Ahojte, prosím o váš názor. S dcérkou cvičím Vojtovku. Pekne sa sama dávala na 4, aj sa pohúpala, už len chýbalo, aby sa odvážila a začala štvornožkovať. Na Vojtovke mi fyzio ukázala cvik, ktorý jej mal asi pomôcť "vykročiť". Ale odkedy som ho s ňou cvičila (cvičila som ho správne, fyzio potvrdila), tak dcérka sa prestala dávať na 4. Bola som z toho zúfala, tak som jednoducho prestala s ňou cvičiť. a po týždni sa znova sama začala dávať na kolienka. Je možné, že ten cvik niečo v nej zablokoval a ona sa "bála" dať znova na kolienka? Ja si myslím, že je to určite z toho cviku, lebo predtým sa pekne sama dávala na kolienka a zrazu úplne prestala. Až doteraz, kedy s ňou necvičím. Kontrolu u fyzio máme o týždeň, no myslím, že ma vysmeje, keď jej toto poviem. Stretli ste sa s niečim takým?
@margaretka111 koľko má malinká? chodíš s ňou na rehabku len kvôli tomu štvornoškovaniu alebo je celkovo pozadu?
Ja som s dcérou prestala cvičiť lebo vždy keď som presne dodržiavala odporúčania fyzio tak dcére po pár dňoch zacalo trhať hlavou.. Kontrola u fyzio odporúčanie cvičiť ďalej, vysvetlenie žiadne... Kontrola u neurológia cvičiť ďalej, vysvetlenie žiadne. Keď som prestala cvičiť, výčitky som mala hrozne.... Ale do týždňa mi dieťa opäť napredovalo. Cvičila som od 4 do 7 mesiaca a myslím ze jej prospelo cvičenie len na odblokovanie stuhnutého krcneho svalu a potom už neviem, zariadila som sa podľa seba. Nasla inú fyzio. Robíme lahucke cvičenia, chodili sme na baby plávanie. Ma 17 mesiacov a na štedrý deň urobila prvé kroky. Toť moja skúsenosť.
@deti95060810 ako to myslíš, ze nie je to ok 😲
@mogaa teraz mala 1rok. Je hypotonicka, cvičíme prakticky od narodenia.
@adamadent nám doteraz vojtovka pomáhala, len teraz som ostala zaskočená, že čo sa to deje 😕
Držím palce, nech dieťatko robí pokroky a radosť 🙂
@margaretka111 ďakujem krásne. Robí mi velikansku radosť. Ona je tiež hypotonicka. Napísala som len moju skúsenosť, aby ste to nebrali že niekoho nahovárať aby necvicil. Určite riešte ak sa vám ohľadne cvicenia niečo nezdá v poriadku, netreba sa báť ze vás vysmeje...
@margaretka111 cvič tie cviky čo predtým....dieťa zjavne nie je pripravené na ten pohyb - to sa nedá urýchliť nejakým cvikom...normálne to rehabilitačnej povedz a skúste iný cvik...ak je stále hypotonická tak cvičiť musí...ten pohyb by už už urobila keď sa už pohupovala, len zrejme sa jej nepáčí ak ju do polohy na štyri dávaš na silu pri tom konkrétnom cviku a preto tak nechce byť....tú konkrétnu polohu s ním jednoducho necvič, fyzioterpeutke o tom povedz - podľa mna je uplne normálne že ak ho niekto začne nasilu dávať na štyri ak tak nechce byť, tak potom sa tak nebude dávať ani samo dieťa....hold dieťatko je už veľké a má svoj rozum🙂bude robiť robiť len to čo chce samo a už bude ťažšie tlačiť ho do polohy v ktorej nechce byť.....prípadne popros fyzioterapeutku či na čas nemôžete zmeniť vojtovku za cvičenie na lopte a po mesiaci dvoch by ste sa k vojtovke vrátili....alebo ty daj malému doma s vojtovkou pár sní pokoj, sama uvidíš či sa rozbehne.....ak už začne štvornoškovať, nebude ten daný cvik ani potrebný, skôr ho mohlo zablokovať že si ho tak dávala na silu....
My sme mali skvelu fyzioterapeutku, ktora uz zial je v dochodku. S dcérou sme cvicili kvôli hypotonii od 3.mes. Pomohlo jej to, ja na Vojtovku nedam dopustit. Asi je aj velky rozdiel, ako sa cvici. Podla mna nie kazdy to vie robit spravne. Tym nehovorim ze vy to robite nespravne, len si viem predstavit, ze napríklad tak ako nie kazdy zubar je dobry, tak ani kazdy fyzioterapeut.
@adamadent ďakujem 🙂, každá skúsenosť je dôležitá a my mami vieme ozaj najlepšie, čo tomu nášmu pokladu pomáha a čo asi nie
@margaretka111 a fyzioterapeutke to kludne povedz, ono je normálne že dieťa ak niečo robí nasilu - sa sekne....neboj sa nevysmeje ťa, tam je treba zmeniť daný cvik za iný, prípadne ho upne vynechať ...svalstvo sa dá posilovať aj inak a už je na dieťati aby samo prišlo na to ako sa na štyroch posunúť vpred.....skôr si myslím že ak jej to povieš, že keď si začala cvičiť s malou daný cvik a "sekla" a sama sa tak nechcela dávať, tak ti ten cvik zmení za iný alebo vypustí....a ak by nie, riad sa sebou a svojim inštinktom - ak vidíš že určitý cvik malej nerobí dobre tak ho nerob a cvič len ostatné....Ono vojtovka urobí najviac do roka, potom treba skúsiť niečo iné....kamarátka robila v Renone(niečo ako Adeli) s vojtovkou nepracovali vôbec, a mala aj deti čo cvičili vojtovku 1,5-2roky a nič, ona tie deti rozchodila do 2-3mesiacov....prípadne sa od doktorky detskej pýtaj s malou na pobyt do Lužnej - tam sú najväčší odborníci na vojtovku....nie každý fyzioterapeut ju cvičí aj správne, napr.v Olomouci sa cvičí uplne inak ako u nás....vo svete okrem ˇCiech sa vojtovka ako taká necvičí, cvičia sa iné metódy....
@mogaa úplne presne mi čítaš moje myšlienky, tiež si myslím, že ten cvik sa jej jednoducho nepáči, je dole hlavičkou, takéto polohy neznáša
@mogaa ďakujem krásne za rady, určite jej to poviem (fyzio) a uvidím, snáď vymyslí niečo iné.alebo ja sa popozerám po inych spôsoboch cvičenia. Ďakujem 🙂
@halci áno, máš pravdu, nie každá fyzio je ozaj dobrá.aj ja som bola doteraz s vojtovkou spokojná, až teraz prvá negatívna skúsenosť 😕
Mojmu malemu pomohol aj nafukovaci valec, tiez mal problem stvornozkovat... On mal sice toho viac, ale ked to dobehol a trebalo ho dat na 4 tak nam na rehabilitaciach odporucili valec
@margaretka111 ak máte v blízkosti nejaké súkromné centrum kde cvičia deti s DMO - naozaj odporúčam ísť tam....v týchto centrách sa necvičí vojtovka, ale deti vedia "rozhýbať" a presne vedia ako cvičiť ak treba posilniť určité svalové partie u detí...
@petulda333 o tom som nepočula. Skúsim niečo pozrieť na nete, ďakujem 🙂
@mogaa skúsim niečo pozrieť na nete. Okrem vojtovky som počula aj o Bobath, chcem skúsiť aj to
@margaretka111 odkiaľ si?
@margaretka111 take nieco
ešte pozri reh. stredisko Corpus - Olomouc
nás postavili na nohy práve tu za 3 mesiace....a to sme cvičili rok v MT - úplne zbytočne....Takže pozri stránku reh. strediska v Olomouci. Majú zoznam svojich absolventov, ktorí sú aj zo Slovenska. Mali by tam mať aj kontakt...Nič nepokazíš ak sa pôjdeš opýtať aj k inému fyziot. Možno treba len zmeniť cvik ....
My sme do Olomouca chodili napr.
@mogaa na margo tohto príspevku,od utorka 7.1. do 15.1. idem na pobyt do Lužnej.urcite napíšem čerstvé info ,ako bolo.sama som zvedavá.my cvičíme Vojtovu s dcérkou od 6mesiaca ,teraz bude mať 10mesiacov.zlepšenie je,no nie veľké.
Som zvedavá ,čo bude v Lužnej,aké nové veci sa naučím a ako tam cvičia Vojtovku oni.Na pobyt v Lužnej sú dobré ohlasy,určite založim tému ,keď sa vrátim .
@petulda333 aj my máme tento valec,Ježiško priniesol ☺️ zatiaľ ju to nenabáda na stvornožkovanie.počkame 😊
@brna1989 moj sa rozbehol do tyzdna, ale plus aj cviky sme davali
@brna1989 ideš len na jeden týždeň? veď tam sa chodí na dlhšie pobyty, myslím trojtýždňové...určite to dieťaťu pomôže - sú tam okrem vojtovky aj iné procedúry podľa odporučenia primárky - hlavne vodoliečba, elektroliečba.....ak takému dieťatku dajú denne okrem cvičenia aj plávanie alebo perličkový kúpel, masáž alebo oxygenoterapiu tak toho má dieťa aj mamička dosť....Dunajskú si chvália, ešte viac si chvália ale Kováčovú, tam sa to v Maríne vybavuje ako kúpele ale myslím že oficiálne tam berú deti až od 3rokov, ale už som tam stretla aj mladšie deti....Tam s deťmi cvičia podľa rôznych konceptov Bobáth, podľa Kabáta, Brunkowej...viac menej sa vyberajú cviky ktoré dieťa zvládne prípadne podľa jeho stavu, nakoľko tam chodia aj veľmi ťaždé prípady .....
@margaretka111 ak si z okolia Trnavy , dobre cvičia v Pomocníček Sereď(budú robiť aj týždňové pobyty s ubytovaním) ,Bobátha cvičia aj v HC
http://dietasdmo.sk/centrum-natalia/rehabilitac...
@petulda333 ten valec vyzerá super, ďakujem krásne 🙂
@mogaa my sme od Žiliny, tak snáď snáď tu niečo nájdem
uvidíš ako to bude ďálej....ja som sa s tým stretla že dieťa išlo s vývojom dopredu a potom zas dozadu a potom zas troška dopredu ... a takto sme postupovali .... Nie je to OK.