ahojte mamicky, nemamicky a vsetci fanusikovia tejto skvelej stranky. Som maminou trojrocneho chlapceka, o ktoreho sa staram sama kedze ocko nam pred dvomi rokmi umrel a pochopenie zo strany svojej rodiny nemam..ale mam na vas vsetkych obrovsku prosbu absolvovali sme vysetrenie u ocneho lekara s neprijemnym zaverom. Syncek ma velmi slabe prave ocko, a podla vsetkeho dostane dioptrie ktore su v jeho veku zriedkave :( som uplne mimo a neviem co robit..pomozte, poradte ako mu pomoct aj inak ako okuliarkami? alebo prievidzanky poradte skvelu optiku..sama neviem, o operacii alebo niecom podobnom ani netusim ci sa da v takomto veku hovorit s lekarom sa chcem poradit buduci tyzden ked ideme este raz na meranie, lebo na Karolka toho tam bolo dnes vela..
V bratislave je laserova klinika, specializuju sa prave na ocka. Ale u maleho dietata s tym vela neurobia. Ocko sa vyvija, dioptrie sa mozu zmenit. Ja som mala ako dieta 5-ky dioptrie na lavo a 3-ky napravo. Trenovali sme, cvicili, v puberte to uz boli 3 dioptrie a jedna dioptria.... no a po tehotenstve vplyvom hormonov - no nemusim nosit okuliare vobec, dokonca prave oko mi vyhodnotili na 120% vidim lepsie ako ostatny.
Co sa tyka cviceni, dnes sa uz mozno robia ine, velmi vela kreslenie, mali sme aj elektronicke pipatko co si pamätam, obrazok, co pipol, ak si ho spravne obkreslil, boli to take magneticke tabulky, potom vytlaceny / nakresleny obrazok a ihlou vypichat cely ten tvar, koncentrovanie, cvik, mamina na to dbala, a asi aj dobre spravila, ja som tie cviky neznasala, okuliare ako puk, este aj ta hnusna zaklapka, no bolo to na depku... ale vravim dnes som rada za to...
Ja som okuliare dostala vtedy ako 2,5 rocna...
@malamyska presne nepises nic blizsie. dolezite su dioptrie plus ci su to na dialku alebo do blizska. ja ti poviem skusenost z nasej rodiny. moj brat mal v 3 rokoch namerane dioptrie 5 a 5,5 je dalekozraky teraz ma uz 31 rokov a dioptrie sa mu v puberte tak upravili ze nosi len 1,5. u dalekozrakych deti sa to zvykne upravit. ja mam dioptie na dialku a veru mne sa to len zhorsuje,ale pomalinky to stupa.
@anjelicek26 ale si dalekozraka vsak ?
@hoogy - jj
@anjelicek26 presne to sa zvykne zlepsit. presne ako som pisala aj moj brat bol tak. mamina s nim tiez aj cvicila. ja som opacne a mne sa to veru neupravi,ale ja mam okuliare az od puberty.
ahoj tak mojej dcerke zistili v 20 mesiacoch silne dioptrie ma na pravom oku -8 a lave ocko -6 dioptrii nosime okuliare od 21 mesiacov teraz mame 3 roky a 3 mesiace ocko prelepujeme vzdy na 5 hodin denne chodime do specialnej skolky pre slabozrake deti je ich tam 8 a 3 ucitelky vela kreslime, navliekame goralky vela citame operovat sa ocka daju najskor v 10 rokoch dovtedy treba nosit okuliare my sme si na okuliare zvykli rychlo mala si ich hned rano vypyta ma na to svoj nazov chcem oka 🙂 🙂 🙂
dakujem vam dievcata vsetkym za vase reakcie presne to odmerane este nemame lebo na maleho to bolo vela, preto tam ideme buduci tyzden opat...a uz to lekar presne zmeria..len vravel ze na jeho vek tam vychadzaju dost silne dioptrie tak uvidime kolko...:( a mozem aj poprosit tu trenciansku optiku dakujem
prosim vas a na zaklade coho vasim detom urcili dioprtie?detičky pozerali nijak inak? ja mam teraz 4,5 a 3,5 + astigmatizmus nevidim do dialky v januari idem na kontrolu tak mozno aj silnejsie pred 5r som mala 1,5 a 0,75 mala som nosit okuliare od 1 triedy na zakladnej no nenoslila som ich zacala som az v 14r. ale neboli dobre stale ma bolela hlava tak som ich nosit prestala .....ked som mala 23r a stale ma bolievala hlava v optike mi doktorka zmerala okuliare a dala mi spravne viem že som to zanedbala mala som chodit kazdy rok 😠 isla som si robit vodičak takze som musela ist očnej skoro som odpadla ked som zbadala ten skok 😖 preto sa pytam aby som u malej ak nahodou bude mat očka po mne (vizorovo ma) aby sme včas vdeli nasadit okuliare nech si na ne zvikne lebo keby som ich možno nosila od dectva ako som mala nemusela by som mat take silne dioprtie teraz aspon tak mi to vravela očna.
ahojte
prosim ako sa vyšetruje zrak myslim ale u pediatra u takychto deti alebo ako zbadate že nevidi dobre? Dakuejm
@bubinko83 @nibiru moj maly ma nastastie oci dobre, no napr. sestrina dcera od mala skulila a raz len tak pri hre si zakryvala striedavo oci a vravi sestre "maminka, teraz ta vidim a teraz nie", co pre matku, co ma sama -8 dioptrie bolo dost na mrtvicu. ono vacsinou ak su tie dioptrie silnejsie, tak sa dieta napr. podkyna alebo naraza do veci. ale v istom veku sa to (aspon u nas) zistuje aj u pediatra.
@nibiru ono kratkozrakost u deti je asi tazsie zistitelna, preto sa najneskor pred skolou deti testuju (aspon teda u nas, ale predpokladam a je to logicke, ze by sa mali aj na SK). vacsina deti predskolskeho veku s ocnym problemom je ale dalekozrakych a to sa casom vyrovnava, casto v puberte zmizne uplne.
inak pocula som, ze oci takychto malych deti (napr. okolo tych 2-3 rokov) dokazu "vyrovnavat" az 6 dioptrii 😕 co ale neznamena, ze dieta do 6 dioptrii nepotrebuje okuliare... hlavne ak je jedno ocko ovela slabsie (vacsinou tupozrakost), treba s tym hlavne cvicit a poctivo preliepat, ako kazu lekari 😉
@ikke no na poradni poviem lekarke uz sme sa sice otom bavili ale zatial nevidi nijake nedostatky priatel ma oči v 100% tak dufam ze mala bude mat tiez 😒 ved to ja si pametam ze v skole som mala dost silne dioptrie a preto ma v 23 dost prekvapili take male cisla nechcem to zanedbat ako moja matka pri mne ak sa to da nosenim okuliarkou upravit 🙂
ja som sama pediatrovi povedala na podnet ludi ktory mi casto vraveli ze malemu zabieha ocko, a ze sa mi zda ze na jedno ocko dost malo vidi ci by sme nemohli zajst na ocne a on nas sam odporucil a poslal tam lekar vysetri zrak pozorovanim, ak dieta neodporuje tak aj roznymi pristrojmi a ak je uz vacsie musi sa naucit take haky a ukazovat lekarovi kam idu dole hore vpravo vlavo ruckou ukazuje ako a kam idu...asi tolko, nas kontrola caka vo stvrtok tak snad budem mudrejsia a snad dostaneme pod stromcek okuliarky a mali bude lepsie vidiet...
@malamyska moj syn je dalekozraký, zistili sme to asi v 2 a pol roku, ked som si všimla na fotkách, že mu ubieha očko 😒 ...inak som nič nezbadala, pekne si pozeral obrázky, všetko videl.........len tá tupozrakosť, ale dioptrie mu škúlenie pekne napravili, teraz má 8r., dioptrie idú pekne dole zo 6 na 4a pol jedno oko, druhé ma stále okolo 3, len sme dorovnali ten rozdiel velký v dioptriach...teraz už moc nelepíme, len hodinku denne, aj to len raz za čas.
na okuliare si zvykol hned, len ja som si ešte stále nezvykla na ceny rámikov 😖 😖 😖 😖
ahojte, môjmu štvorročnému synovi očká nezabiehajú ale začal častejšie žmurkať a viac si pretiera očká. Môže to byť príznak toho že nevidí dobre? Ja okuliare nosím od 4 triedy na ZŠ a bojím sa že syn bude na tom rovnako.
@4samanta4 ano moze ,moje baby zmurkali ale Kubko nie a tiez ma +dioptrie...no kedze my sme boli traja,skor narodeni,takze ocne bolo hned ako malinkati a odporucana kontrola vo veku 3 rokov,tak sme preventivne sli a baby budu nosit okuliariky Kubko zatial nie...preventivne urcite zajdi na ocne 🙂
Ahojte moja mala ma 2,5 roka zacalo jej zabiehat ocko tak som s nou isla k ocnej povedala mi ze tak silne dioptrie ako jej vysli jej ani nemoze dat tak ma +6 .. Nikdy som si vsak nevsimla ze by videla horsie nechapem :(
@malamyska co presne su zriedkave dioptrie v jeho veku? kolko? na dialku ci na blizko ("plusky" ci "minusky")?
neskuli?=nie je ocko len tupozrake? neodporucili vas na nejaku skolku v okoli, kde sa cvici s detmi s poruchami zraku?
dobru optiku poznam, ale az v trencine... 😅