Mamicky, mam 2 aj 3/4 rocnu dcerku a v poslednom case sa mi nezda celkom jej stolica. Mozno je to v poriadku a ja len robim zbytocne stres, ale chcem sa spytat, ci podla vas v takomto veku je normalne, ze:
1. mava dni, ked ma redsiu stolicu so zvyskom nestravenej zeleniny, ale nie len tvrdej, ale napr. aj namakko uvarenej brokolice, dokonca raz mala aj banan (nie kusky, ale videla som take "bananove blato"....nie je to pravidelne, ale povedzme priemerne raz za dva-tri-styri tyzdne sa to stane
2. uz sa jej stalo, ze asi dvakrat pred tym, ako sa normalne vykakala, mala taky hnackovy prdik v nohavickach, co nestihla dobehnut a udrzat v konecniku...ale potom stolica relativne ok, ten "prdik" bol len tak trosku a riedky
3. farbu stolice mava roznu, to je asi normalne, ale niekedy ma cast stolice aj zelenu..
dr. na gastre sa na mna pozerala dost divne, ked som jej niektore z tychto priznakov popisala a k dalsim som sa uz ani nedostala...urobila jej sono bruska, bolo v poriadku, odvazila ju, odmerala vysku, a povedala, ze rastie aj pribera ok, takze to neriesila...vraj ine by bolo, keby som je tieto veci rozpravala, a ona by nepospievala, teda nerastla, nepriberala, atd., ale vraj nateraz nevidi problem...
mozno ma pravdu, ale ja neviem, je to moje prve dietatko, a viem teda jej stolicu porovnat len so svojou a ja teda taketo "problemy" naozaj nemam...preto neviem, ci dietatko v necelych troch rokoch uz ma mat kazdy den formovanu stolicu (pokial nie je na riedku stolicu virusova alebo baktarialna pricina), ci ta zelena obcasna farba je tam ok, aj ked vyslovene nejedla vtedy brokolicu ani spenat, atd.
chcela by som vas tymto poprosit o info, ako to je u vasich deticiek so stolicou
nasa kaka vacsinou kazdy den, niekedy az obden a uziva asi mesiac probiotika, najskor Biopron, teraz Lactobacilky baby...
@sisiska ako je to u vas teraz?
@xlucia ja mam dvojrocneho syna, ktory ma stale riedku stolicu, tak 2-3 krat denne... ale on pekne papa, stale mu chuti (niekedy ho volame kyselina, kolko toho zje) a pekne prospieva... no tym, ze som celiaticka, tak ma stale mata, co ak ta jeho stolica nie je ok... odkedy ma mat dieta formovanu stolicu?
@saeda odkedy dieta prejde plne na normalnu stravu, tak ma mat formovanu stolicu. ved si kludne sprav mini test. na tyzden vynechaj lepok u maleho, uvidis ci bude zmena. a su aj testy v lekarni dostupne na domace pouzitie.
ak by sa ti nieco nezdalo, daj spravit odber krvi.
len inak otazka, ze ako vies ze ta stolica nie je formovana ? kaka ti do plienky? ci uz aj do serbla.
@sisiska kaka ti v pohode, "prdik" je tiez v pohode. zelenina sa papa mimo vitaminov prave preto, ze tie nestravene zvysky cistia creva a tahuju zo sebou ten humus co tam ostal. aj ten banan je ok.
moj kaka presne tak isto. probiotika davaj aj dalej. mas zdrave dieta, nestresuj 😉