Škrkavka - askaridóza. Pomôžu lieky?

joka
1. dec 2010

Chcela som sa spytat, ci niekto nemal skrkavku.
ja som to zistila synovi a chcem vediet ci lieky zaberu, alebo sa to bude vracat.

latvia
1. dec 2010

@joka ake mas lieky?

latvia
1. dec 2010

@joka skrkavka je velmi caste ochorenie deti, prenasa sa najcastejsie kontaminaciou potravy pripadne spinavymi rukami, takze treba striktne dodrziavat hygienu. dalsou formou prenosu je vdychnutim kontaminovaneho vzduchu, to je ale zriedkavejsie. vajicka skrkavky prezivaju az 1 rok tusim, dokonca sa popisuje aj prenos cez bankovky ktore boli obchytkane spinavymi rukami nakazeneho 😅

joka
autor
1. dec 2010

zatial neviem, mam si ist za chvilu k lekarovi pre recept.
lekar mi ich predpisal len podla toho, co som mu opisala po telefone. Ani mi nekazal doniest vzorku zo stoli ☹
tak dufam, ze to je ok. ale podla toho co som studovala na nete, tak by malo.

joka
autor
1. dec 2010

@latvia maly chodi do jasliciek, mam ich upozornit? moze tam maly chodit aj ked bude brat lieky?

latvia
1. dec 2010

@joka popis priznaky, mozno su tak charakteristicke ze je to jasne 😅 aj ked diagnozy po telefone neuznavam 🙄

latvia
1. dec 2010

@joka uzpozornit by si mala, mali by poriadne vycistit toalety a vsetok nabytok, je dokonca mozne ze tvoj syn to chytil od ineho dietata. chodit do skolky? tak to ti velmi nepoviem, neviem ake pravidla maju skolky co sa tyka hlist 😅

joka
autor
1. dec 2010

maly mal v zachode taky biely sliz, obcas mi povedal, ze ho boli brusku (ale tom som nevenovala nejaku pozornost ☹ lebo hocico poje a kor ked je v jaslickach a neviem co vsetko pojedol).
ale minuly tyzden mi vzdy povedal, ze chce kakat a len si prdol a tak voda z neho vysla ☹

latvia
1. dec 2010

@joka tak ked bude chciet maly kakat, sup ho na nocnik, a ked sa vykaka, tak sa povrtaj v hovienku, znie to sice nechutne, ale aspon zistis ci ma hlisty , aj ked nie stale musia byt viditelne. mali by tam byt zavrtane take biele tenke cervicky. niekedy ale nemusia byt, lebo hlisty mozu byt aj vyssie, to vacsinou deti boli pod pravym rebrom, maju nechutenstvo

latvia
1. dec 2010

takisto hnacky, plynatost, mozu aj zvracat. a dost casto byva zvysena teplota, ale nie je to pravidlo.

latvia
1. dec 2010

http://www.google.sk/images?q=ascaris+lumbricoi...

hlavne sa nevyplas, hlisty mozu vyzerat az takto.....to len aby si vedela co mas hladat v stolici.....tie "nase" su zvacsa ovela mensie, take spagetky biele niekolko cm

joka
autor
1. dec 2010

praveze teplota ziadna, ale minuly tyzden mal redsie kakanie. v noci mi z nicoho nic zacne kaslat a cez den nic. som citala na nete, ze moze aj kaslat.
tak len dufam, ze mu lieky pomozu.

joka
autor
1. dec 2010

@latvia skrkavka=askaridoza je to iste ako hlisty?

latvia
1. dec 2010

@joka ano, existuje aj plucna forma, moze kaslat. takisto biliarna forma, kedy sa mnozia a robia sarapatu hlavne v zlcniku, peceni a crevna forma, ta je u nas najcastejsia..ale ak nenajdes v stolici cervikov, ziadala by som si od doktora vysetrenie. nieje vobec narocne, odnesies stolicu na dokaz vajicok

latvia
1. dec 2010

@joka ano, hlisty je vlastne pomenovanie niekolkych cervikov, medzi ktore patri aj Ascaris lumbricoides, ktora sposobuje askariozu, cize detsku skrkavku. Patria tam aj dalsie "cerviky", vsetky v skupine "hlistovce"

latvia
1. dec 2010

@joka idem off, ak by si este nieco potrebovala , napis mi ip

joka
autor
1. dec 2010

ja som mu nasla take dlhe cca 10cm, biele. este v piatok. potom som mu vcera studovala v nocniku, ale nic som tam take nevidela.
akoby mal problemy len cca3dni a teraz je klud.

nezbedna02
15. dec 2012

chcem sa opita moj maly vc pondelok sme mu nasly skrkavku asi 25 cm v plienocke v utorok sme boly u doktorky dala nam lieky a chcem sa opita ci to pozabijaju a ci to uz nema a ci ssa mozu od neho nakazit ini

monikaaaaa
29. apr 2015

@joka ake ste dostali lieky?

monikaaaaa
29. apr 2015

@nezbedna02 ake ste dostali lieky?

joka
autor
1. máj 2015

@monikaaaaa mali sme vermox

monikaaaaa
1. máj 2015

@joka a nevies prosim ta ake bolo davkovanie?

joka
autor
1. máj 2015

@monikaaaaa neviem ci 1denne a potom sa to tusim opakovalo po 2tyzdnoch a znova po 6tyzdnoch, ale to uz si naozaj nepamatam.