Pekný deň baby, ako je to so slnkom a ekzemom? Pytam sa tu lebo všade sa píše niečo iné. Niekde že slnko prospieva ekzemu že ho pekne vysuší a niekde že sa môže ešte zhoršiť. Tak neviem čo teraz 😀 máte osobnú skúsenosť podaktoré?
@gabika0825 mne slnko na ekzem pomaha
Aj solarko 🙂
@gabika0825 Pomáha. Mám atopický ekzém dedičný, nevyliečiteľný, takže hovorím z vlastnej skúsenosti.
Mne ho vylieči v zmysle ze sa mi postihnuté miesta vysušia a sfarbia na bledsie fliačky.. nieco ako bledsie mapy, ale nie je to vyslovene ze bledé ale oproti opálenej zdravej koze bez ekzému bledsie , napr. V predlaktí
No ja som bohužiaľ opačný prípad, mne Slnko na atopický ekzém škodí, a veľmi ☹. Aj keď mám kľudovú fázu, tak ak sa vyhádžem hrozne to svrbí, páli - hlavne tvár, krk, dekolt, ruky. Ak už som trochu vyhodená a do toho Slnko, tak sa mi to zhorší + ešte sa mi vyhodia nové fľaky. Takže v lete ak idem von, hoci len do mesta musím sa natierať krémom proti slnku a musím chodiť von v časoch, keď je žiarenie najslabšie. Ale mne to spôsobilo asi aj to, že od malička som mala hrozný ekzém, takže som mala veľmi často rôzne kortikoidné maste, a tie akoby mi vyžrali pigment z kože, na miestach kde som mala najčastejšie ekzémy mám biele miesta.
@karmen118 a nemáte to len tým opaľovacím krémom? Ja som dnes bola a musim povedať že sa mi ekzém normálne skludnil. A ešte som aj pekne opálená 🙂
@asia83 ja mám tiež dedičný. Aj keď teraz už v dospelosti sa mi vyhadzuje menej ale občas mám fázy kedy sa nejdem doskrabať ale už to nie je take do krvi. Keď som bola v puberte tak to bolo peklo. Minule letá som nemala vôbec ekzém, teraz sa mi vyhodil asi aj priveľmi stresové obdobie a aj strava čiže to zamiešalo všetko so všetkým a bam ekzém je na svete. A nechcela som kvôli pár fliačikom sedieť doma preto som sa spýtala ale ako píšem vyššie, ekzém mi krasne vysušilo a ešte som aj pekne opálená 🙂))
slnko pomaha ale pot nie 🙂 cize u mna slniecko a potom sup sprcha aj niekolkokrat denne alebo len oplachnut postihnute miesto
nanášať opaľovací krém na miesta kde je atopicky ekzém nie je podla mna úplne najlepši nápad..
@gabika0825 nie je to tým, ak si ho nedám nevydržím na slnku. Začne ma štípať koža, potom svrbieť a kým prídem domov mám už vyhodené prvé fľaky, ktoré sa potom rozlejú a trvá mi aj týždeň, kým si dám postihnuté miesta do kopy, s tým, že potrebujem na najhoršie miesta kortikoidnú mastičku a neskutočne to svrbí. Kupujem si špeciálne krémy proti slnku v lekárni, občas natrafím na dobrý, ako toto leto v dm, detský - má až 50 faktor. Ja už mám podľa mňa alergiu na slnko + strata pigmentu na niektorých miestach tomu nepridáva, kožná spomínala, že mám asi už tú vrchnú vrstvu kože stenšenú a preto sa mi rozvinula tá alergia na slnko (ako malá som nemala až také problémy), kvôli rôznym silným mastiam, čo som musela používať a termoregulácia mi tiež nefunguje ako má, rýchlo sa prehrejem 😒
@gabika0825 iba dodám že sa mi urobili malinké fliačiky na ruke ktoré áni poriadne nevidno. Sú v zhybe. A trosku na chrbte jeden fliačik. Nie je to žiadny extrém. Teraz ani nesvrbí