Ahojte. Dcérke (4 roky) robili na alergológii krvné testy na alergiu na potraviny. Má vraj alergiu na sóju. Akú spoľahlivosť majú tie testy? Chcem sa opýtať hlavne tých, čo s tým majú osobnú skúsenosť, že im niečo vyšlo pozitívne/negatívne, či to bola aj v skutočnosti pravda. No ktovie, možno je to individuálne, ale aj tak chcem vedieť osobné skúsenosti. Ďakujem
Ahoj, osobnú skúsenosť zatiaľ nemám, ale chcela by som dať spraviť tieto testy synovi, má 2,5 roka a tiez trpí ekzemom...nevieš nahodou od akého veku ich robia? Lebo mne obvodná tvrdí že je ešte malý.
Mojej 3 ročnej dcérke robili krvné testy ked mala 5 mesiacov, vyšlo nám viacero vecí: alergia na bielkovinu kravského mlieka, vajíčko - čo sa aj potvrdilo. No vyšli jej aj arašidy, čo vtedy ani nevidela 🙂 Od 3 mesiacov trpela atopickým ekzémom, mala to po celom telíčku, bolo to tosť vážne, takže sme to museli riešiť. Držali sme veľmi prísnu diétu, pomali sa to zlepšovalo, po 1,5 roku ekzém ustúpil (niekedy sa samozrejme aj teraz vyhádže, ked spapá niečo nevhodné). Alergia na BKM úplne zmizla, zostalo to vajce. Teraz ako keby začala mať sennú nádchu, v sept pojde do škôlky, tak som ju každopádne chcela zobrať na kožné testy, kt sa vraj robia od 3 rokov. Proste chcem vedieť na čom sme. ALE... Kamoška bola minulý týždeň na tých testoch s tiež 3 ročným dievčatkom, a vraj to bola pre malú obrovská trauma, aj sa pri tom pocikala. Tak teraz neviem... Rozhodla som sa takto: keby na tom dcérka bola horšie, tak ako pred 2 rokmi, určite ju zoberiem na tie testy. Kedže to nie je teraz až také urgentné počkám do 4-5 rokov. Úplne súhlasím s mili7 : je to individuálne
@mili7 @blevka neviem ci ste videli ako sa robia kozne testy, ale ako pise @zuzukluv pre 3 rocne dieta to je silna kava. Na vnutornu stranu predlaktia sa nakvapkaju kvapky alergenov a dr. ich malickou ihlou picha do rucky aby sa dostali do podkozia. Takze pichne aj 20x podla toho kolko alergenov ide vysetrovat. Ja ako dospela som mala dost. Potom dieta musi rucky drzat priblizne pol hodky predlaktim hore a nedotknut sa toho, co si pri trojrocnom neviem predstavit. Ja by som urcite pockala s koznymi kym bude dieta spolupracovat. Z krvi sa specificke alergeny vysetrit daju, aspon zhruba ukazu na co si treba dat pozor, ale pri alergiach u takych malych deti je najlepsie si to odsledovat, lebo sa to vie este menit...
@mili7 ahoj, krvné testy sú určite spoľahlivé. Ani netušíš, kde a ako sa jej alergia prejavuje (prípadne zatiaľ neprejavuje, ale škodí jej nejakým spôsobom)
Moja osobná skúsenosť: synovi vyšla z krvi alergia na mlieko. Na mlieko? ale veď jemu mlieko nič nerobí....vravela som si. To že mal v tom čase silné zápchy, také, že sme skončili v nemocnici vyberať stolicu z konečníka, keď už mu stekal pramienok krvi po stehne, to mi vôbec nenapadlo, že by to malo súvis s mliekom. Veď z mlieka sú skôr hnačky, či bolesti brucha. No ale kdeže, u nás to bola zápcha. Až po vysadení mlieka zo stravy sa mu stav upravil. Dr. nám kázala nahradiť kravské mlieko sójovým....čím získal alergiu na sóju. Po tej sa komplet vyhádzal po celom tele, vždy keď zjedol niečo z obsahom čo len sójového lecitínu.
Žiaľ - sója je všade. V pečive je sójová múka, v rôznych výrobkoch - najmä sladkosti, keksíky, plnené čokoládové tyčinky....všade je sójový lecitín. Neviem, nakoľko prísne budete musieť diétu držať, ale ak by sa vám prejavili nejaké problémy, budeš musieť poctivo čítať zloženie a vyhýbať sa aj lecitínu. Zatiaľ, kým nevieš o nijakých prejavoch (niekedy je dieťa častejšie choré...aj to je prejavom alergie, uvidíš, keď sa budeš sóji vyhýbať, čo to s drobcom spraví🙂 vyhýbala by som sa sóji ako takej + sójovej múke. Prečítaj si zloženie pečiva, ktoré bežne kupuješ, v prípade, že obsahuje sójovú múku, začni kupovať pečivo, v ktorej nie je (ja som presne vedela kde môžem kupovať chlieb a kde zas rožky bez sóje... treba len prečítať to zloženie, pekárne sú povinné mať zloženie k nahliadnutiu)
Dobrá správa - z týchto alergií deti zvyknú vyrásť. Ani som nedúfala, lebo naša alergie boli naozaj silné, ale ...klop klop...už máme pokoj 🙂 aspoň v tých bežných množstvách (čistú sóju, ani mlieko syn nekonzumuje, ale ak je vo varení, či ako zložka potraviny, nevadí mu🙂
@kukakaj Ano videla som, ako sa robia kozne testy. Moja 4-rocna dcera to zvladla a ked jej sestricka povedala, ci budu spolu aukať, tak povedala, ze to neboli. Nemusela ani drzat ruky pol hodinu, tak ako pises. Normalne sa mohla pri tom hrat. Mne tie testy tiez robili, takze viem, ake to je.
@mili7 vo varenom by tej sóje nemala dáko mať . Prílohy aj mäsko sú ok. Skôr potom to pečivo. Treba poprosiť o zloženie a prípadne sa dohodnúť, či by si jej nemohla nosiť svoje pečivo. Veď uvidíš. Ja som musela nosiť komplet stravu, lebo syn mál ešte silný reflux, to je ďalšia diéta k tomu. Preto sme aj museli zmeniť škôlku a nájsť takú v ktorej nám to dovolili.
@mili7 asi vsade maju iny zvyk, ja pracujem v detskom zariadeni kde dennodenne robia tieto testy a je pravda ze sa najdu uzasne deti ktore to vydrzia bez hysaku a 4r je zase trosku vyspelejsie ako 3r. No u nas decka musia ruky drzat tak aby tie kvapky alergenove neporoztierali a nepomiesali sa. Ale nechcem mudrovat to robi lekarka a sestra, ja som rehabka, takze v tomto len pozorovatel :D
Nam vyslo alergia na bielkovinu kravskeho mlieka a je to pravda,po zmeneni mlieka maly prestal vracat,ziahne vyhadzanie nemal a ukludnil sa...takze za nas ano su pravdive
Pravda to urcite je, ak to v krvnych testoch vyslo. Ale nie kazda alergia musi mat prejavy. Mne vysla silna alergia na psy a vobec mi nerobia problem a na macky len slaba a hranicna a nemozem sa k ziadnej ani priblizit lebo by som sa zadusila..to len pre priklad...treba si to odsledovat ci sa ta alergia na soju neprejavuje na kozi, na traveni, pripadne nie je skrizena s inym alergenom a nerobi nadchy....