Dobry den, prosim prepacte, ale som na nervy.
Mozno ma vysmejete ale mam aj nejake problemy, som rozhodena a toto mi veru nepridalo.
Mam doma krasne 18 mesacne dievcatko. Dievcatko je osvojene, mame ju pol roka. Mesiac bola v porodnici, 5 mesiacov u profi.
No a jedna velmi mudra pani mi povedala, ze na malej vidi znamky autizmu.
Trosku vam ju opisem.
Chodi od 11 mesiacov, teraz krasne beha, chodi na smyklavku, sama chodi po schodoch, sama sa vie najest lyzicou.
Ked sa jej spytam kde je tatino, alebo hocico, otaca za tym hlavickou. Neukazuje prstom, ak nieco chce, natiahne ruky alebo ruku.
Nerozprava, dookola dzavoce s rozdielnou intonaciou, povie papa aj zakyva, obcas sa jej podari mama, tata, vtaciky (mame doma papagaje).
Krasne udrziava ocny kontakt ked sa jej niekto prihovori, usmieva sa na neho. Celkovo sa usmieva skoro cely den, vie vyrazne dat najavo radost, taka ta detska radost, smiech. Sama sa naucila "moj" casto pride, vezme tvar cloveka do oboch dlani a pozrie mu do oci. Casto to robi ked ju vyhresim, pride mi to aj ako ospravedlnenie, ci ako to nazvat. Robi to rodine a uz sa stalo, ze aj cudziemu chlapcekovi na ihrisku.
Obcas mi nosi hracky, poda mi ich, vypyta naspat. Nehrava sa nametove hry, nedava mackovi jest, ale roznasa hracky, obcas zahra na klaviri, vybera a vklada kocky do krabice, to iste stohovatelne hrnceky. Dookola vlaci handry/plienky. Strasne rada "cita" ale iba listuje v knihe a za ten svet neukaze konkretne zvieratko, obcas prstekom zapichne na ine a krici "ta!". Deti vacsinou pozoruje, obcas sa za nimi rozbehne, obcas po nich krici (akoby druh komunikacie). Ked ide na schody a poviem jej cakaj, zostane stat na prvom schode, az ked poviem mozes, ide dalej.
Vonku krasne poda ruku, vie urobit tap tap tapusky, vie poskakat na "urob hop" urobi tani tani.
Este donedavna na slova "ty si sikovna" sama sebe zatlieskala, teraz sa len usmieva.
Na meno reaguje ked nie je niecim uplne zaujata.
Ked som sa damy, ktora nam tak rychlo diagnostikovala autizmus spytala, na zaklade coho, tak vraj preto lebo nerozprava, neukazuje prstom a obcas ked jej nieco ukazem ja, pozrie tym smerom obcas kasle na mna. No a ci reaguje na "dones si topanocky". Nereaguje ani som ju to nikdy neucila, podla mna dieta nie je pes :(
Reaguje na pockaj na mna, reaguje na "chvilku stoj" ked ju vylozim z auta, reaguje na "pod ideme prebalit plienocku" tym ze zacne predomnou so smiechom utekat a robit okolo mna kruhy aby som ju nahanala 🙂)
Vcera sme boli u buppiho, isla k nemu, ukazala a podavala mu lopticky ktore mala v rukach, zatancovala mu, obzerala si ho z kazdej strany.
Ma rada dotyky a maznanie, vzdy po spanku potrebuje byt aj 20 minut na rukach a tulit sa.
Ked jej pustim rozpravku, vykrikuje ked sa zjavi vlk alebo ju nieco zaujme.
Tie, ktore mate autisticke deti, vidite tam znamky? Ja som doteraz bola v tom, ze mam sikovne zdrave 1,5 rocne dievcatko a jedna baba ma takto rozhodi :(
ja som doteraz bola v tom, ze mam sikovne zdrave 1,5 rocne dievcatko a jedna baba ma takto rozhodi :(
Je to zdravé dievcatko
Zite si stastny zivot aj nadalej.Zda sa, ze mate uplne zdrave dieta 🙂.Ktovie co tu pani viedlo k takemu vyjadreniu.Verim, ze to nemyslela zle.No ake zbytocne vystresovala maminu zjavne zdraveho dietatka.
To bol nejaký odborník či kamarátka?18 m dieťa je rarita, keď rozpráva...veď hovorí pár slov primerane k veku.Nic, čo opisujes tomu nenasvedcuje.Ani to ukazovanie prstom...veľmi pekne si ju opísala vyhod z hlavy ppchybnosti
a ta jedna pani akoze v com presne videla ten autizmus? pretoze podla toho co pises mi pride, ze mas uplne normalne, zdrave dieta..
ja mam uz skoro dospelu dceru s AS, a mozem s takmer istotou povedat, ze vasa dcerka je uplne normalne sikovne dieta. kiezby sa "autizmus" prejavoval takto.
ze nerozprava? ako ze nie? ved hovori tych par slov co ste vymenovali, plus komunikuje gestami, ukazovanim rukou, pohladom. co by ste este chceli. dialogy ako v inscenácii? Moja starsia dcera rozpravala az po 2 rokoch, dovtedy tiez len take vykriky do tmy, obcas z nej vyhrklo slovicko. dnes je sikovna gymnazistka.
podla toho opisu mi pride uplne normalne spravanie vhodne 18 mesacneho dietata..a tym ze este nerozprava,je normalne,,moj prvy syn zacala uplne rozpravat az v 2,5 roku a je v poriadku.... dolezite je ze reaguje a rozumie co jej poviete....
este chcem poradit, neviem ci to je tym adoptovanim, ale pestuj si istotu, sebavedomie, ohladom svojho dietata...lebo takto ta rozhodi denne x ludi s debilnymi poznamkami. Niektori ludia maju potrebu mudrovat a komentovat vsetko, hlavne cudzie deti.
Mala by ta "baba" vidiet moju dceru , realnu autistku v 18 mesiacoch..
@goralenka Také správanie je na 1 a pol roka celkom dobré, aj rozprávať deti začínajú
v rozdielnom veku, dobre je rozprávať jej tak jednoducho, aby si zapamätala, syn rád opakoval aj názvy potravín, ovocia. A treba jej vytvárať taký pocit istoty, keď si prešla takou cestou.
Rozprávanie by som vôbec neriešila, na to má ešte veľa času. Jedine to ukazovanie prstom je také, čo by už mohlo byť.
kto ti to povedal? suseda, alebo pediater? to je dôležité či pani vôbec pozná popr. pracuje s autistami...
Tete povedz nech sa hlasi na nobelovku ked bez zdravotneho, konkr.lekarskeho vzdelania dokaze hodit diagnozu na niečo co ani lekari nerobia pred vek 3 rokov. A prosim ta ukludni sa, mas zdrave dieta, poznam kopec deti ktore toto vsetko nerobia ani v 2 rokoch a su uplne ok. Dokonca kopec deti sa rozhovori az v 3 rokoch a este ani to nie je neskoro ...jaaj taku tetu by som rovno kopla do zadku, nech si ide liecit mindraky niekam inam
a preco si sa neopytala ake znaky autizmu tam vidi? my dieta nevidime a ja z tvojho opisu "nevidim" ani jeden znak autizmu. mam 2 deti s PAS a kvantum studia za sebou. avsak na druhej strane... co znamena myslela som si ze mam doma zdrave dievcatko... a co nie je zdrava? aj moje deti su zdrave, krasne funguju, syn studuje na VŠ, dcera je nadana na kreslenie - to ze su smrncnuny neberiem ako chorobu len inakost v spravani a akceptujem ju. takze nestesuj, vsetko bude ok. drzim palceky nech vam deti robia radost (pri "týchto" detoch je veľmi dolezite odkial pochadzaju, co si nesu do vienka v sebe a to sa moze prejavit, takze ich treba prijat takych aky su) drzim palceky
@goralenka Podla mna jej tiez nic nie je a skor nieco je tej znamej. Neviem si predstavit, co by ma viedlo k tomu diagnostikovat autizmus dietatu znamej/kamosky, ktore ma 1.5 roka a prejavuje sa tak ako tvoja.
@goralenka opísala si šikovné zdravé dievčatko. Ze nerozpráva? To moze ovplyvňovať kopu iných faktorov. Bude v kľude. Jedine čo, tak to ze dáš dieťaťu pokyn , prines topanky" to nie je povel pre psa. Tu vobec nejde o to ze dieta nie je pes. Je dôležité deťom dávať pokyny aby sa naučili reagovať, aby chápali reči s porozumením. Začni dávať dcérke pokyny - kľudne aj so slovickom prosím- prosím zatvor dvere, prines loptu, vyhoď papierik....
Ved to je v ramci hry, učíš ju hrou. S 18mes už môžeš rob8t kopu aktivít na tento štýl.
@simona20201309 ved pokyny jej davam.. to som opisala - pockaj, tu chvilku pekne stoj, urob papa, pod ku mne..opisovala som ich.. ked som skusala doma take ze: odnes do kosa, alebo podaj maminke gol, tak sa tvari ze nechape ale podla mna ma len na haku..teda dufam lebo je blbost aby nieco chapala a nieco nie...
@goralenka stoj, urob papa, je jednoslovny pokyn, jednoduchý. Toto je pre autist9v jednoduché a presne takto sa odporúča komunikovať s autistami. Jedno- max dvojslovne. Je to pokyn ktorý vykoná okamžite- v tej chvíli- stoj.
Ale ak jej dáš pokyn - vyhod do koša, zatvor dvere - tu už musí zapojiť mozog inak. Tzn musí si pamätať pokyn, porozumieť mu a vykonať ho - ísť k tým dverám a zatvoriť ich. Vziať ten papierik a odniesť ho do koša. Nie je to okamžitý pokyn ako napr stoj. Len skúšaj... ma 18mes takže ani tieto pokyny nemusí ešte ovládať len tí píšem, že to môžeš skúšať. Niektoré deti ani v 3r nie sú schopné vykonať tieto jednoduché pokyny, hlavne preto, že ich v živote nepočuli.
Na to co píšeš, tak na 18mes vníma až až.
@goralenka alebo povedz - prines tu babiku z tvojej izby, prines tu ružovú loptu z košíka....
Takto asi najlepšie odsledujes porozumenie.
@simona20201309 dakujem! Napriklad pred par dnami jej manzel podal pagac "zanes maminke pagacik" zaroven som ja natrcila ruku takze mi ho priniesla tak snad nejake naznaky porozumenia tam su 🤷🏻♀️ ale inak na pokyny kasle, ked ma nieco v ruke a vypytam si to, poda mi to. Ale vcera som skusala "daj maminke gol" alebo podaj mi topanocky...a kaslala na mna. Tak snad ma este cas...
@goralenka Ona sa ešte vyvíja, pomaly jej pridávať nové slová a pokyny a možno nebude taký typ, ktorý rád plní pokyny. Al ako som videla napr. syn začal rozprávať skoro, ale napr. ja som povedala - jablko a on vababo, ale z toho sa dosť rýchlo vyvinula reč a suseda mala tiež syna a ten takto neopakoval, ale začal rozprávať dosť plynulo okolo dvoch rokov a ďalšie dievčatko už v roku rozprávalo a ako trojročná, už vedela aj zhruba povedať, čo sa jej nepáči, keď nechcela byť na oslave. Detská hovorila, že každému dieťaťu inak rýchlo dozrieva nervová sústava.
@goralenka nevidím žiadny znak autizmu, možno len to neukazovanie prstom a nereagovanie na nejaké požiadavky ale to môže byť len tým, že nechce. Kazdopadne dieťa s autizmom v 18m má iné prejavy nielen to, že nerozpráva, takže na to pokojne zabudnite a užívajte dcérku 😊
Zdravím, opýtala ste sa tej pani prečo si myslí že vaša dcéra má mierne znaky autizmu?