Prosim vas, ma tu nejaka mamicka 3 rocne dietatko s pocetnymi alergiami? Zoberu taketo dieta do skolky? Dovoli skolka nosit kompletnu stravu? Ake potvrdenia budem potrebovat?
@klaudiaemma či škôlka povolí nosiť vlastnú stravu sa treba spýtať v danej škôlke....z hladiska hygieny musí mať na to prispôsobené podmienky(zvlášť chladničku), takže nie všade sa to dá....teoreticky mu vedia dávať stravu tým že bude jesť jedlo kde nie sú alergény....napr. mu dajú len zemiaky a mäso . bez omáčky....treba sa pri zápise spýtať priamo v škôlke, zároveň to môže byť problém pri prijatí do škôlky, povinná predškolská dochádzka je len u predškolákov
Zabezpečenie diétneho stravovania v školských zariadeniach pre deti s potravinovou alergiou možno uskutočňovať dvomi spôsobmi, a to:
Diétna strava pre deti materských škôl a žiakov základných a stredných škôl sa pripravuje priamo v zariadení školského stravovania podľa odporúčaných receptúr pre diétne stravovanie (Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre diétny stravovací systém v školskom stravovaní vydalo MŠ SR 2008 pod číslom CD-2008-809/1771-1:918).
Deťom je možné individuálne donášať stravu do zariadenia školského stravovania vtedy, ak posúdenie lekára všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo posúdenie lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore dokladuje, že výživa dieťaťa alebo žiaka vyžaduje osobitné stravovanie. Hotovú diétnu stravu po vzájomnej dohode rodičov, riaditeľa školy a vedúcej školskej jedálne zabezpečuje zákonný zástupca pričom musia byť splnené tieto podmienky:
a) hotový diétny pokrm v uzavretých prepravných umývateľných nádobách dodá zákonný zástupca dieťaťa v deň jeho konzumácie,
b) jedlo v nádobách sa uchováva v samostatnom chladiacom zariadení. Ak podmienky školskej kuchyne nedovoľujú tento postup, je možné skladovať donesený pokrm vo vyčlenenej časti chladničky, určenej výhradne len na tento účel.
c) hotové diétne jedlo sa bude zohrievať v mikrovlnnej rúre,
d) v záujme zamedzenia krížovej kontaminácie bude nádoby umývať rodič, prípadne sa budú umývať v umývačke riadu zariadenia školského stravovania.
Pri ohrievaní a podávaní donášanej individuálnej stravy je potrebné dôsledne dbať na to, aby sa do nej nedostali alergény, napríklad kuchynským riadom, ktorý sa použil na prácu s inými potravinami pri príprave stravy pre zdravé deti. Na servírovanie a podávanie stravy je potrebné používať samostatný riad a umývanie prepravných nádob sa musí zabezpečovať v spolupráci rodičmi, aby sa zabránilo krížovej kontaminácii pri ochrane zdravia detí navštevujúcich materskú školu.
Zabezpečenie diétneho stravovania detí a žiakov, vrátane donášky stravy pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie s uvedením spôsobu manipulácie a vydávania jedál, musí byť zakomponované v prevádzkovom poriadku školy.
@klaudiaemma no z tohto mam obavy aj ja, dcérka nemôže nič mliečne, žiadne syry a normálne jogurty, nemôže vajíčka, hovädzie mäso a pod... 😔 tento rok jej idem podávať prihlášku a normálne si tiež myslím ze to bude problem
@trinity_77 preco to chces dat do prihlasky? Prosne tesne pred nastupom do MŠ prides za riaditelkou a veducou jedalne a dohodnete podmienky stravy.
Nasu do skolky nezobrali. Davala som do dvoch. V jednej mi chodi starsia a druha bola specialna kde su potravinove alergie. Ma alergiu na pšenicu, lepok, vajce, kravsku bielkovinu. A ma aj predlzeny qt interval. Bude mat 3roky v auguste. Mala je alergik od 6m takze je naucena a nezoberie si nic bez opytania. Povedali, ze oni niesu zdravotnictvo, ze oni tam mat lieky nemoze a ze epipen nepodaju. Nechcu skoncit v base prosim pekne. Doslova. A este skodoradostne poznamenala v specialnej, ze ale ste si ju namixovali. Ze oni tu maju ekzemy a celiakie ale toto si nezoberu na zodpovednost. Ako co mate na toto povedat. Ani sa nesnazili ma vypocut. Viem, ze tam chodia take deti ktorym nosia jedlo. Som vazne zvedava ci to zrazu pojde ked bude predskolacka. Tento rok to necham tak uz. Ale nabuduci rok napisem aj starostovi. Moje dieta je zdrave a potrebuje kolektiv. A este k tej specialnej triede. Tam su prosim pekne deti od 3-5 rokov. Moja je predskolacka a fakt si neviem predstavit ako sa venuju vsetkym detom naraz a hlavne s aktivitami k ich veku.
@klaudiaemma samozrejme, ze zoberu, aj dieta s alergiami na narok na predskolske vzdelananie. Treba sa dohodnu s veducou jedalne. Su skolky, kde je to saaaakra problem, ale nenechaj sa odradit, dieta ma narok mat prisposobenu stravu. Ak ide o pocetne alergie, tam budes musiet pravdepodobne stravu nosit a budu mu prihrievat. Treba doklad od alergologa, alebo gastro.