Škôlkarske choroby v zahraničí

20. feb 2023

Ahojte,v nejakej diskusii na fore som nasla info,ze v Nemecku vraj byvaju skolkari menej chorlavi ako u nas,lebo ich nenechavaju stale so soplami doma.Teraz samozrejme nehovorim o vaznejsich chorobach s kaslom a teplotami.Vraj su tam deti prvy mesiac po nastupe do skolky chore,a potom si rychlejsie vybuduju imunitu tym,ze nie su stale izolovane doma.Je to naozaj tak?Ako to funguje u vas v zahranici,kde zijete?Nemusi to byt iba v Nemecku.

vilma7
20. feb 2023

Tak žijem vo Švajčiarsku, ale myslím že je to skôr tým, že deti sú v škôlke oveľa menej...nie celý deň ako na Slovensku. Škôlka je tu od 08-12.00.
Choré deti ostávajú doma, s miernym soplikom idú, ale to zas nie je choroba. Pokiaľ dieťa nekýcha stále, tak to veľmi neprenáša ďalej.

kiki68
20. feb 2023

V Rakusku a furt Notbetrieb v skolke, vsetci kaputt, nema kto ucit tie deti. Ale aj nas ide z choroby do choroby a my s nim. Vyzeram uz jak chudera, vypelichana liska po tom jeho skolkarskom roku 😂😂😂

syslik81
20. feb 2023

moja chodi do skolky od 3 teraz ma skoro 9 je uz v skole y4 a doma nebola este ani raz .. len 2x ju poslali domov ked zvracala a mala neaky virus-chytila to v piatok vzdy takze vikend doma a v pondelok zas do skoly ... tu ani tak nieje ze moze byt doma pokial nezvracia a nema horucky ide do skoly a tam ucitelky pozoruju ci je ok .. ak by sa stav zhorsil poslu domov inak dochadzka musi byt a ked nieje tak posielaju papiere domov preco zaco naco ... ale na druhu stranu ani ocr nemame a ak by som s nou ostala doma tak jedine dovolenka alebo neplatene volno .. na sk dieta kychne prdne sopel vybehne a uz je tyzden doma a antibiotika nasadene ...

vilma7
20. feb 2023

Syn má za sebou rok a pol škôlky a u doktora.sme ešte neboli, ani žiadne ATB ešte nebral. Ak bol doma, tak ozaj občas, deň , dva...

haley7897
20. feb 2023

Nemyslím si, že niečo vybudujú rýchlejšie, akurát aj s chorobami a soplami chodia do školy. Teda výrazne menej vymeskaju ako slovenské deti. Moja mladšia prvý rok strávila v škôlke štýlom 3-4 dni v škôlke a potom dva týždne chorá doma. Druhý rok o čosi lepšie.
Ono to bude individuálne. Staršia dcéra (10r)napríklad prakticky nikdy chorá nebola. Od škôlky až do teraz.

autor
20. feb 2023

@vilma7 A v com to podla teba je?

annm81
20. feb 2023

Syn chodí do nemeckej škôlky. Dcéra do jaslí, ale nie každý deň. Tento rok sú tu deti aj dospelí chorí oveľa viac ako v iné roky. Napriek tomu nepoznám dieťa, ktoré by bolo doma častejšie ako v škôlke. Syn býva kvôli chorobe doma max. 2 týždne do roka. ATB ani jedno moje dieťa nepozná. 4., 5. ,6., choroba, ruka, noha, ústa a podobné, čo sa tu na fóre bežne rieši neviem čo je - nikdy som sa s tým nestretla. Rovnako žiadne kiahne (očkuje sa). Sople nikto nerieši, lebo všetci vedia, že samé o sebe nič neznamenajú.

srferreira
20. feb 2023

Napr. u nas s beznym nachladnutim bez problemov. Este mu aj pribalim kvapky do nosa kt. mu ucitelky daju. Pokial nema teplotu, crevny virus, a naozaj na nom vidim, ze nevladze tak je doma. Inak chodi do skolky. Vynechal dva dni zatial. A to mal 40 horucky a v nemocnici mi odporucili, ze ak ho chcem dat do skolky rano ho mam nadopovat nurofenom a paracentamolom a na ten cas dokedy pojde domov vydrzi, no skoro ma piclo. Nenechavam ho doma so soplom a kaslom. Ci byvaju menej chore tie deti, neviem nas chodi od Oktobra a bol iba dva dni doma.
A v policy skolke mame, ze pokial na nom vidia, ze nieco na neho lezie daju mu paracentamol, ak je horsie az potom volaju.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
galioska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanka.zuzu
20. feb 2023

@srferreira @galioska slovenské učiteľky by asi zinfarktovali keby im pribudla "ďalšia povinnosť" dávať deťom lieky čo im pribalili ich nezodpovedné matky, ktoré nie sú s nimi doma 🙏 tu vidíte vo fórach ako ich doslova obťažuje napr. pripomenúť deťom napiť sa 🙄

galioska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
galioska
20. feb 2023

@zuzanka.zuzu ale inak ucitelky maju asistentky, skor tie to riesia, tak sa to da.

annm81
20. feb 2023

@galioska No ono UK je v mnohých oblastiach pomaly na úrovni tretieho sveta (viem, istá dávka nadsázky) a zdravotníctvo je tam úplná katastrofa... Robiť drámu zo sopľa ako je zvykom na SK je na hlavu, ale posielať do škôlky dieťa na antibiotikách, ktoré je vyčerpané a potrebuje oddych nie je o nič lepšie.

srferreira
20. feb 2023

@galioska v skole sme este neni neviem 😂😂 aspon sa viem pripravit co nas caka.
@zuzanka.zuzu lenze na Slovensku je 1 ucitelka a kolko ma deti 15, 2 maju 30? Neviem odhadujem. Tu je jedna na 4 deti. Aspon my tak mame. Syn ma jednu kt. je zodpovedna za jeho rozvoj, ucenie, a denny harmonogram. Ked jej poviem, ze o 10 MUSI ist spat tak ho daju spat, ked poviem, ze nejedava maso tak mu ho nedaju, teraz som uviedla priklad, nic take neziadam. Ale pristupuju k detom osobne nie ako celok. Ja sa nedivim ked na Slovensku maju tolko deti a je ich malo, ze im ta extra poziadvka uz zaspati.

beata_k
20. feb 2023

@srferreira To mu vazne v skolke daju paracetamol a ked nezaberie az potom volaju domov?

srferreira
20. feb 2023

@beata_k hej. Normalne som podpisovala papier ci s tym suhlasim aby mu podali aspon ten na zaciatok. Ine lieky podavat nemozu bez predpisu, keby mi on berie na predpis tak mu daju. Ja ti hovorim tu oni neriesia pokial to nie nic extra nakazlive. Ja som maleho nechala dva doma a oni nechapali, ze ako fakt ja ho nechavam doma. Ano mal horucku, ked klesla tak bol v pohode. Ale aj tak. A oni, preco je akoze doma? Nechapali. Odpocivat moze aj v skolke 🤷‍♀️
Zaplatene mal tak ci tak ten den. Cize im to mohlo byt jedno, ale aj tak sa cudovali.

galioska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sense
20. feb 2023

Tiež žijem v CH a soplik pokiaľ dieťa nie je malatne, nemá teplotu alebo iné problémy tak do škôlky môže. Ale v CH Je povinná školská dochádzka od 4 rokov. Deti chodia do školy doobeda a potom poobede cez obed si doma. Potom sú ešte jasle od 3mes do 4 rokov tam sú deti podľa toho ako rodičia platia. Resp potrebujú. Moja chodila do jaslí aj do škôlky a chorá nebavala ani nebýva. Aj keď teda ATB už mala 4 x za 10rokov..

galioska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beata_k
20. feb 2023

@srferreira Ach chudence male. Trochu nepekne sa k nim spravaju. Jak ku kusom mäsa iba.

galioska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
srferreira
20. feb 2023

@beata_k v tomto s nimi nesuhlasim, ale inak pristup v skolke sa mi paci viac ako na Slovensku.

kittykat22
20. feb 2023

tak ale v zahranici - UK alebo taliansko, spanielsko nie je taky vykyv pocasia. Zila som v UK a pravda je, ze tam som vobec chora nebola. Prisla som do Prahy a nonstop. Ale v Anglicku stale pocasie - a to som zila v Severnom Irsku. Pridem spat a teploty od +30 do -15. Tieto zmeny su tak neprijemne pre zdravie.

galioska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
galioska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanka.zuzu
20. feb 2023

@elizabet173 bársčo sa môže stať, takže výhovorka sa vždy nájde... teraz napríklad o alergickej reakcii. však aj včela môže poštípať a dieťa môže mať alergickú reakciu. tak čo zrušíme výlety do prírody? nie toto u mňa neobstojí ako argument... navyše ak nepodpíšeš súhlas, tak dieťaťu nič nepodajú. jednoduché.

amelia89
20. feb 2023

neviem,moji synovci v spanielsku su rovnako casto chori ako moj syn(dost casto)

babyjune
20. feb 2023

No neviem, u nas chore deti v skolke neakceptuju. Dcera ma 6 rokov, antibiotiká nemala ani raz. Ked mala tusim 2 roky, tak mala raz teplotu a hned som musela po nu ist do skolky a zobrat ju domov.
A aj ked mala miernu hnačku, tak mi hned volali, ze ju mam prísť zobrat (a nic jej v podstate nebolo, boli sme aj u dr a ta nam skoro vynadala, ze načo sme chodili).
Podla mna je to skor o tom, ze tu sa praveze rodicia snazia nedávať choré deti do skolky a učiteľky/riaditeľka to kontrolujú, aby sa to dodržiavalo.