Stomické vrecko u bábätka preteká, plač pri výmene

6. okt 2023

Ahojte
Ako je možné že vrecko preteka? Sestra ma chlapčeka a ma vyvod na brušku. Niekedy mu nalepia a vydrzi aj 4dni a vcera mu ti menili az 4x . Do toho pri každej vymene veľmi plače 😞 Chirurg vravel že ho tam nema co boliet a skôr to berie po psychickej stranke ze mu to vadi 😞
Ale pri kazdej jednej výmene velmi place 😞
Vcera mi to menili 4x lebo stale pretekalo pricom stale menia rovnakým spôsobom ako sa ma... vrecka maju 2druhy skúšali aj jeden aj druhy ale pretečie... Malicky ma z toho uz podrazdenu kožu okolo vývodu 😞
Existuje niekde v KE nejaka stomicka poradkyna?
Ďakujem za vase rady 🙏

huxy
6. okt 2023

Neviem či úplne poradím.
Ale otvor na vrecku treba vystrihnúť len vo veľkosti vývodu. Lebo len to ma napadlo, ak je otvor na vrecku väčší, preto preteká? A aj koža okolo môže byť potom kvôli tomu viac podráždená, keď sa obsah nedostane priamo do vrecka ale aj na kožu.
Chirurg má pravdu, tam nemá čo bolieť.

autor
6. okt 2023

@huxy sestra vraveka ze striha podla toho tak ja uz neviem 😞

vulka
6. okt 2023

Tu na koňovi je už taká téma. Viem, že som to čítala, skús pohľadať. Maminky si tam radili práve o tom pretekaní vreciek.

autor
6. okt 2023

@vulka okej pozriem ale je taka skupina?

taktotedanie
6. okt 2023

O takej poradkyni som fakt nepocula

sofiafranko
7. okt 2023

V nemocniciach sú špecializované stomasestry. Ak mu vrecko podteká sú špeciálne pásiky na podlepenie vrecka a iné príslušenstvo. Ak je už poškodená koža, veľmi dobré skúsenosti sú aj v nemocniciach so sprejom obsahujúcim Ag (napr. Farmactive). Ak mu vrecko nevyhovuje (záleží od toho akú má stomiu - podľa toho sú vrecká s rôznymi podložkami), treba skúsiť aj iné značky, na SK je ich niekoľko. Veľmi dobre drží zn. Salts (okrem nej viete odskusat Convatec, Dansac, Coloplast...) od firiem sa dajú vyžiadať bezplatné vvorky.

mamina7070
7. okt 2023

hej v emocniciach su stomasestry oni vedia poradit aj s osetrovani koze okolo vyvodu ono to dost boli preto moze plackat
ja odporucam https://www.convatec.sk/

zavolajte im napiste oni poradia aj poslubvzorky zadarmo a viete dat predpisat