Škôlka a choroby

zumi21
11. sep 2017

Ahojky! Chcem sa len spytat. Mam 3 rocne dieta. Minuly tyzden nastupil prvy krat do skolky a uz dnes rano mal teplotu, sopel... Zajtra mam nastupit do novej prace a uz teraz mam obavy, aby som nebola viac doma ako v praci (aby ma samozrejme hned nevyhodili) som z toho na nervy. Maleho mi nema kto varovat. Myslite,ze bude byvat casto chory??? Napr.za minuly roksme neboli ani raz chory,ani raz u doktorky... neviem co robit. Nastupi do prace ci nie?!?! Ci radsej preckat toto chripkove obdobie??? Dakujem

siska53
11. sep 2017

@zumi21 jajno..to tazko povedat.. Mozno uz chory nebude,mozno kazdy mesiac.. Nasi neboli prehnane chori,ale zase na striedacku (ja som bola viac chora ako oni),lenze mal s nimi vacsinou kto byt.
Skus posilnit imunitu,nejaky hlivacik,rakytnicek kupit, vitamin D..
Nacitat si nieco o siliciach - inhalacia. Av pripade chorob aj potieranie,mame s tym vyborne skusenosti,aj ked je to dost drahe ale nie je to taka chemia ako lieky.

orta
11. sep 2017

No s tymto by si si asi mala trosku ratat, nie kazde dieta to tak ma, niektore maju silnejsiu imunitu ale je to bezna vec. Preto sa to teraz niekedy robi aj tak, ze mamicka da dieta do skolky skor, este ked je doma aby si odbili toto obdobie castych chorob ked este nepracuje a ked jej skonci rodicovska tak dieta uz je zvyknute

zumi21
autor
11. sep 2017

@orta dakujem za nazor. Maly mal zrovna 4.9. (V den nastupu do skolky 3 roky) skolka bola u nas cez leto zatvorena takze ina moznost nastupu nebola. Doteraz bol chory minimalne tak preto som prekvapena, ze to prislo hned tak rychlo po nastupe 😔

martina1305
11. sep 2017

moja dcerka kym nenastupila do skôlky, tak bola chora 1x - ochorela virusom 6.choroby v 15 mesiacoch....a potom po nastupe do skôlky to uz islo...treba s tym ratat, posilnovat imunitu, je to boj na dlhsie trate

lucinocka
11. sep 2017

@zumi21 no moja 2,5 roka nemala ani sopel, po nastupe do skolky brala ATB kazdy mesiac...v maji sme ju vypisali zo skolky v meste a prehodili do dedinskej skolky, kde je cca 7-10 deti a od toho maja nebola este chora...my sme mali obaja nove prace, nikoho na strazenie, musela ist rano do skolky aj pod sirpom s tpelotou, myslim, ze horsie sme to znasali my jak ona- tie vycitky svedomia a bolest zaludka od nervov...a tak muz povedal, ze nema zmysel takto vsetkych tyrat, dal vypoved, zobral na dedine malu kaviaren a malu sme prelozili... musis zvazit moznosti vase a pre a proti...to nieje chripkove obdobie len- to su skolkarske streptokoky, anginy, vsi, a podobn esracky, ktore vsetko doniesie domov...

xstelinka
11. sep 2017

Moj maly nebol chory kym nenastupil do skolky.Bola som viac doma ako v praci.Toto obdobie preslo az kratko pred jeho 6.narodeninami.

zuzanka7117
11. sep 2017

Ahoj. Moj malý bol presne taky isty, viac doma ako v skolke. A on ma aj znizenu imunitu. Teraz aj jemu aj mladsiemu uz asi rok a pol davam pit aloe berry nectar a detske vitaminy Kids, vlastne odkedy som s tym zacala pracovat a neda sa to porovnat. Sice obcas ochorie, ale vystacime si s vitaminmi a o par dni je fit 🙂

hamca
11. sep 2017

@zumi21 nezahadzuj hned sancu, vyskusaj nastupit do prace a uvidis. Tie choroby su katastrofa, my mame 2 baby v skolke a tak este ked ne jedna, tak druha chora a takto sa to strieda, ale lepime to nejako. Urcite zamakaj na imunite maleho. Odporucam zakupit inhalator, pokial sme ho nemali, tak boli chore aj 2 tyzdne a odkedy ho mame a podchytime zacinajuce prechladnutie, tak za 4 dni je potom a nestihnu ani teploty prist. Taktiez mame infralampu a zvlcovac. Babam davam cebion a probiotika a fakt sa nam to dari nejako takto tahat. Drzim palce

libawet
11. sep 2017

@zumi21 treba zvýšiť imunitu, ako radí aj @siska53. Vitamíny, otužovanie, šport, zdravá životospráva bohatá na ovocie, zeleninu...to je darmo, do škôlok často chodia deti choré, lebo matky ich nemajú kde nechať. Učiteľka by očividne choré dieťa ani v ten deň nemala do škôlky prijať, no opak je pravdou....potom to deti chytajú jedno od druhého, ale aj tým sa na druhej strane imunita posilňuje, ak sa však nezabije častým užívaním ATB.

nanulka24
11. sep 2017

Moja zostala chora 8 dni po nastupe do Ms. Hnisava angina. Liecba a doliecenie 2 tyzdne. Po tyzdni v Ms zapal priedusiek. Zas 2 tyzdne doma. Takto to slo 2 roky az kym nesla do predskolskej triedy. Ja som zostala na predlzenej rodicovskej, absolvovali sme vyber nosnych a o dva mesiace aj krcnych mandli. Pre nas bol nastup do Ms a caste choroby peklo na zemi. Ani do roboty, sem tam brigada. A dieta viac doma ako v skolke.

sense
11. sep 2017

Tazko povedT moja bola za cas co chodi do skolky, chodila aj do jasli chora mozno 4x, virus ruky.nohy usta, zapal pluc a sarlach,schytal na dovolenke na slovensku a raz 6. ,chorobu,....kamaratkina mala prvy rok bola viac doma ako v skolke

evittam
11. sep 2017

@zumi21 Ako ti uz bolo napísané. Kazde dieťa je iné,ma inu imunitu. Syn bol chory naposledy ked mal pol roka, odvtedy nic-ak nepočítam par soplikov a to chodil do jaslí, skolky,...Dcerkq nastúpila teraz 4.9., chora este nebola, takze som tiež zvedava. Tiez som nastúpila do novej prace, nema mi kto extra pomoct.

rainee
11. sep 2017

Nuz, kazdy si tym asi musi prejst, poznam mozno len 1 dieta co ozaj nebyva chore. Moja starsia dcera bola tiez po nastupe do skolky nonstop chora, lebo pri 20 detoch sa stale striedaju dake hnusne choroby a virusy, zelene sople tam mali decka na dennom poriadku, to sa ani neriesilo. Tym padom som musela ist s nou na predlzenu RD, lebo to by mi v praci nikto netoleroval kazdy mesiac byt 2t doma ☹ Po 6r sa to zlepsilo. Teraz uz chodi do skoly a chora je tak 2x za rok . Dost nam pomohli pri zleposovani imunity vitamin D a hliva ustircna.

zumi21
autor
11. sep 2017

Baby dakujem za Vase nazory, rady... nastupim a uvidim. V starej praci som musela dat vypoved (z dietatom si nemozem dovolit tyzdnovky po celej EU) a som rada, ze som si hned nasla pracu. Tak uvidime. Budeme podporovat imunitu a uvidime

ladybugk
11. sep 2017

@hamca Prosim ta, aky inhalator mate a co inhalujete- ci pocas nadchy alebo vseobecne pri respiracnom ochoreni (kolko krat za den, kolko dni? Vincentku?)
Chystame sa kupit inhalator (predbezne sme vybrali omron Comp Air C801, prip Comp Air Kids C801KD pre deti) - prave z dovodu vysokej chorobnosti u syna skolkara - caste nadchy + respirace infekty a je aj sezonny a celorocny alergik(pele/roztoce)

natalushka
11. sep 2017

Aj nas maly uz dneska zostal doma so soplom..po tyzdni..doteraz mal vzdy len pri zuboch teplotu,inak bol vzdy zdravy..sopel ciry,len tecie,bwz teploty,kasla,nic mu nie je..no nechala som ho doma,nech nenadavaju v skolke..mne sa ale podarilo v praci vybavit zatial poluvazok..prave koli tomuto obdobiu,kym si imunita zvykne..no uvidime..zima este len pride,tak som sama zvedava ako to bude..ja len skor otazocku na skusenejsie maminy..nedali stw dieta ani s takymto neinfekcnym soplom do skolky?chapem horucka,kasel,zelenw sople..urcite ne..ale toto je proste ciry sopel,bez ziadnych sprievodnych tazkosti,aj ochladeniu celkom rychlemu to pripisujem..a teda mam pocit,ze tento sopel bude tak nejako non stop,pokym teda ta imunita sa trocha neobrni..to ako ma byt stale doma?

katarinaina
11. sep 2017

@zumi21 chorobám sa v škôlke nevyhneš... deti si budujú imunitu do 6-7 roku života... Ja som sa snažila s dcérou byť v kolektíve ešte pred nástupom do škôlky a vyplatilo sa. Druhá dcéra, ktorá chytala všetko od staršej už chorá v škôlke takmer nebola. Budovanie imunity sa bez sopla a teploty nedá.

rainee
11. sep 2017

@natalushka tak rátajte s tým že tie choroby a sopliky budú na začiatku častejšie, mám pocit že deti sú tam usoplene stále. Pokiaľ nemá teploty,angínu,zelené sople,tak by som dala keď pracuješ,budu aj horšie chorobky a s každým kychnutim sa nedá byť doma.

hamca
11. sep 2017

@ladybugk mame Omron C28P, my sme spokojni, aj ked je mozno trochu hlucny, ale za tu cenu som necakala stroj najvyssej kvality. Inhalujeme iba vincentku, ked su zdrave, tak preventivne inhaluju tak 2 - 3 x do tyzdna, ako stihame a ked su chore, tak kazdy den.
My sme mali velke problem, najma s mladsou, skoncila az v respiracnom sanatoriu a tam to bolo zamerane na liecbu a posilnovanie imunity dychacich ciest a kazdy den tam inhalovali a tak sme sa k tomu aj my doma dostali.

hamca
11. sep 2017

@natalushka ja som zo zaciatku tiez sa snazila vzdy nechavat deti doma, ale nedalo sa to tak. Ved na priesvitny sopel ti ani lekarka neda paragraph, ci OCR. Raz som tak bola pri lekarke, lebo v skolke sa im zdalo, ze ma mala trochu soplik a lekarka na mna pozerala, ci to v skolke myslia vazne, ved predsa, ked je sychravo, tak kazdemu moze tiect z nosa, neznamena, ze je hned infekcny.

ladybugk
11. sep 2017

@hamca Dakujem za info,urcite nejaky vyberieme, verim, ze aspon ciastocne to pomoze, zacina uz jesen a predpokladam,ze opat to bude obdobie plne chorob. U nas sa to tahalo min rok od decembra az do aprila a bolo to naozaj zle a narocne obdobie,kedy bol v skolke napr iba 4 dni z mesiaca... pocula som z viacerych stran a zdrojov aj od viacerych lekarov, ze inhalovanie moze pomoct, takze to rozhodne stoji za vyskusanie...

natalushka
11. sep 2017

@rainee ja som toho isteho nazoru,aj mne tecie z nosa😝len,ze ci nebudem potom za tu zlu mamu,co dava ditko do skolky"chore"..

natalushka
11. sep 2017

@hamca presne toto si aj ja myslim..ale reku nech nie som za tu "zlu mamu",co dava dieta do skolky chore..nech na mna nekukaju..ja som si vedoma,ze prave tieto priesvitne sople nas budu drzat az do jari,preto som nebola stotoznena s Tym,ze ho koli kazdemu kychnutiu necham doma

rainee
11. sep 2017

@natalushka veď sama uvidíš na jeseň tie nakapate detičky v škôlke 😉 všetko bude kašľať soplit...

korytnacka1
11. sep 2017

@siska53 ahoj, suhlasim s ostatnymi mamickami. Treba s tym tak trochu pocitat, ze dietatko bude po nastupe do skolky viac chore, niektore casto. Nas drobec pri nastupe do skolky bol chory kazde 2-3 tyzdne, choroba sa nas drzala aj mesiac. Po prelieceni co bol 2 aj 3 tyzdne doma, do skolky prelieceny no do dna dvoch opat chory nakolko bolo v skolke nejake ukaslane usoplene dieta. Ked ja nedam chore dieta do skolky, ved moze nakazit ostatne deti ocakavam to iste aj od dalsich rodicov .

marianka3
11. sep 2017

Ahojte! Skúšala ste niektoré toto?

korytnacka1
11. sep 2017

Nas maly si oblubil toto:

zuzanaete
11. sep 2017

@natalushka Nas chodi do skolky len par mesiacov, ale s priesvitnym soplom ho do skolky davam. A aj ucitelka v skolke hovorila jednej mamine, ze priesvitne sople neriesia, to je bezne. Ved aj ja si obcas utriem a nie som chora. Riesia iba zelene a uz take zahlienene. Nasmu ako vodovy zacal, tak aj prestal. Mam podozrenie, ci to nebol alergicky sopel, ale neriesim, pokial to nie je nic zavazne.

siska53
11. sep 2017

@korytnacka1 a preco to adresujes mne?
My uz mame prvy skolkarsky rok za sebou,uz aj mladsia je predskolacka..

A su deti,co byvaju chore nonstop a dalsie,co skoro vibec

korytnacka1
11. sep 2017

@siska53 ospravedlnujem sa, malo to patrit autorke diskusie, zrejme som omylom klikla o cosi nizsie na iny nick