Skríningové testy po narodení

nojpi
15. jan 2013

Ahojte, píšem tu lebo by som chcela vedieť názor mamičiek na potretu/nepotrebu skríningu po narodení. Ide o to, že mám pocit, že mnoho detičiek sa stáva len "klientom"nemocníc a lekárov, len aby mali koho vyšetrovať a rodičov zbytočne strašia strašným diagnozámi. Zaujímalo by ma čo vy na to, či to je potrebné, pretože my sme si tým prešli a asi dvaja lekári sa vyjadrili, že je to smiešne testovať a trápiť tak zdravé a malé detičky. Vďaka za príspevky, a snáď sa nám podarí to nejako zmeniť

cerez
15. jan 2013

Ak myslíš skríning uší alebo na cystickú fibrózu, tak nemám najmenší dôvod to považovať za zbytočné. Pri dcére som tú možnosť nemala, ale pri synovi áno. Ja som za.

xenicka13
15. jan 2013

ja som tiez za, radsej prevencia, ako sa potom trapit

jaruska8
15. jan 2013

@nojpi Určite za, cystická fibróza a fenylketonúria, to nie je sranda. 😒

nojpi
autor
15. jan 2013

Jasné, je dobré vedieť, či je dieťa zdravé, ale nepáči sa mi, že nesledujú nijaké príznaky, len tie deťúrence trápia, ide mi o to, aby si dávali pozor na to, čo vyslovia bez toho, aby mali overené veci. A to testovanie stále dookola mi príde zvláštne, ak tá choroba je od narodenia, tak načo testovať toľkokrát, len to mi príde zvláštne. Nie to, že nechcem vedieť čo je s mojim dieťaťom, ale to, že robia mnoho úkonov zbytočných, len aby niečo robili, a to mi príde trápne a ešte si treba doniesť aj obálku so známkou, aby výsledky mohli poslať? Tak to je už úplne smiešne, aspoň podľa mňa.

ervenka
15. jan 2013

@nojpi opakovane sa testuje kvoli tomu aby bola co najvyssia istota vysledkov. Niektore ochorenia sa neprejavia hned. moja sestrenka mala cysticku fybrozu, testovali ju ako malinku vela krat- aby vylucili ine choroby. Vdaka tomu ze ju testovali, prisli na to co jej bolo. A rodicia vedeli,ze ju asi preziju, aj sa to splnilo- ked mala 19 zomrela 😔 .
Nasi susedia mali ditko, v 4 mesiacoch nechcelo papat prikrmi, nasledovali testy (do vtedy sa javilo ako zdrave) po dlhyyyyych testov vratane biopsie svalu zistili ze ma syndrom van Leight. 27.12. zomrel vo veku 2.5r. 😔
Takze si myslim ,ze testovanie je opodstatnene, aj opakovane. Je to krute,ale aspon rodicia vedia ako to s detickami je.

nojpi
autor
16. jan 2013

@ervenka ved hej, ja viem, len mi je lúto malinkej, tak preto

zuzlik_666
16. jan 2013

@nojpi skriningove vysetrenie, ktore robia v porodnici na metabolicke ochorenia, ma svoje opodstatnenie, u novorodenca by sa dost tazko zistovalo, co mu je ked nevie hovorit... Neviem o akej obalke hovoris, nahlasujes akurat pediatra ku ktoremu budes s babatkom potom chodit... Vysledok sa dozvies len ak by bol nedajboze pozitivny...

kwetinka77
6. feb 2013

@nojpi vdaka novorodeneckemu skriningu zistili mojej malej fenylketonuriu. Som jednoznacne za. Keby nezistiili hned, mohla ostat mentalne postihnuta. Vdaka skoremu zisteniu diagnozy a specialnej diete je v poriadku. Pri fenylketonurii nezbadas priznaky, pretoze deti sa do isteho veku vyvijaju rovnako. A ked zbadas zaostavanie psychomotorickeho vyvinu je uz velmi neskoro... takze u mna jednoznacne za srkining...

kwetinka77
6. feb 2013

@nojpi a este k tym opakovanym testovaniam. Ano chodime pravidelne na krv kazde tri mesiace. Ked bola malinka chodili sme kazdy tyzden. A bude to tak u nej na cely zivot, pravidelne kontroly u lekarov. Okrem toho nam pri novorodeneckom skriningu usiek zistili poruchu sluchu. Je toho na cloveka vela, ale aspon viem co mam riesit nez keby lekari neurobili nic a ja by som nevedela co je mojmu dietatu...

juteja
6. feb 2013

Ja nie som jednoznačne za, pretože testy sme mali pozitívne, tak sme museli ísť ešte 2krát na iné testy, ktoré boli vďakabohu v poriadku. Ale poviem Vám, ten strach, ktorý sme prežili neprajem nikomu. Takže nás zbytočne vyplašili a malú som sledovala ešte rok.

nojpi
autor
10. feb 2013

@juteja no presne preto sa pýtam, aj nás tak vystrašili a ešte nás nemohli testovať hned a potom nás to čakalo až 3 krát, pretoze druhykrát zllé odobrali vzorku, preto mi to príde trošku unáhlené a dosť rýchle zhodnotenie na základe skríningu vystrašiť rodičov zdravého dieťaťa