Škúlenie 7 mesačného bábätka

lenka7875
10. nov 2021

Mám 7 mesačného synčeka a všimla som si že keď sa zahladí na jedno očko ide mu očko dovnutra. Nerobí to vždy. A posledné tri dni si to všímam Mám sa bát ? Treba ist k očnej alebo to stači riešit s pediatričkou?

evaachesa
10. nov 2021

@lenka7875 v cca rovnakom veku som to začala riešiť s pediatričkou že syn akosi neprestáva škúliť a mali by sme ísť na očné. Zakaždým má odbila že deti škulia a do roka to nemám riešiť lebo aj tak mi ho nevyšetria keďže je malý. Keďže sa mi to vôbec nepáčilo tak som ho objednala na očné a od pediatričky som si len vypýtala výmenný lístok a nebavila som sa o tom. U očnej sme boli keď mal syn 11 mesiacov. Dr mi povedala že normálne vyšetrujú aj mladšie deti 🤨. Výsledok vyšetrenia +5 dioptrie na oboch očiach a hneď aj dostal okuliare. V 1,5 roku mal operované obidve oči. Operáciu sme museli stihnúť do jeho 2 rokov aby mala korekcia čo najlepší výsledok. Kvôli covid a zrušeným operáciám sa to natiahlo, no našťastie stihli sme to a zoperovali ho hneď ako zase spustili operácie. Okuliare nosí naďalej, no škúlenie hneď po operácii zmizlo ☺️. Za mňa teda určite riešiť aspoň pre pokoj duše...možno vám to do toho roka pominie, uvidíte. Držím palce 🍀🙂

lenka7875
autor
10. nov 2021

@evaachesa fuha no zajtra to idem hneď riešiť.ďakujem

evaachesa
10. nov 2021

@lenka7875 syn ale škúlil veľmi od malinka...obidve očká mu utekali do vnútra. Možno ak váš len jemne zaškúli, tak to dr len tiež zahovorí. Nenechajte sa odbiť. Veď za vyšetrenie nič nedáte 🙂 držím palce 🍀❤️

lenka7875
autor
10. nov 2021

@evaachesa on škúlil po narodení ale to preslo a teraz začal. Nie nenechám sa odbiť. Už som si našla aj očnú pre deti takze zajtra to obvolám.

evaachesa
10. nov 2021

@lenka7875 potom napíš čo a ako. Držím palce 🙂

cariad
11. nov 2021

@lenka7875 My chodíme od 5 mesiacov k očnému a k očnému špecialistovi. Ja som tiež pre pokoj duše išla hneď ako moja najmladšia začala poriadne zaostrovací a videla som, že to nie je tak ako by to malo byť. Naša bola vždy najmladšia v čakárni. My ale nežijeme na SK (výmenný lístok nepotrebuješ pokiaľ si to zaplatíš). Naša má ešte dlhú cestu pokiaľ sa jej zrak zlepší (operovať ju nebudú pokiaľ nebude plne funkčné verbálna) aby jej zrak zmerali úplne presne.
Možno je to nič a možno je to niečo. Pre pokoj duše by som hneď išla.
Veľa šťastia.

verizienka
11. nov 2021

@evaachesa ako namerali dioptrie u 11 mesačného dieťaťa? Ja mam 2.5 ročnú a vždy ma odbiju s tým, že je mala a ešte sa nepozrie do prístroja.

evaachesa
11. nov 2021

@verizienka pozerala mu oči najskôr priložením nejakej pomôcky so stupnicu a potom merala prístrojom...malý pekne sedel a zhypnotizovane pozeral priamo do neho 😁

cariad
11. nov 2021

@evaachesa presume tak isto aj u nás, vyzerá to ako sklenený trojuholník a na tom je stupnica. A u nás aj pozerali cez rozkvapkanu šošovku ešte daľším prístrojom a je to o oslavovaní sa svetla na svietnici. Je to normálne strašne zaujímavé.
@verizienka

evaachesa
11. nov 2021

@cariad áno samozrejme aj malému rozkvapkali očká...najskôr pozrela bez toho a potom po rozkvapkaní 🙂

evaachesa
11. nov 2021

@verizienka ja by som zmenila doktora ak toto tvrdí 🤔

cariad
11. nov 2021

@evaachesa súhlasím

verizienka
11. nov 2021

@evaachesa pozerám, ze si z Košíc. Kam chodíte? My ku Orlovskej.

evaachesa
11. nov 2021

@verizienka k Alexandre Chovančákovej v Starej nemocnici. Určite sa k nej objednajte. Vraj patrí medzi top očných lekárov na Slovensku. Ona aj operovala malého. Má super prístup k deťom, je veľmi milá a vie dieťa zaujať. Bola som prekvapená ako dokázala malého ukľudniť a motivovať aby spolupracoval. A aký má problém vaša malá?

verizienka
11. nov 2021

@evaachesa chodíme kvôli skuleniu. Včera sme boli u doktora Dabocziho, objednavala som sa tam, lebo som chcela počuť iný názor, aj kvôli tomu, že tu ho dosť žien odporucalo. Tak kým Orlovska malu len sledovala, ci sa to nespraví a chcela ju tento mesiac operovať, on mi zase tvrdí opak, že on by ju v 2 rokoch neoperoval, že mám čakať aspoň do 6. Dal nam okuliare, aby si ocka namahala. U nás je problém ten, že je hypotonicka. Očné svaly sú tiež slabšie, tie ocka jej sem tam utečú, niekedy viac, niekedy to ani nevidieť. Ale tiež nerozkvapkaval oci, pozeral s tym svetielkom, mal aj tu stupnicu, ale to bolo všetko. No a ja teraz neviem, ci si mám hodiť kocky, ktorý doktor má teraz pravdu 🤦.

evaachesa
11. nov 2021

@verizienka určite ešte zajdi k dr Chovančákovej. Náš malý mal 45 stupňové škúlenie... odporúčala zoperovať do 2 rokov lebo neskôr už by operácia nemala taký dobrý estetický efekt. Každý prípad je ale iný, no u malého to bolo nutné riešiť čím skôr... okuliarky bude nosiť minimálne do polovice základnej školy podľa tvrdenia dr... včera sme mali ísť na kontrolu, no pani doktorka ochorela tak nám dali termín na koniec novembra. V rodine a u známych sú deti, ktoré operovali kvôli škúleniu v cca 3-5 rokoch, no žiaľ operácia úplne nepomohla a škulia stále. Určite by som zašla ešte k tejto dr.

verizienka
11. nov 2021

@evaachesa ďakujem. Dúfam, že mi obvodná dá ešte aj tretí lístok, asi si bude myslieť, že som hysterická mater 😁. Môžem sa opýtať, synčekovi utekalo ocko dovnútra?

lenka7875
autor
11. nov 2021

@verizienka tak ja som dneska bvolal dr aj ocných. Detska že je to normálne do jedneho roka že ten sval sa vyvíja.Dneska nám očko vobec neutekalo 🤷‍♀️. Očná sa vyjadrila, ze to mam sledovať ak sa bude zhorošovat hned prisť. Najhoršie je že termín u očnej je možny na január 🤦‍♀️.

evaachesa
11. nov 2021

@verizienka no na mňa tiež zazerala že čo chcem s tak malým dieťaťom na očnom. My sme ale chodili aj na fyzio cvičiť vojtovku a tam mi rovno Dr. vravela že mám s malým ísť na očné že to škúlenie nie je v poriadku. Možno keby mi to ona nepovedala a nepýtala sa na to aj na ďalšej kontrole, tak by som dala na pediatričku že to netreba riešiť. Nášmu ubiehali obidve očká dovnútra a nonstop už hádam od narodenia. Očná dr potom vravela že je to rozdiel ak dieťa škúli od malička a keď začne škúliť neskôr, vo vyššom veku. V tom prvom prípade je väčšinou nutné zoperovať do tých 2 rokov. Syn dostal dioptrie najskôr +4 aby si trošku namáhal oči a skúšal ich vyrovnať zaostrovaním. O 3 mesiace na kontrole nebolo žiadne zlepšenie, takže mu predpísala rovno +5. Na tretej kontrole bola minimálna zmena a rovno sme sa dohodli že treba operovať, no museli sme čakať keďže operácie boli pozastavené 😒. Teraz má krásne rovné očká s okuliarmi a bez nich mu občas trošičku utečie jedno oko, no je to v poriadku.

evaachesa
11. nov 2021

@lenka7875 tak to asi nebude nič vážne ak je to len sem tam, ono sa to do toho roka vraj dá do poriadku. Iné by bolo ak by očko utekalo často. Tie termíny sú teraz hrozné veru. Nám takto presne v januári zrušili termín kvôli tomu že doktorku preložili na covid oddelenie...vtedy to bolo dosť zlé ☹️

cariad
12. nov 2021

@lenka7875 tak sledovať do januára sú iba dva mesiace. A u vidíš ako sa to bude vyvíjať. Ono ani škúlenie nie je ako škúlenie. Sú rôzne polohy ako to ako škúli. Do akého stupňa sa to oko slová do toho kútika pod akým stupňom. A taktiež vonkajší,vnútorný kútik do stredu?
U nás to bolo niečo tak viditeľné že som hneď v 4 mesiacoch vedela že to nie je normálne. A aj nám to potvrdili. My máme ešte dlhú cestu pred sebou ale je to omnoho lepšie (už je to cez 18 čo prelepujeme oči okukármi, a esmte minimálne rok dva budeme). Veľa veľa šťastia ak sa hodcičo zmení tak hneď bež k očnej. 🍀🎈

lenka7875
autor
12. nov 2021

@cariad ďakujem žienky. Pravé očko mu sem tam ujde do vnutorneho kutika. Určite pôjdeme k očnej. Z manželovek rodiny nosia všetci okuliare takže pre môj pokoj. Fuha tak to sa dlho trapite ale určite to pomôže ❤. Ďakujem 🙂