Dobrý deň, maminky, chcela by som sa spýtať ako to riešite ked má vaše dieťatko sopel, nič vážne len sopel a trochu hlienov, bez teploty, chcela by som vedieť, či nechávate deti doma az do úplného vyliečenia alebo davate deti do škôlky po tých prvých najhorších dňoch, ked je to uz ako tak zaliečené.. ? Alebo to záleží od škôlky? Mám prveho syna prvý krát v škole tak este neviem ako to chodí 🤷
Vacsina skolok co poznam, to ma tak, ze zelene/ zlte sople sa nemozu. Pokial su take tie riedke priesvitne, nikomu to nevadi, to maju deti 80% roka.
Doma. Presne pre takych rodicov ostatne deti ochoreju. Zdrave dieta nema co mat sopel. U nas hned take deti posielaju domov.
Iba so soplikom chodia do skolky. Ked uz vidim, ze ide byt chory (leskle oci, polihuje, nema chut sa hrat, stazuje sa napr. na bolesti hlavy je taky sklesly skratka...), tak nechavam doma...
Polož si otázku inak - bola by si s tým ok, keby si dala do škôlky zdravé dieťa, a to by sa celý deň hralo s iným, ktoré má len soplík bez teploty? Vie tvoje dieťa fúkať nos? či vytiera sopeľ do rukávov? Ja také dieťa posielam domov...
https://eduworld.sk/cd/martina-matejova/5615/so...
Mňa to prestalo baviť, keď bol viac doma ako v škôlke aby sa preliecil a po troch dňoch začal zas soplit a okrem toho mu nič iné nebolo.. Bol veselý a hravý..
@kapanek1 moj mal vlani sopel 4 mesiace vkuse. Vesely stastny, nic mu nebolo, teploty ani ciarka, jest mu chutilo, hral sa... Nakoniec nas ucitelka poslala k lekarke, ale poviem Ti tak, ze lekari toto nemaju radi, ze "ucitelka chcela, aby sme sli k lekarovi..." - nic mu nebolo, na druhy den bol zase v skolke 🤷 ...to jednoducho na dietati vidis, ked je chore... A moj nebol. A dostat sa na alergologiu v dohladnom case je realne asi tak ako dostat sa na Mars.
@nikaeli ja som skôr vyrovnaná stým, ze to inak nejde , ze bude bývať chorý. Mne je úplne jasné, ze najblizsie mesiace bude chorlavy, kym nazbiera imunitu + nove prostredie, možno nejaka alergia... Keď sme boli v juni ma deň otvorených dveri v škôlke tak deti mali v kazdej triede k dispozícii veľký košík s čistými vreckovkami a boli tam aj so soplami, aj horšími ako ma moje dieta teraz. Vtedy mi to tiež prišlo cez, ze takto to predsa fungovať nemoze, ale co pocuvam rodicov naokolo, co maju viac detí, to inak asi nejde 🤷 Asi fakt zalezi od škôlky a od učiteliek 🤷
Doma.sama viem ako mi je nanic, ked mam nadchu.preco to este detom stazovat?
Soplik nie je choroba. Pokial sa jedna o ciri sopel bez iných prejavov.
Ani Dr by ti na to nedala OČR. Normálne do skolky.
Ufff... Keď tu čítam tie obhajoby číreho vodnatého sopla. Milé dámy - vodnatý, číry sopeľ v úvode "nádchy" je najinfekčnejší a dieťa ho rozdá najrýchlejšie vzhľadom na vírusovú nálož aká sa v ňom nachádza + v úvode dieťa najviac kýcha. Ako povedala zástupkyňa v našej škôlke - 1 deň máme dieťa s vodovým soplom (kým si to všimnú a otočia rodiča po dieťa tak to niekedy trvá aj par hodín, keďže rodičia majú často X výhovoriek) a o 3-4 dní soplíme všetci.
V šatni máme zavesený rozpis toho aké dieťa nepatrí do škôlky, z hľadiska prejavov choroby. Áno, 80% rodičov asi nevie čítať a tie deti so soplom tam bez hanby dovedú.
Ano, to viem, ze číri sopel na zaciatku je najinfekčnejší , veľa rodičov to nevie. Ale už keď je zalieceny a sopel mu netecie, len vzadu ma trochu hlienov tak by to mohlo byť už okey nie ? Ja viem ze na toro bude stale 100 názorov ale aj tak záver bude jeden a ten istý, ze tie deti si tým musia prejst 🤷
Autorka - áno, vtedy by už dieťa nemalo byť infekčné. Ale ak ti môžem napísať vlastnú skúsenosť, čo som si všimla na na mojej dcére (teraz je "stredňáčka"), tak keď som ju dala do škôlky, keď ešte nebola poriadne doliecena, tak do pár dní ju draplo čosi iné. Keď som ju dala poriadne doliecenu, tak vydržala vždy oveľa dlhšie.
Samozrejme, že rozumiem, že často sa to skrz prácu nedá, len píšem moju skúsenosť.
Ako nechcem sa nikoho zastávať... ale napríklad kopec deti ma alergiu a pritom majú číri - vodnatý sopeľ, kychaju, červené oči... nie každý pediater da potvrdenue že je to alergia... piznam s tymto kopec deti a hlavne rodičov co su z toho zúfalý....a v tom prípade by muselo byť dieťa celý školský rok doma...preto za mňa môže ísť do škôlky q ak ta upozorni učiteľka že napríklad dieťa má zelené sople alebo niečo tak vtedy to rieš...
presne ako píšeš dieťa si potrebuje vybudovať kolektívnu imunitu a doma ju nevybuduje...
@mamatroch chapem. Ja som to riesila cely minuly skolsky rok. Syn ma zvacsenu nosnu mandlu - jeho priznaky su sopel, plny nos. Darmo som mala papiere od lekara. Soplave dieta, nie je zdrave dieta.
Ano deti si tym musia prejst, ale nemusia nakazit pol triedy.
Cez prazdniny chodil syn do skolky. Vydrzal cele dva mesiace!!! Co sa este nestalo. Ako je to mozne? Lebo nik chory ani soplavy vtedy v skolke nebol. A to boli pospajany kade ako rano poobede tri triedy.
Nechávam doma, kým nie je dieťa zdravé. Neznášam, keď mám malú v škôlke a vedľa nej sopli ďalšie "zdravé" dieta, ktoré ma neviem akej farby sopeľ pod nosom. A neviem, ktorá z mamiciek, co dajú usoplene dieťa do kolektívu sa sama cíti dobre, keď jej tečie z nosa. Zvlášť, keď si deti nosy utieraju kade tade... Dieťa s plným nosom do škôlky nepatrí.
Praveze ciri soplik je najviac nakazlivy,nie zeleny,podla najnovsich vyskumov
U nas by mi hned volali nech si pridem po dieta.
@kristina82 a alergici majú tiež čiri - vodnatý sopeľ tak tiež vás môže nakaziť svojou alergiou??? Keby sa mame riadit všetci výskumami tak polovica ľudí by nemohla ani pracovať a deti by nemohli chodiť ani do škôl a škôlok už vôbec....
Môj názor je pokiaľ dieťa nena zelený - žlty sopeľ tak do škôlky môže... XY deti príde do škôlky aj v horšom stave ako len s čirim soplikom a poniektoré učiteľky to ani neriešia.... a tiež otazka na vás ak ste vy chorá iba s čírim soplikom tak nechodíte do prace???? Myslím že na to by vám ani lekár nedal PNku že prídete za ním so soplikom....
@januela29 my sme doma vsetci alergici a uz viem posudit ci mam alergicky sopel alebo na mna nieco lezie
@januela29 a nikde netvrdim ze ked mame soplik tak nikde nechodime,napisala som iba to co nam bolo odprezentovane v skolke.tiez si myslim ze keby sme mali nechat deti doma pri kazdom jednom zakaslani a sopliku,tak su viacej doma nez v skolke
@mima172 tak to asi nemáš doma silného alergika, ktorý má alergiu z 12 mesiacov 10. Aj teraz má alergiu, ambrózia a palina, ostane vždy doma prvé dni a potom ide do školy, veď inak by bol doma celoročne. A číry sopeľ u alergikov je úplne iný ako infekčný sopeľ. Keby si chodila na liečenia 7 rokov ako my a na alergo 10 rokov tak by si to vedela!
Veľmi sa mi páči, ako ste pozmenili tému smerom k alergii. Toto dieťa je choré a autorka sa pýta, či ho má nechať doma do úplného vyliečenia. Takto nám mamičky nosia usoplené deti a tvária sa, že je to alergiou. No vedzte, že my nie sme hlúpe a s alergiou sme sa už v živote stretli. Takto si to iba samé komplikujete a potom sa hneváte, že reálnym alergikom už ten soplík nikto neverí 🤷🏻♀️ škoda, že sa zrušila nutnosť priniesť potvrdenie od lekára, že je dieťa zdravé a môže ísť do kolektívu. Prajem vám čo najmenej chorôb vďaka imunite získanej od soplíkových detí 🙂
@misinka20 A predstav si, že mám. Dcéra má alergiu na brezu a timotejku + niečo sa určite pridružilo, keďže má stále príznaky, hoci uz je po "jej" sezóne. A práve ako mama alergičky som sa naučila rozoznávať ako vyzerá choroba a ako alergia. A hlavne - dieťa s alergiou musí mat papier od lekára. Odovzdala som ho hneď 2.9. Okrem nás tak urobila ešte jedna mamina.
@misinka20 ale ved to je uplny rozdiel, ked mas alergika, tak mas o tom potvrdenie a to dieta ma soplik skoro stale, to je predsa nieco uplne ine, nez ked inak zdrsve dieta zrazu zacne soplit… to ze alergici by museli byt doma cely rok kvoli spoliku snad neznamena, ze treba ignorovat najinfekcnejsi priesvitny soplik u realne chorych deti a cakat az kym zozelenie (co urobi vzdy, kedze je to prirodzeny prejav imunitnej odpovede bielych krviniek…).
@anavixy no nezozelenie vzdy😅 moja 6 rocka v zivote zeleny sopel nemala (klop klop)
@mima172 ... silný alergik znamená, že je menej alergénov, na ktoré alergie nemá... nie jednu, dve, celú škálu a predstav si aj napriek tomu, že mám papierov plný fascikel, tak nás premúdrelé matky ako ty šikanovali, sťažovali sa a počas covidu sme si prešli peklom. Behala som po potvrdenie na potvrdenie a aj tak sa vždy nejaká "vzdelaná" matka našla a hučala, že tam malý nemá čo robiť... nemôcť mať HO tak počas škôlky skončíme na ulici a počas covidu detto keďže žijeme len my dvaja v meste kde nemáme nikoho. A áno aj ja viem rozoznať sopeľ od sopľa...
Ide do skolky. Mozu.