Píšem v mene kamarátky 🙂
Baby, zaujíma ma, či sa aj u Vás dialo niečo podobné...
Mala mi stvornozkuje od 13 mesiacov (koniec februára), krátko na to, niekedy začiatkom marca sa hneď začala stavať a vyliezat na gauč.. fakt to bolo intenzívne, stále sa stavala, doslova, že nonstop... Začala opatrne chodiť aj okolo nábytku a prišiel koniec mája cca a prestala sa stavať... Niekedy pred týždňom znova začala, chvalabohu, ale to obchádzanie nábytku ešte neprišlo... Pred dvoma týždňami sa z ničoho nič sama postavila v priestore tak, že sa pustila (nedržala sa ničoho), urobila to asi 5x za sebou a odvtedy nič.. pri stoji sa väčšinou opiera bruškom stále, málokedy sa drží iba rukou. Aj u Vás to tak bolo? Ja už neviem ako ju podporiť. Má 17 mesiacov.
Ešte dodám, že fyzio sme riešili, musíme cvičiť a spevniť svaly, ja len chcem vedieť, či aj u niekoho to tak bolo,že niečo dieťa začalo robiť,potom prestalo a zase začalo ...
Treba ju motivovat k stvornozkovaniu, chodzi do bokov, preliezaniu prekazok, lezeniu (napr piklerovej triangel).. posilnit brusko, trup, chrbat a pusti sa. Ak nie je neurologicky problem, tak to chce len cas a aktivity na posilnovanie a odvahu. A ano, byva to tak, obzvlast pri chodzi, ze deti spravia aj par krokov v priestore a potom zasa par tyzdnov vobec nic. Drzim palce, je to stresujuce 🙂 🍀