Ahojte,
do našej škôlky sa chcú rodičia prihlásiť dieťa s hemofíliou. Ako riaditeľka, chcem vedieť čo najviac o tejto chorobe - na čo sa máme s učiteľkami pripraviť. Je vôbec vhodné a bezpečné, aby tekéto dieťa chodilo do kolektívu, kde sa môže hocikedy zraniť? Ak by sme mali asistenta iba preňho, tak v pohode, ale ak bude na 20 detí jedna učiteľka, môže sa mu stať hociaký úraz, aj keď menší, ale preňho nebezpečný... Neviem, či ho mám prijať alebo si radšej nevziať na plecia takú veľkú zodpovednosť...
@oblivian veď lekárka musí dať odporučenie, že vzhľadom na jeho zdrav.stav môže/nemôže navštevovať škôlku...a ak sa stane úraz hneď volať mamičke, ona s takým niečím musí počítať....a samozrejme záleží aj od stupňa ochorenia, aký je problém rozbité koleno, teda ak stačí obviazať a počkať na príchod mamičky tak ok....dieťa určite berie aj liečbu, takže predpokladám že nejaké vykrvácanie nehrozí
@oblivian aj takéto deti potrebuju kolektív a socializáciu
Trochu má prekvapuje, že si ako riaditeľka MS tu zbieras info od žien ktoré často ani nemajú reálny kontakt s týmto ochorením
Veď rodičia musia priniesť od pediatra odporúčanie že dieťa môže ísť do MS
Okrem toho sj hemofilia má svoje “levely” a pre niekotre dieťa nie je nebezpečne ani to povestne rozbite kolienko
Rodičia určite prinesú do skolky balíček 1. pomocí ak by sa niečo udialo
Mamička vám určite povie, čo robiť, ako reagovať. Je smutné, takéto dieťa vyraďovať z kolektívu. Chápem strach z tvojej strany, ale je niečo strašné mať "zdravé" dieťa s diagnózou a nikde ho zo strachu nechcú. Netreba sa dopredu báť a kvôli tomu ho nebrať
@oblivian u nás máme chlapca s diagnózou, ktorá je podobná cukrovke, dieťa môže kedykoľvek odpadnúť, jeho mama to riešila tak, že čakala na chodbe, keby niečo. Čítala si knihu. Malý chodil do škôlky len na 3 hodiny doobeda.
@pribinak Zaujíma ma názor tých, ktorí s touto chorobou majú skúsenosť ako matky alebo učiteľky. Chlapčeka by som veľmi rada prijala, len sa chcem na to pripraviť. Potvrdenie od lekára je jedna vec... Ale pri tejto diagnóze je myslím si, pochopiteľné, že sa človek bojí toho, čo sa stane, ak sa malému stane úraz - kto bude na vine?! Je to obrovská zodpovednosť a to, že sa matka usmieva pred zápisom, neznamená, že sa bude usmievať aj vtedy, keď jej zavoláme, aby prišla vpichnúť synovi injekciu, lebo sa buchlo na preliezke. Preto som zvedavá na reálne skúsenosti - či sa také dieťa dá zvládnuť bez problémov alebo by mal mať asistenta, či je preňho vhodná trieda s 20-mi deťmi na učiteľku alebo je lepšie si nájsť škôlku s nižším počtom detí v triede...
@viestta je rozdieľ 3-ročné dieťa a 6-ročné, ktoré si už zvyklo, že si na seba musí dávať pozor. Tiež v školskej triede môžeš žiakom vysvetliť, že na XY treba dávať veľký pozor, lebo má diagnózu, ale ak to povieš 3-ročným deťom, hocijako krásne to pochopia, nedokážu si až tak dávať pozor a môžu tomu druhému ublížiť, buchnúť ho po hlave, sotiť ho nechtiac z preliezky a pod. Nechápem, prečo sa tak čudujete mojim obavám a tejto otázke... Nejde tu čo ja viem o kurie oko alebo nosenie okuliarov...
@oblivian tak mamičke v prvom rade vysvetliť že napriek všetkej starostlivosti a zodpovednosti zo strany učiteľky, v triede je 20 malých detí a 2 učiteľky.....takže nehoda, úraz sa stať môže....toto jej povedať pred nástupom, ale určite chodí aj ona s dieťaťom na ihrisko medzi ostatné deti a dieťa normálne chodí na preliezky či naháňa sa s inými deťmi....Na vašu ochranu by som jej dala napísať na prihlášku do škôlky že vzhľadom na diagnózu dáva dieťa do škôlky s rizikom že úraz, nehoda sa stať môže a mamička si je toho plne vedomá ( vtedy budete samozrjeme kontaktovať mamičku). A dieťa bude mať adaptačný program takže by som to vyskúšala....zase netreba z toho robiť strašiaka, dieťa normálne žije aj pri mamičke a tá s ním určite nie je len ona 24 hodín denne a nie sú zavretí doma....takže mamička vie a je si vedomá všetkých rizík....a informácie treba pýtať od mamičky, lebo každý prípade ochorenia môže byť iný...dieťa má liečbu a určite funguje ako ostatné malé deti čiže aj preliezky aj naháňačky, aj doťahovanie s inými deťmi....
@pribinak ...lebo nijaka hemo ambulancia mi nepovie, ako je to v skutočnosti v škôlke. Ja som zvedavá na skúsenosti tých, ktorí s takýmto dieťaťom pracovali alebo ako matky dali hemof. dieťa do kolektívu. Pýtala som sa aj inde, aj na FB v o viacerych skupinach, kde sú ucitelky alebj riaditelky MŠ, no nemajú osobnú skúsenosť...
@oblivian urcite ich poslite do cpppap/cspp na "vysetrenie" kde vam ako skolke budu vediet dat vyjadrenie za akych podmienok ho moze skolka prijat a ci je skolka schopna tieto podmienky zabezpecit. tu nejde ani o asistenta ale skor o bezpecnost ako taku a co robit v akych situaciach. drzim palceky. urcite by som nejak extremne nevysilovala/nechaosila, su aj horsie diagnozy, napr. epileptikov sa tiez boja brat do skolky prave kvoli zachvatom... drzim palceky pri rozhodovani