Rok 2022 - hromadné výpovede lekárov koordinovane lekárskym predákom Visolajským. Výsledok: lekári dostali zvýšenie platov, aby nepadol systém.
Rok 2024 - hromadná nespokojnosť pediatrov
Výsledok: zrušia a skrátia sa detské pohotovosti.
Dolinková odporúča čakať na novú generáciu pediatrov. Teraz na to nie sú peniaze.
Od 2024 máme ale vďaka tejto vláde Ministerstvo športu a cestovného ruchu s rozpočtom 250mil EUR ročne, sídliace v budove prenajatej od J&T.
Takze ak budete mať dieťa vo vážnom stave a nedostanete pomoc, podakujete voličom SMERu, HLASu a SNS.
@veklipo "Dolinkova odporúča čakať na novú generáciu pediatrov " made my Day. A to som si myslela,že pri tejto vláde ma už nič neprekvapí
To sa dalo čakať, oni hrabú len pre seba, my sme im ukradnutí. Ešte príde veľa zlého, no mám strach, že ti ich voliči sú tak sprostí,že to nikdy nepochopia, čo sa deje
Komentáre, že za všetko môže Matovic za 3 2 1 ...
viete ze pediatria je jeden z najtazsich odborov-preto sa tam absolventi velmi nehrnu, na druhej strane praxou na takomto oddeleni je mozne si urobit atestaciu z internej med....a musi im niekto chcciet tie znalosti sprostredkovat...
aj to byva problem...
fico si uz pocas minulej svojej vlady preveroval na lf moznosti prijatia viacerych studentov na medicinu -dekani ho informovali o vysledkoch prijim. skusok -a vraju uroven vedomosti klesa , ze sa to decka nevedia-nechcu ucit-neviem-v telke som to videla...
ale ked pozrieme pocty uchadzacov o stud. mediciny-tie su vysoke-ale nevidime pocty uspesnych uchadzacov.....
@luxus10 tu ide aj niečo iné. Moderná medicína napreduje veľmi rýchlo. Syn študuje na medicíne, vraj im ukázali len pre predstavu, aké skriptá boli pred 40 rokmi, pred 25, 15... z roka na rok je toho viac a viac . V minulosti mohol medicínu vystudovat naozaj hoc kto, keď splnil aké také kritériá. Pozrime len obdobie po 1.svetovej vojne, tí, čo slúžili, mohli absolvovať štúdium v skrátenej forme a boli takí istí lekári, ako ti co študovali o 3 roky viac. Dnes, pri dnešných narokich už nepredstaviteľné...
Co si ludia zvolili to maju
Co si zvolila starsia generacia ? Trebalo doma poucit vyplakavat je uz neskoro a dufat, ze nebude este horsie
@luxus10 Fico mal 12 rokov na to aby stabilizoval lekarov, ktori uz boli vystudovani a mohol ich motivovat aby neodchadzali pracovat do zahranicia. To je jeden aspekt, kde doplacame na riadenie zdravotnicstva v minulosti. Druha vec: Vsetci vieme v akom stave su nemocnice, aky je v nich investicny dlh, hlavne v tych statnych a aj univerzitnych, kde sa maju vzdelavat buduci lekari, s tym klesa aj kvalita vzdelavania, pretoze aj keby univerzity nabrali neviem kolko uchadzacov nema ich ani kto vzdelavat, pretoze ustavni lekari na to nemaju kapacity. Velmi dobre vieme, ze pre podporu ambulantneho sektora spravili jeho vlady minimum (ak vobec nieco), motivacia vystudovanych lekarov aby preberali ambulancie prveho kontaktu, a to su aj pediatricke ambulancie, bola nulova, takze ak aj lekar vystudoval vyberal si rozne ine moznosti a nesiel ambulovat do spadovej ambulancie niekde 300 km od BA. Takze ano, za to v akom marazme je teraz pediatricka starostlivost je aj Ficova vina. Ten problem nenastal po nastupe tejto vlady, ten problem ma korene v casoch Paskovcov a inych jeho spriatelenych potentatov v rezorte zdravotnicstva.
Ale prosím tá aký problem …. Budú lacné potraviny , benzín a mier !!!! Alebo ? Hlasosmerosns majú iné priority , ved táto oblasť nikdy nebola prioritou fica a spol (v podstate ani neviem aké mali priority , ale zdravotníctvo jednoznačne slúžilo na tunelovanie a rozkrádanie , tých káuz bolo veľa ) nevadí snáď už to maslo kúpim lacnejšie
Problém s nedostatkom lekárov sa tiahne niekoľko volebných období. Mladí študujú a nakoniec odídu do zahraničia. Je to jeden z najväčších problémov Slovenska. Mladých lekárov vidno ešte v nemocniciach, ale v ambulanciách vôbec. Co s tým teraz ta fiflena Dolinkova môže urobiť? Ju zaujima hlavne, co si oblecie a ako ju namaluju.... vela od nej nikto neočakáva. Moje deti lieči 70 ročná lekárka a len dúfam, že je nesmrteľná a bude tu ešte dlho....
@millenam keby Fico nastartoval ekonomiku a zdravotnictvo ked bol pri moci dlhych 12 rokov, tak uz teraz sme mohli žať plody jeho prace. Ale nie...jeho priorita bolo zdravotnictvo vydrancovat, zdevastovat a rozkradnut. To, ze na to doplatia jeho volici-dochodcovia, kaslat na nich. Ale teraz su ohrozene deti. A to uz nie je sranda. Na druhej strane-tie pohotovosti su neskutocne zneuzivane.
dolinkova na svojom FB informovala, ze za novootvotenu ambulanciu ziska pediater prispevok 60.000-80.000 eur. Je to podla teba nedostatocny motivacny krok k tomu, aby ako tu niekto pisal, zmenil lekar svoje zameranie?
Pediatrov je malo. Napada ta ine promptne riesenie situacie, ktore by z pediatrov neurobilo chodiacich zombiekov, co pracuju den noc? Mne je pediatrov luto. Cez den deti v ordinacii, v noci na nocnych.
Ja som sice nikde necitala a ani nenasla nic o hromadnej nespokojnosti pediatrov v tomto roku. S cim su nespokojni? Vies mi pls napisat, ci je to o peniazoch alebo o mnozstve prace?
Uprimne, aj ja som som z toho rozpakoch, ze co teraz, ked na pohotovost sa da ist len do osmej 🤷🏼♀️ nehovorili niekde, co robit v pripade, ze je urgentne ist s dietatom na pohotovost v noci?
@akje to, ze ti je pediatrov ľúto, je pekne a ľudské. Ale keď budeš v situácii, ze sa budeš báť o zivot dieťaťa, potom už taká ľudská nebudeš.
Keby si Dolinkova spravila prieskum, prečo odchádzajú naši lekári preč. Nie pre peniaze, ale pre management, procesy atd. Napr sesternica bola veľmi spokojná v TS, aj tak odišla do Brna, lebo nechcela liečiť starými liekmi.
Podobný prípad tu:
https://www.aktuality.sk/clanok/wlA1e77/na-slov...
Ak budeme lekárov lutovat a zatvárať oči pred realitou, skrátená pohotovosť bude najmenši problem.
@veklipo no, pediatri nie su stroje. Nechcem zverit svoje dieta unavenemu lekarovi, ktory zle urci diagnozu, lebo je 24 hodin na nohach. Ja len, ze ta lutost ma aj svoje opodstatnenie a vycerpanost svoje nasledky.
Urcite treba systemove riesenie. Som za. Mna skor zaujalo, ked si pisala, ako sa k tomu postavili v 2022 v porovnani s 2024. Nie vsetko sa da vyriesit peniazmi. Niektori lekari si uz potrebuju vydychnut. Moj znamy byval v ambulancii od 7:00 jedneho dna do 15:00 dalsieho dna medzicasom na nocnej v nemocnici. Takyto tlak na lekarov tu jednoducho byt nemoze. Oni nie su stroje na kavu, ktore funguju na elektriku a robia jednoduchy ukon. Su to ludske bytosti ako my. S takymto pretazenim organizmu sa jednoducho neda pracovat a lekari potom nie su ochotni robit nocne zmeny.
Tých problémov je milión , človek ani nevie kde začať . Bohuzial Fico nebol pri moci počas covidu , to by už potom tu snáď nepachol , ale bol tu roky a nič neurobil , aspoň Matovič dvihol niekomu plat , keď už nič. Nemocnice , štátna poisťovňa sú čierne diery , kde miznu peniaze, mladí vystuduju zadarmo ( áno kľudne povedzme že aj ini vystuduju zadarmo , ale bohužiaľ situácia sa zmenila, vystuduju na druhý deň sú inde zamestnaní v EU, nečudujem sa ) keď oni nechcu dajme štipka ukrajincom, srbom....s tým ,že tu musia odpracovať pár rokov , a hlavne musíme investovať do všetkého a nielen tarat .a dolinkova je len pánacik ktorý nič nezmení
@jaga18 To by som netvrdila. V čase mladosti mojich rodičov sa na VŠ dostali naozaj len tí najlepší študenti, čo dnes nemožno povedať. Medicínu nevynímajúc. Otec je lekár a aj moji surodenci sú - dvaja vyštudovaní a dvaja študujú. Takže toľko. A aj dnes sa na medicínu dostanú len najlepší, teda tak by to malo byť
Na medicínu je ťažké sa dostať, vystudovat ešte ťažšie a na niektoré atestácie sa bez známosti ani nedostanete. A ak áno, jeden plat sa rozdeľuje medzi viacerými ale pracovať musia normálne. Pretože stary lekári neodidu ani za nič. Preto radšej odchádzajú do zahraničia. Plus neviete si predstaviť administratívu len zubnej ambulancie... to koľko papierov posielate, príde vám koľko vám zamietaju, treba poslať opravné a znova a znova. Každý mesiac... viem to v zubnej ambulancii pracujem. Preto je väčšina zubárov bez zmlúv. Čiže ja sa ani nečudujem ze sa na to vykaslu a idú preč. A nie je to len problém detských lekárov ale aj mnohých odborných ktorý sú v ambulanciách. Ide do dôchodku neskôr lebo nevie za seba zohnať nikoho. Práve pre tu administratívu a buzerovanie zo strany poisťovní. Naozaj si neviete predstaviť koľko sú poisťovne schopné porušiť a nájsť prečo niečo nepreplatia. Kľudne aj kvôli jednému dnu. A koľko majú pacientov, omnoho viac ako by mali mať. Pretože nie je dosť lekárov. U nás v meste je jeden endokrinolog, druhá šla pred rokom do dôchodku a náhradu si nevedela zohnať. Hľadala niekoľko rokov. Potom sú samozrejme čakačky ako svet na vyšetrenie. Ak sa vôbec dostanete.
@veklipo pre tuto vladu deti nie su dolezite lebo este nemaju hlasovacie pravo, ak by mali tak by pre nich boli dolezite v den volieb, inac by na nich kaslali rovnako ako kaslu na ostatnych obcanov