Škôlka a novorodenec

laura2323i
26. júl 2022

Ahojte. Rada by som si prečítala názory a skúsenosti iných mamičiek.
Dcéra bude mať 3 roky a nastupuje v septembri do škôlky. Mňa čaká začiatkom októbra sekcia.
Chorá nebýva vôbec a je na mňa dosť naviazaná, keďže manžel pracuje v zahraničí sme väčšinu času doma samé.
Z tej škôlky mám celkom slušné obavy, co sa chorôb týka. Že bude vkuse chorá a všetko si popri nej odskáče aj súrodenec. Co by mi nevadilo az tak, taky je život, ale predsa len bude to bábätko, bez imunity.
A taktiež jesenná vlna covidu. V čase, kedy budem pred pôrodom...
Ako ste ro riešili, ked ste boli v podobnej situácii?
Uz mi napadlo aj nechať ju rok doma, ale zas potrebuje kolektív a deti.
Ja viem, ze deti s chorobami rastú, no dcéra za tri roky mala raz sopeľ a to je všetko. Rada by som to dopriala aj mladšiemu súrodencovi.
Preháňam? Preháňam. Potrebujem upokojiť 🙈😃

chadkroeger
26. júl 2022

Preháňaš 🙂

pribinak
26. júl 2022

@laura2323i preháňaš a veľmi

luccija
26. júl 2022

@laura2323i neprehanas, ale skus ju dat a sama uvidis podla toho sa zariadis.Myslim, ze viac ako 2,3 t bez choroby tam nebude, ale mozno prekvapi.
Ja by som to nechala na jar, ale hovorim vyskusaj.Ja som ucila v skolke a vedela by som pisat o chorobach aj deti aj mojich co ma nakazili🤣

ms_green
26. júl 2022

To je strašne individuálne. Ja som sa tiež bála keď šla dcéra do škôlky ale mala som úplne zbytočné stresy. Chorá býva tak raz za rok maximálne. Malá má ale v triedy deti, ktoré sú choré stále.

marrilyn
26. júl 2022

@laura2323i riesili sme doma obdobnu dilemu, syn ide od septembra do skolky, ja mam termin porodu koncom augusta. Chceli sme, ze ho dame az od druhej polovice skolskeho roku, ale prihlasku sme normalne podali, ved tu v okoli je problem s miestami v skolke, tak ho mozno nezoberu. Ako naschval zrovna tento rok mali moznost zobrat vela deti 😃 Prijali ho, tak sme si povedali, ze to skusime. Ak by moc nosil choroby domov k novorodencovi, tak ho od tial asi odhlasime, aj ked to by som nerada, kedze on ma velmi rad kolektiv. Tiez si mozno niekto poklepe po cele, ze som precitlivena, ale novorodenec na beznu virozu dokaze zareagovat ovela horsie ako starsie dieta. Tak uvidime co bude.

fiafia
26. júl 2022

@laura2323i no neviem či preháňas. Moja dcéra kým nenastúpila do škôlky bola zdravá ,žiadne choroby. Od septembra? Niečo strašné ... Dva týždne školka a tri doma. Ja som bola vždy ešte horšie NATOm ako dcérka. Veľa závisí od dieťatka ale ak by bolo v škôlke často choré s novorodencom by som sa ja bála. Predsa lieky sú obmedzené a ľahšie sa lieči 3rocne dieťa ako apaticky novorodenec so 40tkami teplotami. Plus na staršie to bude veľa zmien naraz, škôlka, súrodenec... Atď.

mamamasama
26. júl 2022

Vyskúšaš a uvidíš. Moje prvé dieťatko bolo od narodenia extrémne spoločenské, takže väčšinu detských chorôb si odkašľal ešte pred nástupom do škôlky. Evidentne mu to podporilo imunitu, lebo odkedy sme ho dali do škôlky bol chorý len dvakrát. On nastúpil v septembri a v novembri sa nám narodilo druhé bábätko. Druhé dieťatko má klasické choroby, ktorými si prešiel aj prvý synček, ale nie je to o nič horšie ako to bolo s prvým.

denkanr
26. júl 2022

@laura2323i tiež budeme riešiť podobnú vec v decembrimam 4 ročnú a 1 školský rok už má odchodeny. Pred skolkou celý rok zdravá bez soplov úplná paráda. Ako začala do škôlky no koniec nielen jej ale aj nám doma... Všetci sme boli chorí veľakrát a mame toho už fakt dosť ako rodičia. Neviem si predstaviť ze novorodenec bude tak často chorý a ja s deťmi tiež. Pre mňa je to masaker takže po narodení asi zostane nejaký čas doma zo škôlky. Zatiaľ len takto uvažujem

marisoul17
26. júl 2022

Neprehanas. Moja skúsenosť: dcéra zdravá ako buk, raz do roka Max sopel, v škôlke sa všetko zmenilo. 2 týždne v škôlke, dva doma, v zime týždeň v škôlke a ďalšie dva doma a mala som doma ešte 6 mesačnu a všetko vychytala. Čo doniesla staršia zo školky, do 3 dní chytila mladšia a v horšej verzii.
Zo školky som ju neodhlasila a dúfam, že keď mladšia nastúpi do škôlky, bude mať voči tým skolkarskym chorobám už ako takú imunitu a nebude viac doma ako v škôlke ako staršia.

tarvika
26. júl 2022

trojrocna nepotrebuje vacsinou kolektiv a deti, plus deti su aj na ihriskach, mate kamaratov, rodinu atd. Ja by som nechala doma, idealne ti to casovo vyslo.

thoughtfulweirdo
26. júl 2022

Nepreháňaš. A teda úprimne závidím všetkým, čo majú pocit, že preháňaš 😬🤭 moja dcéra bola do 3r zdravá ako buk, otuzila, zdravo jediaca, všetko ako má byť a celý prvý rok v škôlke išla z choroby do choroby, to bolo až absurdné, že nedokázala vydržať zdravá dlhšie než tri dni. Mladší syn bol za prvý rok života viac dní chorý než zdravý, lebo chytil úplne každú jednu marhu, čo doniesla domov 🤷🏻‍♂️ keby som predtým tušila, že až takto zlé to môže byť, nechala by som ju ten rok ešte doma.

andrea_82
26. júl 2022

ja by som ju nechala v škôlke, uvidíš a potom sa zariadiš. Môj syn vôbec nemal škôlkarske choroby, keby robili dochádzku, tak asi vyhrá. Chorý bol možno raz za zimu. Takže zatiaľ nerieš, nechaj ju ísť v septembri do škôlky a uvidíš.

marisoul17
26. júl 2022

@thoughtfulweirdo u nás úplne rovnako, daj mi prosím nádej, že keď nastúpi to mladšie do škôlky, bude to lepšie, keďže už čo to vychytali

leonie28
26. júl 2022

@laura2323i ja som to tak mala skolkara a 2 bábätká dvojičky a do škôlky chodil, a tiež 2'tyzdne v škôlke a 2 doma . Bábätká všetko pochytali a aj ja 🤷. Radila som sa s pediatrickou a povedala , že to nevadí že to malí chytajú , že budú mať dobrú imunitu. A veru mala pravdu v škôlke vôbec nebývali chorí Max raz za rok nejaký vírus a tak je to doteraz už majú 6 rokov a zdraví sú ozaj len raz ročne sopliky...
A aj starší keď bol už v predskolak už nebýval chorý.
Takže ja by som dala do škôlky, budete mať možno trochu choroby, ale potom pohoda😊

elizabet173
26. júl 2022

@laura2323i ak je na teba naviazaná, nechala by som ju do jari doma, ak by sa tak dalo v škôlke dohodnúť. Bude o niečo staršia, zistí, že s novorodencom doma nie je až taká zábava, na jar je menší predpoklad, že bude domov vláčiť detské choroby, väčšina detí zo škôlky ich už bude mať za sebou a na jar deti nebývajú toľko choré, ako na jeseň, keď nastúpia do škôlky. Ty už budeš mať s menším dieťaťom zabehnutý režim, nie stres, že musíš ráno zaniesť staršiu do škôlky a mladšie sa ti pokakalo, alebo je hladné.

dankabetka
26. júl 2022

Ked starsi nastupil do skolky, mensi mal 4 mesiace. Sept. a okt. vychodil este ako tak, tyzden doma dva tyzdne v skolke, ale pamatam si ze november bol presne 3 dni za cely mesiac, a december velmi podobne. Januar a februar uz cca pol na pol... a od marca zavreli vsetko pre koronu, a nastupil po pol roku az sept. uz ako druhacik... pocas prveho a druheho roku chodil len na 4 hodinky, nikdy v skolke nespal...lebo on nespaval od 2 rokov na obed uz vobec, takze v skolke by bolo trapenie na oboch stranach.
Do 3 rokov maximalne sopel a to sme chodili aj po deckych centrach a aj po kadejakych kruzkoch, ihriskach..vsade proste a v skolke sa zlomil a skoro stale nieco, dokonca bol chory aj posledny tyzden skolky, teraz pred letom..tak sa ani nerozlucil so skolkou...
Mladsi do roka od neho nechytil nic...po roku ako som dokojila...sa to rozbehlo, ale mladsi mal vzdy vsetko miernejsie ako skolkar, teraz nastupuje mensi do skolky a starsi uz do skoly a naozaj som zvedava ako dopadneme. Uz len dodam, ze stravu maju pestru a jedia vela ovocia, zeleniny - na deti az moc a aj vitaminy mali rozne a aj tak stale nieco.

stanislavicenka
26. júl 2022

@laura2323i ahoj. Ja neviem, kde sa berie tento hlupy nazor, ze dieta potrebuje kolektiv, a deti. Ved nezijete v jaskyni. Bola som v podobnej situacii, ani som nevahala, nerozmyslala. Starsia zostala rok doma, nic jej nechybalo. Dalsi rok nastupila do skolky na 3 hodiny. Uzi si svoje deti, kym su take male, ved je to uzasne. Mozno to bude zo zaciatku narocne, ale ked budete spolu, pojde to dobre. Mladsiemu dietatku uz taky comfort nebudes vediet dat, ze moze s tebou zostat dlhsie doma

tehotna40
26. júl 2022

Ahoj, ja som malého dala a nakoniec bol aj tak viac doma ako v škôlke. Lebo si to s malou prenášali jeden na druhého, koľkokrát sme sa nejakej choroby nevedeli zbaviť aj mesiac. Je to takto stále, teraz ma uz mala rok a pol a malý mi ide teraz do predskolskej, dufam ze to bude už lepsie. Imunolog mu dal preistotu na september bronchovaxom. P.s. : covid doniesol zo škôlky celkom 3x 😞 rozhodnúť sa už musíš sama, čo je najlepšie pre detičky a pre teba. Veľa zdravia

yanni
26. júl 2022

Nie je to tak. Uvedomte si, ze ked vam deti 3 roky nechodili do kolektivu (nějaké mamacentrum, dielnicky, atd. sa nerata, to sa so skolkou neda porovnat), tak jasne, ze nemali ani ten sopel. Ci ma dieta vybudovanu imunitu a k tomu este dobru imunitu sa ukaze az v skutocnom kolektive, kde je na malom priestore dieta s vela detmi niekolko hodin/cely den. my mame 5 deti a podobny "problem" som mala aj ja s babami. Starsia mala 3,5 roka, ked sa mladsia narodila. Nikdy nebyvala chora, podobne ani chalani. Zacala chodit do školky a v skolke bola jediná, ktora tam doslova bola ako inventar. Vobec nebyvala chora, doma ostavala len cez prazdniny a obcas, ked sme si chceli urobit "damsku jazdu". Deti podrastli a do skolky chodi teraz przy rok uz aj mladsia, teraz trojrocna. A ta je podobny pripad. Vsetky deti v skole, ci male, ci velke, stale je tam niekto chory. A nasa nic. A mladsia nikde nebola, zasiahla nas coronova doba, extra sme jej imunitu nemali ano budovat. Takže jednoducho maju "tuhy koren" , ako sa vravi.

laura2323i
autor
26. júl 2022

@laura2323i baby ďakujem Vám krásne za nazory.
Som rada,ze si môžem prečítať skúsenosti priamo od mamičiek.
Lebo u nas v rodine som za premotivovanú matku, čo len preháňa a počúvam stále, ze dieťa patrí do kolektívu a ze jej tam bude lepšie a ze všetci to prežili, tak prežijeme aj my, a ze je je hanblivá a ja ju budem držať doma a bude to ešte horšie a budem ľutovať.
Kamarátky co mam, presne 3 dní dieťa v škôlke a potom 2 týždne doma zatvorení.
Radšej by som mala pohodu a strávila rok s oboma deťmi doma, bez stresu a strachu.

veronika3110
26. júl 2022

@laura2323i tak či tam si tým dieťa prejde.. či teraz alebo o rok... je len júl a už stresuješ ako je naviazaná, ako bude chorá a ako bude korona.. nič z toho nemusí byť.. deti vedia prekvapiť a škôlku môžu prežívať veľmi pozitívne.. učím v MŠ už dosť dlho a často vidím, že väčší problém je s mamičkami ako s deťmi.. dieťa je v pohode, hrá sa, papá.. a mamka stepuje za dverami, plače a pýta sa, či dieťa neplakalo, že ono sa bojí atd atd... a stresuje bez príčiny...
jasné, prvé dni možno bude plač, ale raz dva to prejde... ja by som ju do škôlky dala.. ak bude chorá, bude doma... a ked nie, tak môže pekne chodiť... treba vyskúšať a uvidíš

sojorez
26. júl 2022

Ja som dceru nechala doma. Nie kvoli moznej chorobnosti, ale kvoli vlastnemu pocitu z celej situacie, kedze dcera bola tiez taky nalepenec na mne, tak aby sa necitila odstrcena a odlozena do skolky po narodeni surodenca.

stanislavicenka
26. júl 2022

@laura2323i este k nazoru potrebu kolektivu, a toho,ze je hanbliva. Tym, ze ju "hodis levom" nepodporis jej sebavedomie, ci neznizis hanblivost, bude to opacne. Ja som sa cokolvek, co dieta chceli spytala, povedala v ramci moznosti a normy, aby videla Moja dcera, ze opytat sa je uplne prirodzene, zastat sa je prirodzene, povedat svoj nazor je prirodzene, lebo to robi aj mama. Takze takto to funguje. Dieta sa bude zrkadlit. Ale ked to nedokaze rodina pochopit, ty nie si povinna im to vysvetlovat. Ja som cele 2 roky pocuvala zo vsetkych stran, okrem manzela, ze preco nechodi cely den do skolky🤦

xsuzannex
26. júl 2022

Dieta neuchranis.. ked sa mi narodilo druhe dieta (april), v septembri slo prve do skolky.. teraz ked sa mi narodilo tretie (jun), obe starsie uz chodia do skolky.. oni kolektiv potrebuju a ty ked budes skakat okolo novorodenca, nebudes mat na nich tolko casu, hlavne kym sa nejako "stmelite"..

luccija
26. júl 2022

@laura2323i rodinu nepocuvaj.Co je viac ako dieta, ktore sa zobudi vtedy, ked chce, ma svoj program s mamou a surodencom.Socializovat sa bude este roky.Ja som sa tiez napocuvala, ze nebude vediet basnicky, pesnicky🤣vyskusaj uvidis...pre deti to je velky stres nieco nove, vsetci mali placu, ochoreju su doma 2 t potom adaptacia odznova.My sme mali deti, ktore dlhsie v skolke ako mesiac v lete neboli v zime je to des.Ale na skusku ju daj....uplne dietatu staci od 4 r tieto male deti sa aj tak hraju osamote a spolocne hry a kamaratov vyhladavaju neskor.

kate_cs
26. júl 2022

@laura2323i ja som toto riešila a podľa mňa potreba kolektívu sa u deti preceňuje a hlavne preto, že veľa žien si takto obhajuje svoje rozhodnutie. Ja so syna nedala do škôlky, veď som bola doma a nič mu neutečie. Ide do škôlky až tento rok ako 4 ročný a aj to len preto, že mi sám povedal, že chce ísť. Keby nechcel on, nedala by som ho, keďže som ešte na rodičovskej s mladším synom.

ivangeline
26. júl 2022

Ja premyslam obdobne ale netrapia ma len choroby ale aj celkova adaptacia...a ako budem deti do tej skolky viest a vyberat.. takze ja to nechavam na nahodu,ci vo februari nebude miesto alebo az o rok.

katulienocka999
26. júl 2022

@laura2323i som na tom podobne ako ty a s manželom sme sa dohodli, ze maleho dame az od pol roka do skolky, resp od januara, škôlka je s tym v pohode 😊

janickacrazy
26. júl 2022

@laura2323i rozhodnutie je na tebe, nie každé dieťa byva v škôlke choré, môj prostredný syn nebol vôbec chorý celý prvý rok v škôlke, ani sopel, proste nič. Bol tam šťastný, spokojný a vysmiaty. Učiteľku mali úžasnú mladú, všetky deti ju milovali. Ja by som ju dala a uvidíš, ako to bude zvládať. Keď bude často chorá, môžeš ju odhlásiť.

miskaska
26. júl 2022

@laura2323 uvidíš, ako bude. Možno budeš mať skolkara zdravého. Aj také deti existujú. U nás to bol opak, dcéra nonstop chora od syna. Prvé dva roky bol teda viac doma ako v školke. Ale vôbec to nevadilo. Mali pekný vzťah a bolo nám dobre. Nejako bolo, nejako bude...poriesis za pochodu 😃