Škôlkar s NKS a oneskoreným vývojom CNS

beba1994
27. nov 2023

Ahojte, mám syna - 3 a pól bude mať v februári.

Mame pobehanych všetkých možných lekárov a špecialistov- neurológ, psychiater, psychológ, logopedička, špeciálny pedagóg.

Autizmus na zatiaľ vylúčili. Aj keď sú tam menšie prvky.

Akoby som mohla opísať syna. Veľmi živé dieťa, reč sa pomaly rozbieha začína tvoriť dvojslovne vety, pekne opakuje, udržiava očný kontakt a záujem. Pekne sa vie hrať so mnou, je odplienkovany, dokáže sa samostatne najesť, napiť, umyť zúbky.

Začal chodiť do škôlky - učiteľky hovoria že spánok je fajn, zapája sa do činnosti, už sem tam aj niečo povie, nepocikava sa… rozumie všetkému, vykoná keď ňu niečo poviem, poprosím, už začal byt aj empaticky a jednoducho keď buchne tak ma pomohka, dá pusinku, povie mama tam bobo . Veľmi rad sa mojká a ešte ďalšej predvádza a doslova zo seba robi Saša , len aby sa iný smiali…. lenže keď sa nejaké deti hrajú, tak im berie hračky a nechce ich dať naspäť a začne sa bit.
Nenapadne žiadne dieťa len tak, ale pre to že sa nedokáže deliť.
Deti si všíma, sem tam sa pridá do hry a sem tam sa hra sám.
Učiteľky mi hovoria že pri jedináčikoch je takéto správanie normálne.

Len ja už som strašne úzkoprsí na hocičo čo sa s ním udeje aby sme nemali nejaké problémy :( a do tej škôlky mihol chodiť.

Co mám viac robiť ? A h

kacena4
27. nov 2023

a kde tam vidis autisticke crty? ja nikde. normalne dieta s oneskorenou recou o cns nic nepises v com je oneskoreny. kedze ste boli u specipedagogicky tak asi robite aj nejake cvicenia na posilnenie oslabenych funkcii, co viac chces robit? jedine postupne casom ho nauci delit sa o veci ale to je v tomto veku normalne ze deti chcu mat vsetko pre seba. naucte sa napr. zdielat to co dostane, napr. rohlik podeli sa on, sladkost da vam kusok... nauci sa casom ze ked sa podeli o hracku nic sa neudeje a nasledne mu bude vratena aby sa mohol hrat to sa da trenovat aj na ihrisku. dzrim palceky

beba1994
autor
27. nov 2023

@kacena4 oneskorene sme mali tie emócie, hru, reč všetko. Už to postupne nabieha. Stereotypicke záujmy nemá nejaké, jedine obsesia balónami a farbami. A robíme samozrejme- tsmt, logopedicky tréning, všetko vysvetľujeme