Musí dieťa ktoré spi v noci 12 hodín spat aj poobedny spánok? Syn má 2,5 roka a veľmi bojkotuje poobedny spánok. Chodí spat o 22:00 a vstava o 10:00
A tebe to takto vyhovuje ze chodi o 22:00 spavat? Lebo to je dost neskoro. Mne by vadilo, ze nemam aspon ten vecer pre seba.
My sme v tom veku mali rezim vecerny spanok od 19:00-6:00 a potom od 12:00 do cca 13:30.
@simona20201309 blbost. Poobedny spanok nie je v tom veku ani nutny ani nenahraditelny. Vsetko zavisi od dietata.
@simsalabim blbosť podľa teba. Podla odborníkov, psychológov to blbosť nie je
Tak mlija presla v 3r bez spanku tiez som nevedela ju uspat tak som sa nato vykaslala mesiac kus náročný pre obe ale dali sme a je to lepsie naplánovať si veci bez rezimu ;)
Inac sme mali cca od 1r nastaveny rezim ako pise vysse pani budik najneskor o 8 bol nastavený aby mi o 12 pol1 isla spat cez obed a to len max do 14hod tiez som ju budila a vecer okolo 20 najneskor o pol9 kedze som potrebovala aj ja klud a vypnut hlavu ;) aj teraz chodí spat okolo 9 nech mam pokoj aj ked nie je unavena a to ma uz 5r
@simona20201309 nielen podla mna . Je nacase, aby sa k detom nepristupovalo ako k mase ako za komunizmu. Vtedy v podstate mnohe deti potrebovali po obede spat, lebo ich matky uz boli na smene od 6 rano a oni vstavali naozaj skoro. Ja sama som nespavala od cca 2 rokov a potom spanok v skolke som neznasala, jedna moja dcera od 1,5 roka, druha bola spachtoska a spaval takmer do 5 rokov. Tak, ako dospeli ludia maju roznu potrebu spanku - ja naprikald potrebujem spat viac ako moj manzel - je to aj u deti. Autorkine dieta si potrebu spanku absolvuje pocas nocneho odpocinku. Ak im to vyhovuje, je to v poriadku.
@simsalabim no deti sú rovnaké ako pred rokmi.... to ze si neznášala poobedny spánok neznamená, že si ho nepotrebovala. Všetky deti v MS poobede zaspia, takmer všetky aj 6rocne
A nie, nikto im nedrží pri hlave zbraň a nezaspia ani zo strachu, ani z nudy. Nikto ma nepresvedčí, že také mape dieta nepotrebuje poobede oddych. (Pri ktorom takmer vždy zaspi)
@simsalabim o 2,5r nehovoriac.... je to nedoslednost matiek
@simona20201309 no my sme museli povinne lezat so zatvorenymi ocami 2 hodiny. Pamatam si to este teraz vo veku nad 50 rokov. To po takom case takmer kazdy zaspi. Moja dcera rovnako - povinne so zatvorenymi ocami. Sem tam sa stalo, ze zaspala - podla ucitelky "tak na 15 minut". Tych 15 minut u nas vies co znamenalo? Ze som sa o 1 v noci zobudila na WC a dieta v izbe zaznute a hralo sa. Ano, rezim sme mali, povinne isla spat, citali sme si, potom si mohla citat sama, potom sme vypli svetlo a ked sme isli okolo 10-10.30 spat my, bola este hore. Ona spat nepotrebovala, spavala malo od narodenia. A tvrdit, ze kazde 6 rocne dieta potrebuje poobedny spanok je uplne scestne. 6 rocne dieta chodi do skoly a tam sa nespava. Ak dieta poobede nespi, nie je to nedoslednost matiek. Ak ti dieta po hodine nezaspi a netvari sa unavene, nie je uplakane, nervozne a podobne, ale ide vecer normalne bez problemov spat, vsvetli mi NACO by matka nemala respektovat jeho individualitu a prirodzeny biorytmus a bojovat s nim? Moju starsiu dceru som poobede vzdy ulozila spat, aj ke duz nespavala. Dohodli sme sa, ze natiahnem kuchynske minutky na 30min. Ak dovtedy nezaspala - co teda nezaspala - odpocinok koncil. Spokojni sme boli vsetci. Ale to, ze moja starsia takto fungovala, neznamena, ze takto funguje kazde dieta. To, ze niekoho dieta spraska na obed polievku, druhe a 2x duplu neznamena, ze to musi kazde dieta. Kazdy sme iny a trvat, ze to takto MUSI byt nie je zdravy pristup. Vidis podla uryvku z vedeckej studie, ze aj vedci na to maju rozne nazory.
@simona20201309 ja by som napr. naozaj velmi velmi chcela, aby moja 2,5 rocna dcera na obed spala, vytvram jej na to vsetky podmienky.. ale vacsinou sa mozem aj rozkrajat a proste nespi 🤷♀️😁
@simsalabim 6r spánok už nemusí potrebovať, to beriem, ale 2,5 určite. A nie je unavené a nervózne preto, lebo si na to zvykne. Nastaví sa na ten režim.
@simsalabim moja dcéra niekedy zaspí do 10min, niekedy po hodine. Ale zaspí a spi 2-3hod. Keby som po pol hodine povedala ok tak nič....tak mam o 17tej jedno nervózne protivne decko. (Presne také, ako bežne stretávam vo večerných hodinách na ulici, či v obchode - nevyspate dieta vidieť a počuť na kilometre)
A keby som jej tak povolila raz....dva krát, samozrejme, že už ju viac do postele na obed nedostanem.
@simsalabim deti sú veľmi múdre a veľmi rýchlo pochopia, že sa dá,,zneužiť system"
To, že zaspí po hodine čítania, škrabania mi stojí za to. Do 8 večer mame doma anjelika, s ktorým sa dá hrať, rozprávať, ísť kdekoľvek a robiť čokoľvek. Tie deti co uz od 18tej cuchaju oči, tých mi je brutálne ľúto.... za mňa forma tyrania
A nie....nezaspava hodinu... občas sa to stane, ale nepovažujem to za signál, že nepotrebuje spánok, len bola menej unavena. Bežné zaspí do 15-20min
@simona20201309 poznam par deti, ktore nespsvali na obed uz od 2 rokov a su to jednickari... akosi to tym odbornikom nevychádza
Mojmu starsiemu synovi 12 h staci. Tiez zacal okolo 2 - 2,5 rokov obedny spanok bojkotovat. Ale teda my sme mali vecuerku skor - 20-20,30 a rano som dovolila spat max do 9
@zorkahorka ja nikde nepíšem, že z nich budú hlúpe deti. Píšem, že poobedny spánok prináša mnoho mnoho pozitív a je pre detsky mozog veľmi prospešný.
@simona20201309 pozri, ja len chcem, aby si pripustila, ze nie vsetci - vratane deti - maju rovnaku potrebu spanku. To je vsetko. Moja starsia nespala ani ako novorodenec. V 2 rokoch si urcite podvecer nesuchala oci, nebola nervna ci uplakana. Naopak, plac a nervy boli vtedy ked som trvala na poobednom spanku a to hned niekolkokrat - znovu aj vecer, ked mala ist znovu spat. V momente, ked som pochopila, ze NEMUSI spat, bolo vsetko jednoduchsie.
@simsalabim pripúšťam, že sú výnimky, ale je ich nejak veľa. Ja si myslim, ze sa poobedny spánok veľmi podceňuje a častokrát ide o pohodlie rodičov- mat o 19tej vyložené nohy. Dnes je už naozaj vynimka, keď dieťa doma poobede spáva. Nejak zázračne dnes už takmer žiadne dieta nepotrebuje.
Stacilo by 11h v noci a radsej sa snazit o jeden poobedny spanok. Raz za cas vynechat je normalne ale vobec ho nemat je narocne.. Dieta ho potrebuje.. Preunavene dieta je nepozornejsie,nepokojnejsie,emocne nestabilnejsie...
@simsalabim presne
Neexistuje aby 2,5r dieta prespalo doobedie. Budík najneskôr na 8:00!
Poobedny spánok zvyknú deti v tomto veku bojkovat. Treba len vydržať, je nesmierne dôležitý a NENAHRADITEĽNÝ. Tzn., nestačí že spi v noci 12h. Je vedecky dokázané, že deti ktoré spia poobede majú neskôr lepsie výsledky, predchádzajú psychickým chorobám, stresom, ... treba si o tom niečo prečítať.
Určite nie je normálne aby spal do 10h....
Logicky ti potom na obed nezaspi. Mate veľmi zlý režim.