Štítna žľaza u detičiek

cucoca
15. jan 2024

Prosím vás,mate niekto deti ktoré sa liečia na štítnu žľazu?Dcérka má hypertyreozu ,ale pri poslednej kontrole už mala výsledky štítnej žľazy v poriadku, ale musí ešte užívať lieky.Je to ochorenie s dlhodobého hľadiska?je možnosť že sa s toho vylieči?Viete mi prosím poradiť, kto má skúsenosti.

majamat
15. jan 2024

@cucoca ak niekto mal zle vysledky, zacne uzivat lieky a na leikoch ma dobre vysledky, neznamena to, ze su v skutocnosti dobre.
ved tie vysledky su na zaklade liecby, bez liecby by mozno dobre neboli.

pri hyperthyreoze moze dojst casom k hypothyreoze. mozno sa dostavate do tejto fazy.

no tu nemozete moc robit, musite fungovat na zaklade vysledkov a za spoluprace s lekarom.

cucoca
autor
15. jan 2024

@majamat ja pevne dúfam ze sa s toho raz dostane a nebude mať problémy zo štítnou žľazou.Co ak tie lieky spôsobia že s vyšenej činnosti bude mať zníženú krd ich musí stále brat aj keď už to má v poriadku

majamat
15. jan 2024

@cucoca obavam sa, ez to take ruzove nie je.

pricinov zvysenej funkcie je vacsinou autoimunny proces stitnej zlazy.
to znamena, ze jej imunitny system vytvara protilatky proti bunkam stitnej zlazy.
tieto bunky sa poskodzuju a reaguju zvysenou tvorbou hormonov.
casoms a bunky poskodia natolko, ze nebudu schopne produkovat hromony vobec, preto sa budu musiet nahradzat.
liecba nedokaze zastavit autoimunny proces, jedine co dokaze, dat hormony do normalu, cize liecba riesi skor dosledok, nie pricinu a nezastavy postup ochorneia.

ci znizena, ci zvysena funkcia, moze prejst do zavazneho stavu a obzvlast je to rizikove pre vyvijajuce sa deti.

co uziva?

cucoca
autor
7. feb 2024

@majamat do akého závažného stavu?Lekár vraví ze to mávajú detičky často. A že je tam aj možnosť že sa to vylieči. Užíva thyrozol

majamat
7. feb 2024

@cucoca hormony stitnej zlazy riadia metabolizmus - cize latkovu premenu, vyuzitie zivin v organizme. organizmus potrebuje vyzivu,a by spravne fungoval.

ak stitna zlaza nefunguje spravne, tento metabolizmus sa narusa. cely organizmus funguje pomalsie, srdce, oblicky, dochadza k zadrziavaniu latok, ktore sa mali oblickami vylucit atd. pri zavaznej hypothyreoze dochadza k zlyahnou organizmu a k bezvedomiu.

hyperthyreoza sposobuje zas urychlenie metabolizmu, pri nelieceni dochadza k rozvoju tyhreotxikozy, pri ktorej dochazda k pretazeniu a zlyhaniu organov - napr srdca. je to zivot ohrozujuci stav.

hormony sa nahradzaju prave preto, ze je dolezite ich nahradit.

su ludia ktorym sa deti udeju velmi rychlo a u niekoho to ide pomalsie a dlho sa drzi v rovnakom stave.

moja znama mala mozno po par mesiacoch TSH cez 150, co je uz fakt extrem. ona nevedela, co jej je. hned narychlo ju dalsi den brali na endokrino.