľmi pekne vývoj oka ovplyvniť. Preto treba robiť, čo káže lekárka, lebo ona to vie najlepšie posúdiť a u každého dieťaťa je to inak. Nám hovorila, že v staršom veku možno okuliare vôbec potrebovať nebude. Rámy sme mali normálne detské z optiky, okuliarky vydržali veľa, ale pred pár mesiacmi sa zlomili, keď sa hrala s loptou. Teraz sme kúpili také s gumenými kĺbykmi (či ako sa to volá, neviem, to miesto kde sa okuliare ohýbajú). Keď sme boli vo veľkej optike v obchodnom centre, nedostali sme ani handričku ani púzdro, mali sme si dokúpiť. V malej rodinnej optike sme dostali aj púzdro aj handričku k okuliarom. Neviem, či to závisí od značký okuliarov alebo od optiky 🤷♀️.
My sme dostali puzdro aj handricku ☺️
@nyphadora ďakujem, my sme nakoniec boli vyskušat tie nano vista, len som sa jej zabudla spýtať ci dodavaju aj z puzdrom tak uvidíme keď po nich pôjdeme
musíš veriť lekárovi -asi také silné okuliare potrebuje...