Stavy na odpadnutie u 11 ročného dievčaťa

zuzulienocka75
19. mar 2018

Dievčatá, potrebujem poradiť, či sa tu už niekto s tým stretol. Moja 11-ročná dcéra máva v poslednom období zhruba 1 až 2 mesiace zvláštne stavy. Najprv som si myslela, že to súvisí s prechodenou chorobou (alebo skôr len jemným prechladnutím), ale opakuje sa to zhruba 1 až 2 x do týždňa. Buď vraví, že ju veľmi bolí hlava a točí sa jej a pri tom má úplne červené líca a je jej ťažko aj od žalúdka (ale najviac sa sťažuje na hlavu), alebo (to sa jej stalo už 3x) jej zostane zle, točí sa jej hlava, vystúpi jej studený pot na čelo (uprostred čela) a je jej na odpadnutie a úplne zbledne. Pravdupovediac neviem, či tieto 2 stavy spolu súvisia, ale celkom sa aj bojím, aby to niečo nesignalizovalo. Tlak sme merali a bol v poriadku, takže neviem.... Ja si skôr myslím, či to nesúvisí s hormonálnymi zmenami, ktoré v jej veku už v tele nastávajú, ale neviem.... Stretli ste sa s niečím podobnými v období začínajúcej puberty? Alebo čo by to mohlo signalizovať?

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katarinamarkova
19. mar 2018

@zuzulienocka75 boli ste u lekára?

katarinamarkova
19. mar 2018

@zuzulienocka75 hádam to na 90% na hormony 🙂

petrofka
19. mar 2018

Ja som mala rovnake stavy v jej veku a som uplne ok. Tiez mam za to, ze su to hormony.

zuzulienocka75
autor
19. mar 2018

@katarinamarkova Zatiaľ sme u lekára neboli, ale ak sa to ešte zopakuje, tak sa určite chystám, nech jej minimálne zoberie krv.

jeemima
19. mar 2018

ahoj u mna bol za tym nizky cukor ....dodnes mi to ostalo...

julls113
19. mar 2018

Nie je chudokrvná? A ešte aj nedostatok tekutín môže byť.

pehavynostek
19. mar 2018

Môže to byť aj celiakia, bolesť brucha, bolesti hlavy. Neter to tak mala, ale aj zvracala...

marytesss
19. mar 2018

ja som mávala tiež stavy na odpadnutie, keď som mala akútne migrény- aj som vracala. mala som to z hormónov, plus bola som veľmi chudokrvná. môže to byť naozaj čokoľvek, takže šup šup k lekárovi. držím palce.

liza199
19. mar 2018

@zuzulienocka75 aj pri tých hormonálnych zmenách to určite nie je normálne a bezpečné, ved to musí byť hrozný pocit, nevieš kde ti odpadne - na ulici, prechode pre chodcov? 😨 to môže byť naozaj všeličo - hormonálne zmeny, silná anémia, poruchy metabolizmu, ale môže to mať napríklad aj od krčnej chrbtice či zo stresu. Určite treba odsledovať, kedy , za akých okolností k tomu dochádza, čo v ten deň jedla, koľko vody vypila, ak už má cyklus, tak v ktorej časti sa práve nachádza, dalej čo napríklad v ten deň zažila - ťažký deň v škole a podobne. A hlavne sa nenechať u lekára odbiť 🙄 držím palce

luciall
19. mar 2018

Dcera mojej znamej mavala tiez taketo stavy, dokonca raz aj odpadla a suviselo to s menstruaciou

simsalabim
19. mar 2018

Napada ma migrena...ale moze to byt hocico. Urcite to treba poriadne vysetrit.

deti95060810
19. mar 2018

moja dcéra to mala tiež v tomto veku....u lekára sme neboli. ja som to pripisovala tomu, že dcéra je veľmi citlivá, plus hormonálne zmeny plus psychika....
ale môže to byť aj nevolnosť od žalúdka - to mávam častoooo, tiež s takýmito príznakmi, alebo aj migréna.
ešte ma napadá - málo železa.

pininka
19. mar 2018

Ja mam migreny od decka a vacsinou som mala presne taketo stavy. A vyskytuje sa to hlavne na zaciatku puberty, okolo nastupu menstruacie. Ale urcite by som to spomenula doktorke,nebolo by odveci zobrat ju na vysetrenie stitnej zlazy.

bodka70
19. mar 2018

tiež si myslím, že najpravdepodobnejšia je migréna, poznáme to, v puberte hlavne u dievčat to môže byť, migréna sa často prejavuje zvracaním či bolesťou žalúdka, točením

mogaa
19. mar 2018

Treba pre istotu urobiť krvný obraz. Mávala to aj neterka bola trochu staršia 13-14 rokov. Keďže všetko bolo negatívne,doktorka to zhodnotila na rýchli rast + hormonálne zmeny. U nej to trvalo skoro rok.

jana_eyre
19. mar 2018

no moze to byt naozaj migrena, alebo cokolvek ine.. kedze sa to stalo podla tvojho pisu uz viac krat, necakala by som uz a isla k dr, nech zhodnoti o co moze ist..

mechurik
19. mar 2018

je normalne ked ma mlade dievca extremne nizky tlak.mne sa to upravilo az po 1 tehu

katarina161
19. mar 2018

Ja som take mala a zistil mi neurolog tetaniu typu c a tiez zapal stitnej zlazy

bosoriak
19. mar 2018

Dopln zelezo a vit. B a ak sa to zopakuje, urcite by som sla k lekarovi.

zuzulienocka75
autor
19. mar 2018

@julls113 Celkove obidve dcéry dosť málo pijú, aj keď im stále vynukujem. Ale aj moja mama pije veľmi málo celý život a nikdy nemala podobné problémy.

alobalka
19. mar 2018

Tiež ma napadlo železo a nedostatok tekutin.

zuzulienocka75
autor
19. mar 2018

@liza199 Veď práve preto sa bojím, aby ju niekde nevykotilo, aby si neublížila pri páde a podobne..... ☹ Cyklus ešte nemá, preto mám pocit, že môže byť rozhodená z "rozkokošených hormónov". Aj staršej dcére bývalo ešte pred prvou menštruáciou zle, ale skôr od žalúdka a okrem toho sme vtedy riešili hrčku na prsníku (vtedy sme sa riadne zľakli), ale nakoniec to boli len zošalené mliečne žľazy, čo aj naša detská doktorka predpokladala, ale radšej sme to tiež dali skontrolovať odborníkmi.

zuzulienocka75
autor
19. mar 2018

@bosoriak
@alobalka To železo napadlo aj mňa, lebo obidve dcéry mám také bledule a staršej (narodila sa s nízkou pôr. váhou) museli v Martine dávať aj transfúziu, lebo bola anemická......

janickacrazy
19. mar 2018

@zuzulienocka75 No tak jej daj urobiť odber krvi a teda nech pije poriadne, ved jej to vysvetli, že voda je doležitá a ak nebude piť viac, tak može odpadnúť, ja mám nízky tlak a musím veľa piť, inak som hotová, je to veľmi nebezpečné, raz som odpadla vonku na ulici a to som mala kočík s malým pri sebe, ešte šťastie, že ma tam ľudia ratovali, ale bolo to fakt hrozné.

meliska
19. mar 2018

daj jej spravit krvny obraz... ja by som to tipla na cukor

lenka13021
19. mar 2018

Ja som mala tiež také stavy v puberte až keď som vyrástala za mesiac 10 cm, zistili, že mám zvýšenú činnosť štítnej žľazy.

senta_sofia
19. mar 2018

@zuzulienocka75 urcite daj spravit krvny obraz, dajte aj rozsirene na stitnu a rezervy zeleza, doma jej skus dat precitat nieco, dialka, blizko, ci nahodou nema zhorseny zrak, skus jej tep ked bude mat taky stav, moze to byt aj uzkost, resp.panicky atak, je vo veku uvedomovania si samej seba, plus hormony k tomu, kludne aj ta migrena sa moze hlasit,ale pre pokoj duse by som aspon tu krv dala. Ako prvu pomoc jej mozes skusit dat magnezium.

lmbs
19. mar 2018

my to práve teraz riešime, pravidelne jej ide na odpadnutie, v poslednom čase u lekárov .... aj dnes u očnej sa jej to stalo .... robili nám aj odbery, ale všetko v poriadku .... dcéra bude mať 13 rokov, veľmi rýchlo vyrástla, zistili je skoliozu a do toho tie hormonálne zmeny ... doktorka sa tvárila, že to je vekom a hormónmi, niektoré citlivé, úzkostnejšie dievčatá to vraj mávajú ... a presne taká je aj dcéra :( ona už vie kedy to na ňu ide, hneď si ľahá,je biela až zelená a zaleje ju pot, bolí ju hlava .... do 15 minút je zvyčajne ok

zuzulienocka75
autor
19. mar 2018

Ďakujem vám dievčatá za cenné rady..... Určite to budeme riešiť minimálne tymi odbermi..... a uvidíme ako to dopadne...... Dnes sa jej to zopakovalo na ceste na krúžok, museli sme ísť po ňu..... ☹