Ahojte maminy, zaujimal by ma vas nazor. Dcerke (5,5 roka) brali pred vyse dvoma tyzdnami mandle a otvorili jej bubienoky, nakolko nam zle pocula, aby sa jej vycistili usi (zatial nezavadzali stipulky). Vsetko zvladla uplne super a nasadili jej aj antibiotika aby nevzdnikli komplikácie. Vsetko bolo ok az kym tyzden po dobrani poslednej davky antibiotik v noci nevracala a nedostala vydoke horucky (do 39°C). Vracanie bolo jednorazove, ale teploty sa nam vracali stale. Tak sme zasli k dr. Kedze nasa je na dovolenke, sli sme k zastupujucej. Ta dceru pozrela a skonstatovala ze ma trochu cervene hrdlo (mohlo byt aj nasledok vracania si myslim) a ze mame prist na druhy den aby spravila CRP. To vyslo 40 a kedze mala v moci (cikaneho do tych hnusnych spinavych poharov) kadeco, nasadila jej antibiotika Zinnat zvysenu davku nakolko usudila ze to budu oblicky, alebo mocovy mechur. Zvysok mocu poslala na rozbor. Dcere do 24 hodin po prvej davke antibiotik presli teploty. Kezde bol vikend, v pondelok sme doniesli dalsiu vzorku mocu. Dnes som volala a vsetky vysledky (aj tie prve este bez antibiotik) boli negativne, cize oblicky, ani mechur to nebol. No lekarka trva aby taku zvysenu davku antibiotik brala 10 dni. Dcerke nerobia dobre, nechce mi papat (je to fakt silna davka, pretoze kamaratke o 3kg lahsiemu dietatu dali polovicnu davku) aj napriek probiotikam ktore jej davam. Navyse chcela aby sme vo stvrtok opat priniesli moc a prisli, co som odmietla s tym ze ked su 2 vzorky negativne nevydim dovod ju tam tahat a opat nieco v cakarni nachytat. Okrem toho nechutenstva je vsetko normalne a na nic sa nestazuje. Nemam sa na koho obratit a nemam ani ziadnu znamu lekarku, ale nezda sa mi v poriadku take silne davky antibiotik tolko dni. Aky mate na to nazor, pripadne skusenosti? Ak poznate nejake sukromne centrum, alebo lekara s ktorym by som mohla stav konzultovat, velmi to privitam. Dakujem dievcata
@nikitaf Ahoj, ak mala take vysoke CRP, tak je dobre, ze jej dala antibiotika. Zvysena davka to velmi nie je, podla adcc sa dava 10-15 mg/kg vahy dietata denne. Neviem, ktory Zinnat mate - ci ten 250mg/5ml alebo 125mg/5 ml. Pisu, ze maximalna denna davka je 500 mg a to nedostava ani keby brala denne 2x 5 ml toho najsilnejsieho.
Sama pises, ze antibiotika zabrali, takze uz ich len dobrat. Nechutenstvo je uplne normalne, s davkovanim to nema vela spolocneho, je to normalne pri antibiotikach. Tazko ti tu niekto poradi, ked dieta nevysetril.
Co sa toho mocu tyka, tazko povedat, co sleduje, lebo kultivacia uz teraz neukaze nic. Mozno chce len pre istotu zistit, ci nema v moci bielkoviny, krv alebo hnis - skus sa s nou poradit, ci si nemozes radsej kupit sama v lekarni tie diagnosticke pruzky a spravit to doma, ked nechces ist do cakarne.
Inak sa mi to zda normalny postup. Podla mna netreba ist na pohotovost, dietatu nic nie je okrem nechutenstva a to nikto na pohotovosti riesit nebude, kedze ide o vedlajsi ucinok antibiotik.
@bosoriak crp 40 sa mi nezda az take velmi vysoke. je vyssie ano, ale extrem to urcite nie je. s antibiotikami ale urcite suhlasim, len ta davka sa mi zda velmi silna. Dcerke je na vracanie velmi casto a nezaberaju ani probiotika. Nic nezje a to ona nie je z tych co by nejedli. Ked ratam tvoje prepocty tak 15mg/kg je 255. Mame ten najsilnejsi (250) cize denne zoberie 400. Poznam si dieta a vidim ze ju to neskutocne nici. Navyse nijake konkretne vysetrenie v podstate nemame a ani nevieme co to bolo. Moc bol negativny este bez podania antibiotik takze rozbor robit je zbytocny. Navyse ho robila este raz a opat negativny (podotykam nie papierikmi, ale normalne v labaku). Brali sme nejedny anitibiotika ale az taketo problemy sme nikdy nemali.
este podotknem ze pri nasadeni antibiotik mi dr. povedala ze jej da silnu davku aby to preslo aj do toho mocoveho mechura, keby to tam bolo (nebolo) a napriek tomu trva na stale tak vysokej davke.
@koniarova no ved to, boli ju brusko, nechce jest a byva jej na vracanie ☹
len mne nejde do hlavy ze jej robi zbytocne 2x rozbor mocu, ale vyter z hrdla jej neurobi a mala cervensie hrdlo... tot pre mna nepochopitelne
myslim ze jej dam dobrat 7 dni a trapit ju nebudem aj ked ma mozno odsudite.
@nikitaf Neviem akú úroveň dosahuje Tvoje zdravotnícke vzdelanie vysokú však asi nie, CRP 40 je pre 5 ročné dieťa dosť dobrá hodnota. AK jej brali mandle ako píšeš pichali uško a pod, vstupných brán pre infekciu do tela je dostatok. Áno, nie je to veľká hodnota, ale skús je ATB vysadiť a počkať kým bude mať aspoň 200 CRP a to Ti možno bude dávka ATB vyhovovať. Vyšetrenie moču nestojí toľko čo si myslíš a úprimne Dr. z toho nemá nič, preskripcie za vyšetrenia neexistujú. Moč by som tam jednoducho odniesla bez kecov starej Blaškovej, moja dcéra býva tiež často chorá, končíme pri zapálených ušiach a sem tam nemá len jedny ATB ale dvoje a moč kontrolujeme aj 3 x za chorobu či lieky nepoškodzujú obličky. Ak jej brali mandle výter z hrdla je v tomto prípade dosť irelevantný. A ATB sa niekedy dľa CRP nasadzujú aj empiricky ak vieš o čo ide
@niki101988 dakujem za uvedenie do obrazu. nie som vs vzdelana ako evidentne ty kedze ma urazas, ale som matka a dcera nie je chora prvy krat, len som bohuzial narazila na lekarku s ktorou si proste nesedime nazorovo.
Ok, dakujem vsetkym inteligentnym maminam co mi poradili a vsetkym co sa do mna hodlaju este navazat za jednu otazku tak nech sa paci, pre pohladenie vasho ega to znesiem 😉
@nikitaf Ja sa do Teba nenavážam ja Ti len vravím že to máme podobne a moja dcéra tiež odmieta jesť a vtedy jedáva veci typu pribinák brumík a iné sračky čo by som jej bežne nedovolila, pije čistý čaj bez cukru a rožky s maslom. Ja si len myslím, že upravovať lieky dieťaťu dľa vlastného pocitu nepovažujem za rozumné a taktiež zhadzovať lekára ale rob ako myslíš hold Tvoje dieťa. Ak by som Ťa šla urážať moje slová by zneli inak
@niki101988 a ake dosahuje Tvoju uroven???myslim si,ze je nevhodne tu pisat o urovnivni vzdelania.normohodnota crp je do 5,nieco tiez individualne dla labaku.
@trgypadl Ja viem aká je hodnota CRP nemaj strach
@nikitaf ja by som to skôr tipovala na angínu, po výbere mandlí je to dosť náchylné, ak mala celkovú anestezu a malla zavedenu trubicu. Takže nie, atb nie sú cukríky, ja by som ich v takej mierke nedala. Ak sa nemad s kým poradiť, cinkni na pohotovosť, tam ti povedia najskôr a asi odbornejsie...Len dufaj, že tam nebude táto zastupujuca