Ahojte síce som len na začiatku tehotenstva, rozmýšľam ako budeme spať. Môj plán je aby som bábätko naučila spať v postieľke ale plánovať sa nič nedá ohľadom bábätká. Všetko sa môže zmeniť. Ide o to že ja sa strašne bojím že sa niečo stane. Moja veľká obáva je sids. Nikoho to neidem odcudzovat kto ako spí len chcem rady pro a proti. Alebo aké máte skúsenosti vy. Viem pravdepodobnosť je malá že sa niečo stane veď aj ja som spala na jednej posteli s rodičmi. Ale nemožné to není.
My sme kúpili monitor dychu na plienku čiže naozaj mohla spať malá kdekoľvek a bolo to pod kontrolou. Tiež som sa toho veľmi bála a sú to oprávnené obavy. A s týmto sme boli veľmi spokojný aj starý rodičia keď išli kočíkovať boli pokojnejší.
Podla mna kazde dietatko bude vediet tak spat ako ho naucis. Ak ani cez den si k nemu nebudes lahat tak nebude mat problem zaspat same lebo to nebude poznat, ze aj inak sa da spat ako v postielke. To iste plati aj na pripadne zapsavanie na rukach alebo v satke.
Tiež som pred pôrodom kúpila monitor dychu. Ale obe deti mali peknú pôrodnú váhu a narodili sa po termíne. A samozrejme ani jedno nejako neprejavilo záujem spať v postieľke. Tá druhá možnosť bola aj pre mňa výhodnejšia, oveľa lepšie som sa vyspala, sa vyspím, keď sú deti pri mne. Obslúžim ich pomaly na tmy, alebo len pri hviezdičkách a spíme ďalej.
Uvidíš ako a.co bude vyhovovať vám, systém si nájdeš. A všetko záleží od deti.
Moje prvé sa nechcelo navážať v kočíku, aute...vreskoty o život,. A druhé úplný opak. Takže nedumaj, nič nevymyslíš.
Drž sa dôsledne svojho plánu, ak dieťatko naučíš spať vo svojej postieľke, bude to prospešné aj pre vás rodičov.
Ideálne je keď máš postieľku na dosah, teda vieš, dieťatko pohladkať, chytiť za ruku, podať dudlík. Ak sa veľmi bojíš, zabezpeč si monitor dychu.
Náš syn spal v postieľke s Babysense monitorom dychu do cca 10-11 mesiacov a vždy som mu ho zapínala. Neskôr už spal s nami, no bol už väčší takže som sa tak nebála. Monitor na plienku Snuza som ale nosila všade so sebou v prípade že mi zaspal na návšteve či v odstavenom kočíku. Vtedy som mu ten monitor vždy zapla a bola som kľudnejšia. Pozor na to aby sa postieľka nedotýkala vašej postele, pretože monitor môže zaznamenať aj vaše pohyby. Tak isto to je ak máte v posteli hniezdo a pod ním monitor. Je to potom zbytočné lebo sníma aj vás.
Ja som mala monitor dychu a zachranilo mi to dieta. Potom sme kupili aj monitor dychu na plienku, ked behom dna spal aj inde ako v postielke.
Po roznych pokusoch nakoniec spime tak, ze sme z detskej postielky odmontovali bocnicu a ta je prirazena k mojej posteli. Syn spi vo svojej postielke a zaroven je pri mne. Vyhovovalo mi to, kym som kojila a rovnako aj teraz, ked uz ma vyse 2 rokov. Ale stale sa zvykne v noci budit a hladat ma. Takto mu podam rucku, pritulim si ho a spime dalej.
U nás vyhodené peniaze celá postielka aj monitor dychu. V postielke odmietal spať už v pôrodnici, proste 9 mesiacov v brušku a zrazu v "cudzom" tak hľadá dieťa bezpečie ktoré pozná, vôňu a tlkot srdca matky. Tiež som mala predstavu ako bude v postielke a žiadne také ako posteľ.. Ale jemu bolo lepšie pri mne, a vlastne aj mne, na posteli som ho rýchlo prebalila, po ležiačky nakojila, nikam som nemusela vstávať, nikoho prehadzovat..
@evaachesa nám sa nič také nestalo do autosedačky teda vajíčka sme ho nedávali. Sú to odporúčania a čo môže ale nemusí. Z vlastnej skúsenosti máme teda odskúšané neboli žiadne plané poplachy ani nič podobné. Rovnako mám známe ktoré šli do takéhoto monitoru a boli spokojné. Dokonca malá spávala aj na brušku aj na boku a monitor krásne fungoval.
Ja ti poviem.za.seba. Najlepší monitor dychu je mama. Pokiaľ nemáš vypite alebo lieky na spanie, cítiš /počuješ jeho rytmus dýchania a precitas hneď ako sa zmení.
Pri prvom sme mali všetky separacne pomôcky co si vieš predstaviť....kočík, postieľku, ohradku, zavinovacku...lebo "sa to tak má"...A prdlajs. Co sme sa natrápili so spaním, jedením....noci boli katastrofálne. Chodili sme ako múmie skoro nás to stalo manželstvo.
Druhého nosím v šatke...A kolísku sme použili dvakrát. Proste som cítila, že patrí ku mne a bodka. Každú zmenu polohy/dýchania vnímam...A rovnako tak on mňa. Inštinktívne sa tlačí ku mne celu noc takže sa nemusím báť že spadne z druhej strany. Keď chce cucat, pricucne sa a ja sa niekedy ani nepreberiem. Som o milión percent viac vyspata ako s prvým.
Jednoznacne monitor dychu a male naucit spat same. Vsetko zavisi aka si povaha. Ak si makka tak budes spat s nim. Monitor je vynikajuci kvoli pocitu bezpecia. Okrem toho je pekne vidiet ako ti male spi. Ci ma pokojny spanok a pekne zhlboka dycha.
Naša malá spí od narodenia vo svojej postieľke, ktorá je hneď vedla mojej postele (ale nie je prirazená a má normálne svoju bočnicu). Mne bolo kojenie v ľahu nepríjemné a nešlo mi to a nevedela som si predstaviť, že by som pri nej zaspala. Nič iné malá v podstate nepoznala a tak spí v postieľke úplne v pohode. S tým, že ju uspávam na prse a potom spiacu preložím. Teraz má 6 mesiacov a občas si ju ráno na posledné kojenie beriem k sebe do postele (je to tak o pol siedmej ráno a ja vždy dúfam, že ešte hodinku pospí 😂), ale aj keď ona zaspí, mne sa to doteraz podarilo raz. Takže pre mňa spoločné spanie nie je cesta, potrebujem aj ja normálne spať aspoň medzi kojeniami, nech viem fungovať 🙂. Monitor dychu nemám a nijako extra mi nechýba.
Ja má štyri deti, nikdy som monitor nemala a deti spali pri mne. Hocikedy som si ich skontrolovala...ja nie som za studený odchov, podľa mňa dieťa ktoré bolo 9 mesiacov v maminom bruchu aj po narodení potrebuje mamu cítiť čo najviac.
ja uplne suhlasim s @ckatka ..
Pre ludske mlada je neprirodzene spat osamote. su deti, co to toleruju a dalsie , ktore ani za svet, ale zvycajne je babatkam lepsie pri matke. Vraj dokonca sa dieta "naladi" na dychanie matky a dycha pokojnejsie.
Kazdopadne u zdraveho donoseneho babatka je riziko sids minimalne.
@beata_k to sa krasne milila na sids mozu zomriet aj deti donosene
@beronsche no pokial to nezazijes tak si to budete nadalej mysliet mne zomrela dcerka 4 mesacna na sids a dalsieho syna mi monitor zachranil v poslednej chvili a to mal uz 6 mesiacov takze by som to nepodcenovala moje dalsie deti mali monitor a vsetky spali v postielke nikdy nie so mnou v posteli
@beronsche No podla mna mama po porode s malym dietatom nespi zrovna pokojne. Skor naopak, spi plytko pretoze je unavena a vystresovana. Ma strach o dieta a podvedome reaguje na kazde suchnutie. Teda ak sa male naladi na mamu tak sa nevyspi.
@staskadexter to mi vravela laktacna v porodnici, tak neviem, netvrdim, ze je to urcite tak... 😉
@evaachesa tak malá v kočíku zaspala do minúty niekedy nebolo nutné ju vôbec kočíkovať takže stála. Ja si za svojim názorom stojím a budem ho používať aj pri druhom. Osobne som za dva týždne v nemocnici zažila viac platných poplachov od monitora klasického ako od tohto čo sme ho používali niekoľko mesiacov a aj to preto že sme ho asi dva krát nasadili na začiatku zle na plienku. A ani si nemyslím že sníma pohyb kočiara, on bliká tak ako dieťa dýcha takže to by sme mali peknú svetelnú show. Čiže mala som možnosť odskúšať si dve varianty a táto bola za mňa omnoho lepšia.
Pre a proti, hm. Tak proti spánku v posteli je možná smrť dieťaťa keď prestane dýchať. Čo nezistís ak náhodu zadriemes alebo odbehnes na wc alebo urobiť mlieko... neviem čo viac potrebujes vedieť.
Ja neviem, starsieho som sa pokusala naucit na spanok v postielke, 4 mesiace sme sa nikto nevyspali.. potom sme sli na dovolenku, boli sme 'nuteni' skusit to spolu v posteli a to.bola zmena! Konecne sme si oddychli, dieta kludne, ja vyspata. Uz zostal pri mne. Na tvojom mieste by som so nic neplanovala... pretoze naozaj kazde babatko je ine a zatial co jedno ti zaspi v postielke na pockanie, druhe take vobec nemusi byt. Co sa tyka sids, ja som skor citala, ze hrozi ked je doeta odaeparovane od.matky v postielke.. naozaj je nieco na tom, ze dieta sa 'naladi' na matkin dych a tlkot srdca. A z evolucneho hladiska, dieta logicky nie je stavane na to, aby spalo same v postielke... pretoze takto by v jaskyni nikdy neprezilo.. a ano, mozte si zamudrovat, ze uz nie sme v jaskyni, ale nas mozog je tak naprogramovany
@ckatka Nepijem, nemám žiadne lieky, ochorenia a ani neuzivam nič iné a niekedy ma nezobudí ani plač, ani prelezenie dieťaťa cezo mňa, nieto ešte zmena dýchania 😅
Ja uplne rozumiem tvojim obavam, tiez som to dost riesila (nas maly uz ma 1r) a len taka poznamka este k tomu, ak bude dieta spat od zaciatku samo v posielke, podakuju ti aj tvoje krize, chrbat a neskor nebudes musiet riesit ako ho odnaucit od spania s tebou.
Prevencia SIDS:
- najlepsie do 1 r by malo byt dieta v jednej izbe ako matka (nemusi byt priamo na matke nacapene), staci ked bude blizko, tj. v postielke vedla tvojej posteli.
- do postielky davat na mierny bok tak aby sa nepretocilo na brucho, takze v pripade, ze by malo reflux a grclo, vie mu to vyjst pekne z ust a neudusi sa tym (v ziadnom pripade nedavat spat v noci na brucho, kym nie je dost mobilne)
- v postielke ma byt len dieta a matrac, ziadne mantinely, hniezda, plysaky a ine blbosti
- pouzivanie cumlika na spanie je tiez prevencia SIDS (ked ho v spanku vypluje, nepchaj mu ho spat)
- nezaspat pri kojeni a tak ho nedajboze pridusit prsnikom alebo paplonom
- ak je pod plachtou nepremokavy ochranny potah, ma byt priedusny
High need baby (u nas zaklasifikovane ako narocne babatko) sa na postielku neda naucit. Pochopi len ten kto take mal. Dojcenie je tiez prevencia sids. A matka by mala byt vzdy nablizku.
Moje obe deti spali so mnou, s nami, ja som si to nevedela predstavit dat ich do postielky a necitit ich . Pri druhom dietati to ani inak neslo, uz v porodnici som sa mohla ledva osprchovat lebo hned plac, musela ju druha maminka utesovat, a tam som veru tuzila po tom mat ju chvilu spiacu v postielke, bola som k.o. a tak to bolo aj doma, koliky do polroka, nehrozilo uložiť ju do postielky, bola som stastna ze aspon kus spi a pri mne. Prvorodeny vytuzeny nespal tiez ani raz v postielke aj ked on spaval velmi kvalitne, no ja som chcela byt s nim.
Takze fakt sa to neda planovat. Kludne si zaobstaraj monitor postielku atd, mozno prave u vas to bude vsetko oki aj so spankom a inymi vecami 🙂
Neviem, prečo ženy rátajú s tým, že automaticky keď sa dieťa narodi, tak bez monitoru dychu zomrie.. Nechcela by som žiť v takomto strachu.. Môj prvorodený spal s nami v postely, nikdy som ho nepridusila ani nič také, neviem si predstaviť, že by som ho hneď odsunula do postele samého.. Žiadny problém nemáme s nejakým "odúčaním" so spoločným spánkom, zaspi aj s tatinom, aj s maminou a to že sa mu lepšie spi v našej spoločnosti nepovažujem za vadu ani za otravné.. Tu sa nedozvieš nič nové, sú jednoducho dve skupiny ľudí, tí čo dávajú deti spať do postielky s monitorom, s dudlom a poniektori hned aj do vlastnej izby a sú ľudia, ktorí spia s deťmi od narodenia tak dlho ako to to dieťa potrebuje alebo dokedy je to všetkým príjemné 🤷🏼♀️
Ja som mala dcérku bud v kolíske a pod matracom monitor dychu, a ak pri mne na posteli, tak v hniezdočku a pod neho som dala tento monitor.