Slzenie a zápal očka u trojmesačného synčeka

majka2707
9. jan 2016

Ahojte mamicky, obraciam sa na vas aby ste mi poradili ohladom slzenia ocka u mojho 3 mesacneho synceka. Co mam robit aby som predisla preplachu slznych kanalikov?

dominika6
9. jan 2016

Asi sa tomu nevyhmes

j.a.n.e.7
9. jan 2016

Neviem čo presne myslíš tým slzením, my sme sa tiež trápili od narodenia s jedným očkom (asi novorodenecký zápal spojiviek), skús očianku - zapariť a dať na oko teplú namočenú gázu a opakovať viackrát denne, prípadne skús do očka dať kvapku materského mlieka. Keď bolo veľmi zle, dala som ophthalmo-framykoin ale to je už antibiotikum a treba to užívať podľa návodu. Teraz v 3. mesiacoch sme sa z toho konečne dostali 🙂 Alebo sa poraď s pediatričkou čo Ti odporúča.

majka2707
autor
9. jan 2016

@j.a.n.e.7 my to slzenie mame tiez od narodenia a tiez na jednom ocku, niekedy mame aj hnisa ve karpinky. Tu ocianku som skusala,ale js som len pretierala s tym ocko a neprikladala. Uz sme boli aj u ocneho a dal nam antb lebo vtedy tiez mal zapalene ocko. Ten zapal nam pride a odide ale to slzenie mame stale aj ked sa mu snazim aj masirovat 😞

silvitita
9. jan 2016

@majka2707 odporučam aby si na preplach išla čim skor ja som sa chcela tomu tiež vyhnut skušala som kade čo kvapky mastičky očianku očiankove kvapky a nič bud na chvilu dobre alebo ešte aj horšie nakoniec nam to robili v osmom mesiaci maly zanevrel na všetky tety lebo už viac vnimal ako 8mesačny nijako som sa tomu nevyhla zbytočne to budeš oddalovať akurat robiš svojmu dietatku zle teraz si s toho nebude vela pametat rychlo zabudne zanedbanie tohto vedie ovela horšim veciam ako je preplach alebo spriechodnenie kanalikov v neskoršom veku može stracat zrak alebo slabšie vidiet alebo dokonca aj k modelacii kanalikov tak som sa dočitala na webe preplach u očnej lekarky je nič to len tenučkou hadičkou do kanalika spusti vodičku a tu by mal prehltnut vtedy su kanaliky ok my sme to nemali priechodne vodička sa vracala spet potom sme museli ist na spriechodnenie robili nam to 2x a mame pokoj očko čiste akurat sem tam slzi

silvitita
9. jan 2016

@majka2707 a možno budu stačit iba kvapky atb.mam znamu ktorej to prešlo na 3x vymenili kvapky a bolo to ok

siska53
9. jan 2016

@majka2707 co ti poviem..nasej kvoli tomu preplachovali,ale len raz..spatne to ale vidim tak,ze radsej jej to mali spravit aj viackrat. Doteraz sa s tym.trapi,velmi casto ma.srale to ocko zapalene a to bude mat uz 4roky o par mesiacov.. Lenze po roku to robia detickam uz len v narkoze...
Takze ovko liecime.kvapkami...

majka2707
autor
9. jan 2016

@silvitita a kde to robili malemu? Musela si byt aj ty vnutri? Teraz pojdeme este k ocnej na kontrolu tak jej poviem ze to ocko stale slzy 😕, kvapky antb smd mali ale mozno kremik by bol lepsi uz sama neviem.

majka2707
autor
9. jan 2016

@siska53 odkial budem vediet ci mu to staci raz alebo nie 😮

evka_evka
9. jan 2016

@majka2707 nam to robili na kramaroch.nebudes vnutri. Doktorka a sestricka dieta zoberu a za par minutiek prinesu.daju kvapky na ocko a ukazu ako mas masirovat kanalik.budes vidiet ci sa po tyzdni este robi hnis.ak hej pojdete este raz.

seahorse27
9. jan 2016

Obidve moje deti mali po porode zapal ocka, prejavovalo sa to hnisavym vytokom z oka. Hlavne sa upokoj, nie vzdy to konci preplachom kanalika. Ani jednemu môjmu dietatu to nemuseli robit 🙂 Obidvom zabrali ATB kvapky Uniflox. So strasou sme boli aj u ocnej, ster ukazal zlateho stafylokoka. Mladsieho poriesila len obvodna s tymi istymi kvapkami bez steru 😉

siska53
9. jan 2016

@majka2707 malej sa ten zapal este do roka asi 2xobjavil.. Mala som.naliehat na doktorku..uz je neskoro.teda nie je,ale musela by ist do narkozy. Ma i okuliarky,je navyse tupozraka po tatovi..
Na to ocko skratka trpi...

majka2707
autor
9. jan 2016

@seahorse27 ten hnisavy vytok sme mali aj my. Aj my mame tie Uniflox antb uz sme ich uzivali a neviem ci munto mozem znova kvapkat, lebo ten hnis ustupil ale to slzenie este stale pokracuje 😕

majka2707
autor
9. jan 2016

@evka_evka a ked my uz nemame hnis iba slzenie?

seahorse27
9. jan 2016

@majka2707 Slzenie nemusi byt infekcia, len podrazdene oko. Inak, my sme sucasne s Unifloxom davali aj kvapky Ocu flash - su z vytazkom z ocianky. Neskusali ste ich? Su volnopredajne.

majka2707
autor
9. jan 2016

Skusala som aj to, mi akoze ocko mame ok len to slzenie keby sme nemali. Lebo ocko nemame stale zapalene.

evka_evka
10. jan 2016

@majka2707 tak to ti neviem povedat.ale jednoznacne k ocnej.ona posudi ci stacia kvapky

maslenka47
10. jan 2016

@majka2707 ja neviem, preco sa silou mocou snazis ohnut problem tak, aby sa "nemuselo". Samozrejme, ze ked v oku nie je zapal, tak tam nie je ani hnis. Ale ak mu tam sustavne stoja slzy, tak pravdepodobne nemaju kade odtekat. A o to skorej zase nejaku infekciu chyti.

Ak je kanalik zapchaty, tak tam mozes kvapkat co len chces. Nepomoze ti to. Bud pockas, kym vyrastie, kanalik sa trochu zvacsi a mozno uvolni sam, alebo mu to nechas mechanicky spriechodnit.

Istotu, ze to bude stacit raz, alebo ze to nebue nutne v buducnosti zopakovat... nemas. Zvlast kym nevies, co je pricina.

Kanaliky mozu byt upchate z roznych dovodov. Ci uz opuch v nosovej dutine, mechanicke upchatie nejakym prachom alebo aj vyrastky/zrasty. To tazko niekto cez internet zisti. Najskor az vtedy, ak sa pokusia prekazku odstranit.

Drzim palce, aby bol drobec v poriadku a toto bol najzavaznejsi problem, s ktorym sa stretol.

@seahorse27 na zaklade popisu si nemyslim, ze v tomto pripade ide o nadmerne slzenie. Slzi KAZDE zdrave oko; slzenie je fyziologicky proces, ktore nase oci chrani a nie je na zavadu. Obvykle ale slza steka cez kanalik do nosnych dutin a tam sa "strati". Ked kanalik nefunguje, tak sa slza hromadi na oku a moze to vyzerat ,ze dieta vela slzi.

zuzanaete
10. jan 2016

@majka2707 Odporucam robit viac raz za den masaz. Na boku nosa pri ocku chvilu masirovat kruzivym pohybom bruskom prsta. Nam pomohlo. Ale to zalezi od konkretneho stavu kanalikov. Za pokus to stoji. Mozno to bude stacit, mozno nie. Drzim palce.

seahorse27
10. jan 2016

@maslenka47 Vsak ked oko slzi neustale a vo velkej miere, tak treba ist k ocnemu lekarovi, nech zhodnoti stav a ak povie, ze je to upchaty kanalik, tak to bude upchaty kanalik a my tu s tym nic nenarobime...on urci diagnozu aj terapiu...ak bude treba pepichovat, tak prepichne...My tomu dietatu do kanalika nevidime, tak zbytocne sa tu budeme dohadovat, ci ma len podrazdene oko alebo upchaty kanal.

seahorse27
10. jan 2016

@majka2707 A este tie masaze kanalika odporucam aj ja - my sme to robili vzdy, ked sme kvapli kvapky - chvilocku jemnym tlakom pomasirovat kanalik - zvykne sa uvolnit. Presne tak ako pise
@zuzanaete

katy318
10. jan 2016

@majka2707 Ahoj Majka, aj my sme mali podobny problem, maly mal skarede karpinky na ocku. Skusali sme ocne kvapky, neskor aj ocianku. Strasili nas s preplachom. Co je velmi dolezite pri cisteni ocka (a nepovedala nam to ani doktorka), cistit ocko smerom z vnutornej strany oka von - toto nam zabralo. Inak zapal stale vnasas do ocka.
Prajem skore uzdravenie 😵

katy318
10. jan 2016

majka2707 - trosku uradoval skriatok pri kopirovani textu - takze Spravne je vytierat ocko smerom z vonkajsej strany do vnutorneho kutika. Po par dnoch by malo byt ocko v poriadku 🙂

mily7
10. jan 2016

My sme mali zápal a oči flash a keď už niekolky x tak babka dala repikovy čaj tuším a krásne pomohol. Vytierali sme oko z von smerom dnu!

silvitita
10. jan 2016

@majka2707 v trnave v nemocnici aj ked som sa tomu branila nakoniec spm bola eada že mu to spravili a bola som vnutri ale okolo neho bolo 6sestričiek takže som nič nevidela a ani som nechcela vidiet

silvitita
10. jan 2016

@majka2707 ak mu to spravia tak vam daju kvapky a budeš to sledovat ked to bude ok podla tvojho uvaženia tak 2 krat to robiť nebudu

nikaob
24. apr 2021

Ahojte maminky, rada poradim ako spravne masirovat ocko resp slzne kanaliky- poradila mi az ocna doktorka zo sukromnej kliniky a chvalabohu pomohlo to aj dcere a dalsiemu dietatku z rodiny a tak sa predislo preplachu. Napiste mi a rada poslem video ako sa to robi spravne🙂 dve doktorky mi kazali masirovat a zistila som, ze nebolo to spravne a bez vysledku. Az tato PANI doktorka z Martina mi to povedala presne ako... a veru pomohlo🙏Budem rada ako to pomoze aspon jednemu dalsiemu dietatku a nemusi sa trapit na preplachu

eba7
18. máj 2021

@nikaob ahoj, mozes prosim poslat video? Akurat sa s tym trapim u synceka. Dakujem!

evyia
14. jún 2021

@nikaob aj ja by som si poprosila to video

nikaob
14. jún 2021

@evyia poslite mi fb alebo cislo a poslem video, do emailu sa to nezmesti. Rada poslem video