Slabinový pruh u bábätka

mmama
4. okt 2021

Prosim vas malo niektorej z vas babatko slabinovy pruh?ako sa to riesilo?dakujem

leamax
4. okt 2021

moj syn mal. nakoniec mu ho museli v 10.mesiacoch akutne na Kramaroch zoperovat. chceli pockat aspon po 1.roku, co najneskor by slo. ale sa mu to zaseklo a muselo to byt skor. na druhy den ani nevedel, ze sa s nim nieco dialo

paladia
4. okt 2021

mala som ja , pred 30 rokmi síce, ale pruh sa stále riesi iba chirurgicky. Terau som mala repete s pupocnym. Tiez len operacne. Niekedy na to chirurug predpise specialnu náplast babatkam, ale to zabrani iba zvacseniu v niektorych pripadoch. Konecna liecba je vzdy operacna.

leamax
4. okt 2021

@paladia to u babatiek nie je celkom pravda, ze vzfy iba operacne. syn mal zaroven aj pupocny a ten mu zrastol casom sam. bola sanca, ze aj ten slabinovy zrastie, no mal ho na zlom mieste a ked sa zasekol, tak musela byt operacia. a nemali sme ziadne naplaste na ten pupocny

zuzka565
4. okt 2021

Môj prvý synček mal. Keď mal vyše roka tak ho operovali.

mmama
autor
4. okt 2021

Chcem sa opytat preco sa musi cakat s operaciou po jednom roku?ked je to nebezpecne.

leamax
4. okt 2021

@mmama kvoli anestezii.je lepsie,ked je dietatko starsie

mmama
autor
4. okt 2021

@leamax ako a kedy sa u vas prekavil pruh?ja som si poplakala ked mi to povedali😣

tomika
4. okt 2021

Môjho syna operovali keď mal 3 mesiace. Dcéru keď mala 4 roky.

leamax
4. okt 2021

@mmama ja veru tiez.ono to hlavne dost boli,ked sa to zasekne.vtedy je najlepsie babo dat do tepleho kupela,tam sa uvolni a zatlacit mu to naspat.mne sa urobil pupocny v tehotenstve,2 roky som s tym chodila,striedavo s bolestami.nechceli mi to operovat pre ine vaznejsie veci.nakoniec sa mi tiez tak zasekol,ze uz nesiel zatlacit a musela som aj ja akutne na operaciu

leamax
4. okt 2021

@mmama aha,uz teraz som pochopila otazku (tie preklepy sa zle citali).pupocny mu jasne vybehol,to som vedela uz aj podla seba,ze ho ma,vyzeralo to rovnako.ten slabinovy sa prejavil tak,ze jemu to hlavne pri placi vybiehalo do...hmm...do praveho vajka.vtedy ho mal velke ako dospely chlap.a ked sme to ukazali pediatricke,hned vravela,ze pruh

lula313
4. okt 2021

@mmama slabinovy pruh sa zvykne spravit na oboch stranách. Keď je len na jednej,
Tak zvyknú cakat, aby sa dieťa v krátkom čase neoperovalo 2x

vikmi
4. okt 2021

@mmama aktuálne sme 10 dní po operácii, syn mal obojstranný slabinovy, operacia v 5 mes.-- za mňa radšej skôr

lula313
4. okt 2021

@mmama a plakať nemusis. Dieťa nemá ani rakovinu, ani iné zavazne ochorenie. Absolvuje 20 minútový zakrok, po ktorom bude už len dobre😊

ritta86
4. okt 2021

Ahoj, mojho syna operovali ked mal mesiac, od narodenia mal asi 1 cm dieru a padalo mu to do semenikov. Viac krat sa nam to podarilo dat spat, ale potom to uz neslo a museli ho operovat- Laparotomia, do roka sa sa neda robit laparoskopia. Ale nie je to nic hrozne. Zasiju brusnu stenu a je to. Hodinova operacia. Ono super ak sa podari vydrzat do roka, potom sa to uz da riesit aj na jednodnovej chirurgii laparoskopicky. Pokial vam to nevyskakuje casto- prebrat s chirurgom. My sme uz nemali na vyber, stacil plac alebo silnejsie tlacenie a uz mal crevo v miesku. Slabinovy pruh sa nezrastie, pupocny je nieco ine. Tam nie je take riziko ze sa to crevo zasekne a odkrvi. Treba to pozorovat. Drzim palce

leamax
4. okt 2021

@ritta86 presne aj u nas mu to tak vybiehalo.nedali vam tam sietku?mojmu malemu ano.dr vravel,ze mal uz kraje tej diery zhrubnute,tak najvyssi cas,ze sa mu to robilo.normalne sa tam dava sietka,malokedy iba zasiju brusnu stenu (mne zasivali)

ritta86
4. okt 2021

@leamax
Nedavali mu tam nic len zasili. Mal len len mesiac bol ledva z brucha, takze mu tam asi nestihlo nic zhrubnut, proste tam mal od zaciatku dieru

leamax
4. okt 2021

@ritta86 aha,tak on bol taky cerstvucky este

mmama
autor
5. okt 2021

@ritta86 ak sa mozem opytat babatko malo bolesti ked vas operovali v 1 mesiaci?ako prebehlo zotavovanie lebo babo mava koliky a puci sa ..neviem si to predstavit 😔

mmama
autor
5. okt 2021

@tomika ak sa mozem opytat preco vas tak skoro operovali?mal bolesti?ako ste zvladli zotavovanie?

mmama
autor
5. okt 2021

@lula313 viem ale je mi ho velmi luto,radsej by som to zobrala na seba 😐

tomika
5. okt 2021

@mmama lebo sa mu to zväčšovalo. Všimli sme mu to keď mal 6 týždňov, a potom to čoraz bolo väčšie už mu to padlo do semenníkov. Aj vela plakal. A to sa samo neupraví, naopak, skôr či neskôr sa nastanú komplikacie. Poslali nás do BA na operáciu. Ze bábätká v našom okrese neoperujú. Dcéra mala 4 roky, keď som jej umývala vlásky, silno plakala, histerčila, vtedy jej to bolo vidno v slabinach. Odfotila som jej to a keď sme išli k doktorovi ukázala som na fotke. Lebo keď neplakala, nebolo vidno. Chirurg povedal ze netreba čakať kým sa jej to zväčší, ze z operujú ju. Poviem ti, na druhý deň už behala, chcela dvíhať stoličku, musela som ju strážiť nieže niečo vyvedie.

ritta86
5. okt 2021

@mmama Nie nemal bolesti, len mu to tam padalo do mieska, ze to bolo viditelne, a tam je to riziko ze sa crevo priskrti a odumrie. Boli sme asi 3 x na pohotovosti, vzdy sa to podarilo zatlacit ale ten 4 ty to uz neslo, tak nas prijali a operovali.
Nebojte sa, babetka sa hoja strasne rychlo, este su vo vyvoji, vsetko sa hoji nielkokrat rychlejsie ako u dospeleho. Nemala som pocit, ze by ho to nejako bolelo po tej operacii. Mne robili 2x laparoskopiu a teda tie rezy ma vobec neboleli.
A hned po operacii nebude moct jest a v nemocnici mu vedia dat nieco na tu bolest brucha. Zasiju to poriadne, takze sa po par dnoch uz potom kludne moze pucit, a urcite mu to nepovoli. Kazda matka by najradsej taketo veci zobrala na seba, ale tie decka to zvladnu, naozaj este lepsie ako cakate, deti su velmi silne. Kvoli tomuto by som sa naozaj velmi nestresovala. Vydrzat zavedenie kanyly - to je asi najvacsi stres pre to dieta, lebo je hore, a snazia sa mu trafit zilu, ale potom uz nic neciti a ked sa zobudi ta bolest podla mne je nejaka vyrazna. Mozno prvy den moze byt podrazdene, to byva z anestezy, ale ten dalsi, ani nebudete vediet, ze mu nieco robili.

mmama
autor
5. okt 2021

@ritta86
@tomika dakujem vam ...moj syncek ma 6 tyzdnov a objavila som to teraz.Do chirur. ambulancie ideme buduci tyzden tak sa bojim co do vtedy.Lebo ma to crievko v miesku.Pediatricka mu ho zatlacila do v nutra ale opat je v miesku.Ja to neviem zatlacit tak sa bojim co dalej.Sama pediatricka povedala ze sa caka do roka.Ale ja mam obavu kes to ma v miesku.

ritta86
5. okt 2021

@mmama Nesmie to byt v miesku, to treba ist na pohotovost. Ja som mu to stale kontrolovala. Ked je to v miesku tak to nie je dobre. Prave tak moze dojst k zacviknutiu a odkrveniu. Ak mu to tam stale pada tak by som to riesila co najskor, vacsie riziko, ako strach z operacie. A pediatricka - no comment. Ano riesi sa to v roku, ak to stale nevyskakuje, dalsia velmi slaba Mudr.... Ak mate znameho chirurga tak volajte, ak to tam ma padnute, treba to urcite zatlacit spat do brusnej dutiny a nie cakat. Tym vas nechcem strasit, moze to tam mat aj padnute a crievko nemusi byt zacviknute, ale moze k tomu dojst, takto to netreba nechavat dlhdobo. A z mojej skusenosti, nie kazdy to vedel zatlacit, vacsinou len chirurgovia, takze mozno to vasa Mudr ani poriadne nezatlacila. Mojmu synovi to v nemocnici tiez robila taka "Mudra" dr a hned som videla ze to nedala cele, a ked vypadla tak som zohnala chirurga az ten mu to tam zatlacil. Ja uz som vedela podla pocitu v rukach ci to tam ma alebo nema. Urcite to rieste. Ak sa to nepodari zatlacit vam, bezte na urgent. Bud vam to zatlacia, a ked je to tak caste, riesila by som termin na operaciu. Lebo ja som malemu drzala slabinu, pri kazdom placi, kakani atd.

tomika
5. okt 2021

Ani ja som to nevedela zatlačiť, malý to mal v miešku. Podla mňa čím skôr operovať. My sme vtedy išli do BA, už nabalený, lebo známi nám povedali že keď tam bude miesto určite nás tam aj nechajú. A aj nechali. Na druhý deň operácia, a tretí deň domov.

mmama
autor
5. okt 2021

A je mozne ze to samo vybehne do mieska a zaroven sa to samo stiahne?

ritta86
5. okt 2021

@mmama je to mozne ale na to by som sa nespoliehala. Moze sa to aj same vtiahnut ale moze sa to len ciastocne, je to hladke svalstvo takze tiez sa stahuje. Je to vsak riziko. U nas ked uz to raz vypadlo tak sa to same nevtiahlo, vzdy sme museli pomoct.

mmama
autor
6. okt 2021

@ritta86 a ako sa to prosim ta zatlaca?

vikmi
6. okt 2021

@mmama a kam idete na chirurgiu?

ritta86
6. okt 2021

@mmama no tak to cez konika fakt neviem vysvetlit. 😀 to treba od chirurga si dat vysvetlit ale zaklad je to tam cele zatlacit spat.