Skrytý reflux - rady, tipy

anel000
24. sep 2021

Ahojte, ma niekto skusenosti s tichym refluxom? Nasa mala ma 7 tyzdnov a ticchy reflux, kt.mam pocit ze sa len zhorsuje... polohujeme, po krmeni drzime vo zvysenej polohe, zacali sme davat sirup gastrotuss. No i napriek tomu sa po jedle puci, vyplazuje jazyk, robi bublinky zo slin, mlaska, chrci... niekedy mam pocit ze sa nevie nadychnut.. samozrejme neustaly plac a nepokoj aj v spanku.. neviem ci vyskusat Ar mlieko ci zahustovat. Pomohlo vam to? Za kazdu radu dakujem

ivangeline
24. sep 2021

Cez den len nosit. V noci to davala..aj ked kazdu hodinu si cucla. (Ja som dojcila). Snazila som sa dat skoro prikrm, nech ma hustejsie..ale aj tak sa rozpapala az v 6m.. :/ Rev bol pomaly do 8m.. od 10m to bolo fajn a od roka pohoda.

marianarem
24. sep 2021

@anel000 Mate naklonenu postielku? Nam to evidentne pomahalo, hoci reflux mal aj tak. Az do nejakych 6-7 mesiacov sme mali ten naklon. Inac vrchol toho refluxu bol okolo 4 mesiacov, ked sa uz pretacal a travil vela casu na brusku. Potom to postupne slablo.

majamat
24. sep 2021

reflux u novorodencov je bezny, ma ho vela novorodencov a je spsoobeny nevyvinutim zvieraca na zaludku. takze bude tu dost mamiciek, ktore to zazivaju,a lebo zazili. no u kazdeho dietata sa to prejavuje inak intenzivne.

moja dcera tiez reflux mala. dodriavali sme antirefluxne opatrenia
- zysena poloha tela, poloha na boku
- drzalis me ju dlho na rukach po nakrmeni, aj hodinu, elbo vracala aj po 3 hodinach, cize odporucanych 20-30min bolo malo. tu hodinu vracala vzdy intenzivnejsie.
- s tym suviselo aj prebalovanie pred jedlom, nie po.
- podavali sme Nutriton do mlieka, Gastrotuss nam vobec nezaberal a dcera ho vyvracala
- prikrmy skor, hoci bola na materskom mlieku a tam sa odporuca az od ukonc. 6m. my sme zacali asi od 5m. prikrmy nevracala. no vracala nam aj vodu, ta aj do enj som pridavala Nutriton.

majamat
24. sep 2021

co sa tyka AR mlieka, maju nevyhodu. je tam ta vlaknina, ktora zahustuje to mleiko, ale nemozes si urcit pomer vlakniny a mleika, lebo ej to namiesane., ja som davala do materskeho mleika Nutriton a teda davala som ho menej, ako bolo v navode. tato vlaknina casto sposobuje u deticiek zapchu.preto sme jej davali menej.

majamat
24. sep 2021

odkedy sme s Nutritonom zacali, hned po prvom raze, prestala sa po jedle zlostit , plakat, napinat.

anel000
autor
24. sep 2021

@marianarem mame podlozeny matra, podlozeny prebalovaci pult, klinovy vankus v nasej posteli. Az sa z toho smyka dolu. No tak to sa este nacakame, kym sa nam ulavi..este nemame ani 2 mesiace 🤦‍♀️

anel000
autor
24. sep 2021

@majamat mozem ho pridat aj do UM?

majamat
24. sep 2021

@anel000 urcite. v klasickom AR mlieku je, preto je ucinne.
len si pozri mnozstvo, ake treba pridavat. dava sa podla mnozstva mlieka,a le ako som pisala, ja som davala menej.

moja dcera mala aj koliky, casto len tak plakala. ak mate takyto problem, obcas me pouzivali kvapky Sab Simplex. su aj ine s rovnakou ucinnou latkou. tieto kvapky zmiernuju zadrziavanie vzduchovych bublin v zaludku, toe sa robia z mlieka. vsak vieme, ako sa mlieko dokaze napenit.

lenkaaninka
24. sep 2021

@anel000 nám pomohol nutriton volala som lekárke predpísala a od vtedy ôk. Akurát zapeka pomáha čistá vodička a úplne slabú linky kamilkovy čajík hip od narodenia. Poprípade rek. Tyčinka. Je na um.

marianarem
24. sep 2021

@anel000 No spatne mi to pripada, ze to nebolo dlhe obdobie, ale vtedy mi to prislo ako vecnost. Hlavne ked mi az plakal pri krmeni, co ho to bolelo, asi mal podrazdeny pazerak. Babatka si tu veru vselico preskacu, ale su statocne a krasne sa vedia zaujimat o svet a napredovat, aj ked maju rozne nepohody.
Nam sa to inak v epizodach vracalo az do roka, ked isli zuby, alebo ked bolo nejake nove vyvojove stadium v pohybe. Ale ozaj od tych zhruba 5 mesiacov to uz ani malemu nejako nevadilo a potom o kusok neskor sa dal zrusit ten naklon a uz sme to velmi neriesili. Tak drzim palce, nech to rychlo prejde.

jazula
24. sep 2021

Malá má tichý reflux zhruba od rovnakého veku, teraz má 4 mesiace. Prišli sme na to “vďaka” tomu, že strašne chrčala v postieľke. Podstatné je držať ju stále vyspadovanu a poriadne, doktorka povedala až do 45 stupňov. To až nemáme, ale bežný klinový vankus ma veľmi maly sklon. Napríklad ohradku ma naklonenú a ešte v nej aj klinový vankus, keď lezi len na ňom, hneď sa jej mliecko vracia. Aby sa nesmykala, ma pod ritkou maly vankus z gauca a ďalšie dva po bokoch, aby ju tak “nesklapalo” do strán…no hrozné. Ale zaberá to, len treba byt trpezlivá, nie je to zo dňa na deň 👍. Naklonenú mame postielku (halda kníh pod nohami postieľky), ohradku, prebalovací pult, kocik…klinový vankusik nosím so sebou aj k doktorke, že aspoň niečo…
Dávame aj Gastrotuss, my teda už len 1x do dňa (pred spaním večer), teraz som dokonca dva dni nedala vôbec a nezhoršuje sa to. Prvý asi týždeň som ho dávala po každom papani, potom asi týždeň nekakala, ale bruško ju nebolelo a konečne vtedy začala priberať 🙏. A mne ten sirup nechcela vôbec jesť, tak jej ho dávam vypiť z fľašky trosku zriedeny kojeneckou vodou (inak je plne dojčená)…asi divne riešenie, ale funguje nám 🤷🏼‍♀️.
Treba dávať babo na bruško, posilnenie brušných svalov pomáha vraj aj na reflux (povedala fyzio, kam chodíme s diastazou).

evica17
24. sep 2021

@majamat preto odporucam sunar ar comfort, ktory je aj na reflux a aj proti zapche. Nas s tym.nikdy nemal.problem, ako som.tu citala pri nutritone, ze deticky mali zapchu.

majamat
24. sep 2021

@evica17 mne nemusis, moja dcera bude mat 11r.
tak to je super, ze je take neico aj proti zapche. so zapchou bol velky problem nielen pri Nutritone, ale aj pri mnohych AR mliekach.

bellen
24. sep 2021

Dobry den, mam bohate skusenosti s refluxom v oboch formach, obaja synovia mali. Skryty je horsi ako ten "obycajny". Vyskusala som vsetko mozne na svete. Nebudem menovat co vsetko nezabera, napisem len to co pomohlo nam. Postielka je zaklad pre spanok. Idealna je ta co sa da naklopit (napr.chicco next to me) tu sme mali naklopenu na max a v nej este klin. Jedine v tejto polohe dokazal spat az do cca 5 mes. Potom sa to postupne zacalo zlepsovat. Reflux vrcholi okolo 3 mes. Manipulovat s dietatom iba tak ze bude stale vo zvysenej polohe, pri kupani, krmeni, prebalovani, hrani na deke atd..
Mlieko urcite AR, ale pozor sposobuje zapchu. Je velmi huste. Vyskusala som asi 10 druhov. Nam sa osvedcila Beba. Z dovodu, ze sa da kombinovat. Davala som bebu ar a bebu ha 50:50. Vtedy bollo vsetko ok. Ani zapcha ani zvracanie. Ma rovnaky zaklad, rozdiel je iba v tom ze baba ar je zahustena skrobom. Ako jedina na trhu. Ostatne su zahustene svatoj chlebom, tie nam nevyhovovali. Okrem toho vacsina deti s refluxom ma problem aj s krav bielkovinou a ta je v ha mliekach upravena. Takze aj to dost pomaha. Ziadne natriasanie v kociku ani na rukach. Po kazdom krmeni drzat na rukach v zvysenej polohe aspon 30-40 min az potom ulozit do podtielky(v extremnom pripade). Gastrotuss pocas dna, kludne aj medzi jedlami. Neutalituje kyselinu a dieta nedostane zapal pazeraka, prip dych ciet. To sa nam bezne stavalo, ak sme ho nedavali.

anel000
autor
24. sep 2021

Dakujem za vsetky postrehy a rady.. vidim ze nas caka dlha cesta 🙈 este mozno otazka, ako ste odgrgavali s detickami? U nas to je celkom problem. Hned place pri tom. Mimochodom z toho gastrotussu vas nezapekalo?

anel000
autor
24. sep 2021

@bellen dobry den, mozem sa opytat este na tie mlieka, po akych intervaloch ste ich striedali kym ste nasli to co vyhovuje? Ja uz sa bojim menit dalsie mlieko🙈

stanislavicenka
24. sep 2021

@anel000 mne lekarka povedala, ze z toho musi iba vyrast. A urcite by som kvoli tomu nezacala skor prikrmovat.

bellen
24. sep 2021

@anel000 z gastrotussu urcite zapekat nemoze. Obsahuje latky, kt stolicu zmakkcuju a zaroven simetikon, ten obsahuju napr lieky proti plynatosti. Zapekat moze z UM. Moj syn ma aktualne 12 mes a ked mu dam kravske mlieko, alebo umele, kt nie je HA mlieko. Tak ma hned zapchu.
Odgrgavanie je kapitola sama o sebe. Kazdy zly pohyb ma vacsinou stal koplmet pozvracanie. Je to tazke. Ale musite to natrenovat. Najlepsie dat dieta akoby na rameno odgrgnut. Ale nie prehodit ho cez ramwno. Daj do uplne vertikalnej polohy a takto ho drzat kym neodgrgne. Skuste sa s nim prechadzat, pri chodi sa uvilni vzduch zo zaludka. Niekedy to trva aj 10-15 min kym si odgrgne take babo. Vekom sa to zlepsuje a bude to "vediet" skor.

bellen
24. sep 2021

@anel000 mlieka som striedala najskor cca po tyzdni. Lebo ono trva kym sa travenie zlepsi aj pri mlieku kt sadne. Moze aj 2-3 dni byt este stolica z mlieka predosleho a potom neviete posudit ci sa nieco zlepsilo. No a reflux sa zlepsi/ zhorsi okamzite. Vzdy ked som si myslela, ze uz to prekonal dala som obycajne um mlieko. Lebo po HA mlieku je stolica zelena. Avsak vratil sa nam vzdy aj reflux. Cca do toho 8 mes. Teraz by som mohla dat uz obyc mlieko, ale zapeka ho. Este dolezite je, ked krmite nie celu flasu naraz, aspon na 2x a medzi tym dat grgnut, lebo sa moze but pozvracat alebo bude hladny, pretoze bude mat v zaludku vzduch. No a s tymito opatreniami som dosiahla to, ze dieta dokazalo od 3 mes prespat celu noc s jednym krmenim. Cez den spaval len 5-6x po 30 min to som uz ani neriesila. Ale v noci som mohla aj ja oddychovat.

bellen
24. sep 2021

@anel000 ten gastrotuss keby sa vam zdalo, ze robi problemy, tak nepouzivajte. Avsak nemal by. Sirup sa pri babatkach podava bud lyzickou ako kasa, alebo pipetou ( napr z nurofenu) a tu pipetu treba prilozit zvnutornej strany licka v puse. Nikdy nie striekat sirup priamo do hrdla. Moze sa zacat dusit a potom sirup deti vypluvaju. Postupne pomaly na okraj pusy.

bellen
24. sep 2021

@anel000 este posledna info, ukladajte po krmeni vzdy na lavy bok dieta. Anatomicky je zaludok usposobeny tak, ze vyzera ako nadoba a vtedy sa z neho nevylieva. Po natraveni mlieka uz to nevadi ked sa aj prehodi.

anel000
autor
25. sep 2021

@bellen no ja som si odsledovala, ze ked dam cisto len MM, zrazu aj reflux sa zmierni. Dieta v klude spi aj bez zvysenej podlozky. No bohuzial MM nemam tolko, musim dokrmovat a to je kamen urazu. Mame Hipp combiotik. Od zaciatku vselijake krce, pucenie, po 3 tyzdnoch riedka stolica so zelenym. Bublanie v crievkach, plyny a hnacka. Dr vraj viroza(nemala ju kde dostat) nasadila nam Bebu al 110, z tej mi decko ricalo vecer, tak poradila hipp Ha po 3 dnoch. Ani ta nam nesadla. Presla som naspat na Hipp, co sa mi zdalo najmensie zlo ako jej zas menit mlieko.. uz je to tyzden a dieta sa mi pomaly dusi pri refluxe, vykakat sa nevie odkedy uzivame gastrotus, takze od vcera nepodavam. Uvidime. Tak velmi by som chcela aby nam konecne dake mlieko sadlo. No bojim sa ich skusat v takom intervale castom a pocte. Uz dr.nas zjazdila ze sme kopu mliek prestriedali (pritom nam to sama kazala) .

majamat
25. sep 2021

@anel000 je to tazke s malym babatkom, ked nevie povedat ako mu je. male babatko moze byt z nejakeho dovodu enspokojne a moze sa stat, ez anineprides na to, cim to je, alebo aj prides,a le nedokazes to zmenit, treba len odpozorovat, co mu vadi a skusat.
a dr. je tiez trafena, ze ti da nejake instrukcie a potom ta buzeruje

bellen
25. sep 2021

@anel000 ano s tym mliekom to poznam. U nas trvalo velmi dlho kym sme nasli mlieko, kt bolo pre syna vyhovujuce. Ak je problem iba malo mm, potom by som na vasom mieste investovala do laktacnej poradkyne. Moze mat intoleranciu na laktozu (co je mliecny cukor), alebo alergiu na kravsku bielkovinu. Ono su to rozdielne diagnozy. Na tu laktozu existuju kvapky coliprev, je to enzym kt pomaha stiepit laktozu. Zmiernuje nafuknute brucho a hnacky. Nam to vtedy trochu zlepsilo situaciu. No a este su mlieka kendamil medi plus( upravena bielkovina), alebo kendamil medi ac (bez laktozy). Ale radsej skuste spustit laktaciu, bude to lahsia cesta.

lenkaw8609
24. feb 2024

@bellen odkial viete ze sa beba moze kombinovat?