Ahojte prosím vás máte niekto skúsenosti so strašne silným moorovym reflexom u bábätka? Mame 3 týždne a babo sa vkuse budí na pohyby po 10min je hore malo kvôli tomu spi a často plače zo sna, a aj z toho že je unavená ako sa často budí, vyskúšala som už asi všetko spi so mnou v perinke stále uviazaná ale motá vkuse aj hlavou v kočíku sa vkuse hýbe, zaspí a znova dookola, nemá pokoj, je rozrušená mame už termín u lekára len som chcela vedieť či ste sa s tým už niekto stretol a zažil
@emamonika treba dat spat na brusko, u nas ina to pomohlo. S monitorom v pohode.
morov reflex funguje na stimule, t.j. dieta musi "fyzicky" nieco vylakat, hluk, pohyb... nie zo spanku, to si zamienat
Ulitka a monitor, este aj na bok sme poloho ali, to len kym nemal mesiac. Maly sa sam seba dotkol, vylakal a bolo.
tiež sme s tým bojovali ... a pekne dlho..
@emamonika Skús sa pozrieť, či tu nenájdeš odpoveď. Prípadne napísať samotnej p. Kiedroňovej, 40 rokov skúma psychomotorický vývoj detí: https://evakiedronova.cz/faq/
To spanie na brušku asi nie z viacerných dôvodov pri takto maličkom bábätku, ja by som sa poradila s ňou. Nech to dobre dopadne. Tieto vrodené reflexy odoznievajú medzi 3-4.mesiacom, ale asi to treba riešiť, keď sú takto silné.
@tehulka13 my sme ako deti bezne spavali na brusku, kto nezazil taketo dieta nepochopi. Nas sa konecne sam vyspal ked sme ho dali na brusko, odvtedy spal len takto aj v kociku. Ked je monitor nie je sa coho obavat.
@emamonika Skusala si ju dat do satky? Jednak tam bude napevno a jednak ju mozno ukludni tlkot tvojho srdca...
A ty vies naisto ze je to silny morov reflex, alebo len odhadujes? Na brusko by som s bala dat...
@andreatytler len odhadujem…skúšala som je to lepšie ale mala má vytočenú hlavičku do jednej strany tak nechcem ju tam moc dávať pokým to nerozcvicime s fyzioterapeutom.
Ja si aj myslím že ju niečo boli ale doktori mi neveria oni že keď cika kaka a prospieva je to zdravé dieta ale ona skoro vôbec nemôže zaspať chce ale stále ju niečo budí často plače aj vyše hodiny som nonstop s ňou, som zúfalá vyčerpaná a neviem čo robiť
@emamonika môj maly spal kludne len na mne. To ze by zaspal sam v postielke nehrozilo. Niektore deti su take a nemusí im nic byt. Prejde to vsetko.
@deti95060810 a pomohlo Vám niečo?
@emamonika jednoznacne do ulitky,plienky tenkej, cokolvek...a pomaha nieco,co by si necakala..makky povrch... typu makka deka hrubo poskladana alebo paperovy vankus. Dieta nevie opriet pliecka o podlozku. Preto sa citi neisto a roztahuje ruky,lebo ma gulaty chrbatik dlho... ked sa do makkeho zabori, obopne ho to a nerozhadzuje rukami... preto sa aj detom v inkubatoroch davaju hniezda makke...
Moja preto dlho spavala na paperovej perinke,aj ked bolo teplo... kamoske to pomohlo v kociku, dieta sa jej pri vozeni pri otrasoch budilo ,revalo....dala poskladany deku pod neho a ta daaaa zazrak, dieta spalo.
Vyskusaj. Je to fyziologia fakt to je pravda, to je od jednej rehabilitacnej sestry rada. Ktora funguje. Ulitka vlastne nahradza to,ze dieta je zaborene,ale moze mu byt zas teplo...
@emamonika nič... u nás to potom bola diagnóza...
@emamonika Cvicite nieco, kedze vravis o fyzioterapeutovi... Ma nejake problemy?
Skuste osteopatiu... je to forma fyzioterapie, ale zamerana na cele telo a aj psychiku a nervovu sustavu a velmi vhodna pre babatka. Nam to pomohlo pri vela problemoch.
@andreatytler
@tehulka13
@katrin21
Ahojte dievčatá, takze ďakujem Vám pekne za všetky rady, pozrela som hocijaké videá s Evou Kiedroňovou a začala aplikovať na malej, zmenili sme manipuláciu s babom, kúpila papierovú perinku a neuverite mala sa skľudnila. Sme objednané aj na osteopatiu, dokonca ako ju ukladám hlavičku už nevytáča síce nieje to 100percent ale omnoho lepšie veľmi to pomohlo a netrhá sa toľko a dokonca prestala toľko plakať. Jedine čo nas ešte trápi je že mala má reflux ale konečne má pokoj a krásne spinka
@emamonika To som rada ze je uz lepsie.
Super ze nedas na reci doktorov a nasledujes svoj matersky instinkt.
Moja sesternica mala dceru, ktora plakala velmi prve tyzdne a doktori ze to je normalne a potom v 3tom tyzdni zistili ze mala zlomenu klucnu kost.
Na reflux je tu velmi vela rad... skus si pozriet predosle diskusie.
@andreatytler ziadne ze nedat na rady doktorov..🤦♀️, zas nejdime do extremu. Lekari vedia svoje, mnohi su skveli. Problem je ,ze tiez nemozu vediet vsetko...
Skor hladat vsetky mozne priciny a rady a poskusat.
Co sa tyka osteopatie- je to fajn vec,ale rehabilitaciu, ak ju dieta fakt potrebuje, nenahradi.. znama sa na to upla a vysledok- dieta sa naoko zlepsilo, ale dnes ma ploche nohy do X.. typicky znak ,ked dieta neaktivuje core tela, nespravne robi pohybove vzorce vyvojove a tym padom ,ked sa neaktivuje spravne brusko, dieta sedi do W, a uz to ide.. to je na dlho.. ale teda ako hovorim, skusit ok, ale ja som za to vzdy si vypocut viac nazorov. Mne dost pomohol Andrej Fotlyn v AF Rehab v BA, on je skvely.
@katrin21 Ale ved ja nehovorim ze nikdy nepocuvat doktorov... vravim ze v tomto pripade, kedy doktori nemali ziadny zaujem veci riesit, tak je lepsie ze autorka nedala na ich rady a nenechala dieta plakat a nevyspate ale sama iniciativne hlada riesenia.
Trochu si moje slova vytrhla z kontextu, nie? Zevraj zachadzam do extremu... fakt neviem kde vidis extrem.
@katrin21
@andreatytler Je pravda, že samotní lekári, najmä pediatri, sami nevedia relevantné veci k psychomotorickému vývoju, česť výnimkám a svojimi radami môžu aj veľmi uškodiť. Pediatri zaberajú šírkoú vekovú kategóriu. Sama som študovala medicínu a hoci som zástancom, že si lekári zaslúžia svoju úctu a rešpekt, niektorým chýba aj sústavné vzdelávanie, stoja na tom, čo si odniesli zo školy. NIekedy fyzioterapeuti vedia viac praktických znalostí ako samotný lekár. Ale to je asi na dlhú diskusiu. Ja veľmi oceňujem maminku, ktorá zadáva príspevok, ako sa veľmi snaží, ako jej záleží na správnom vývine, to je úžasné! Moc prajem zlepšenie vecí, a s tým Moorovým reflexom ide aj o to, aby nielen vyhasol, ale počas jeho pretrvávania nedošlo k nežiaducucim záklonom, vychýleniu hlavy (predilekciu) na jednu stranu. Určite veľa múdrych rád nájsť v živých vysielaniach od Evy Kiedroňovej, už je to aj oproti knihám pokročilé, sú aj poradne vo štvrtok o 20.30, ale už len každý druhý štvrtok, čiže najbližšie budúci(1.7). Dá sa tam napísať do komentára otázka a keď p. Kiedroňová stíha, všetkým zodpovie, treba písať hneď na začiatku vysielania na fb stránke https://www.facebook.com/evakiedronova.cz. Tu tiež možno nájsť veľa zmysluplných videí v archíve. A každý druhý utorok má o 13.00 živé vysielanie na nejakú tému, posledne to bolo prehrievanie u detí.
@tehulka13 ano, presne aj ja ovladam vsetko co pises,lebo ma to zaujima a riesila som si veci ohladne dcery, aj prvej aj druhej ( prva studuje teraz tiez medicinu😉 ,zdedila ten zaujem po mne akurat ja neznasam chemiu ,takze som to.studovat nesla ale hltam info kde mozem,bavi ma to...). No a viem aj ako je to s pediatrami a veru, aj kamosku som.upozornovala pred skoro 20r,ze jej syn chodi po spickach v skoro 2 rokoch,nech to riesi...urazila sa ,ze detska vravi ,ze vsetko ok... neskor zostila ze fakt nie...liecenia, ortezy, ale uz neskoro,chalan spickuje dodnes.... aj taky sijovy reflex je brutalne dolazity aby vymizol a ine...viem a chapem..
Nastastie,ja som mals stastie na pediatra,aj v Prievidzi ak v Trnave kde som sa prestahovala.. presne ako pises ,treba sa celozivotne vzdelavat,zaujimat aj o ine moznosti a nove poznatky zbierat...nasa taka je, bavime sa o vsetkom sprava ,zlava a diskutujeme o moznostiach.
Ale rovnako som pisala, ze dobra rehabilitacna vie viac, ako niektori lekar... a dalsia vec je ,ze lekar vidi dieta kratko, niekedy priam v krci... je dobre mu ukazat,co dieta robi a ako to robi ked je v klude..
A nastastie,je uz aj na SK vela rehabilitacnych, co su vyskolene podla Kiedronovej.. aj v Trnave mame taku....
Moje obe deti vyrastli v paperovej perinke, aj ked im nohy trcali uz tak na nej spali spokojne previazane stredovou snurkou... stare,dobre, vyskusane.🤩
@tehulka13 dakujem, ona bude zubarka,ale zaklad maju klasicka medicina,fyziologia,vsetko ako klasucki medici..dokonca aj gynekologiu 🤣, som sa smiala ... a dakujem🙏🙏🙏
Este doplnim ,ze ja som vzdy neurologicke ukazovala videa v mobile, co mala robi aktualne a ako, lebo aj to je dolezite,lebo placuce dieta sa neda spravne vysetrit,hlavne svalove napatie s pod. Ked nespolupracuje. A fakt tie videa v mnohom pomohli.. tak som to myslela.
@emamonika mojmu starsiemu pomohla len ulitka