Ahojte. Nemate niektora skusenosti s touto diagnozou?
My sme to malemu, ma 3 roky, zistili asi len pred mesiacom, aj ked je to vraj vrodene. Lekari nam odporucaju operovat, resp. jeden chirurg odporuca operovat hned, ze naco cakat, ked operaciu bude musiet aj tak skor ci neskor podstupit... Druhy chirurg nam povedal, ze je to na nas, ale ze nech kludne aspon par mesiacov pockame, aspon maly podrastie a lepsie znesie celkovu narkozu... Ze to zatial staci pozorovat.
Dakujem za vsetky nazory a skusenosti 🙂
ahoj aj moj na od narodenia pruh slabinovy a tiez nas caka operacia ale az po dovrseny roku .dufam ze uz to bude za nami za chvilku lebo to stale behanie ked sa mu to vyduje je strastne a hlavne ten plac.
@babsent kolko dni ste boli v nemicnici a ako to znasal ak ta mozem porosit napis mi do ip .velkmi sa bojim ako to maly zvladne ako ho udrzim lezat po a hlavne udrazat ho v klude v nemocnici kedze my nepostojime len ked spinkame 🙂
ahojte, my sme operáciu absolvovali začiatkom júna 2011, to mal malý 2r.11 mesiacov. bola to plánovaná operácia, pruh mu vyskočil začiatkom roku 2011... tiež nám doktor povedal, že samé to nezmizne 😝 a ak môžeme, nech to má za sebou, aby sa to neskôr neskomplikovalo a budeme musieť ísť na akútny príjem. a tiež argumentoval tým, že takéto deti to ľahšie znášajú a čoskoro už o tom ani nevedia... nuž neviem ako ročné dieťa, ale môj to takmer trojročný super zvládol, aj to pochopil, pripravovala som ho na to, aj na obmedzenia po operácii čo sa týka pohybu.
Tak sme šli, boli sme na jednodňovej chirurgii - maximálna spokojnosť. ráno sme šli z domu, na obed sme už aj boli nazad. Malý mal vopred spravené predoperačné vyšetrenia. krátko po príchode dostal náladovku (nie injekciu, ale sirup 😉 ), prezliekla som ho a za polhodinku ho zobrali na sálu. Oceňujem, že ho pichali až uspatého a ušetrili ho zbytočného stresu. Za cca ´dalšiu polhodinku mi ho priniesli spiaceho na izbu. tam pospal, prebral sa s plačom, ale dalo sa. poležali sme chvíľku, keď bol úplne prebratý, kázal anesteziológ, aby som mu po glgoch skúsila dať piť. Keď nevyvrátil, ani neboli žiadne problémy, šli sme domov 😉 2 týždne po operácii má byť kľudový režim. Jakubko sa na bolesť sťažoval prvé dni intezívnejšie, potom asi týždeň keď si nedal pozor a urobil prudší pohyb. Dva týždne po operácii už skákal a behal akoby ho nikdy neoperovali 😅 😀
@svenka na Tvojom mieste by som šla asi teraz... najmä preto, že potom budeš mať aj druhé bábo a tie prvé dni po operácii bude malý skutočne len polihovať a prvý deň ho budeš len nosiť na rukách určite. Ak teda vidíš, že je malý OK, že by to zvládol a pochopil svojím rozumčekom, tak choď - budete to mať za sebou a nemusíš na to myslieť ako na nejaký strašiak do budúcnosti.
aj mojho operovali ale v jednom roku tak tazko porovnat 3roky je zas ine
a este podotykam nasa doki tiez tvrdila ze cakat lenze co sa stalo v nedelu sa pruh priskrtil a my sme leteli do nemocnice operovali ho presne o polnoci v nedelu takze vdacím sluzbukonjucemu lekarovi za zivot svojho synceka uz nikdy by som necakala kym sa pruh zvacsí a priskrtí a dotoho vsetkeho mal maly salmonelozuked ho operovali cize to bolo smrtelne nebezpecne 😒
@bobsent keby mal tvoj maly priskrteny pruh tak by zomrel keby ho okamzite neoperovali 😉 alebo som to zle pochopila?
,ak sa pruh priškrtí je to náhla príhoda brušná a musí sa okamžite operovať,operácia ho neminie a je rozdiel,či poletíte do nem. v rýchlosti a v bolestiach a operácia bude narýchlo /s tým personálom čo tam bude napr. v noci/ alebo sa v klude na operáciu pripravíte,aj veci,dokumentáciu príp. výber chirurga, ja by som ho dala operovať,už nie je bábetko 😉
@svenka môjmu malému zistili v dvoch rokoch slabinový pruh a lekárka odporučila počkať, že je malý, už sme 3 roky po operácii.... operovali ho v 5 rokoch a na moje veľké obavy zvládli sme to výborne...... ja som sa snáď bála viac ako malý..... v stredu sme šli do nemocnice, štvrtok ho operovali a piatok sme šli domov, v sobotu už malý behal akoby nič, museli sme ho doma trošku krotiť...... do škôlky šiel po 3 týždňoch......
@katecameron áno, zvyčajne to tak býva. malého brala záchranka a ešte v sanitke mu pruh zreponovali(vtlačili späť).nie je to bežný postup, ale on mál pruh neobyčajne veľký, a diera v brušku vraj bola ako mužská päsť(po operácii mi povedali že to ešte nevideli) a vtedy to priškrtenie nezvykne byť, a ak áno tak ľahšie ide späť. pri menších otvoroch je priškrtenie dramatickejšie.
aj som sa hnevala, myslela som že to zoperujú ale nechali nás 3 dni na pozorovaní 😠 vtedy bol ten štrajk lekáriov, a operovali mu to až v januári...
dievcata, dakujem za vase prispevky, nakoniec sme sa rozhodli, ze ideme na tu operaciu teraz - objednani sme na april, tak dufam, ze vsetko dobre dopadne...
@bobsent no mojemu sa ten pruh vtlacit spat nedal mal to velke ako moja past cize zenska past kedze zacal vracat okamzite sme leteli na pohotovost tak strasne vracal ze sme doma zanechali obgrcany cely byt a leteli sme vtedy este na skodovke 20km sme presli za 10minut na 120L do najblizsej nemocnice
No moje obe deti sú už po operácii ,ešte ked boli malý ale tiež by som povedala ,že čím skôr tým lepšie ,a nieje to nič náročné myslím že do hodiny aj s narkozou aj zo všetkým ste na izbe .Malá po operácii mala 6 mesiacov a viem že dokázala stáť v postielke ,po operácii večer už skákala o sto šesť ,lekári s nej boli hotový.Držím palce a určite to dobre dopadne. 🙂
ahojky🙂 moja ely nola operovana ked mala 3roky aj par mesiacov, tiez nam povedlai ze bud budem cakat kym vyrastie a potom ju zoperuju na dospelackom al. pojdem do BA do nemocky al. na jednodnovku, volila som bez vahania jednodnovu chirurgiu v BA-Medical centrum, vynikajuci pristup, ochota, paradicka!!!!sice to stoji 100eur ale nelutujem ,prisli sme tam, elynke dali oblbovak tabletku, potom ked uz mala naladicku som si ju na posteli prezliekla a ked uz nevnimala lekar si ju vzal, zakrok trval tak pol hodinku potom ju priniesli, dali jej dva cipky od bolesti , sice plakala ze ju to boli ale to je normalne asi po necelej hodinke sme sli domov🙂Celu cestu prespala a doma uz pytala jest aj pit🙂pobolievalo ju to este ale na druhy den uz behala normalne🙂Keby osm sa mala rozhodnut urcite nevaham a idem teraz ked je dietatko male a urcite jednodnovku, nemusite trcat v nemocnicnom prostredi a liecite sa doma!!!Sice to stoji 100eur ale kazdy by urobil pre svoje dieta vsetko.
ak by si mala otazky alebo zaujem o kontakt na to centrum napis🙂rada odpoviem
bobsent pises ze mu ho vtlacili a ze bol na pupku ale to nieje slabinova hernia!!ale pupocny pruh, pri tomto sa da ze sa aj strati alebo ako pises priskrti a treba hned konat,treba to sledovat u lekara ale slabinovy pruh je taky co nikdy nezmizne takze skor ci neskor musi von.A ja osobne si myslim ze deticky znasaju vsetko lepsie!!!
svenka a nemusis sa absolutne bat narkozy, moja dcerka mala rok ked bola v narkoze na CT a 3rocky ked absolvovala v celkom narkoze aj operaciu pruhu a neskor aj MRI vysetrenie,nezvracala ani nic, len bola oslabena a straaaaasne smadna ale samozrejme kazdy organizmus to znasa inak, ale lekar mi vravel na jednodnovke ze asi len 10%pacientov znasa narkozu tak ze zvracia
@martinkamm on mal 3 hernie-1.pupočníková zmizla sama postupne, 2 jedna maličká slabinová sa tiež upravila, ale 3. v pravej slabine sa stále zväčšovala-a tú aj reponovali aj operovali.pri jej priškrtení to bolo tak akútne že musela prísť záchranka a s húkačkou sme leteli do nemocnice. teraz je už všetko ok 😉
držím palce aj ostatným.
Maminy, ako by som zistila ci nema dcerka pruh?? mm bol ako polrocny operovany na pruh, aj v dospelosti mal problem.. da sa to aj geneticky zdedit? hockedy mi povie ze ju boli brusko, a dnes to bolo asi dost silne, lebo aj aukala, a chytala sa zan..
ahoj, my sme mali v 3. tyzdni slabinovu herniu, hned v ten den po objaveni sme isli na operacku, nakolko sa bali, ze kedze ide o dievca, tak jej tam moze skocit vajecnik, na stole po podani narkozy sa jej vsetko samovolne upravilo 🙂 , teda vdakabohu, ale ked ju uz mali uspatu, tak jej to hned zasili, asi 2 stehy, kedze bola male babatko, vsetko prespala, zvladla to lepsie ako ja a na 3. den sme boli doma. S odstupom casu si myslim, ze to bolo lepsie ked ju operovali taku malinku, pravdiu povediac, neviem ako by som po operacii ustala take 2-rocne dieta, ktore chce behat a uz ma svoj rozum. drzim palce.
ahojte,moja mala ma 15 mesiacov a ma pruh operovať ju nechcu ze mam čakat pol roka no ma bolesti a ani neviem ake to ma byť povedali ze ak jej to stvrdne tak mam isť do nemocnice zbalena no ako citam tak to vtedy je už dosť akutne.Mam strach a vkuse ju kontrolujem ako dlho ju tak možu nechať .
Nema prosim nekdo zkusenost s obojstranou slabinovou herniou u devcete? Nasa bude mit brzo 4 roky a az ted jsme na to prisli.
@czechzuzanaba my mame operovanu jednu stranu ako 1,5 mesačna a od vtedy mame aj na druhej strane. zistila som to o 4dni po operacii 😠 teraz nas caka dalsia, ale chcem pockat aspon do roka
@vvia ahoj. Diky ze jsi napsala 🙂 A ma to tam porad? Nasi se to objevilo vcera, protoze plakala. (nechtela se koupat - ma ted kiahne). Ale jako neplakala nejak moc, aby sis nemyslela, jen proste tak jsme na to prisli. Ted napr. neni videt vubec nic, tak jsem zvedava co nam rekne nasa dr., jestli nas vubec posle na chirurgiu, kdyz v ordinaci nic neuvidi. Vcera jsme jeli na pohotovost ( bo jsme nevedeli co to je) a v papiru teda mame tu herniu. No ti povim, vubec me neco takoveho predtim nenapadlo. ALe asi to mame taky od narozeni, podle toho co jsem cetla. Julku to ani neboli zatim. Tvoju Miu to boli? Ta je este malinkata, to jsi si radne musela uzit stresu kvuli te narkoze a tak. Skoda ze uz tenkrat nezjistili, ze to ma na obou stranach, co...
@czechzuzanaba no moja Mia ma operovane aj srdiecko. keby to bolo inac uz by mala zoperovana aj druhu stranu lenzeraz musime cakat pol roka. chcela by som jej to dat tak koncom roka alebo zaciatkom dalsieho. inac Mii tu jazvu nevedia najst ani chirurgovia a uz ani ja 🙂 nik neveri ze tam bola reznuta
@vvia fakt? Tak to jsi me potesila s tou jizvickou. Ja nemam ani tak strach z te operace, jen se bojim, aby se to nejak nezkoplikovalo do te doby, nez bude.
@czechzuzanaba aj ja som sa bala prvu operovali tak ze jej tam ostal vajecnik to chudatko mala velke bolesti teraz uz taky strach nemam. nam vyskocenie zapricinili koliky ako mavala bolesti bruska velky plac a sup pruh
ahojte, keď som mala 17, operovali mi herniu v ľavej slabine, rok predtým v pravej a keď som mala roky, tak pupočnú
poslednýkrát sa to skomplikovalo riadne a ja som chodila 8 mesiacov s otvorenou ranou, na operačnej sále mi do toho rezu zaniesli nemocničnú infekciu a mala som obrovský zápal, keď už vyzeralo, že sa mi rana konečne zrastie, začali mi vychádzať vnútorné stehy /tie, ktoré sa majú v tele vstrebať/ ešte mi ich ostáva 14...naposledy mi jeden vyšiel 1,5 mesiaca dozadu, cez skúškové, a to je už 4 roky operácie :/
/NECHCEM NIKOHO TYMTO PRISPEVKOM VYSTRASIT-ale aj takéto veci sa stávajú/
@julma BA... konkrétne tu http://www.euromed.name/jednodnova-chirurgia/
ahoj,my sme práve po operácii. malý mal obojstrannú herniu od narodenia, a neskôr sa mu urobila aj na pupčeku. tá a ešte na ľavej strane zmizla počas roka. tá v pravo ale narástla do obrovských rozmerov a raz sa mu aj priškrtila-keď mal rok. teraz v januári ho operovali, a znášal to mimoriadne dobre, narozdiel od iných dospelých pánov na oddelení. 2 hod. po op. sedel, večer už chodil, ďalší deň behal a 3. deň sme išli domov. akoby nemal nič rezané, a to ho nerobili laparo lebo je ešte maličký.
osobne asi čím skôr-menšie deti to ľahšie znesú a menej si pamätajú...pár mesiacov čakania ho asi neohrozí, my sme čakali rok čo to spraví.ale slabinové zvyčajne nemiznú 😒