Školák citlivý na hluk

14. apr 2022

Ahoj, má niekto doma dieťa precitlivelé na hluk? Už ako malý bol syn senzitívnejší na pach a hluk ale bolo to celkom v rámci normy aspoň sa tak zdalo. Je to dieťa ktoré má problém udržať pozornosť, má veľa myšlienok v hlave a žije si najradšej svoj svet plný fantázie.
V škole pozor nedáva i keď sa to už oproti prvému ročníku o dosť zlepšilo. Doma vidím že keď mám k nemu dlhý príhovor on normálne prepne a začne premýšľať nad niečím iným ako keby aj zabudol že do neho hučím.
No najväčší problém vidím v písomkách a učení.
Doma keď má kľud urobí v prepise max 4-5 chýb (väčšinou nejaký dĺžeň bodka), v škole ale chýb aj 15 s tým že vynechá aj celé slovo. Sťažuje sa že je tam hluk že deti rečnia a on sa nevie sústrediť.
Matiku doma urobí s drobnými chybami. V škole šup 4ka lebo veľa chýb. A zas to isté on nevie premýšlľať, nieje tam ticho, deti rečnia.

Neviem ako ho naučiť aby ten hluk odfiltroval a sústredil sa. A mrzia ma tie jeho známky lebo neukazujú realitu. Jednotkár nie je ani to nežiadam ale na to aby bol dvojkár má a nie chudák 4ky 5ky v žiackej v druhom ročníku lebo robí chyby len pre to že je v okolí hluk. Zas chápem že v triede s 25 deťmi ticho nikdy nebude a proste nejako sa musí naučiť fungovať. Len mu chcem nejako pomôcť ale neviem už ani sama ako.

pribinak
14. apr 2022

A čo súkromná škola? Väčšinou majú v triede nižší počet deti

autor
14. apr 2022

@pribinak bohuzial v meste ani okrese nemame ziadnu sukromnu skolu. Vacsinou vo vsetkych triedach v meste je okolo 20-25 deti,

danyelia
14. apr 2022

Ahoj, nemyslím si, že ten problém je spôsobený (len) hlukom...určite by som s ním navštívila špeciálneho psychológa v centre psychologického poradenstva. Podľa Tvojich slov to môže byť kľudne aj dyskalkúlia, dysortografia alebo iná dis- porucha. Tam urobia všetky potrebné testy, ak sa nejaká porucha v učení potvrdí, škole dodajú špeciálne potvrdenie (bude mať isté úľavy v učení, dlhší čas na písomku, vysvetlia učivo inak, bude mať šancu si známku opraviť, ale hlavne nebude dostávať 5-ky, no budú k nemu pristupovať inak - tak aby mu pomohli. V tom príspevku akoby si písala o mojej dcére, tiež to tak máme 😁 Ona mala v živote 1 jediný epileptický záchvat, dlhodobo berie lieky, ktoré ju utlmujú a z toho je celá nesústredená, čo sa prejavuje aj v škole...

mogaa
14. apr 2022

možno skúsiť sa porozprávať s učiteľkou aby dieťa viac skúšala ústne.....ale ak nemá papier na diagnózu tak nejaké ústupky mu učiteľka robiť nemusí a nebude....

lavinis
14. apr 2022

Ja by som čekla či to nebude porucha autistickeho spektra

Alebo ADHD

ritalein
14. apr 2022

Ahoj, uplne akoby si pisala o nasom syncekovi. V septembri nastupuje do 1 rocnika (mal odklad). V posudku od psychologicky ma uvedene hranicne hodnoty ADHD, teraz ideme absolvovat vysetrenia, aby sme vedeli na com sme, lebo uprimne poviem, zo skoly mam neskutocne obavy, nakolko by to mohlo vyzerať presne ako u vas, ak nie aj horsie.

andy03
14. apr 2022

Ahoj .. my presne to iste riešime 🙈 nás učiteľka donútila ísť na vyšetrenia , ma nejakú “slabú “ poruchu pozornosti… u nás Su problémy v diktatoch, čítaní … matiku a ostatné ma na 1* jazyk - maďarsky, slovenský, anglicky plynulo .. naučiť sa nemá problém , ale susedredit sa v triede nedokáže.. boli sme na neurologiu, všetko v poriadku v utorok nás čaká druhé kolo so špeciálnou pegag.
V utorok budem múdrejšia a budem ti možno vedieť poradiť
Inak aj môj synček ma svoj život. Sústredí sa na to čo ho baví, ma aj kamarátov, čo ho nebaví akokeby ani neexistovalo ..
nám neurologicka hovorila že nadané detičky majú takéto problémy čo sa týka vnemu.. ja vidím veľké nadanie v jazyku a v matike, logike… ine ide veľmi tazko, ale bojujeme ☺️

ritalein
14. apr 2022

@andy03 potom daj, prosim ta vediet, ako ste dopadli. My ideme na neurologiu az v juni. A na zaklade vysledkov sa mam ozvat do CPPPaP.

zuzana2299
14. apr 2022

@lavinis ja si tiež myslím ze to bude bud jedno alebo druhe

euka210
14. apr 2022

Moj 4tak je taky citlivejsi...uz v skolke bol...hlava ho boli, brucho, tiez mu vadil ten strasny hluk a pritom sme mu hovorili, ze doma ako vystraja a nevadi mu to. Moji doma vystrajaju a v skolke a skole su slusni. Ma aj zlozvyk pukat prsty pri strese ci z nudy. Bolelo ho dlho brucho v2.r, tak sme sli na gastro...hoci som tusila ze to bude psychika...vsetko ok, dala lieky, ktore nepomohli...pomohol covid a klud doma, hoci aj na on line bol v strese. Nakoniec sme sli k detskej psychologicke...nic vazne nenasla, ma taku povahu, sam seba stresuje, ale robia tam cvicenia a zda sa mi trochu pokojnejsi potom...ale v skole problem nema so znamkami, same 1 a z matiky sutaze. Skor problem s kamaratmi.
Druhy syn 2hak zase doma robi vela chyb pri prepise, ale nejakym zazrakom v skole pise diktaty dobre...tam zrazu aj dlzne a makcene ma.
Cize ja by som odporucala detsku psychologicku nech sa na neho pozrie.

andreatytler
15. apr 2022

Toto podla mna treba riesit s odbornikom. Toto nie je na domacu radu ako ho naucit aby hluk odfiltroval. Je tam podla mna hned niekolko znakov toho ze to moze byt diagnoza. Tym vobec nechcem strasit... prave naopak... podla mna vam to nesmierne pomoze, lebo mu budete vediet pomoct a nebudete sa trapit znamkami ktore vobec neodrazaju realitu.

lavinis
15. apr 2022

@andreatytler presne

lavinis
15. apr 2022

@andy03 ucila som 9 rokov u nadanych, taketo problémy malo mozno 10% z nich.

ritalein
15. apr 2022

@andreatytler súhlasím, nam tiez bolo povedane, ze ked bude problem pomenovany, budeme mu vedieť pomoct. Takto clovek len tapa, cim to moze byt.

andy03
16. apr 2022

@ritalein u neurológa v práve písali že všetko ok, nevidí žiaden dôvod na nejakú diagnózu - pýtala sa ma kde sedí v triede keď ma takýto problém - a ja že v poslednej ľavici pri okne a sám -
Tak mi do správy výslovne napísala že absolútne neodporúča sedenie v poslednej ľavici a samému a pridala 4x výkričník 🙈🙈 pani psychologička je veľmi zlata, spolupracuje s nami aj som ju poprosila zopár veci keby tak taktne vedela napísať do správy a sama aj hovorila že aj ona ich považuje za dôležité a určite to tam napíše..
a aj bola dosť prekvapená, aké mala odomna odozvy - že to málokedy takéto spätné väzby máva , takže aj ona intenzívnejšie pracuje s nami a pomáha nám ❤️
Vo štrvtok bol maly 2 hodiny s spec. pedagogickou a že potrebujú dve sedenia , tak snáď v utorok vsetko stihnú.
Už toho mám aj celkom plne zuby, lebo sa to strašne dlho vlečie, ale pokial ti ma malému pomôcť aby bol šťastný tak spravím pre to vsetko ❤️
A ja si myslím že môžete byt aj tak ako my- že na neurologii nič, ale potom odporúčam aj centrum a poradiť sa so psychológom - však uvidíte ako to dopadne

nikadomi
16. apr 2022

Mám doma cca to isté so synom, momentálne má odklad šk. dochádzky, riešime to s terapeutkou. Skús si prečítať info o nevymiznutých bábätkovských reflexoch- možno tam syna niekde nájdeš.. https://www.avare.sk/primitivne-a-posturalne-re...

nikadomi
16. apr 2022