Ahojte, chcem sa spýtať či ste používali ortopedické vložky do topánok.Moja malá má 10 mesiacov a stavia sa na špičky , moja pediatrička mi povedala,že takto by to nemalo byť - že jej mám kúpiť ortopedické vložky a poriadne topánočky - máte nejaká z vás s týmto skúsenosti ? Dávali ste vložky aj do papučiek keď chodilo po interiéri ?ďakujem za každú odpoveď
@janka03 moja,jedna dvojička spickuje od prvej chvile co sa postavila na nožky a to už ma 19m.nosime papucky protetika,ale kedže velmi nechce ich nosit,neriesim to...chodime aj po neurolo.aj na rehabilitacii sme boli,vsetko je v poriadku...nožky ma zdrave!!!
ešte ideme na vysetrenie k dr.na ortopediu a tam som zvedava co povie-ale je to zvyk tak som rada...urcite to nenechaj tak ries to co najskor.......urcite chod k dr.a urcite aj dobre sandalky aby mala pevne nožky,ak nieco chces pytaj sa....
@janka03 ahoj. moja malá má 21 mesiacov a začala špičkovať asi pred dvoma mesiacmi. bola som s nou u ortopéda a povedal, že u detí v jej veku je to vraj normálne. pýtala som sa, že či jej treba nejaké špeciálne topánky. doktor hovoril, že nie. nožičky má vraj v poriadku a máme sa prísť ukázať ked bude mať dva roky.
@lusinkaj nám povedala pediatrička,že jej mám masírovať nožičky, nedávať do chodáka - to som dávala fakt minimum neviem či vôbec raz týždenne tam bola a o mesiac kontrola u nej tak uvidíme. Ja som jej nikdy papučky nedávala a stretla som sa aj s tym názorom,že preto špičkuje tak neviem.´Dakujem za odpoveď 🙂
@elka74 Ale začala špičkovať až teraz však ? Nie od prvého státia ? Naša malá od začiatku ako začala staviať alebo som ju zobrala za ručičky poprechádzať sa tak len po špičkách chodila - vôbec som netušila,že to tak nemá byť - myslela som si,že z toho vyrastie ale asi to tak nie je - uvidíme - ďakujem za odpoved 🙂
@janka03 áno, predtým som si nevšimla, že by chodila po špičkách. aj som jej kúpila topánočky protetika a má aj botasky nike. do botasiek som jej kúpila vložky s klenbou aj ked doktor vlastne povedal že netreba. tak uvidíme čo povie v júli na kontrole. on to vlastne povedal takto " takýmto malým deťom sa vyvíja nožička a mierne poklesnutú klenbu si kompenzujú pri chôdzi tým, že stáčajú špičky dovnútra alebo špičkujú" . dúfam že som si to dobre zapamätala 🙂 🙂
@janka03 nie, nic specialne som nekupovala, na spicky sa staviala asi mesiac a potom bol pokoj 😉
@janka03 - davat zdravym detom ortopedicke topanky je prezitok. To, ze sa tvoja mala stavia na spicky je normalne, lebo nevie rolovat nozku, nema tvarovanu klenbu. Coz je normalne, kedze klenba je vytvarovana niekedy az okolo 2 rokov. Toto je prirodzeny proces, netreba ho urychlovat a ani mu pomahat. Dietatko sa to nauci same, tym, ze bude nozicku trenovat, chodit, behat.
Zamyslime sa, co sa stane, ked jej das na nozicku kopyto znacky protetika. Protetika je fajn pre deti so skutocnym problemom - vtacanie chodidla, zatahovanie nohy napr. alebo pre deti, ktorym sa po druhom roku zivota klenba nevytvorila, maju nesumerne nohy a ine PROBLEMY
Co sa stane ak zapnes nozicku do topanky, ktora bude umelo simulovat klenbu a bude umelo simulovat stabilny clenok - ergo ortopedicku topanku? Telo si nevytvori ani svaly, clenok ostava mäkky, nespevneny. V topanke stabilny, mimo nie. Riziko padov a urazov sa tym zvysi. Rovnako klenba. Je to o uceni, poloz, zdvihni, postupne roluj nozku. Ale to dieta musi trenovat, na to potrebuje ohybnu topanku!
Neboj sa nic, gravitacia uz tvoju malu casom pritlaci k zemi, ale ortopedicke topanky s prehladom vynechaj, pozri si radsej topanky znacky pediped, naturino, elefanten. Su prave prisposobene detskym nozkam, lahucke, ohybne, topanka je OCHRANA nohy proti zime, odreninam, nie nastroj na vyvoj detskej nohy!
@anjelicek26 ďakujem za tvoj názor 🙂 Som už teraz celkom popletená z toho čo mám kúpiť 🙂 Moja pediatrička mi vlastne dokopy nič nepovedala a to ma metie - postavila ju na nožky a keď zbadala ako stojí povedala mi,že tak toto môže aj rok rozcvičovať - a ja som sa veľmi zľakla - tiež som si myslela,že je normálne keď chodí po špičkách že ju to neskor prejde zatiaľ nosí po dome len papučky - no ona len lezie a to jej asi ani netreba no keď sa stavia som radšej že má papučku - mám pociť,že vtedy ju tak na špičky neťahá - ale každopádne ďakujem za názor - a kde sa dajú kúpiť tebou spomínané značky ? Ďakujem
@janka03 - deichmann ma rozhodne elefanten a aj naturino topanocky, pediped ma web stranku http://www.pediped.com/, posielaju na slovensko.
Ja som na to sla logicky, ked sa nieco ma vyvijat, potrebuje cvicit, nie byt zasnurovane - ergo vlastne znehybnene. Noha je potom pevna - ale svaly z toho nemaju nic.
Ahojte..dovolím si pridať postreh k téme...môj stredný syn tiež chodil po špičkáh od kedy chodí ,riešili sme to vtedy s Dr. ale vraj to prejde,že sa mazná atd..poctivo som kupovala pevné ortoped. topánky v ktorých samozrejme chodiť nechcel,padal atd.... a teraz má 5 rokov zistili že má ploché nohy a stále niekedy chodí po špičkách,ja si nemyslím že to je niečo hrozné,ved hádam ako dospelý nebude baleťákovať 😉 😉 😉 ale jedno súhlasím s
@anjelicek26 že tie tvrdé protetiky sú pre také detičky asi neprirodzené,mne v tom ani najmladší syn nechcel chodiť,neviem asi je to lepšie do 2 rokoch nechať tak a potom riešiť.
ahoj. dakujem potesila si ma. 🙂
maly /v decembri bude mat 5r./ casto chodil po spicka, stale sme to brali ako hru, ale teraz to bolo vyraznejsie. Neurolog aj ortoped povedali, ze rychlym rastom sa mu trochu achilovka stiahla, treba masirovat a cvicit /drepy na celych nozickach, rozne natahovacky, napominat na spravnu chodzu po patach. Vraj ma zly navyk a je to v hlave nie v nohach. predpisal nam topanky a o pol roka sa ukazat. patu ma v pravom uhle, co na spravnu chodzu staci, ale rastom sa to bude skracovat, tak treba rozcvicit este + 20% aby spisku pritiahol k telu...
no neviem 😉 siroko daleko je najvyssi a vsetci sa tvaria, ze je minimalne prvak. mne sa tiez nezda nejako mimoriadne vysoky. doporucili malemu aj topanky? ake ste vybrali, zatial som pozerala len katalog na nete a maju tam len papuce a jesenne. Jakub je velmi tvrdohlavy a robi, cvici, len ked on chce. Je tazke ho prehovorit, aby nieco robil, takze niekedy si pripadam ako blazniva, ja rozpravam a on sa usmieva a robi si co chce. 😝
Dobry den mamiminy,syn ma 22 mesiacov a problemu spickovania sa nevieme zbavit.Ked stoji, hra sa alebo nieco robi doslapuje pekne na celu nozicku a akonahle ide ,,na dlhsiu trat"tak sup ho na spicky.Myslite si ze to je potrebne riest uz skor?pediater nam povedal,ze dat mu cas do dvoch rokov.Za kazdu radu budem vdacna,co robit ako ho to odnaucit ☹
@mon2407 moj dlho spickoval,skoro do 3,5 roka ak nie viac.Teraz ma 4 roky a konecne zacina chodit normalne.Boli sme Na ortopedii ,mali sme odporucenie na neurologiu..moj ma teda vela energie a moZno ️Aj hyperaktivitu. kamoska ma 2,5 rocnu dcerku ,ktora chodi Ako baletka a je uplne tichucko dievcatko a nema ziadne ine problemy.
@laurika25 dakujem velmi pekne 🙂mna len znepokojuju tie protichodne informacie ☹ ked ho upozornim vie ist aj normalne a ked sme boli na ortopedii koli zapalenemu klbu som sa na to pytala, a vtedy presiel normalne, tak ortoped mi hovori ,,ved on kraca normalne, tak potom ze je to vraj jeho vymysel"neviem
@janka03 ahoj, moj maly robil to iste a tiez nam kazala kupit topanky s klenbou ... potom prestal chodit po spickach 🙂