Skúsenosti so skleroplastikou u dieťaťa

adri27
27. jún 2022

Ahojte maminky,
Chcem sa spýtať či je tu taká mamička, ktorej dieťa absolvovalo skleroplastiku a ako sa jeho stav vyvíjal ďalej 🙏? Dnes sme absolvovali vyšetrenie u prof. Gerinca v BA a on nám vravel že ak sa dcérke zhorší zrak o -2 dioptrie bolo by dobré vykonať túto operáciu...teraz má dioptrie -4,75 a -5. Ďakujem za vaše rady a skúsenosti

2danculik
11. aug 2022

@adri27 ahoj minulý rok bola dcéra 8 r. na tejto operácii, obe oči -10 a každý rok to bolo horšie. Operoval ju profesor Gerinec. Včera sme boli na kontrole po roku v Nudch. Obe oči zastabilizovane. Za rok oči narástli len o stotinu milimetra, dioptrie sa o kúsok zlepšili -9,25 a druhé oko -9,5.
Som veľmi štastná,že sa to podarilo.
Verte mi,tiež bola.som velmi vystrašená, keď mi povedali,že takým tempom ako jej rastli oči a zvyšovali sa dioptrie, bude do 18. roku slepá. Každý rok to stúpalo o takmer jedni dioptriu.
Teraz už len čakať na vhodnú dobu na
laserovu operáciu,aby sa znížili dioptrie. Upozornili nás,že sa to nemusí dať odstrániť úplne,možno 1,2-3 dioptrie zostanú. Ale poviem Vám,že aj tomu budeme vďační,pretože teraz máme problém s okuliarmi, veľmi hrubé sklo, aj stenšené len len vojde do rámu. Môže mať iba plastový rám,kôli hrúbke skla.

adri27
autor
11. aug 2022

@2danculik ďakujem za povzbudenie... veľmi sa bojím toho že tiež dcérka má ešte len 8 rokov a takáto operácia...predsa keď ide o zrak mám obrovský rešpekt. Pán profesor stále operuje? Akože on nám to povedal ako bežnu vec, len ja ako matka som sa teda dosť vylakala. A tiež nám dioptrie stúpajú každým rokom 😢

2danculik
13. aug 2022

@adri27 pán profesor ešte min rok operoval, teraz neviem. Ale myslím,že pri skleroplastike bude minimálne asistovať. Túto metódu zavádzal aj v Japonsku a iných krajinách, čo sme sa spolu rozprávali. Profesor Autrata v Brne je jeho žiak. Mali sme ísť tam, ale nakoniec som rada,že sme skončili práve na Nudch. Ak ste blízko Ba,tak byť Vami chodím k nemu aj do ambulancie. My sme sa presťahovali do Ružomberka,a tu nemajú žiadne skúsenosti s touto operáciou. Ako sú tam rizika, obmedzený šport, napríklad sme riešili aj prípadný pôrod v budúcnosti- dnes by šla pravdepodobne cisárskym rezom,kôli očnému tlaku. Ale ubezpečil má,že už sú nové metódy a kým malá bude rodiť bude určite medicína oveľa ďalej. Keď si nie ste istá pýtajte sa ho. Po operácii sme mali aj vitamíny špeciálne na zosilnenie sietnice od našej lekárky až z Francúzska - difrarel E, ale keď sme sa na to pýtali profesora,povedal že už sú aj lepšie, robili na to štúdiu. Odporúčal Ocuvite, ale u nás je len Forte a to nie je pre malé.deti. Tak musíme ešte počkať a potom nasadíme, aby sme mohli v 18. odstrániť čo najviac dioptrií, lebo to nejak závisí od kondície sietnice.
Na Kramároch sú všetci veľmi milý, lekári sú skúsení. Sama som zostala prekvapená,že nás pozvali na kontrolu- zrejme kôli štatistikám tejto operácie. Profesor chodil aj na vizitky a sledoval nás. Teraz chodíme každého pol roka doma k očnému na pravidelné kontroly.

adri27
autor
13. aug 2022

@2danculik ďakujem krásne za odpoveď. No uvidíme ako sa to u dcérky bude ďalej vyvíjať...nám odporúčal operáciu už ak by mala dcérka dioptrie -6. Viac by vraj on už nečakal. Sám sa čudoval že nám naša lekárka túto.moznost nenavrhla. Nám odporučila len nejaké špeciálne šošovky, čo teda pán profesor rázne odmietol. Vraj u takto malého dieťaťa určite nie. Ja by som bola najradšej keby sa to už zastabilizovalo na týchto dioptriach ale sám profesor vravel že to bude časom stúpať 😢

2danculik
15. aug 2022

@adri27 ano mozu stúpať, ale oveľa menej ako doteraz. U nás zatiaľ kúsoček klesli

adri27
autor
15. aug 2022

@2danculik hej chápem, ale ja som mala namysli, že sa dioptrie ešte budú zväčšovať bez tejto operácie. ako vravím zatiaľ sme na -4,75.

laurika554
15. júl 2023

@adri27 ahoj, ako ste na tom teraz, kolko ma dcerka rokov?

adri27
autor
16. júl 2023

@laurika554 ahoj. Dcérka má 9 rokov a rok máme spomínané okuliare. Rok bol kľud ale teraz nás lekárka upozornila, že sa budú.musiet pravdepodobne dioptrie o niečo zvyšovať. Takže tak....