Moja dcerka uz mala v maji dva roky a stale nerozprava. Vie povedat iba jedno slovo a to je ''Ham''. Zo zaciatku to fungovalo ked bola hladna ale teraz to pouziva na vsetko. Napriklad jej padol maco za gauc a nevedela ho vytiahnut a kricala ''Ham Ham''. Hovorila som to nasej doktorke a je mozne ze si to slovo zle vysvetlila. Objednala nas na Speak therapy. Ma s tym niekto skusenosti? Len seriozne odpovede. Dakujem!
@miselkawm dakujem za odpoved. My uz sme boli iba na pohovore. Doktorka jej ukazovala hracky a moja mala vobec nereaguje ani na svoje meno. Ta sa zaujmala o pocitac telefon a kluce co mala doktorka na stole. Pytala som sa ci robim nieco zle pri vychove. Snazila som sa aby bola samostatna a nie ako mamin cecok. Dokaze sa sama zahrat uz si aj film prepne. Vela krat o nej ani neviem. Teraz mam mesacne babo tak mi jej samostatnost pride vhod. Nie som v strese. Bala som sa ze sestricke ublizi ze si bude myslet ze to je hracka ale kde. Ked place dojde jej dat pusinku a inak si ju vobec nevsima.Idem si kludne aj do sprchy a nebojim sa ich nechat same. Tak ma trapilo ci som naozaj nieco nezanedbala. Dalsiu navstevu doktorky budeme mat doma aby videla ako mala reaguje v domacom prostredi. Hadam to pomoze.
@lexilaracroft a ta doktorka, ktora k vam pride je heath visitor alebo educational psychologist?
A ked na nu zavolas, obzrie sa? My sme si preistotu vydupali aj test na sluch cez GP, ci nahodou neprekonal skryty zapal usi a ten bol v poriadku. Doteraz nevieme preco ta rec zaostava. Syncek je taky ako tvoja dcerka. Vyhra sa sam, je samostatny, nekonfliktny. Cakame aj na posudok od psychologicky, ci nahodou nie je na autistickom spektre (co si nemyslime), alebo nema tvz processing sensory disorder. Cas hadam ukaze 😉
@lexilaracroft aha, asi som to pochopila. Ta doktorka, ktoru si spomenula je asi teda logopedicka uz osobne. Ano, oni si robia take akoby zaradovacie testy najskor, aby vedeli s cim a ako zacat 😉
K nam chodi hels vizitor koli babu co sa nam narodilo a jej som spominala ze starsia nam nerozprava lebo si vsimame deticky v skolke v rovnakom veku a su na tom ovela dalej recovo. Aj sme sa bali ci nie je hlucha. Zacali sme to riesit ked mala rok a pol. Bola u nas mama na dovolenke a vsimla si ze mala nereaguje na meno. Myslela som ze je to preto ze sme ju volali vselijakymi zdrobneninkami pampusik a tak ze prakticky svoje meno ani nepoznala. Od vtedy sme si davali pozor aby sme ju volali iba menom. Neskor u nas bola moja sestra a ta tiez hovorila ci nie je hlucha ze vobec nereaguje. Vtedy som ju zapisala do skolky. Myslela som ze jej to pomoze sa rozvijat ale stale nic.
@lexilaracroft skuste sa popytat na ten test sluchu. My sme museli nastojit, ale aspon vieme na com sme.
Viem, ze mas svoje obavy. Mna to velmi bolelo, ze tie prve styri roky som nepocula slovo mama.
Prajem vam vsetko dobre, aby ste uz coskoro mali radost s prvych pokrokov.
@miselkawm dakujeme. No ja obavy mam hlavne preto ze teraz pri novom babatku sa na nu menej sustredim a mam vicitky aby som nieco nezanedbala. Nasa hovorila mama a tata uz ked mala rok ale prestala hovorit uplne. Neviem preco a ona mi to nepovie ale rozumie vsetkemu co hovorim. Mam kamaratku co ma dvoch synov obidvoch narodenych v uk. Ten starsi rozprava normalne a ten mladsi hovori iba po anglicky aj doma aj ked ma oboch rodicov slovakov. Oni na neho hovoria po slovensky a on na nich po anglicky. Bolo mi to divne sledovat to. Dufam ze to nebude nas pripad. Ak sa mozem spytat ty mas partnera slovaka? Po akom na maleho hovorite? Bojim sa aby nebol roblem rave s tymto ze na nu hovorime po slovensky a vsetci ostatny po anglicky aby nebola zmetena. Ta kamaratka tvrdi ze jej maly nehovori po slovensky lebo sa hanbi aby lepsie zapadol. Prakticky tu sa chodi do skolky od troch rokov vtedy sa akurat rozvija rec.
@lexilaracroft moj muz je Brit. Pouzivali sme dva jazyky doma. Ale, ked zacali tie problemy s recou, zacala som aj ja hovorit len po anglicky. Logopedicka nas ubezpecovala, ze problem oneskorenia reci nema nic spolocne s bilingualnostou. Ale tak kto ho vie. Teraz uz hovorim aj viac po slovensky, ale primarny jazyk je u nas anglictina.
Mne sa darilo malemu plne venovat, ked babo spalo. Pamatam sa, ze tie prve cvicenia boli zvuky zvieratiek. Ukazala som obrazok kravicky, povedala som krava muuu, atd... treba byt v jej rovine, alebo si cupnut ked na nu hovoris, aby ste na seba videli a mali priamy ocny kontakt. U nas boli vzdy kratucke lekcie uspesne, ako nejake dlhe vysedavanie. Stacilo 5 minut zvieratka, potom 5 minut nejaka ina aktivitka. Lepsie som tak udrzala jeho pozornost. Ak sa babo zobudilo, zase sme neskor pocvicili. Ak ti neobsedi, uc ju, ked bude jest napr. ranajky ci obed.
A inak sa mi osvedcilo, ze sa jeho slovna zasoba vzdy zlepsovala, ked sme objavili, co ma rad, nejaku zalubu. Napr. na zaciatku to bol vlacik Thomas. Pokukal Thomasa, kupili sme knihy, vlaciky. Proste podla zaujmu a vzdy sa naucil tak rychlejsie nejake nove slovicka.
@miselkawm clovek si ani neuvedomuje ake to je dolezite. Zajtra skocime po knizku a dam vedet ako sme pokrocili. Pokrok bude udrzat jej pozornost aspon na chvilu. Dakujem za radu
@lexilaracroft este ta chcem povzbudit, aby si nestracala trpezlivost a nadej. Ked sme zacali s tymi zvukmi zvieratiek, maly sa na to prve styri dni vobec nechytal. A na dalsi den zrazu povedal muuu.
Ak sa ti bude dat, vytlac si z internetu aj obrazky aktivit, ktore s dcerkou robite denne a pravidelne. Urob jej akoby rozvrh a vzdy jej ukaz na obrazku, ze teraz ideme obedovat, alebo ideme do parku, ci umyt si zubky. Lepsie tak ziska predstavu o dennom rezime a bude sa jej to v hlavicke lepsie priradovat.
Ahoj. Zijeme v UK a moj najstarsi chodi kazdy rok na speech therapy. Ked mal dva roky, prisla ho skontrolovat heath visitor. Vedel povedat iba tri slovicka a norma bola pat slov. Dohodli sme sa s nou, ze s objednanim na terapiu pockame este sest mesiacov, ci sa nieco zmeni. Predsa len sme bilingualna rodina. Ale zial nic sa nezmenilo. Na terapiu sme sli prvy krat kratko pred tretim rockom. Bezalo to ako intenzivne sedenia so skupinkou inych deticiek raz za tyzden. Robia aktivity s logopedkami a opakuju iste veci stale dookola. Dostanete na doma aj aktivity ci ulohy a poradia vam ako na to. Nas syncek zacal viac rozpravat az po stvrtych narodeninach. Stale to nie je idealne, ale pre nas uzastny pokrok.
Netvrdim, ze toto bude aj vas pripad. Kazde dietatko je individualne a tvoja dcerka sa moze rozrozpravat zo dna na den. Tie terapie boli super. Zial u nas to tak moc nezaberalo, lebo syncek nebol zrely na niektore veci a vela zalezi, akeho dostanete logopeda.
Drzim vam palce