Skoro 3-ročné dieťa stále nerozpráva

liviafazekasova
27. sep 2022

Ahojte maminky, mám synčeka v decembri bude mať 3 roky. Stále mi nerozpráva len vydáva zvuky a povie baba a sem tam sa podarí povedať ,, apa ,, otcovi a snaží sa vysvetlovať ale len blaboce nezrozumiteľne. Ale inak nič len ukazuje a keď chce niečo ma chytí za ruku a ťahá a ukazuje ja sa snažím ho nútiť aby povedal ale o nie radšej začne plakať než by skúsil aspoň vysloviť 😔 Inak Je šikovný, zručný, chodí už od 10 mes. , miluje hudbu a hudobné nástroje okrem toho ho nič moc nezaujíma čo sa týka hračiek alebo knihy absolutne darmo sa snažím. Sme už odplienkovaný jedine na spanie máme ešte plienky. Velmi ma to štve lebo mám pocit zlyhania darmo mi hovoria že chlapci pozdejšie začnú ale aj tak aspoň keby základné slová povedal.
Už som konzultovala aj s lekárkou a v piatok máme ísť k detskej psychologičke aby sa na ňeho pozrela. Mali ste niektorá podobnú skúsenosť??? Alebo aspoň ako to prebieha u tej psychologičke???

anjelicek26
27. sep 2022

Ved dobre, ze to zacinate riesit, prvy krok je - usny, potom logoped, potom ORL (podjazykova uzdicka), potom ten psycholog...najprv skontrolovat "skutocne" priciny fyziologicke a potom pracovat s teoriou oneskoreneho nastupu reci... podla toho, co popisujes vylucujem nejaku mentalnu zaostalost ci autizmus... my to mame cele za sebou, u nas to bol sluch...syn bol na jednom uchu hluchy a na druhom pocul 40%...aktivne odcital s pier, komunikoval... od 3,5 roka hovoril dokonca plynule... lebo odcital s pier a bol sikovny... Mne to doplo az ked som pri nom vecer mohla vysavat a on sa ani nepohol... do tyzdna ho operovali... A prosim hlavne si nehovor, ze si nejako zlyhala. Nezlyhala. Kazde dieta je ine a kazdy problem riesitelny.

liviafazekasova
autor
27. sep 2022

@anjelicek26 no ja som to povedala obvodnej že sa my nezdá že stále nechce rozprávať a ona nás poslala k psychologičke aby sa na neho pozrela že ak by bol nejaký problém, aby sme v cas identifikovali a spomínala aj dalšie vyšetrenia ale konkrétne aké nepovedala.

dori2
27. sep 2022

@liviafazekasova normalny psycholog ti odporuci presne tie vysetrenia ako su pooisane vyssie 🙂 az ked budu Ok bude riesit dalej

nikpa
27. sep 2022

@liviafazekasova najvyšší čas to riešit. Na tvojom mieste by som čo najskôr navštívila aj logopedicku a neurológa. Inak aké má porozumenie? To je veľmi dôležité.

anjelicek26
27. sep 2022

@liviafazekasova tak ja by som zacala tymi inymi, kedze psychologicka ti s dietatom - ktore napriklad horsie pocuje (to neznamena hned hluche - staci nepocut niektore tony, zvuky, opuch za bubienkom), bude len velmi tazko spolupracovat a stanovi ti mozno diagnozy (kvoli chybajucej komunikacii a porozumeniu), ktore dieta ani nema...

elizabet173
27. sep 2022

@liviafazekasova ty nemáš mať prečo pocit zlyhania, podľa toho, čo píšeš, je dieťa šikovné, venuješ sa mu, len nerozpráva. Objednaj sa k logopédovi, najlepšie čo najskôr, sú tam dosť dlhé čakacie doby, s psychologičkou nič nepokazíš. Podstatné je, že ti dieťa rozumie, môže mať oneskorený vývin reči, ale môže sa aj rozrozprávať zo dňa na deň, poznám také dieťa, zhodou okolností dievčatko, väčšinou chlapci začínajú rozprávať neskôr, ktoré povedalo dve, tri slová ešte v troch rokoch a behom mesiaca všetko v celých vetách. Držím palce, aby to bol aj váš prípad

liviafazekasova
autor
27. sep 2022

@nikpa nemám pocit že vy niečomu nerozumel, keď mu poviem aby išiel spať tak ide, keď zatvor dvere tak zatvorí, keď mu poviem aby sa vyzul tak sa vyzuje a pod. Dokonca je všímavý opakuje nás, napr. Vidí že na dvore zvykneme zbierať hovienka po psíkoch, a sám od seba ked niekde vidí hovienko ide pre lopatu a nikdy sme mu to neukazovali ani nekazali, sám od seba si to vysvetlil.

keiko33
27. sep 2022

Z vlastnej skúsenosti by som to ešte nesilila. Dcéra je tiež decembrová, len už bude mať štyri roky. Pred rokom nastúpila do škôlky a nerozprávala tiež skoro nič. Rozhovorila sa až niekedy marec-april, aj to postupne. A v škôlke začala až teraz v septembri, lebo je dosť hanblivá, pritom doma už jej ide poriadne jazyk. Mám štyri deti a ani jedno dieťa nerozprávalo pred tretím rokom. No sú deti ktoré začnú od 1,5 roka. Každé dieťa je iné. Ak syn rozumie, len nerozpráva, ja by som tomu dala ešte čas.

janickacrazy
27. sep 2022

@liviafazekasova objednaj sa na logopédiu, lebo čakačky sú dlhé, moj najmladší tiež nerozprával v 3 rokoch a u nás to išlo veľmi pomaly, bez logo a bez školky by sme to určite nedali. Tvoj malý chodí do školky? U nás to dosť pomohlo.

nikpa
27. sep 2022

@keiko33 ja by som to zase z vlastnej skúsenosti riešila a to už aj skôr. je nezodpovedné, za to že vy ste mali s dcérou stastie a neriešili ste, radiť tak aj iným. Pretože keď matka spraví niečo navyše pre svoje dieťa a nakoniec sa ukáže, že to nebolo treba, stále to je lepšie ako to nechať tak a len vyčkavat, že šak možno dobre bude lebo jedna susedka povedala. A nakoniec zistím, ze som niečo zanedbala a potom si môžem akurát tak hlavu búchať lebo toto je vek, kedy dieťa nasáva ako špongia.
Takže autorka, rieš. Radšej zbytočne ako neskoro. Pri deťoch to platí dvojnásobne.
Čo sa porozumia týka, z toho čo si napísala....treba rozoznať, či robí len naučené veci, teda denne doma omylane alebo naozaj rozumie. Vyskúšaj ho pri veci, ktorá nie je pre neho taká okukana a opočuvana ako napr. zatvor dvere a vyzuj sa.
@liviafazekasova

liviafazekasova
autor
27. sep 2022

@keiko33 nechcě ho nútiť ale mi je to už nepríjemné a je mi ho aj ľúto nevieme sa dohonúť, s naposledy som bola veľmi sklamaná boli sme na detskom ihrisku boli tak detičky aj trochu menšie pekne rozprávali a moj len kriči hmka od radosti a videla som na rodičoch riadne brali preč deti ako keby bol nejaký ja ani neviem pritom pekne ich pustil dopredu na smýkačke sadol si čakal ich. No hrozná skúsenosť.

liviafazekasova
autor
27. sep 2022

@nikpa jednoznačne to budem riešiť ja nechcem čakať na zázrak že začne rozprávať a ak to tak bude budem len rada 🙂

liviafazekasova
autor
27. sep 2022

@janickacrazy nie nechodí ešte do škôlky

keiko33
27. sep 2022

@liviafazekasova samozrejme pre tvoj pokoj tu logopedičku skusit môžeš, za to nič nedáš. Len som tým chcela povedať, že keď ešte nemá tri roky, nieje to nič strašné. Mne sa deti rozhovorili až v škôlke. A nikdy sa nestalo, že by učiteľky v škôlke to okomentovali, že ešte deti nehovoria. Veľa krát to berú ťažšie matky, ktoré porovnávajú svoje deti s inými. Neter začala rozprávať ako 1,5 ročná a moja skoro 3 ročná v tom istom čase ešte nerozprávala. Ale už som mala štvrté dieťa, tak som to brala s nadhladom. Najhoršie je to pri prvom dietati. Z každej strany nátlak a ty sa potom cítiš strašné. Nesmieš si to brať, že si zlyhala, to nepridá na duševnej pohode ani tebe, ani synovi. A hlavne si nebrať osobne reakcie cudzích matiek. Oni o tebe a synovi nevedia nič. Držím palce.

liviafazekasova
autor
27. sep 2022

@keiko33 ďakujem pekne 🙂🙂 veľmi dúfam že budeme podobný prípad a rozrozpráva sa 🙂

katkine_terapie
27. sep 2022

@keiko33 ked dieta v troch rokoch nerozprava, je najvyssi cas na to spravit zakladne vysetrenia - audio, orl, logopedicke, psychologicke ev.neurologia. Dnes sa na vela vysetreni caka rok. A teda ak v troch rokoch nerozprava, do styroch by rodicia cakali ci sa to v skolke nerozbehne, rok cakas na terminy, behas po vysetreniach, postupne sa s nim zacina pracovat, nejaky cas trva kym sa rec bude zlepsovat a odrazu je dieta predskolak pripadne skolak a je problem. A to ani nehovorim, ze ak je problem a dieta potrebuje specialnu skolku/skolu na vsetko treba odborne posudky.
@liviafazekasova je cas riesit rec dietata najskor orl/audio, logopedia, psychologia, pripadne neurologia/psychiatria (ak by si chcela speci skolku/skolu/predlzeny rodicak...)

mirkasan
27. sep 2022

Môj maly ako nastúpil min rok do škôlky mal pár slov a ostatné keď niečo chcel ukázal. Vysvetlil. Používal svoju hatlaninu. Učiteľky mi hovorili že majú veľa takých deti. Každý mesiac mu pribudlo nejaké to slovo. Teraz bude mat v novembri 4 roky a cez leto sa rozrozpraval. Aj učiteľky mi hovorili, že je vidieť že sa snaží. Doteraz mal dosť na háku, keďže všetko dokázal vysvetliť. Hovorili mi že nech ešte počkám. Dokonca teraz ma v triede ešte deti, ktoré nerozprávajú. Alebo začínajú.

natalia38
27. sep 2022

@keiko33 u nas to iste, ako cez kopirak s nasim synom.

ahoj_34
13. feb 2024

@liviafazekasova dobrý deň prosím ako ste na tom dnes? Rozhovoril sa synček? Riešime to iste.. ďakujem

liviafazekasova
autor
14. feb 2024

@ahoj_34 dobrý deň no my sme s ním boli u detskej psychológičke a zistila že má opozdený vývin reči, teraz mal 4 roky v decembri a už začina rozprávať 🙂
Pani doktorka nám odporučila škôlku že tam mu to pôjde ľahšie ale ešte nechodí keďže sa sťahujeme a chceme ho už tam zapísať 🙂 ale tak cca ako 3,5 ročný začal pár slov no a teraz už aj spája slová čiže také krátke 2-3 slovné vety už vie 😀 po návšteve doktorky som sa ukľudnila a netlačila som naňho prišlo to samo tak ako mi aj viacerý vraveli že to príde keď bude nato pripravený. Ale koniec koncov som bola rada že sme navštívili pani doktorku lebo aspoň som sa presvedčila že mu nič neni, lebo ja som si už nahovárala všeličo možné 😀😀
Ps: dokonca už sa učíme aj po slovensky, keďze sme maďarská rodina, doma hovoríme po maďarsky ale chceme ho dať do slovenskej skôlky a školy takže už vie slovíčka aj po slovensky 🙂

sisska96
3. apr 2024

@liviafazekasova to je najhoršia vec. Keď je Maďar, tak do maďarskej škôlky, potom nebude ovládať materinský jazyk.

liviafazekasova
autor
5. apr 2024

@sisska96 ja ho nechcem dať do maďarskej škôlky ani školy, chcem aby ovládal slovenský jazyk perfektne a viem z vlastnej skúsenosti že tie deti čo chodili do maďarskej školy ani zďaleka neovládali tak slovenský jazyk ako ja zo sestrou čo sme chodili do slovenskej škôlky a školy, a potom prišla stredná škola kde museli po slovensky kedže maďarská neni a potom potili krv a polovicu nerozumeli čo od nich chcú 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️😃

sisska96
10. apr 2024

@liviafazekasova no neviem, ja som chodila do maďarskej škôlky, na základnú aj na strednú, potom na slovenskú VŠ, čo som úspešne ukončila a teraz som podnikateľka vo svojom obore a normálne viem komunikovať a riešiť klientov, vypracovať projekty bez problémov aj dvojjazyčne. Všetko je iba o prístupe 🤷🏻‍♀️

liviafazekasova
autor
15. apr 2024

@sisska96 samozrejme každy sme iný, to mi je jasné no je to u nás veľká dilema 😀